Home » Early Adult Onset Deafness (EAOD) bij Border Collies

Early Adult Onset Deafness (EAOD) bij Border Collies

Het is bekend dat veel hondenrassen over het algemeen wat meer risico lopen op bepaalde gezondheidsproblemen. Ook bij Border Collies is dit het geval. Wanneer je een Border Collie hebt of aan wil schaffen, kan het handig zijn om op de hoogte te zijn van deze risico’s.

Early Adult Onset Deafness (EAOD) is een ziekte die bij Border Collies redelijk vaak voorkomt. We informeren je over een aantal zaken rondom Early Adult Onset Deafness, zoals de symptomen, de diagnose en dingen die je kunt doen om een Border Collie met EAOD te helpen.

Wat is Early Adult Onset Deafness (EAOD)?

Early Adult Onset Deafness (EAOD) is een autosomaal recessieve gehooraandoening die over het algemeen redelijk vaak voorkomt bij Border Collies. Bij deze aandoening komt een geleidelijk verlies van het gehoor kijken. EAOD wordt meestal waargenomen wanneer een Border Collie tussen de vijf tot zeven jaar oud is. Ook treft het beide oren.

Het is onderzoekers al gelukt om de getroffen regio’s in het DNA en eventuele verwante genetische varianten van EAOD te identificeren. De werkelijke oorzakelijke mutatie is echter nog niet gevonden. Hier wordt nog wel hard naar gezocht. Ongeveer 30-35% van de Border Collies draagt EAOD of varianten hiervan bij zich.


TOP TIP: Ook een dove Border Collie wil graag samenwerken met zijn baasje. Omdat Border Collies heel intelligent zijn, is het goed mogelijk een dove Border Collie te trainen met behulp van een trilhalsband. Deze halsbanden geven een lichte trilling als je op een knopje drukt. Dit kun je gebruiken als pijnloos signaal om je Border Collie bijvoorbeeld naar je terug te laten komen, of om hem andere nuttige dingen te leren. Een fantastische trainingshalsband die door veel hondeneigenaren met succes wordt gebruikt, is de Petainer BOB band.


Het problematische aspect van Early Adult Onset Deafness bij werkende Border Collies

Wanneer een Border Collie te maken krijgt met gehoorverlies of doofheid, kan dit problematisch zijn. Dit is zeker het geval wanneer hij wordt ingezet als werkhond op het platteland. Voor een werkende Border Collie is het erg belangrijk dat hij kleine verschillen in tonen kan horen. Ook al is het gehoorverlies niet al te groot, het kan nog steeds van grote invloed zijn op het werkvermogen van de hond.

Het testen van Border Collies op Early Adult Onset Deafness

Wanneer Border Collies getest worden op EAOD wordt er getest op een aantal verschillende markers. Deze markers worden aangegeven met AOD 1, AOD 2, AOD 3 en AOD 4. De test waarmee EAOD wordt opgespoord is gebaseerd op een genoombrede associatiestudie.

Hierin werden meerdere DNA-varianten ontdekt die gerelateerd zijn aan EAOD bij het Border Collie ras. Deze DNA-varianten zijn risicofactoren. Er zijn ras-afhankelijke tests beschikbaar waarmee Border Collies op EAOD kunnen worden getest.

Een hond kan vrij zijn van EAOD, wat betekent dat hij geen drager is. Wanneer een hond wel drager is, kan de mutatie verspreid worden in de populatie zonder dat de betreffende Border Collie enige symptomen vertoont. Mede hierom is het belangrijk dat dragers worden aangetoond zodat verspreiding kan worden voorkomen.

Het interpreteren van een testresultaat

Wanneer een Border Collie geen drager is van EAOD heeft hij twee gezonde allelen. Allelen zijn onderdeel van een gen en kunnen bestaan uit verschillende varianten. Zo’n gen is in staat om bepaalde erfelijke eigenschappen te coderen. Hierbij kunnen verschillende versies van een gen verschillende gevolgen hebben voor de eigenschappen van een hond.

