Home » Australian Shepherd prijs – Hoeveel kost een Australian Shepherd in 2023?

Australian Shepherd prijs – Hoeveel kost een Australian Shepherd in 2023?

Wanneer je een nieuwe hond gaat kopen, zijn er een heleboel dingen waar je rekening mee kunt houden. Eén van deze dingen is de prijs van het hondenras. Per hondenras heb je verschillende prijzen en dus is het verstandig om je hierin te verdiepen. Want wat ben je bijvoorbeeld kwijt aan een Australian Shepherd? En wat is het verschil in prijs tussen een volwassen hond en een puppy?

HondMin PrijsMax Prijs
Australian Shepherd puppy met stamboom€ 1.000€1.750
Australian Shepherd puppy zonder stamboom€ 650€ 1.000
Volwassen Australian Shepherd met stamboom€ 0€ 1.000
Volwassen Australian Shepherd zonder stamboom€ 0€ 500
Australian Shepherd Prijs tabel

TIP: Komt je puppy binnenkort thuis? Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt, en de beste manier om dat te doen is met behulp van het boek ‘Welkom Puppy’ van Joke Monteny. In dit boek vind je een schat aan kennis die gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten. Welkom Puppy is onmisbaar in de boekenkast van elke puppy eigenaar!


Wat is de prijs van een volwassen Australian Shepherd?

Niet alle Australian Shepherds kosten hetzelfde. Er zijn namelijk verschillende factoren die de prijs van een Australian Shepherd kunnen beïnvloeden.

Gemiddeld kost een hond van dit ras tussen de €650 en de €1.750. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, want je zou ook een Australian Shepherd van €300 of zelfs van €2.000 of meer tegen kunnen komen.

Een belangrijke factor die voor een prijsverschil kan zorgen, is het feit of de hond een stamboom heeft of niet.

Wat is de prijs van een volwassen Australian Shepherd met stamboom?

Het is moeilijk om vast te stellen wat de precieze prijs is van een volwassen Australian Shepherd met stamboom. Het is echter wel zo dat je over het algemeen meer betaald voor een hond met stamboom dan wanneer deze geen stamboom heeft. Dit heeft te maken met het feit dat je een stuk meer weet over de ouders en dus ook over eventuele gezondheidsproblemen die in de lijn voorkomen. Je hebt gewoonweg een stuk meer zekerheid wanneer je voor een Australian Shepherd gaat met stamboom, maar houd er wel rekening mee dat je hier meer voor betaald.

In dat geval hangt de prijs af van een aantal factoren, zoals de leeftijd en de algemene gezondheid van de hond, en de omstandigheden voor herplaatsing. In sommige gevallen wordt de hond gratis weggegeven, maar in andere gevallen kan de verkoper een vergoeding vragen om ervoor te zorgen dat de hond in goede handen terechtkomt.

Als de hond nog jong is, en in goede gezondheid verkeert, is het redelijk om er een vergoeding van maximaal 1.000 euro voor te verwachten. Als het een oudere hond is die herplaatst moet worden zal de prijs waarschijnlijk minder dan 500 zijn.

Wat is de prijs van een volwassen Australian Shepherd zonder stamboom?

Kies je voor een Australian Shepherd zonder stamboom? Dan betaal je waarschijnlijk een stuk minder. Wederom is het lastig om een specifieke prijs te noemen. Weet dus dat je voor een Australian Shepherd zonder stamboom niet de hoofdprijs betaald. Het is verstandig om dit te onthouden, aangezien de kans daardoor kleiner is dat je te veel betaald voor een Australian Shepherd.

In de meeste gevallen zal de prijs voor een volwassen Australian Shepherd zonder officiële papieren afhangen van zijn leeftijd en gezondheid. Voor jongere honden die gezond zijn ligt de prijs tussen de 250 en 500 euro. Voor oudere honden of honden met gezondheidsproblemen zal de prijs minimaal zijn.

Wat is de prijs van een Australian Shepherd puppy?

De prijs van een Australian Shepherd puppy is net wat hoger dan die van een volwassen hond van dit ras.

Het ligt er hierbij echter wel aan of de volwassen hond al helemaal getraind is of niet, want dan zou het wel kunnen dat de prijs ervan in de buurt komt van die van een puppy. Het verschilt per fokker wat de prijs is van de puppy.

Gemiddeld kost een Australian Shepherd puppy tussen de €1.000 en de €1.750. Waarschijnlijk krijg je te maken met een prijs van rond de €1500.

Houd er wel rekening mee dat de kosten van de aanschaf niet de enige kosten zijn die je moet maken wanneer je een puppy aan wil schaffen. Net als bij de volwassen Australian Shepherd, betaal je voor een puppy van dit ras ook meer wanneer deze een stamboom heeft. Hoeveel dit precies is, is lastig te zeggen. Toch is het altijd goed om hier rekening mee te houden wanneer je een puppy aan gaat schaffen. Denk goed na over de voordelen van een puppy met stamboom en weeg deze af tegenover de wat hogere prijs.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Australian Shepherds veel?

Australian Shepherd leeftijd – Hoe lang leven Australian Shepherds?


Waarom is er een prijsverschil tussen Australian Shepherds met en zonder stamboom?

Allereerst is het goed om te weten wat het betekent als een hond een stamboom heeft. Een hond met stamboom wordt gezien als een rashond. Dit betekent dat hij is geregistreerd bij bijvoorbeeld een club of vereniging. Ook kan de familiegeschiedenis van de hond worden achterhaald.

Wanneer een hond geen stamboom heeft, is hij niet geregistreerd bij een club of vereniging en weet je niet zeker of alle familiegeschiedenis van de hond bekend is. Eigenlijk is dit het enige verschil, maar waarom zit daar dan een verschil in prijs?

