Home » Alles over de Blue Merle Border Collie

Alles over de Blue Merle Border Collie

Je hoeft geen hondenkenner te zijn om te weten hoe een Border Collie eruitziet. Toch weten veel mensen niet dat er ontzettend veel verschillende kleuren en kleurcombinaties zijn waarin dit hondenras voorkomt. Denk hierbij aan rood, blauw, lila en bruin.

Border Collies komen ook voor met een bijzonder vachtpatroon die merle wordt genoemd. Deze prachtige kleur komt niet zo vaak voor als de bekende zwart-witte kleur, waardoor veel mensen de kleur niet herkennen.


TOP TIP: Border Collies zijn gevoelige, slimme honden die graag voor hun baasje werken. Dat betekent niet dat ze helemaal geen training nodig hebben. Het trainen van een Border Collie kan door zijn intelligentie en werklust zelfs moeilijker zijn dan je had verwacht. De connectiemethode past heel goed bij Border Collies, en is een leuke manier om je hond te trainen. Lees bijvoorbeeld Je hond opvoeden met de connectiemethode.


Wat is een merle Border Collie?

Om te beginnen is het handig om te weten wat een merle Border Collie is. Bij een merle Border Collie heeft er een verdunning plaatsgevonden in de basiskleur van de hond. Bij de meeste Border Collies is deze basiskleur zwart. Deze zwarte kleur is bij een merle hond verkleurd naar grijs op een witte achtergrond.

Dit zorgt ervoor dat er een patroon te zien is met donkere en lichtere gedeeltes. Het merle gen kan helaas ook voor problemen zorgen als twee honden met het merle gen met elkaar gekruist worden.

Dit komt door het feit dat honden met twee merle-allelen meer kans hebben op blind- en doofheid. Ook zijn ze vaak gevoeliger voor zonlicht. Het is dan ook van belang dat een merle Border Collie niet met een andere merle Border Collie gefokt wordt.

Blue merle Border Collie – Algemene informatie

Nu we weten wat een merle Border Collie is, kunnen we wat dieper ingaan op de algemene informatie over de blue Merle Border Collie. Om je een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van dit type Border Collie, zullen we je wat meer vertellen over het uiterlijk, de levensduur, het karakter, het temperament, de gezondheid en de zeldzaamheid.

Het uiterlijk

Blue Merle Border Collies zijn mooie, middelgrote honden met sterke en behendige poten. Ze hebben vaak een korte of halflange vacht die verschillende kleuren en patronen kunnen aannemen. Het bijzondere is dat ze vaak blauwe ogen hebben, wat niet veel voorkomt bij Border Collies. Blue merle ontstaat wanneer een merle allel gecombineerd wordt met een verder zwart-witte basisvacht. Hierdoor wordt een meerkleurige tint gevormd.

blue merle Border collie

De levensduur

De levensduur van een blue merle Border Collie verschilt niet van die van de andere type Border Collies. Dit betekent dan ook dat ze gemiddeld twaalf jaar oud worden. Dit is uiteraard geen garantie dat ze ook daadwerkelijk twaalf worden. Het kan ook zijn dat ze tien jaar of jonger worden, maar dit kan ook 17 jaar of ouder zijn.

Het is vanzelfsprekend dat je de levensduur van je hond zo veel mogelijk wil verlengen. Je hebt hier natuurlijk niet de volledige controle over, maar je kunt wel bepaalde dingen doen om de kans op een lang leven van de hond groter te maken. Geef je Border Collie bijvoorbeeld gezonde voeding, en voldoende beweging zodat hij niet te dik wordt.

Het karakter en temperament

Blue merle Border Collies zijn enorm fijne honden om mee samen te leven, mits je van beweging houdt. Het zijn namelijk zeer actieve honden die niets liever doen dan bewegen. Dit kunnen ze makkelijk de hele dag doen en ze vinden het niet fijn om niks te doen. Het is belangrijk dat ze fysiek worden uitgedaagd en de mogelijkheid krijgen om hun energie kwijt te raken.

