Home » Zijn Australian Shepherds goede familiehonden?

Zijn Australian Shepherds goede familiehonden?

Australian Shepherds zijn zeer populaire honden. Veel mensen willen een hond van dit ras dan ook graag toevoegen aan het gezin. Toch moet je er altijd rekening mee houden of een hondenras wel past bij de gezinssamenstelling. Wanneer je alleen bent of met een partner, maakt het vaak niet zoveel uit welk ras je kiest op dat gebied. Heb je echter kinderen? Dan is het belangrijk dat je voor een geschikte familiehond gaat. Hoe zit dat dan bij de Australian Shepherd? Zijn Australian Shepherds goede familiehonden?

Het is lastig om hier een duidelijk antwoord op te geven, aangezien niet alle gezinnen hetzelfde zijn en ook eventuele andere huisdieren een rol spelen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als het aankomt op de beslissing of een Australian Shepherd een geschikte hond is voor jouw gezin. Toch zijn het over het algemeen geschikte familiehonden. Er zijn echter een aantal factoren die je goed moet overwegen voordat je een Australian Shepherd toevoegt aan jouw gezin.


TIP: Australian Shepherds zijn fantastische familiehonden, maar je moet ze wel leren hoe ze netjes om moeten gaan met kinderen. En andersom moeten kinderen leren hoe ze om moeten gaan met een hond. Een van de beste hulpmiddelen die je hierbij op weg kan brengen, is de DVD ‘Kind en Hond’ van Dogtime. Deze DVD moet elke hondeneigenaar met kinderen een keer gekeken hebben!


Waarom kunnen Australian Shepherds goede familiehonden zijn?

Er zijn een aantal dingen die een Australian Shepherd een fantastische familiehond maken. Zo zijn ze bijvoorbeeld erg liefdevol, goed trainbaar en zeer loyaal.

Geweldig energieniveau

Het energieniveau van de Australian Shepherd is zeer hoog. Dit betekent dat ze altijd bereid zijn om lekker te spelen, bijvoorbeeld met kinderen. Samen met de kinderen kunnen ze dan ook heerlijk rondrennen en hun energie kwijtraken. Dit laat zien dat dit hondenras op dit gebied goed om kan gaan met kinderen.

Staan altijd open voor avontuur

Australian Shepherds zijn geweldige honden om mee te nemen tijdens een uitstapje. Denk hierbij aan een vakantie of een bezoek aan de winkel. Ook wanneer je een park wilt bezoeken met eventuele andere huisdieren, is de Australian Shepherd hier zeer geschikt voor. Over het algemeen integreren ze namelijk goed met andere dieren. Wanneer je een Australian Shepherd goed hebt geleerd om aan de lijn te lopen, kun je hem eigenlijk overal mee naartoe nemen waar honden zijn toegestaan.

Zeer trainbaar

Een Australian Shepherd is uitstekend te trainen. Het zijn zeer intelligente honden, waardoor ze verschillende commando’s over het algemeen snel onder de knie hebben. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer je kinderen in huis hebt, aangezien je dan vaak minder tijd hebt om met de hond te trainen.

Erg sociaal

Het is belangrijk dat je een Australian Shepherd al op zeer jonge leeftijd socialiseert. Wanneer je dat doet, kan de hond zich uitstekend aanpassen aan verschillende situaties en zal hij gemakkelijker kunnen leven in een gezin met bijvoorbeeld kinderen of andere huisdieren. Over het algemeen zijn Australian Shepherds sociale honden, wat betekent dat ze goed om kunnen gaan met mensen van alle leeftijden en met andere huisdieren.

Zijn Australian Shepherds goede familiehonden

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Australian Shepherd

Beste halsbanden voor een Australian Shepherd

Beste matras, kussen of mand voor een Aystralian Shepherd


Wat maakt een Australian Shepherd een minder geschikte familiehond?

Naast al deze positieve factoren, zijn er ook een aantal andere factoren om rekening mee te houden wanneer je een Australian Shepherd aan wilt schaffen als familiehond. Sommige persoonlijkheidstrekken, neigingen en fysieke factoren zouden namelijk voor problemen kunnen zorgen. Ook hier zul je goed over na moeten denken voordat je een Australian Shepherd aanschaft.

Hoog energieniveau

Het hoge energieniveau hebben we hiervoor benoemd als iets positiefs. Dat is het ook, maar het kan ook een aantal nadelen met zich meebrengen. Het hoge energieniveau is namelijk altijd aanwezig en dan ook echt de hele tijd. Heb je zelf even geen energie of geen tijd om met de hond te bewegen? En hebben de kinderen hier ook even geen zin in of geen tijd voor? Dan zul je de hond nog steeds de mogelijkheid moeten geven om te bewegen. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat de hond destructief gedrag gaat vertonen. Dit betekent dat het mogelijk is dat ze nerveus worden, spullen vernielen, overmatig kauwen en ander ongewenst gedrag gaan vertonen.

Een hoge intelligentie

Naast een hoog energieniveau, heeft de Australian Shepherd ook een hoge intelligentie. Ook dit kan problemen opleveren. Zo kan het zijn dat ze koppig, resistent en soms zelfs moeilijk in de omgang zijn. Het is dan ook belangrijk dat jij als baasje genoeg geduld hebt om met dit gedrag om te gaan. Ook heb je voldoende tijd nodig om de hond op mentaal gebied uit te dagen. Heb je hier geen tijd voor? Dan kan de hond zich gaan vervelen en uiteindelijk ook destructief gedrag kunnen gaan vertonen.