Een Border Collie met twee gezonde allelen zal bij het fokken geen afwijkingen ontwikkelen en kan de mutatie dus ook niet doorgeven aan zijn nakomelingen.

Wanneer een Border Collie wel drager is van EAOD, heeft hij één gezond allel en één defect allel. Dit defecte allel zal door de hond aan de helft van zijn nageslacht worden doorgegeven. Een drager zou zelf ook last kunnen hebben van het defecte allel, maar zal over het algemeen geen symptomen vertonen. Dit betekent dus dat ze vaak niet ziek worden.

Wanneer een Border Collie lijder is, heeft hij twee defecte allelen. Bij een lijder wordt het defecte allel aan heel zijn nageslacht doorgegeven en heeft de hond zelf ook symptomen van EAOD.

Wat kunnen symptomen zijn van Early Adult Onset Deafness?

Het is vanzelfsprekend dat een hond met EAOD te maken krijgt met doofheid. Wanneer je je hond niet hebt laten testen, zijn er een aantal signalen waaraan je kunt merken dat een Border Collie te maken heeft met gehoorproblemen. Deze signalen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet en wat verder beschreven.

Gedragsveranderingen

Wanneer een hond doof wordt, zal hij niet goed begrijpen wat er precies gebeurt. Hij kan wat verward worden of zelfs banger zijn door deze verandering. Het kan ertoe leiden dat de hond volgzamer, voorzichtiger of minder geïnteresseerd wordt.

Veranderingen in het slaappatroon

Naast gedragsveranderingen kunnen er ook veranderingen plaatsvinden in het slaappatroon van de hond. Net als mensen slapen honden langer wanneer ze ziek zijn. Wanneer jouw Border Collie meer slaapt dan dat hij normaal gesproken doet, zou het kunnen dat er iets met hem aan de hand is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel slaap heeft een Border Collie nodig?

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie

Beste hondenbench voor een Border Collie


Veranderingen in het blaffen

Elke hond heeft zijn eigen unieke ‘stem’. Dit is niet anders dan bij mensen. Sommige Border Collies zijn over het algemeen rustig, terwijl andere redelijk vocaal zijn en veel blaffen. Wanneer een hond zijn gehoor verliest, kan het zijn dat hij luidruchtiger wordt dan dat hij was. Dit komt doordat ze kunnen denken dat hun baasjes hen niet horen. Het kan ook zijn dat ze gewoonweg niet beseffen hoe luid ze eigenlijk zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blaffen Border Collies veel of valt dat wel mee?

Border Collie Fokkers


Het sneller schrikken door omgevingsfactoren

Wanneer het gehoor van een hond achteruitgaat, kan het zijn dat hij het niet meer hoort wanneer je hem nadert. Dit kan ervoor zorgen dat hij schrikt wanneer je hem van achteren benadert. Tegelijkertijd kan het juist zo zijn dat de hond rustiger is in bepaalde situaties, omdat hij weinig hoort. Je Border Collie zal bijvoorbeeld ineens niet meer blaffen als hij de bel hoort, of de postbode.

Ongehoorzaamheid

Je zult bij een hond met een minder goed gehoor vaak merken dat hij commando’s negeert. Uiteraard kan het zijn dat hij dit expres doet, maar wanneer hij minder goed hoort kan het ook zijn dat hij ze gewoonweg niet meekrijgt. Het kan ook voorkomen dat de Border Collie niet meer komt wanneer je hem roept. Aan deze dingen zou je kunnen merken dat een hond minder goed hoort.

Minder begroetingen

Kwam jouw Border Collie jou normaal gesproken altijd vrolijk en enthousiast begroeten wanneer jij thuiskwam en doet hij dat niet meer? Dan zou het kunnen dat hij minder goed hoort en dat hij het niet meer doorheeft wanneer je de deur open of dicht doet.

