Home » Wat is Collie Eye Anomaly bij Border Collies?

Wat is Collie Eye Anomaly bij Border Collies?

Alle hondenrassen ter wereld hebben te maken met risico’s op bepaalde gezondheidsproblemen. Hetzelfde geldt voor Border Collies. Er zijn een aantal gezondheidsproblemen die bij Border Collies over het algemeen wat vaker voorkomen. Eén van deze problemen is Collie Eye Anomaly (CEA), of Choroidale Hypoplasie(CH).

In dit artikel bespreken we wat Collie Eye anomaly is, en wat de oorzaken en de symptomen zijn. Ook vertellen we wat meer over het stellen van een diagnose en over eventuele behandelingen. Als laatste geven we je nog een aantal tips en mogelijke huisaanpassingen voor wanneer je te maken hebt met een Border Collie met CEA.

Wat is Collie Eye Anomaly (CEA)?

Er zijn een aantal afwijkingen die de ogen van een Border Collie aan kunnen tasten. Collie Eye Anomaly (CEA) is er één van. Voor het absorberen van licht en het toevoeren van voldoende bloed heeft het oog hulp nodig van het vaatvlies.

Het vaatvlies is een verzameling bloedvaten die in een weefsel-laag onder het netvlies liggen. Het kan zijn dat dit deel van het oog zich niet op de juiste manier ontwikkeld. Wanneer dit het geval is kan dit leiden tot Collie Eye Anomaly.

Collie Eye Anomaly is een genetische ziekte die bij meerdere hondenrassen voorkomt, waaronder bij Border Collies. Het staat ook wel bekend als Choroidal Hypoplasia. Wanneer je deze benaming tegenkomt weet je dus dat het over Collie Eye Anomaly gaat.

Wanneer een hond aan deze aandoening lijdt, kan dit ervoor zorgen dat een Border Collie zijn gezichtsvermogen verliest. Het wordt meestal bij herdershonden aangetroffen. Hieronder is een overzichtelijke lijst van de getroffen rassen te vinden. In het vervolg van het artikel zal er voornamelijk in worden gegaan op Collie Eye Anomaly bij Border Collies.

 • Schotse Collies  
 • Gladharige Collie
 • Border Collies
 • Australische Herders
 • Shetland Sheepdogs

Wat zijn de oorzaken van Collie Eye Anomaly?

De oorzaak van Collie Eye Anomaly ligt bij een recessief gen dat wordt doorgegeven aan de nakomelingen van een hond. Dit betekent dus dat het een erfelijke aandoening is. Een hond wordt geboren met deze genetische verandering, zelfs wanneer eventuele tekenen of symptomen van CEA nog niet onmiddellijk worden opgemerkt.

CEA is geen besmettelijke ziekte, dus het kan niet zomaar van hond tot hond worden doorgegeven. Dit kan alleen genetisch.

Collie Eye Anomaly wordt bij honden veroorzaakt wanneer chromosoom 37 defect raakt. Het komt voor bij honden waarvan een ouder drager is van het genetisch gemuteerde chromosoom.

Wat zijn de symptomen van Collie Eye Anomaly?

De symptomen van Collie Eye Anomaly zijn niet bij elke hond hetzelfde. Bij sommige honden zijn de symptomen niet zo heftig, terwijl het bij andere honden kan leiden tot gezichtsverlies als gevolg van gaatjes of puntjes die zijn ontstaan in verschillende lagen van het oog.

De hoeveelheid gezichtsverlies van de hond door de afwijkingen is afhankelijk van de grootte en de plaats van de gaatjes. Collie Eye Anomaly kan er ook voor zorgen dat er netvliesloslating plaatsvindt.

Helaas zijn er geen duidelijk zichtbare symptomen waaraan je CEA kunt herkennen. Het duidelijkste symptoom is blindheid, maar dat betekent dat de hond er al last van heeft. Gelukkig kan een dunner wordend, slecht ontwikkeld vaatvlies al worden ontdekt bij puppy’s vanaf vijf tot acht weken oud. Hierom is het belangrijk dat puppy’s worden onderzocht om CEA eventueel vast te kunnen stellen.

Er zijn dan misschien geen overduidelijk zichtbare symptomen, maar er zijn wel degelijk dingen die kenmerkend zijn voor CEA. Hierbij kan gedacht worden aan oogbollen die kleiner lijken dan normaal, oogbollen die in hun kassen beginnen te zakken en troebele ogen. Wanneer je een Border Collie puppy adopteert is het belangrijk dat je zijn ogen van jongs af aan regelmatig door de dierenarts laat onderzoeken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste halsbanden voor een Border Collie

Border Collie Fokkers

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie


Hoe wordt de diagnose Collie Eye Anomaly gesteld?

Wanneer een puppy te maken heeft met Collie Eye Anomaly is dit meestal te herkennen aan een dunner wordend vaatvlies. Dit is niet met het blote oog te zien, waardoor het belangrijk is om de ogen van een puppy goed te laten onderzoeken.

CEA is niet altijd makkelijk te ontdekken. Wanneer een puppy opgroeit kunnen er enkele normale veranderingen optreden in het netvlies die de aanwezigheid van eventuele dunne plekken in het vaatvlies kunnen verbergen.

Toont jouw hond tekenen van blindheid? Dan zal een dierenarts een volledige anamnese en lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij doen ze ook een grondig oogonderzoek. Het kan zijn dat de dierenarts je doorverwijst naar een veterinaire oogarts waar je een aanvullende evaluatie kunt krijgen.

Ook zal hij misschien meer tests uitvoeren om eventuele andere oorzaken van blindheid uit te sluiten. Hieronder zijn mogelijke onderdelen van een aantal verschillende tests te vinden.

 • Röntgenfoto’s van de borstkas en de buikholte waarmee eventuele afwijkingen kunnen worden opgespoord.
 • Screeningtests om infectieziekten uit te kunnen sluiten.
 • Een bloeddrukmeting.
 • Een elektrolytenonderzoek om te controleren of de hond niet lijdt aan een verstoring van de elektrolytenbalans.
 • Een volledig bloedbeeld om bloed-gerelateerde aandoeningen op te kunnen sporen.
 • Chemieonderzoek om de nier-, lever- en alvleesklierfunctie en de suikerspiegel te kunnen evalueren.

Naast deze tests zal een veterinaire oogarts de ogen van de Border Collie verwijden en met een oftalmoscoop bekijken. Hierbij zal hij letten op eventuele veranderingen in de ogen of tekenen van een oogafwijking bij de hond.

Om definitief vast te kunnen stellen dat een Border Collie CEA heeft, moet een genetische test worden uitgevoerd. Een goede fokker test de ouderdieren op deze oogafwijking, en fokt niet met dieren die pups met CEA voort kunnen brengen. Als je je zorgen maakt, kun je ook een test laten doen door bijvoorbeeld Combibreed.

Bestaat er een behandeling voor Collie Eye Anomaly?

Helaas kan Collie Eye Anomaly niet worden teruggedraaid, er bestaat geen behandeling voor. Wanneer een hond lijdt aan netvliesloslating kunnen dierartsen wel een chirurgische ingreep uitvoeren om de gevolgen ervan te verminderen.

Gelukkig krijgt niet elke Border Collie die aan Collie Eye Anomaly lijdt te maken met volledige blindheid. Begint de hond wel aan gezichtsverlies te lijden? Dan kun je het met de dierenarts hebben over dagelijkse veranderingen in de leefomgeving van de hond.

Op die manier kan hij zich gemakkelijker bewegen en zijn dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren. Bij deze veranderingen kan worden gedacht aan het niet verplaatsen van meubels, het gebruiken van veiligheidshekjes en aanpassingen aan de training.

Kan Collie Eye Anomaly worden voorkomen en zo ja, hoe dan?

Aangezien Collie Eye Anomaly een genetische aandoening is kun je het voorkomen door niet te fokken met honden die het gen dragen of die aanwijzingen hebben van CEA.

Daarnaast zijn er tests die je kunt laten uitvoeren om erachter te komen of een hond drager is van het CEA-gen. Bij zo’n test wordt er een wangslijm uitstrijkje of bloedmonster genomen om te zoeken naar genetische markers. Genetisch testen en selectief fokken zijn op dit moment nog de enige manieren om Collie Eye Anomaly bij Border Collies te verminderen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Heeft een Border Collie veel verzorging en onderhoud nodig?

De ontwikkelingsfasen van een Collie puppy

Beste hondenbench voor een Border Collie


Mogelijke andere gezondheidsproblemen bij Border Collies

Naast CEA zijn er nog een aantal andere gezondheidsproblemen waar Border Collies over het algemeen wat meer kans op hebben. We zullen op een aantal van deze gezondheidsproblemen kort ingaan, zodat je hier een beter beeld van hebt.

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

PRA is een andere oogaandoening die bij Border Collies vaak voorkomt. Deze degeneratieve aandoening kan ervoor zorgen dat het gezichtsvermogen van de hond geleidelijk vermindert. PRA kan resulteren in blindheid en begint meestal rond de leeftijd van drie jaar. Door middel van bepaalde tests kan het echter al op jongere leeftijd worden ontdekt.

Heup- en elleboogdysplasie

Heupdysplasie komt veel voor bij honden. Naar schatting lijdt maar liefst 70% van de honden aan deze aandoening. Elleboogdysplasie komt minder voor, maar kan ook bij Border Collies worden aangetroffen. Het zijn beide genetische aandoeningen die een Border Collie van elke leeftijd kunnen treffen.

Wanneer de gewrichten van de hond aan het ontwikkelen zijn, ontwricht bij heupdysplasie de kop gedeeltelijk van het dijbeen. Na verloop van tijd kan dit pijn, stijfheid, een ongewone gang en eventuele andere symptomen veroorzaken.

Osteochondritis Dissecans (OCD)

OCD is ook een gewrichtsziekte. Hierbij begint het kraakbeen in de gewrichten af te breken. Aangezien het kraakbeen fungeert als een buffer voor het gewricht, kan het gewricht bij OCD instabiel en pijnlijk worden. Bij puppy’s van vier maanden oud kan OCD al worden waargenomen.

Epilepsie

Epilepsie is een erfelijke aandoening die bij Border Collies redelijk vaak voorkomt. Het belangrijkste gevolg hiervan zijn toevallen, ook wel epileptische aanvallen genoemd. De eerste tekenen van epilepsie kunnen optreden bij een puppy van zes maanden oud. Momenteel is er geen screeningstest beschikbaar om erachter te komen of een Border Collie lijdt aan epilepsie.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Epilepsie bij Border Collies

Gezondheidsproblemen bij Border Collies

Beste matras, kussen of mand voor een Collie