Home » Zijn Schotse Collies Goed met Katten?

Zijn Schotse Collies Goed met Katten?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat Schotse Collies niet goed met katten overweg kunnen. Deze gedachte komt voort uit het feit dat dit hondenras van nature een drang heeft om te hoeden. Dit zou resulteren in het opjagen van kleine dieren zoals bijvoorbeeld katten. Toch is het niet per definitie zo dat de Schotse Collie vijanden is met de kat. Maar zijn Schotse Collies dan juist goed met katten, hoe zit dat precies?

De Schotse Collie is een hondenras dat doorgaans prima met katten kan opschieten. De meeste honden gaan op een rustige en vriendelijke manier met de kat des huizes om. Het is belangrijk om de twee dieren langzaam aan elkaar te laten weten, bij voorkeur wanneer de hond nog een pup is.

Ben jij benieuwd in welke mate de Schotse Collie overweg kan met katten? Dan raden we je aan het onderstaande artikel te lezen. We kijken onder andere naar de ervaringen van enkele Collie baasjes, en we vertellen je hoe je jouw hond het beste kunt laten kennismaken met de kat. Wij hopen dat dit artikel ook jou gaat helpen om thuis een harmonische sfeer te creëren.

Kunnen Schotse Collies met katten overweg?

Wanneer jouw Schotse Collie goed is gesocialiseerd, kan deze doorgaans prima met katten overweg. Dit geldt zeker voor de katten die onderdeel zijn van jullie gezin. De twee dieren zijn in dat geval al snel aan elkaar gewend, en de Schotse Collie kan zelfs de behoefte voelen om zijn kattenvriend te beschermen.

Uiteraard gaat het ook wel eens een enkele keer mis. Er bestaan ook zeker Schotse Collies die nu eenmaal niet zo van katten houden. Echter zijn dit eerder uitzonderingen, en is het niet zo dat dit hondenras slecht reageert op katten in het algemeen.

Kunnen Schotse Collies met katten overweg? Ervaringen van hun baasjes

Om iets meer te weten te komen over het gedrag van de Schotse Collie tegenover katten, hebben wij een enquête gehouden onder enkele Schotse Collie eigenaren. Wij stelden 312 baasjes de vraag; Zijn Schotse Collies goed met katten? De antwoorden hebben wij verwerkt in het onderstaande diagram.

Zijn Schotse Collies goed met katten - Ervaringen van hun baasjes

De enquête liet duidelijk zien dat het overgrote merendeel van de baasjes het met elkaar eens was. Maar liefst 85% van de ondervraagde gaf aan dat hun hond het prima met katten kan vinden. 10% van de groep gaf aan dat de hond en de kat deze huizes elkaar negeren. In principe ook een prima oplossing als je het ons vraagt. Slechts 5% van de eigenaren gaf aan dat hun Schotse Collie het niet goed met katten kan vinden.

Concluderend kunnen we dus stellen dat de meeste Schotse Collies goed met katten overweg kunnen, en dat de honden die fel reageren op de kat echt wel een uitzondering vormen op de regel.

Hoe laat je Schotse Collies kennismaken met de kat?

Wanneer je thuis een kat hebt en binnenkort een nieuw hondje verwelkomt, vraag je je ongetwijfeld af op welke manier je de twee dieren aan elkaar kunt laten wennen. Je laat jouw Schotse Collie het beste kennismaken met de kat op een rustige manier, stapje voor stapje. In de beginfase kan het helpen om de dieren aan elkaars geur te laten wennen door speeltje en slaapattributen uit te wisselen.

Het is belangrijk dat een hond van kleins af aan de kans krijgt om gewend te raken aan de kat. Op latere leeftijd is dit immers een stuk lastiger. Het is goed om te weten dat een kat fel uit de hoek kan komen wanneer deze zich bedreigt voelt. Een aanval van een kat op een jonge pup kan voor het hondje zelfs gevaarlijk zijn. Daarom raden wij je aan om jouw Schotse Collie pup goed in de gaten te houden wanneer je deze laat kennismaken met jouw kat.

Wanneer de twee aan elkaar gewend zijn, is het belangrijk om je vooral juist niet te veel te bemoeien met hun onderlinge band. De kat en hond des huizes weten doorgaans prima wat hun plek is, en gaan na een goede socialisatie op een rustige manier met elkaar om.

Wat kan ik doen als mijn Schotse Collie niet overweg kan met mijn kat?

Wanneer jouw Schotse Collie niet overweg kan met de kat, kan dat bij alle partijen voor veel stress zorgen. Als baasje kun je een aantal dingen doen om diverse stressfactoren weg te nemen. Zo kun je voor beide dieren een aparte ruimte inrichten. Biedt bijvoorbeeld de bovenverdieping van het huis aan de kat, en laat de hond zich op de begane grond settelen.

Indien je beschikt over een tuin kun je hier ook slim gebruik van maken. Je kunt je best doen om de onderlinge band tussen de twee dieren te verbeteren. Zoals eerder reeds benoemd kun je dit doen door onderling dekentjes of speeltjes uit te wisselen. Ook kun je proberen de dieren aan elkaar te laten wennen door voorzichtig contact te initiëren met een blokkade ertussen, zoals bijvoorbeeld een hekje.

Biedt jouw woning niet de bovengenoemde mogelijkheden, bijvoorbeeld omdat je heel klein woont? Dan wordt het lastig om met de situatie om te gaan. Wanneer je alles hebt geprobeerd en niets lijkt te werken, kan het noodzakelijk zijn om een nieuw huis te zoeken voor één van jouw trouwe vrienden. Het inhuren van een professional kan echter ook nog een laatste redmiddel zijn.

Welke kattenrassen kunnen het beste met honden overweg?

Sommige katten kunnen nu eenmaal beter met honden overweg dan andere. Het ene kattenras reageert heftig en misschien zelfs agressief, terwijl het andere ras juist rustig en vriendelijk reageert op honden. Onderstaand een opsomming van enkele kattenrassen die het beste met honden overweg lijken te kunnen.

  • Birmaan
  • Abessijn
  • Maine Coon
  • Ragdoll
  • Noorse Boskat
  • Britse Korthaar
  • Tonkinees

Dit is slechts een greep uit enkele van de meest zachtaardige kattenrassen. Ze zijn vriendelijk en stellen zich rustig op tegenover honden. Deze katten hebben geen moeite om hun huisje te delen met een hond. De twee kunnen in harmonie met elkaar samenleven, uitzonderingen daargelaten uiteraard.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Schotse Collie

Beste hondenborstel voor een Collie

Verharen Schotse Collies Veel?