De grootte van de hond

Wanneer je met het gezin in een appartement of flatgebouw woont, zul je de hond goed moeten trainen om hem hier te kunnen laten wonen. Sommige woningen zijn niet geschikt voor wat grotere honden en hier zul je rekening mee moeten houden, zeker wanneer je met meerdere mensen samenwoont. De Australian Shepherd is een middelgrote hond, maar dit kan voor sommige gezinnen nog steeds te groot zijn.

Behoefte aan tijd en ruimte

Australian Shepherds hebben behoefte aan veel tijd en ruimte. Het is belangrijk dat je de hond ruimte kan bieden om lekker te kunnen bewegen. Dit hoeft niet per se in het huis of in de tuin te zijn. Dit kan natuurlijk ook in een park of op een veldje. Daarnaast kost het wel wat tijd om met de hond te bewegen. Deze zul je wel moeten hebben, want anders kan de hond ongelukkig worden. Heb je kleine kinderen en andere huisdieren, waardoor je de tijd niet hebt om een Australian Shepherd voldoende uit te dagen op zowel mentaal als op fysiek gebied? Dan is het waarschijnlijk beter om een ander hondenras te overwegen.

Herdersinstinct

De Australian Shepherd is een herdershond, wat betekent dat ze een herdersinstinct hebben. Hierdoor hebben ze soms de neiging om achter kleinere dieren of kinderen aan te gaan. Heb je kleine kinderen of andere huisdieren? Dan is dit zeker een factor om rekening mee te houden.

Hoe zit het temperament van een Australian Shepherd precies in elkaar?

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van het temperament van het hondenras dat je graag aan wilt schaffen. Op die manier kun je er namelijk achter komen of het ras bij jou en jouw gezin past of niet. Australian Shepherds hebben over het algemeen een heel fijn karakter. Ze zijn energiek, nieuwsgiering en enorm liefdevol. Ze houden ervan om spelletjes te spelen en genieten van het uitvoeren van behendigheidsoefeningen. Je maakt een Australian Shepherd enorm gelukkig wanneer je met ze speelt of wanneer je ze laat werken. Een puppy van dit ras is behoorlijk hyper, dus zorg ervoor dat je de tijd hebt om met de puppy te bewegen. Houdt rekening met het feit dat dit hondenras redelijk snel verveeld raakt en hierdoor destructief gedrag zou kunnen gaan vertonen.

Een jonge Australian Shepherd moet regelmatig worden gestimuleerd op zowel mentaal als fysiek gebied. Ga dus lekker wandelen door het bos of spelen in de tuin of op een veld. Zorg ervoor dat je ze voldoende uitdaagt, want hier worden ze gelukkig van. Een groot voordeel van het karakter van dit ras is het feit dat ze een hele sterke band op kunnen bouwen met hun baasjes. Daarnaast willen ze graag gehoorzamen en streven ze naar acceptatie van degenen van wie ze houden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het ideale gewicht van een Australian Shepherd

Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?

Het karakter van een Australian Shepherd


Hoe ziet de verzorging van een Australian Shepherd er ongeveer uit?

Een laatste factor waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor een hond is de verzorging van het ras. Je moet namelijk wel kunnen voldoen aan de verzorgingseisen van de hond.

Beweging

Zoals we weten, zijn Australian Shepherds actieve honden. Ze hebben dan ook minimaal één uur aan lichaamsbeweging per dag nodig. Onthoud wel dat meer altijd beter is.

Training

Over het algemeen zijn Australian Shepherds goed te trainen, maar ze kunnen af en toe ook koppig en afgeleid zijn. Aangezien Australian Shepherds zeer alert zijn en veel opmerken, kunnen ze soms afgeleid raken, waardoor het moeilijker is om ze te laten concentreren. Ze zijn echter zeer intelligent, wat een groot voordeel is tijdens het trainen. Commando’s hebben ze over het algemeen namelijk redelijk snel onder de knie.

Verzorging

Ook de verzorging van bijvoorbeeld de vacht, de nagels en de tanden is een belangrijke factor. Australian Shepherds hebben een dikke, dubbele vacht die dagelijks geborsteld moet worden. Daarnaast is het belangrijk dat je ze maandelijks in bad doet, hun nagels knipt en hun tanden poetst. Dit is niet noodzakelijk, maar het is zeker goed om je hier zo veel mogelijk aan te houden.

Voeding

Het is belangrijk dat je een hond de juiste voeding geeft. Australian Shepherds hebben veel energie, waardoor ze een calorie- en eiwitrijke maaltijd van een hoge kwaliteit nodig hebben. Probeer geen commerciële voeding met vulmiddelen als soja, tarwe of mais aan te schaffen. Dit hondenras heeft namelijk voedingsstoffen-dichte voeding nodig die goed past bij elke levensfase.

Bij wat voor type gezin past een Australian Shepherd het beste?

Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden, zullen we nog even kort opsommen bij wat voor gezinnen een Australian Shepherd het beste past.

  • Jij als baasje hebt voldoende tijd om met de hond te bewegen.
  • Je bent bereid om de hond zo vroeg mogelijk te socialiseren met verschillende mensen en andere dieren.
  • Je kunt de hond een veilige omgeving bieden en je bent in staat om hem in bedwang te houden wanneer je met de hond wandelt of speelt.
  • Je kunt de hond voldoende ruimte bieden, zodat hij genoeg mogelijkheden heeft om te bewegen.
  • Jij als baasje en de rest van het gezin kunnen streng en toegewijd zijn tijdens de training.
  • Het gezin is actief.
  • Je bent in staat om regelmatige verzorgingskosten en dierenartsbezoeken te betalen.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blaffen Australian Shepherds veel?

Kan een Australian Shepherd zwemmen?

Beste hondenspeelgoed voor een Collie