Home » Alle kleuren van de Australian Shepherd (met foto’s)

Alle kleuren van de Australian Shepherd (met foto’s)

De Australian Shepherd is bij veel mensen populair en dit komt mede door hun prachtige uiterlijk en geweldige karakter. Dit hondenras heb je in vier verschillende kleurvarianten en deze kunnen ook weer worden onderverdeeld in steeds weer vier typen. Zo heb je de Zwarte, de Blue Merle, de Rode en de Red Merle Australian Shepherd. Maar hoe zien ze er allemaal uit en welke verschillende typen zijn er?

De zwarte Australian Shepherd

Zwarte Australian Shepherds hebben, zoals de naam al zegt, een zwarte basiskleur. Dit maakt ze redelijk bijzonder, want alle andere kleurvarianten zijn redelijk licht. Binnen de kleurvariant zwart zijn er ook nog vier verschillende typen.

 • Zwarte Australian Shepherd;
 • Zwarte Bicolor Australian Shepherd;
 • Zwarte Tricolor Australian Shepherd;
 • Black & Tan Australian Shepherd.

TOP TIP: Voordat je een puppy mee naar huis neemt, is het raadzaam grondig onderzoek te doen naar wat je kunt verwachten en hoe je je kunt voorbereiden. Je kunt alles te weten komen over het opvoeden van een puppy met behulp van het uitgebreide e-book ‘Het Grote PuppyBoek’. Download het hier en je kunt het direct lezen! Het Welkom Puppy Boek van Joke Monteny, daarentegen, is het boek dat je moet kiezen als je meer traditioneel leesvoer zoekt.

Zwarte Australian Shepherd

De zwarte Australian Shepherd wordt alleen zo genoemd als hij volledig zwart is. Veel honden van dit ras hebben twee kleuren in hun vacht.

Bij de zwarte Australian Shepherd is dit niet het geval. Dit maakt dit type zwarte Australian Shepherd dan ook zeer bijzonder. Je zult ze niet vaak tegenkomen, aangezien ze dus redelijk zeldzaam zijn.

Zwarte Bicolor Australian Shepherd

De zwarte Bicolor Australian Shepherd heeft twee kleuren. Hun basiskleur is zwart en deze wordt gecombineerd met verschillende witte aftekeningen.

Bij de Australian Shepherd zijn er zowel erkende als niet erkende plaatsingen van deze witte aftekeningen. Het is niet zo dat een Australian Shepherd met aftekeningen op de niet erkende plaatsen niet voor mag komen, maar dit kan wel nadelig zijn wanneer je hem in wil zetten als showhond.

Is hij gewoon bedoelt als fijne gezinshond? Dan is dit absoluut geen probleem. De niet erkende plaatsingen van witte aftekeningen bij de zwarte Bicolor Australian Shepherd zijn op de achterkant van de achterpoten, aan de zijkanten tussen de ellebogen en tussen de schoft en de staart.

Zwarte Tricolor Australian Shepherd

De zwarte Tricolor Australian Shepherd heeft in plaats van twee kleuren maar liefst drie kleuren. Ook bij dit type is de basiskleur zwart, maar in dit geval wordt deze gecombineerd met zowel witte aftekeningen als tan points. De tinten van deze tan points kunnen variëren van lichtbruin tot een koperachtige kleur.

lack Tricolor Australian Shepherd

Black & Tan Australian Shepherd

Bij de Black & Tan Australian Shepherd wordt een zwarte basisvacht gecombineerd met verschillende tan points. Ook bij dit type kunnen de tan points variëren van lichtbruin tot een koperachtige kleur. Er zijn verschillende plaatsingen van tan points bij de Black & Tan Australian Shepherd. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.