Naast het feit dat ze energiek zijn, zijn ze ook erg intelligent. Het is dan ook één van de meest intelligente hondenrassen op de wereld. Dit maakt dat ze het heerlijk vinden om te trainen en commando’s op te volgen. Mede hierom zijn het honden die gemakkelijk te trainen zijn. Door middel van trainingen kun je ze mentaal uitdagen, wat voor Border Collies ook belangrijk is.

Als laatste zijn Border Collies alert en loyaal. Deze twee eigenschappen zorgen ervoor dat het goede waakhonden kunnen zijn. Het feit dat ze alert zijn betekent dat ze dingen snel opmerken en je kunnen waarschuwen bij eventueel gevaar of bij eventuele indringers.

Doordat ze loyaal zijn aan hun baasjes voelen ze dan ook de behoefte om je te beschermen. Ze zullen waarschijnlijk geen indringers aanvallen, aangezien ze hier te vriendelijk voor zijn. Voor het waarschuwen zijn ze perfect, maar als je een waakhond wilt die indringers aanvalt kun je beter voor een ander hondenras kiezen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het karakter van de Border Collie

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?

Border Collie Fokkers


De gezondheid – Zijn blue merle Border Collies gezond?

Over het algemeen is de gezondheid van een blue merle Border Collie hetzelfde als die van de andere type Border Collies. Toch is er één belangrijke factor waardoor ze wel verschillen van niet-merle Border Collies. Dit is het feit dat twee merle Border Collies niet met elkaar gefokt moeten worden.

Zoals we al eerder hebben benoemd is de kans groot dat een dubbele merle Border Collie te maken krijgt met blindheid, doofheid en gevoelig zijn voor zonlicht.

Verder kunnen blue merle Border Collies te maken krijgen met bepaalde gezondheidsproblemen die bij Border Collies van alle kleuren wat vaker voorkomen. Hieronder zullen we deze wat verder bespreken.

Collie Eye Anomaly (CEA)

CEA is een erfelijke oogaandoening die ervoor zorgt dat de ogen van een puppy zich minder goed ontwikkelen. Een puppy kan meestal na drie tot zeven maanden hierop worden getest.

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

Ook PRA is een oogaandoening die vaak voorkomt bij Border Collies. PRA treedt op wanneer de zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor het regelen van het gezichtsvermogen afsterven. Hierdoor kan een Border Collie gedeeltelijk of volledig blind worden. Deze blindheid treedt geleidelijk op en begint meestal pas op latere leeftijd. Hierbij kan gedacht worden aan vier tot acht jaar.

blue merle border collie

Hormonale aandoeningen

Hypothyreoïdie is een erfelijke aandoening die bij Border Collies voorkomt. Hierbij wordt de productie van schildklierhormonen verstoord, waardoor de hond last kan krijgen van inactiviteit, lusteloosheid, gewichtstoename en haaruitval.

Hartaandoeningen

Border Collies kunnen ook te maken krijgen met een hartaandoening. De veel voorkomende genetische afwijking Patent Ductus Arteriosus (POA) komt bij Border Collies dan ook regelmatig voor. Deze erfelijke afwijking leidt vaak tot een overbelasting van de linkerkant van het hart. Dit kan resulteren in hartfalen en in het overlijden van de hond.

Neurologische aandoeningen

Border Collies zijn over het algemeen vatbaar voor epilepsie. Dit is een neurologische aandoening die wordt veroorzaakt door een onregelmatige neuro-elektrische activiteit. Je kunt een epileptische aanval bij een Border Collie herkennen aan spasmen, stuiptrekkingen en soms zelfs aan het verlies van bewustzijn.

Het is een erfelijke aandoening die meestal wordt vastgesteld wanneer de hond tussen de zes maanden en vijf jaar oud is. Er bestaat nog geen test om een genetische vorm van epilepsie op te sporen, dus fokkers moeten ervoor zorgen dat er geen epilepsie voorkomt in hun lijnen door naar de gezondheid van de voorouders te kijken. Dit gebeurt helaas niet altijd.

Spier- en skeletaandoeningen

Wanneer Border Collies ouder worden of overmatig inspanning verrichten kan het zijn dat ze te maken krijgen met heupdysplasie of osteochondritis dissecans (OCD). Dit zijn beide pijnlijke aandoeningen. OCD is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen en het onderliggende bot scheurtjes kunnen vertonen. Dit kan het gevolg zijn van de versnelde groei van een puppy.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Epilepsie bij Border Collies

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Collie


Zijn blue merle Border Collies zeldzaam?

Blue merle is één van de meer zeldzame Border Collie vachtkleuren. Dit komt mede doordat een blue merle een recessief gen is, en je twee merle Border Collies niet met elkaar mag kruisen.

Ongeveer 2,5% van de Border Collies heeft een blue merle vachtkleur.

Blue merle Border Collie – Gedrag

Het gedrag van een blue merle verschilt niet van het gedrag van Border Collies met andere kleuren. Alle Border Collies zijn actieve, lieve en slimme honden die graag voor hun baasje werken.

Het is belangrijk dat je zorgt voor voldoende mentale en fysieke uitdaging. Door hun hoge energiebehoefte en door hun hoge intelligentie is het belangrijk dat je dit doet, zodat ze niet verveeld raken. Gaan ze zich vervelen? Dan worden ze ongelukkig. Deze gevoelens kunnen zich dan weer uiten in destructief gedrag. Dit betekent dat ze op zoek gaan naar dingen die ze kapot kunnen maken.

Ook moet er rekening worden gehouden met hun drijfinstinct. Border Collies zijn herdershonden en hierbij komt hun drijfinstinct kijken. Dit kan handig zijn bij het leven op het platteland, maar minder met kleine kinderen en eventuele andere huisdieren. Bij het hoeden kunnen Border Collies namelijk bijten en je wil niet dat dit gebeurt bij andere huisdieren of kinderen.

Blue merle Border Collie – Prijs

De prijs van een blue merle Border Collie kan een beetje hoger zijn dan die van sommige andere type Border Collies. Ook hangt het af van de fokker en de kosten van gezondheidsonderzoeken, vaccinaties en soortgelijke uitgaven die de fokker heeft gemaakt.

Bij een blue merle Border Collie pup van een gerenommeerde fokker moet je rekening houden met een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro. Dit bedrag is vooral afhankelijk van de lijnen en het talent van de ouderdieren.

Je zou er uiteraard ook voor kunnen kiezen om een hond te adopteren. Dit is goedkoper, maar kost ook meer tijd. Ook is het geen garantie dat je daadwerkelijk het ras en het karakter krijgt dat je wil.

Een Border Collie uit het asiel kost tussen de 100 en 300 euro, afhankelijk van de leeftijd en gezondheid van de hond. Soms zijn er herplaatsers beschikbaar via de website van de Border Collie Club Nederland. Er zijn ook pagina’s en groepen op social media zoals Facebook waar je Border Collie herplaatsers kunt vinden.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?

Een Border Collie pup van Marktplaats, belangrijke tips

Beste halsbanden voor een Border Collie

Blue merle Border Collie – Verzorgingsbehoeften

De verzorgingsbehoeften van een blue merle Border Collie zijn allesbehalve hoog. Je kunt ze het beste drie keer in de week borstelen en één keer in de drie maanden wassen.

Als je hond veel buiten is en vaak vies wordt, dan kan het een goed idee zijn om hem wat vaker te wassen. Houd ook goed de poten, nagels, oren, ogen en tanden in de gaten en verzorg deze wanneer dit nodig is.

Blue merle Border Collie – Bewegingsbehoeften

De bewegingsbehoeften van een blue merle Border Collie zijn hoog. Ze hebben minstens twee uur beweging per dag nodig. Heb je niet de mogelijkheid om zoveel met de hond te bewegen? Dan kun je beter kiezen voor een hond die minder beweging nodig heeft.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe makkelijk is het om een Border Collie te trainen?

Heeft een Border Collie veel verzorging en onderhoud nodig?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie