Home » Blue Merle Australian Shepherd (foto’s)

Blue Merle Australian Shepherd (foto’s)

De Australian Shepherd is een prachtig hondenras dat in verschillende kleurvariaties te vinden is. Eén van deze kleurvariaties is Blue Merle. Blue Merle Australian Shepherds zijn geweldige honden met zo hun eigen uiterlijk en eigenschappen.

Blue Merle Australian Shepherd – Algemene informatie

Allereerst is het goed om te weten wat een Blue Merle Australian Shepherd precies is. Het belangrijkste kenmerk is het feit dat ze een Blue Merle vacht als basiskleur hebben. Hierbij kun je denken aan een grijze vacht met zwarte vlekken. Er zijn verschillende typen Blue Merle Australian Shepherds. Allemaal zijn ze prachtig, maar toch echt anders.

Om een beter beeld te krijgen van de vier verschillende typen die er zijn, zullen we ze stuk voor stuk beschrijven.

TOP TIP: Je kunt je het beste voorbereiden op de komst van je nieuwe viervoeter door een goed en informatief boek te lezen. Kun je niet wachten om alles te lezen over pups en hun opvoeding? Dan is het boek Welkom Puppy van Joke Monteny een aanrader. Als je liever gelijk wil beginnen met lezen en fan bent van ebooks, dan is ‘Het Grote PuppyBoek‘ een hele goede keuze.

Blue Merle Australian Shepherd – Vachtoverzicht

Blue Merle Australian Shepherds kun je herkennen aan hun kleurrijke vacht met blauwe, grijze, zwarte en witte tinten. Deze tinten kunnen verdeeld zijn over het gehele lichaam van de hond.

Zijn Blue Merle Australian Shepherds zeldzaam?

Blue Merle Australian Shepherds zijn niet heel zeldzaam. De Red Merle Australian Shepherd, een andere kleurvariant van dit hondenras, is bijvoorbeeld een stuk zeldzamer.

Blue Merle & White Australian Shepherd – Vachtoverzicht

De Blue Merle & White Australian Shepherd is een prachtige variant en het is dan ook niet gek dat deze zeer populair is.

De vacht van dit type heeft Blue Merle als basiskleur. Ze hebben echter geen tan aftekeningen in hun vacht, wat ze onderscheidt van sommige andere typen.

De Blue Merle & White heeft alleen witte aftekeningen in de vacht. Juist door deze witte aftekeningen, hebben ze soms wat weg van een Siberische Husky. Vooral wanneer ze nog een puppy zijn is dit het geval.

Blue Merle white Australian Shepherd
Blue Merle white Australian Shepherd

Zijn Blue Merle & White Australian Shepherds zeldzaam?

De Blue Merle & White Australian Shepherd is een stuk zeldzamer dan de Blue Merle Aussie. Je zult ze over het algemeen dan ook wat minder snel tegenkomen.

Blue Merle Tan & White Australian Shepherd – Vachtoverzicht

De Blue Merle Tan & White Australian Shepherd is zeer indrukwekkend, mede door het feit dat er zoveel verschillende kleuren worden gecombineerd.

De basiskleur van de vacht is Blue Merle en daarnaast hebben ze witte aftekeningen en tan points. Bij tan kun je denken aan een bruine tint. Deze bruine kleur komt vooral voor rond de borst, billen, poten, oren en snuit van de hond.

Blue Merle Australian Shepherd

Zijn Blue Merle Tan & White Australian Shepherds zeldzaam?

De Blue Merle Tan & White Australian Shepherd is één van de meest voorkomende typen van dit hondenras. Ze zijn dus niet zeldzaam. Dit is ook zeker geen probleem, want het zijn werkelijk prachtige honden die veel mensen graag in huis zullen willen nemen.