Een mindere bewustheid van andere (huis)dieren

Heb je naast jouw Border Collie nog andere huisdieren? Dan kun je ook eens kijken of jouw Border Collie zich nog van hen bewust is. Is dit niet het geval? Dan zul je merken dat de andere huisdieren makkelijker de persoonlijke ruimte van de Border Collie binnen kunnen dringen. Dit zouden ook tekenen van gehoorverlies kunnen zijn.

Hoe kun je zelf thuis testen of jouw Border Collie gehoorproblemen heeft?

Wanneer je vermoedt dat jouw Border Collie gehoorproblemen begint te ontwikkelen, kun je zelf proberen dit te testen. Ga hiervoor bijvoorbeeld op een plek staan waar jouw hond jou niet kan zien. Maak een goed hoorbaar geluid, zoals een fluit, een klap, het gerinkel van sleutels of het tikken op een voorwerp met een hard oppervlak.

Draait de hond zijn hoofd niet om of gaan zijn oren niet in een andere stand? Dan zou het kunnen dat hij de geluiden niet zo goed hoort. Maak je je zorgen om het gehoor van jouw Border Collie? Aarzel dan niet en neem contact op met een dierenarts.

Door middel van een lichamelijk onderzoek met een otoscoop kan een dierenarts er namelijk achter komen of er iets met de oren van de hond aan de hand is en wat dit eventueel zou kunnen zijn.

Hoe kun je jouw Border Collie helpen bij Early Adult Onset Deafness?

Wanneer een hond lijdt aan EAOD en niet meer goed kan horen wil je hem natuurlijk helpen zodat hij zijn dagelijkse routine nog zo goed mogelijk kan uitvoeren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je hiervoor kunt doen. Hieronder vind je een aantal manieren om jouw Border Collie te helpen.

1. Maak gebruik van niet-traditionele signalen

Hiermee bedoelen we dat je op zoek kunt gaan naar andere manieren dan geluiden om de aandacht van de Border Collie te trekken. Je zou bijvoorbeeld trillingen kunnen veroorzaken door te klappen of zachtjes te stampen. Je zou ook kunnen denken aan het gebruiken van een zaklamp of het inzetten van een aantrekkelijke geur voor de hond.

Je kunt een dove Border Collie ook trainen met behulp van een trainingshalsband die met trillingen werkt. Het is niet de bedoeling dat je je hond ermee straft, maar als je lichte trillingen gebruikt kun je ze gebruiken als commando. Zo weet je Border Collie bijvoorbeeld dat hij terug moet komen zonder dat je hoeft te roepen.

Probeer een aantal verschillende manieren en bekijk wat het beste werkt bij jouw Border Collie. Beloon hem dan ook wanneer het signaal werkt, zodat de hond leert om te reageren op deze nieuwe signalen.

2. Voorkom dat je je hond laat schrikken

Probeer de Border Collie voorzichtig te benaderen en raak hem pas aan wanneer hij je kan zien. Wil je je hond wakker maken? Raak hem dan zachtjes aan op bijvoorbeeld zijn schouder. Je kunt ook je handen voor zijn neus houden, aangezien hij wakker zou kunnen worden door jouw geur. Informeer gasten over het gehoorverlies van je hond, zodat ook zij voorzichtig omgaan met het benaderen en wekken van de Border Collie.

3. Let extra goed op.

Deze manier geldt in zowel thuis- als sociale situaties. Het omheinen van de tuin wordt nu extra belangrijk. Zorg er ook voor dat de Border Collie aangelijnd is of niet in de buurt van de straat kan komen wanneer er auto’s in de buurt zijn. Je hond kan deze namelijk niet meer goed aan horen komen.

Houd je hond goed in de gaten en vermijd situaties waarin zijn gehoorverlies gevaarlijk zou kunnen zijn. Door deze dingen te doen kun jij het leven van een Border Collie met EAOD zo makkelijk mogelijk maken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Epilepsie bij Border Collies

Hoe intelligent is een Border Collie?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie