Home » Blaffen Shelties Veel?

Blaffen Shelties Veel?

Onze Shetland Sheepdog, beter bekend als de Sheltie, is een intelligente en trouwe viervoeter. De hond staat bekend als een speels ras met een vriendelijke persoonlijkheid. Daarnaast zijn ze zeer beschermend over hun baasje. Een logische vraag luidt dan ook: Blaffen Shelties veel?

Shelties zijn van oorsprong schaapshonden, en dus gefokt om te hoeden. Ze staan dan ook bij vele bekend als een luidruchtig hondenras dat veel blaft. Alhoewel dit natuurlijk niet voor iedere Sheltie geldt, geeft maar liefst 70% van de ondervraagde baasjes aan dat hun hond veel blaft.

Overweeg jij een Sheltie te verwelkomen in jouw huisgezin, maar wens je eerst meer te weten over hoe waaks deze hond nu eigenlijk is? Dan ben je aan het juiste adres. In het onderstaande artikel vertellen we jou namelijk waarom Shelties blaffen, en ook bekijken we hoe overmatig blaffen voorkomen kan worden.


TIP: Als je een Sheltie in huis wil nemen, of er al een hebt, is het een goed idee om je te verdiepen in de oorzaken van blaffen en manieren om blaffen te verminderen. Het boek ‘blafgedrag van honden’ is het beste en meest complete boek voor hondeneigenaren met honden die graag blaffen. Het helpt je te begrijpen waarom je hond blaft, en hoe je er het beste op kunt reageren.


Zijn Shelties stille honden?

Shelties zijn doorgaans geen stille honden. Ze slaan bijvoorbeeld zonder twijfel alarm wanneer er iemand voor de deur staat. Het is echter niet zo dat elke Sheltie bij het minste geringste geluid uitbundig begint te blaffen. De ene Sheltie blaft immers minder dan de andere.

Naast het blaffen maken Shelties soms ook nog andere geluiden. Ze kunnen af en toe bijvoorbeeld uitbundig gapen met daarbij het nodige geluid. Ook wanneer ze om aandacht vragen kunnen ze af en toe interessante geluidsfragmenten laten horen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je je verveeld met een Sheltie in huis.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Shelties Veel?

Houden Shelties van Water en Zwemmen?


Is de Sheltie een blaffend hondenras?

Bij de meeste mensen is een Sheltie wel bekend als een hondenras dat snel alarm slaat door middel van blaffen. We zouden dus kunnen stellen dat de Sheltie wordt beschouwd als een blaffend hondenras. Dit betekent echter niet dat elke Sheltie extreem veel blaft, iedere hond is immers uniek. De ene hond is nu eenmaal luidruchtiger dan de andere.

Maar hoe zit dat nu in de praktijk? Blaffen Shelties echt zo veel? Wij hebben het de experts gevraagd. Sheltie-eigenaren kunnen immers het beste antwoord geven op deze vraag.

Blaffen Shelties veel? Een enquête onder hun baasjes

Uit een enquête onder 227 baasjes, zijn de onderstaande gegevens naar voren gekomen. Wij vroegen deze Sheltie-eigenaren; Blaffen Shelties veel? Alhoewel de antwoorden enigszins uiteenlopen, is het overgrote merendeel het wel met elkaar eens.

Blaffen Sheltie veel
Blaffen Sheltie veel?

Maar liefst 70% van de baasjes gaf aan dat hun Sheltie inderdaad veel blaft. Dat is toch een aanzienlijk aantal. Een kleine 12% gaf aan dat de Sheltie zo nu en dan blaft, en 17% vertelt dat de Sheltie zelden blaft. Tot slot was er 1% van de ondervraagde die aangaf dat hun hond helemaal niet blaft.

We kunnen dus wel stellen dat de meeste Shelties veel blaffen, maar dat een kwart van de eigenaren vindt dat het reuze meevalt.

Waarom blaffen Shelties?

Honden kunnen niet spreken, en dus blaffen ze om iets duidelijk te maken. Daar komt bij dat Shelties extra gevoelig zijn voor nieuwe geluiden, wat ervoor kan zorgen dat ze meer blaffen dan je wellicht van andere honden gewend bent. Maar waarom blaffen Shelties precies? Wat triggert hen om alarm te slaan? Onderstaand benoemen we de voornaamste redenen waarom de Sheltie blaft.

  • Bezoeker aan de deur
  • Onverwachte geluiden van radio of TV
  • Andere honden of katten
  • Angst
  • Vraag om aandacht

De Sheltie blaft voornamelijk wanneer deze onverwacht nieuwe geluiden hoort. Deze kunnen zoals je hierboven leest bijvoorbeeld afkomstig zijn van de TV, maar ook van kinderspeelgoed, telefoons, et cetera.

Wanneer er andere dieren in de buurt zijn, wil de hond ook graag zijn stem laten horen. Tot slot kan een Sheltie blaffen vanuit angst of als een vraag om aandacht. We kunnen dus wel zeggen dat de redenen voor het blaffen van de Sheltie uiteenlopend zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Beste hondenspeelgoed voor een Sheltie


Waar blaffen Shelties naar? Een enquête onder hun baasjes

Blaft jouw Sheltie ook veel? Dan weet je intussen waarschijnlijk wel waar jouw hond gevoelig voor is. Iedere hond wordt immers getriggerd door andere gebeurtenissen. Wij hielden een enquête en vroegen 581 baasjes waarom hun Sheltie blaft. De gegevens hebben wij genoteerd in het onderstaande diagram.

waarom blaft je Sheltie
Waarom blaft je Sheltie

Het gros van de Sheltie-eigenaren gaf aan dat hun hond voornamelijk blaft naar andere honden, en dat is niet vreemd. Dit is een fenomeen dat we bij de meeste hondenrassen terug zien komen. Nog een groot deel van de eigenaren gaf aan dat hun hond voornamelijk alarm slaat wanneer er op de deur wordt geklopt of er wordt aangebeld.

Verrassend genoeg zijn er ook een aantal baasjes die aangeven dat hun hond naar alles en iedereen blaft. Enkele andere redenen waren bezoek, fietsen, scooters en andere dieren. Ook het vragen om aandacht en graag uitgelaten willen worden, kunnen redenen zijn voor het geblaf van de Sheltie.

Hoe voorkom ik dat mijn Sheltie overmatig blaft?

Dat je hond af en toe blaft is natuurlijk geen probleem. Dit hoort er immers bij. Wanneer het echter over dreigt te gaan in overmatig blaffen, kan dit erg vervelend zijn. Maar hoe voorkom je nu dat je Sheltie overmatig blaft? Er zijn diverse acties die jij als baasje kunt ondernemen.

Trainingen

Het gedrag van overmatig blaffen kan worden afgeleerd middels trainingen. Er zijn diverse commando’s die geleerd worden om de hond aan te sporen kalm te blijven. Het is hierbij belangrijk dat je autoriteit uitstraalt, en je hond dus het gevoel geeft dat je de situatie onder controle hebt.

Angst kan ook een reden zijn voor overmatig blaffen. Ook hierin kan een goede training cruciaal zijn. Jij dient er als baasje immers voor te zorgen dat jouw hond zich zowel fysiek als mentaal goed voelt.

Door je hond van kleins af aan te trainen, zal je op de lange termijn merken dat het geblaf van jouw Sheltie niet de overhand neemt. Zoals het bekende spreekwoord zegt: “Jong geleerd is oud gedaan.”

Geef je hond een taak

Het kan zijn dat jouw hond blaft uit verveling. In dat geval kan het helpen om je hond een taak te geven. Door je Sheltie bezig te houden, voorkom je namelijk dat deze te sterk gefocust is op afleidingen die resulteren in overmatig blaffen.

Zorg ervoor dat jouw Sheltie zich productief voelt door hem of haar dagelijks uit te dagen, bijvoorbeeld met diverse behendigheidsoefeningen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Levensduur Sheltie – Hoe lang leven Shetland Sheepdogs?

Beste hondenborstel voor een Sheltie