 • Onder de staart;
 • Op de poten;
 • Op de onderbenen;
 • Op de borst;
 • Op de wangen;
 • Boven de ogen;
 • Op de voorkant van de nek.
Black Tan Australian Shepherd

Lees Meer: Alles over de Zwarte Australian Shepherd

De Blue Merle Australian Shepherd

De Blue Merle Australian Shepherd heeft Blue Merle als basiskleur. Maar wat houdt Blue Merle precies in? Je kunt hierbij denken aan een grijze vacht met daarop verschillende zwarte aftekeningen. Ook bij de Blue Merle Australian Shepherd zijn er verschillende typen.

 • Blue Merle Australian Shepherd;
 • Blue Merle & White Australian Shepherd;
 • Blue Merle Tan & White Australian Shepherd;
 • Blue Merle & Tan Australian Shepherd.

Blue Merle Australian Shepherd

De Blue Merle Australian Shepherd komt redelijk veel voor. Ze hebben een prachtige, kleurrijke vacht met kleuren als blauw, grijs, zwart en wit erin.

De basiskleur is Blue Merle en over het gehele lichaam van de hond zijn dan ook verschillende aftekeningen te vinden. Ze komen meer voor dan de Red Merle Australian Shepherd en zijn niet echt zeldzaam.

Blue merle australian shepherd

Blue Merle & White Australian Shepherd

De Blue Merle & White Australian Shepherd is zeer populair en dit is niet voor niets. Ze zijn werkelijk prachtig en de verschillende kleuren in hun vacht sluiten perfect bij elkaar aan. Ze hebben een Blue Merle basiskleur en deze wordt gecombineerd met verschillende witte aftekeningen. Deze zijn voornamelijk te vinden op hun borst, poten en snuit.

Juist doordat er redelijk wat wit in de vacht van deze honden voorkomt, hebben ze soms wat weg van een Siberische Husky. Wanneer ze ouder worden verminderd dit vaak wel, maar vooral wanneer ze nog een puppy zijn is het soms lastig om ze te onderscheiden.

Blue Merle white Australian Shepherd
Blue Merle Wit Australian Shepherd

Blue Merle Tan & White Australian Shepherd

De Blue Merle Tan & White Australian Shepherd is ook prachtig. Dit komt mede door het feit dat er veel verschillende kleuren worden gecombineerd in hun vacht. Wederom is de basiskleur Blue Merle. Over deze basiskleur zijn niet alleen witte aftekeningen te vinden, maar ook nog eens verschillende tan points.

De witte aftekeningen komen vooral voor op de borst, de poten en de snuit. De tan points zijn vaak te vinden op de poten en de snuit.

Blue merle white tan australian shepherd
Blue Merle Australian Shepherd

Blue Merle & Tan Australian Shepherd

De Blue Merle & Tan Australian Shepherd heeft ook een Blue Merle basiskleur, maar bij dit type missen de witte aftekeningen. De basiskleur wordt alleen gecombineerd met verschillende tan points.

Soms is het echter lastig om dit type te onderscheiden van de Blue Merle Tan & White Australian Shepherd, aangezien de grijze kleur in de vacht op witte aftekeningen kunnen lijken.

blue merle tan australian shepherd

Lees Meer: Alles over de Blue Merle Australian Shepherd

De rode Australian Shepherd

Wanneer een Australian Shepherd een rode vacht heeft, is dit best wel bijzonder. Deze komen namelijk niet heel veel voor. Toch zijn ze zeker wel te vinden en ook bij deze kleurvariant zijn er verschillende typen.

 • Rode Australian Shepherd;
 • Rode Bicolor Australian Shepherd;
 • Rode Tricolor Australian Shepherd;
 • Red & Tan Australian Shepherd.

Rode Australian Shepherd

Ook bij de rode Australian Shepherd geldt dat ze alleen zo worden genoemd als ze alleen de kleur rood in hun vacht hebben. Dit is zeer zeldzaam, want vaak hebben honden van dit ras meer dan één kleur in hun vacht en daarnaast komt de kleur rood ook niet vaak voor bij Australian Shepherds.

Ze zijn werkelijk prachtig, maar houdt er wel rekening mee dat je waarschijnlijk een hoog bedrag moet betalen wanneer je een Australian Shepherd met een volledig rode vacht aan wil schaffen.

red australian shepherd

Rode Bicolor Australian Shepherd

Bij de rode Bicolor Australian Shepherd zitten er twee kleuren in de vacht. De basiskleur is wederom rood en deze wordt gecombineerd met verschillende witte aftekening. Deze witte aftekeningen zijn voornamelijk te vinden op de borst, de poten en de snuit van de hond.

red bicolor australian shepherd

Rode Tricolor Australian Shepherd

Bij de rode Tricolor Australian Shepherd is er niet alleen sprake van een rode basisvacht met witte aftekeningen, maar komen er ook nog eens verschillende tan points voor. Deze kunnen variëren van lichtbruin tot een koperachtige kleur. De tan points zijn bij rode Tricolor Australian Shepherds voornamelijk te vinden op de borst, de poten en de snuit.

red tricolor australian shepherd
Red Australian Shepherd

Red & Tan Australian Shepherd

De Red & Tan Australian Shepherd heeft een rode basisvacht met verschillende tan points. Hierbij ontbreken dus de witte aftekeningen. De tan points zijn voornamelijk te vinden op de borst, de poten en de snuit van de hond. Wederom kan de tint van deze tan points variëren van lichtbruin tot een koperachtige kleur.

red tan australian shepherd

Lees Meer: Alles over de Rode Australian Shepherd

De Red Merle Australian Shepherd

Als laatste hebben we nog de Red Merle Australian Shepherd. Zoals we eerder al hebben besproken is een rode vacht bij dit hondenras al redelijk bijzonder en dan is dit ook nog eens een Merle variant. De Red Merle Australian Shepherd kan daarnaast ook nog worden onderverdeeld in verschillende typen.

 • Red Merle Australian Shepherd;
 • Red Merle & White Australian Shepherd;
 • Red Merle Tan & White Australian Shepherd;
 • Red Merle & Tan Australian Shepherd.

Red Merle Australian Shepherd

De Red Merle Australian Shepherd is een andere Merle variant. Het grootste verschil met de Blue Merle Australian Shepherd is dat de aftekeningen in de basisvacht niet zwart, maar rood zijn. Deze aftekeningen kunnen door de gehele vacht van de hond voorkomen. Een Red Merle Australian Shepherd heeft verder geen andere aftekeningen.

red merle australian shepherd

Red Merle & White Australian Shepherd

Bij de Red Merle & White Australian Shepherd wordt de Merle basiskleur gecombineerd met verschillende witte aftekeningen. Deze combinatie van kleuren is werkelijk prachtig. De witte aftekeningen zijn voornamelijk te vinden op de borst, de poten en de snuit.

red merle white australian shepherd

Red Merle Tan & White Australian Shepherd

De Red Merle Tan & White Australian Shepherd heeft naast de Merle basisvacht met witte aftekeningen ook nog eens verschillende tan points. Ook bij dit type Australian Shepherd kunnen de tan points variëren van een lichtbruine kleur tot een diepere, koperachtige kleur.

De witte aftekeningen zijn vooral te vinden op de snuit, de poten en de borst van de hond. De tan points komen vooral voor op zowel de snuit als de poten.

red merle white tan australian shepherd
red merle australian shepherds

Red Merle & Tan Australian Shepherd

Als laatste hebben we nog de Red Merle & Tan Australian Shepherd. Uiteraard heeft ook dit type een Red Merle basisvacht. Waar de Red Merle Tan & White Australian Shepherd witte aftekeningen heeft, missen deze bij dit type. Deze witte aftekeningen zijn namelijk vervangen door een tan kleur. Deze tan points zijn te vinden op de borst, de poten en de snuit van de hond.

red merle tan australian shepherd

Lees Meer: Alles over de Red Merle Australian Shepherd