Het aanschaffen van een hond met stamboom brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo weet je dat het een rashond is en kun je rekening houden met het gedrag, temperament en de gezondheidsrisico’s van het betreffende ras. Zo kun je een hond eigenlijk uitkiezen op deze aspecten en op zoek gaan naar een ras dat goed bij je past.

Schaf je een hond aan zonder stamboom? Dan weet je misschien niet zeker van welk ras de ouders van de hond precies zijn en of het een raszuivere hond is. Daarnaast is informatie over de verzorging van een bepaald ras beter beschikbaar en kun je dit eenvoudiger vinden op bijvoorbeeld het internet.

Een ander groot voordeel is het feit dat je beter op de hoogte bent van de potentiële gezondheidsrisico’s van het ras. Zo kun je je voorbereiden op eventuele gezondheidsproblemen en deze eerder herkennen en daardoor op tijd ingrijpen.

Ook kun je vaak beter inzien hoe de gezondheid van de ouders en voorouders van de hond is of was. Op die manier heb je beschikking over meer informatie en weet je of je te maken hebt met een gezonde lijn of niet.

Door deze voordelen zijn mensen vaak bereid om meer te betalen voor een hond met stamboom. Ook kost het fokkers net wat meer moeite om de honden te registreren bij een club of vereniging en om de stamboom van de puppy’s ook daadwerkelijk bij te houden. Dit is dan ook waarom je meer betaald voor een hond met stamboom.

Welke overige kosten komen kijken bij de aanschaf en het hebben van een hond?

Wanneer je een hond hebt aangeschaft is dat natuurlijk fantastisch, maar de aanschafkosten zijn niet de enige kosten die komen kijken bij het kopen van een hond. Je zult rekening moeten houden met verschillende andere kosten. Wees hier dan ook goed van op de hoogte, zodat je uiteindelijk niet schrikt van de uiteindelijke kosten.

Allereerst zul je voedsel en traktaties in huis moeten halen. Aan voeding en traktaties zijn hondeneigenaren gemiddeld tussen de €200 en €650 kwijt per jaar.

Daarnaast zul je ook speeltjes aan moeten schaffen waarmee je de hond kunt vermaken. Aangezien speeltjes soms zullen moeten worden vervangen, zijn dit ook kosten die elk jaar wel moeten worden gemaakt. Per jaar zul je gemiddeld tussen de €20 en €50 kwijt zijn aan speeltjes voor de hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste voer- en waterbak voor een Australian Shepherd

Beste hondenspeelgoed voor een Australian Shepherd


Ook zal de hond moeten slapen. Hiervoor kun je hem het best zijn eigen plekje geven en ook dit kost geld. Denk bijvoorbeeld aan een bench, een mand of een hondenbed. Deze kosten gemiddeld tussen de €50 en de €150.

Verder zul je nog met de hond moeten wandelen en hiervoor heb je uiteraard een riem en eventueel een halsband nodig. Een riem en halsband kosten gemiddeld tussen de €20 en de €50.

Ook de verzorging van de hond kost geld. Zo zul je hondenshampoo, een borstel, een nagelschaartje, een tandenborstel en misschien zelfs nog andere dingen nodig hebben. Voor de verzorging van de hond kun je rekening houden met een bedrag van tussen de €30 en de €450.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Australian Shepherd

Top halsbanden voor een Australian Shepherd

Beste hondenborstel voor een Australian Shepherd


Heb je een gezonde hond? Dan zijn de kosten van de bezoekjes aan de dierenarts tussen de €650 en de €1950. Voor preventieve medicatie en supplementen betaal je gemiddeld een bedrag tussen de €150 en de €550.

Dan ben je er nog niet, want als je een puppy aanschaft zul je deze ook moeten trainen. Voor trainingslessen en -middelen betaal je tussen de €25 en de €250. Daarnaast neemt niet elke hondeneigenaar zijn of haar hond mee op vakantie en zullen sommige hondeneigenaren dus een dierenoppas of pension moeten betalen. Het ligt er uiteraard aan hoe lang en hoe vaak je op vakantie gaat, maar houd rekening met een jaarlijks bedrag van tussen de €50 en €250.

Wanneer je een hond aanschaft zul je rekening moeten houden met maandelijkse kosten van tussen de €125 en €750. Jaarlijks is dat maar liefst tussen de €1450 en €9850. Je ziet dus dat de kosten niet stoppen bij de aanschaf van de hond en dat je per jaar nog een behoorlijk bedrag kwijt bent aan het hebben van een hond.

Er zitten dus redelijk wat verschillen in prijs tussen honden. Voor een hond met stamboom betaal je meer dan voor een hond zonder stamboom en ook tussen fokkers zit er vaak een verschil in prijzen. Ook na de aanschaf van de hond krijg je nog te maken met veel kosten die soms zelfs iedere maand weer moeten worden gemaakt.

Doe voordat je een hond aanschaft dan ook goed onderzoek naar wat je allemaal moet betalen. Vergelijk ook eens de prijzen van verschillende fokkers met elkaar, ga met hen in gesprek en vraag hen bijvoorbeeld naar de stamboom van de hond.

Vertrouw je een prijs niet? Dan kun je beter op zoek gaan naar een andere fokker. Maak geen overhaaste beslissingen en verdiep je eens goed in de kosten die komen kijken bij de aanschaf van een hond. Hoe meer onderzoek je doet, hoe kleiner de kans dat je schrikt van de kosten die je moet maken.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het ideale gewicht van een Australian Shepherd

Het karakter van een Australian Shepherd

Blaffen Australian Shepherds veel?