Home » Hoe Lang Kan een Sheltie Alleen Thuisblijven?

Hoe Lang Kan een Sheltie Alleen Thuisblijven?

Shelties zijn gevoelige emotionele honden die veel genegenheid nodig hebben. Daarom vragen veel nieuwe baasjes zich af of het wel mogelijk is om de Sheltie alleen thuis te laten. Daarom besloten wij iets dieper op deze vraag in te gaan. We geven antwoord op de vraag; Hoe lang kan een Sheltie alleen thuisblijven?

Een Sheltie kan zonder problemen enkele uren alleen thuisblijven. Wanneer je een Sheltie als pup reeds aanleert alleen thuis te zijn, kan een volwassen hond uiteindelijk 6 tot 8 uur alleen zijn. Het is daarbij wel cruciaal dat je de hond veel aandacht geeft op de momenten dat je wel thuis bent.

Wil jij meer te weten komen over de Sheltie en zijn vermogen om alleen thuis te blijven? Dan raden wij je aan om het onderstaande artikel grondig door te nemen. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over het gedrag van de Sheltie in verschillende levensfase. We onderzoeken hoe je jouw hond kunt leren om alleen thuis te blijven, en we sluiten dit artikel bovendien af met enkele onmisbare tips!

Kun je een Sheltie alleen thuislaten?

In principe kan een Sheltie prima een X aantal uren alleen thuis worden gelaten. Alhoewel dit hondenras veel energie heeft en graag onder de mensen is, kan deze zichzelf ook prima voor enige tijd vermaken. Vooral wanneer de hond van jongs af aan heeft geleerd om alleen thuis te zijn, zou dit geen probleem moeten vormen. Uiteraard zit er wel een verschil tussen het alleen thuislaten van pups en volwassen Shelties. We willen beiden scenario’s dan ook graag nader onder de loep nemen.

Hoe lang kan een Sheltie pup alleen thuisblijven?

We begrijpen allemaal wel dat een pup minder lang alleen kan blijven dan een volwassen hond. Maar je zou je af kunnen vragen hoe lang hier dan precies voor staat. Onderstaand bespreken we hoe lang een pup van 3 of 6 maanden alleen thuisgelaten kan worden.

Hoe lang kan een Sheltie pup van 3 maanden alleen thuisblijven?

Wij raden aan om een Sheltie pup van 3 maanden niet langer dan 2 uur alleen te laten. Je kunt dus prima even een boodschap doen, maar een hele dag naar kantoor terwijl je pup thuis zit is niet verstandig. De Sheltie is op een leeftijd van 3 maanden oud simpelweg nog niet volwassen genoeg om langere tijd alleen te blijven.

Hoe lang kan een Sheltie pup van 6 maanden alleen thuisblijven?

Een Sheltie pup van 6 maanden kan al iets langer alleen blijven dan een jongere pup. 4 uur alleen thuisblijven is zeker haalbaar. Echter adviseren we om een 6 maanden oude pup niet langer dan 4 uur alleen te laten. Het is en blijft immers een pup, de hond is nog niet volledig volwassen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig?

Sheltie Prijs – Hoeveel Kost een Sheltie pup?


Hoe lang kan een volwassen Sheltie alleen thuisblijven?

Een volwassen Sheltie kan maximaal 6 tot 8 uur alleen zijn. Dit betekent in principe dus dat je jouw Sheltie gedurende een korte werkdag alleen thuis kunt laten. Hier zitten echter wel wat haken en ogen aan vast.

Om te beginnen willen we benadrukken dat 8 uur de absolute max is wanneer het gaat om het alleen thuislaten van jouw Sheltie. Maximaal 6 uur heeft in principe onze persoonlijke voorkeur. Wanneer je na een lange dag thuiskomt, is het belangrijk om jouw hond veel aandacht te geven.

Daarnaast is een volwassen Sheltie ook gebaat bij het maken van lange wandelingen. Op deze manier kan de hond zijn energie goed kwijt. Dit is zeker belangrijk wanneer de hond een gehele dag alleen thuis is geweest.

Hoe lang kan een Sheltie pup zijn plasje ophouden?

Een volwassen hond kan zijn behoefte makkelijk 10 tot 12 uur lang ophouden indien dit nodig is. Iets wat overigens onwenselijk is, maar mogelijk is het wel. Voor pups geldt dit niet. Deze kunnen hun behoefte niet zo lang ophouden als volwassen honden.

Hoe lang de Sheltie pup zijn behoefte kan ophouden is afhankelijk van de leeftijd. Doorgaans rekent men met 1 uur per maand. Is de pup dus 3 maanden oud? Dan kan deze zijn plasje in principe 3 uur lang ophouden indien dit nodig is. Een pup van 6 maanden kan zijn behoefte dus al snel 6 uur lang ophouden. De pups krijgen immers steeds meer controle over hun blaas.

Hoe lang kun je een Sheltie pup in zijn bench achterlaten?

Wanneer je even niet thuis bent, kan het noodzakelijk zijn om je Sheltie pup in zijn bench achter te laten. Aangezien we eerder in dit artikel reeds hebben geleerd dat een Sheltie pup slechts enkele uren alleen gelaten mag worden, kan de pup deze periode in principe prima doorbrengen in zijn bench.

Wij adviseren je echter om jouw pup niet langer dan 3 á 4 uur in zijn bench op te sluiten. Na deze periode is de pup zeker wel weer toe aan meer beweging en aandacht. Gebruik de bench uitsluitend indien dit echt noodzakelijk is.

Hoe leer je een Sheltie om alleen thuis te blijven?

Wanneer het voor jou wenselijk is dat je hond af en toe alleen thuisblijft, is het belangrijk om dit van jongs af aan te leren. Dit kun je doen door de hond reeds korte periodes alleen te laten wanneer deze nog een pup is. Echter gooi je je hond natuurlijk niet direct in het diepe. Je doorloopt het proces stap voor stap.

Om te beginnen verlaat je de ruimte waar de hond zich bevindt, en ga je uit het zicht iets voor jezelf doen in een ander gedeelte van het huis. Op deze manier laat je jouw pup dus nog niet echt alleen, maar went hij er wel aan dat zijn baasje af en toe weg is.

Wanneer dit goed gaat, kun je het huis voor korte periodes verlaten. Doe bijvoorbeeld om te beginnen een boodschap, en ga later wellicht even bij familie op visite. Door je hond langzaam te laten wennen aan het alleen thuis zijn, zal deze op latere leeftijd minder moeite hebben om alleen thuis te blijven.

Tips om jouw Sheltie alleen thuis te laten

Zoals beloofd laten we jou niet gaan voordat we enkele onmisbare tips hebben gedeeld om jouw Sheltie zonder problemen alleen thuis te laten. Wij twijfelen er niet aan dat de onderstaande tips jou gaan helpen om dit gehele proces in goede banen te leiden.

Tip 1: Bouw het langzaam op!

Tip 2: Zorg ervoor dat de hond achterblijft in zijn vertrouwde omgeving

Tip 3: Zorg voor voldoende water en voeding wanneer je een gehele dag weg bent

Tip 4: Geef je hond aandacht voor je vertrek en direct na je thuiskomst

Tip 5: Ben je langer weg dan normaal? Kijk dan of iemand de hond tussentijds kan bezoeken voor een wandeling en wat aandacht

Wanneer je deze vijf tips in je achterhoofd houdt, twijfelen wij er niet aan dat jouw hond binnen no-time zonder problemen enkele uren alleen thuisblijft.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het Karakter van de Shetland Sheepdog

Levensduur Sheltie – Hoe lang leven Shetland Sheepdogs?


Verharen Shelties Veel?