Blue Merle & Tan Australian Shepherd – Vachtoverzicht

De Blue Merle & Tan Australian Shepherd heeft een bijzondere kleurenvariatie. Ze hebben namelijk een Blue Merle basiskleur met daarop alleen tan aftekeningen. Ze hebben dus geen witte aftekeningen, maar de grijze vacht kan dit wel doen lijken. Hierdoor is het soms lastig om de Blue Merle & Tan variant te onderscheiden van de Blue Merle Tan & White Australian Shepherd.

Zijn Blue Merle & Tan Australian Shepherds zeldzaam?

De Blue Merle & Tan Australische herder komt niet vaak voor en is dus redelijk zeldzaam. Dit betekent niet dat ze niet beschikbaar zijn, maar het is vaak niet eenvoudig om er één te vinden.

Blue Merle Australian Shepherd – Levensduur

Blue Merle Australian Shepherds worden gemiddeld twaalf tot zestien jaar oud.

Wanneer je ervoor wil zorgen dat jouw hond zo oud mogelijk wordt, is het belangrijk dat je goed voor ze zorgt en zo goed mogelijk aan hun behoeften voldoet.

Blue Merle Australian Shepherd – Karakter en Temperament

Blue Merle Australian Shepherds hebben een geweldig karakter, maar het is wel belangrijk dat deze bij je past wanneer je overweegt om er één in huis te nemen. Ze hebben bijvoorbeeld enorm veel beweging nodig. Zij ze zeer energiek en actief, wat betekent dat ze veel moeten bewegen. Je zult dus met ze moeten spelen, wandelen en misschien zelfs rennen en sporten.

Krijgen ze niet voldoende de mogelijkheid om te bewegen? Dan kunnen ze ongelukkig worden en hoogstwaarschijnlijk destructief gedrag gaan vertonen door verveling. Dit betekent dat ze dingen stuk kunnen gaan maken, overmatig kunnen gaan blaffen of ander ongewenst gedrag gaan vertonen.

Naast actief en energiek zijn ze ook zeer hardwerkend. Ze vinden het bijvoorbeeld heerlijk om kunstjes te doen of te werken. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer je op de boerderij woont en de hond in wil zetten voor het drijven van vee. Ook hun intelligentie is hierbij een groot voordeel. Dit kan daarnaast goed van pas komen wanneer je een Blue Merle Aussie gaat trainen.

Het trainen van de hond zal waarschijnlijk vlot gaan, maar het feit dat ze intelligent zijn betekent ook dat ze veel mentale uitdaging nodig hebben om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen.

Australian Shepherd vacht verzorging

Een andere eigenschap van de Blue Merle Australian Shepherd is loyaliteit. Ze zijn de beste vriend van hun baasjes en ze vinden dan ook heerlijk om bij hun gezin te zijn en tijd met hen door te brengen.

Een laatste eigenschap dat karakteriserend is voor de Blue Merle Australische herder is hun herdersinstinct. Ze hebben dit instinct aangezien het herdershonden zijn. Deze eigenschap is dan ook nog steeds te zien bij de hedendaagse Blue Merle Australian Shepherds. Dit is heel handig wanneer je de hond in wil zetten tijdens het drijven van vee, maar het is ook iets om op te letten. Je wilt namelijk voorkomen dat ze andere huisdieren of kleine kinderen gaan drijven. Ze zouden hierbij bijvoorbeeld in de hakken van kinderen kunnen happen en dit is niet iets wat je als hondenbaasje wilt.

Blue Merle Australian Shepherd – Prijs

De prijs van een Blue Merle Australian Shepherd hangt af van een aantal verschillende factoren. Denk hierbij aan het geslacht van de hond, zijn afkomst en de reputatie van de fokker.

Een ‘standaard’ Australian Shepherd kost gemiddeld tussen de €750,00 en de €1000,00. Aangezien een Blue Merle Australian Shepherd net wat zeldzamer is, betaal je ook wat meer voor dit type. Houd rekening met een prijs rond de €1500,00 en €2000,00 euro.

Lees Meer: Australian Shepherd prijs – Hoeveel kost een Australian Shepherd?

Blue Merle Australian Shepherd – Verzorging

Een Blue Merle Australian Shepherd heeft over het algemeen een dichte, dikke, dubbele vacht. Dit betekent dan ook dat het verzorgen van de vacht wat meer tijd in beslag neemt dan bij sommige andere hondenrassen.

Probeer een hond van dit hondenras wekelijks te borstelen en bezoek af en toe een hondentrimmer wanneer dit nodig is. Laat ook regelmatig de oren van de hond nakijken om deze op eventuele ophoping van oorsmeer, vuil en vocht te controleren. Deze dingen kunnen namelijk resulteren in infecties en dat wil je voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om de oren zelf te controleren, maar dit kun je ook door de dierenarts laten doen.

Aangezien Blue Merle Australian Shepherds actief zijn, zullen hun nagels regelmatig moeten worden geknipt of geslepen. Dit is nodig om te voorkomen dat de nagels breken of splijten. Je hoeft een hond van dit ras niet vaak te wassen. Wanneer je veel met de hond naar het bos gaat of wanneer hij bijvoorbeeld in de modder speelt, zal dit wel wat vaker moeten.

Lees Meer: Beste hondenborstel voor een Australian Shepherd

Blue Merle Australian Shepherd – Bewegingsbehoeften

Zoals we al hebben aangegeven, is de Australian Shepherd een energiek hondenras. Blue Merle Australian Shepherds zullen dan ook minstens 60 tot 75 minuten beweging per dag nodig hebben. Het is echter altijd beter om meer te bewegen.

Ga lekker wandelen, rennen, spelen en zwemmen met de hond, want met dit soort activiteiten kan hij heerlijk zijn energie kwijt. Het is belangrijk dat je aan de bewegingsbehoeften van de hond voldoet, aangezien hij zich kan gaan vervelen wanneer hij zijn energie niet kwijt kan en hierdoor destructief gedrag kan gaan vertonen.

Lees Meer: Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?

Blue Merle Australian Shepherd – Gezondheid

Over het algemeen is de Blue Merle Australian Shepherd een gezonde variant van het hondenras. Er zijn echter, net als bij alle andere honden(rassen), een aantal gezondheidsproblemen waar de Blue Merle Australische herder wat vaker mee te maken krijgt. Denk hierbij aan doofheid, blindheid, steriliteit, staar, heupdysplasie en epilepsie.

Doofheid

De meeste Australian Shepherds worden doof door een gebrek aan melanocyten in het binnenoor. Dit zijn pigmentcellen die helpen luchttrillingen om te zetten in elektrische impulsen die naar de hersenen worden gestuurd. Door afwezigheid van deze melanocyten kan een Australian Shepherd doof worden.

Cataract

Cataract is een oogaandoening dat relatief vaak voorkomt bij Australian Shepherds. Hierbij vindt een vertroebeling van de ooglens plaats en dit kan resulteren in blindheid bij de hond. Wanneer de hond twee jaar oud is kan cataract al voorkomen. Het is per hond anders hoe snel het gezichtsvermogen verder wordt aangetast.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een misvorming van de heup die ontstaat tijdens de groei van de hond. Wanneer een Australian Shepherd last krijgt van heupdysplasie kan hij te maken krijgen met kreupelheid, moeilijkheden bij het opstaan en mank lopen. Ook zal hij vaak terughoudend zijn wanneer hij de trap op moet of ergens overheen moet springen.

Lees Meer: Heupdysplasie bij honden

Epilepsie

Epilepsie is vaak een erfelijke aandoening die bij veel Australian Shepherds voorkomt. De eerste epileptische aanval vindt bij veel Australian Shepherds plaats wanneer deze tussen de zes maanden en drie jaar oud is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Australian Shepherd verzorgingsgids

Beste matras, kussen of mand voor een Collie