Home » Zijn Australian Shepherds goede waakhonden?

Zijn Australian Shepherds goede waakhonden?

Honden worden vaak aangeschaft als gezelschapsdier. Het doel is dan om lekker samen te kunnen knuffelen, spelen en tijd door te brengen. Voor sommige mensen is het echter ook belangrijk dat een hond kan waken. Niet elk hondenras is hiervoor geschikt. Het ene ras is namelijk een betere waakhond dan het andere. Maar hoe zit dat met Australian Shepherds? Zijn dat goede waakhonden?

Is een Australian Shepherd geschikt als waakhond?

Wanneer je graag een Australian Shepherd aan wilt schaffen en deze ook in wil zetten als waakhond, hebben we goed nieuws. De Australian Shepherd is namelijk niet alleen goed voor knuffels en fijn gezelschap, maar kan ook nog eens prima dienen als waakhond.

Op die manier heeft u een gezellige hond in huis, die daarnaast ook het huis en het gezin beschermt wanneer dit nodig is. Er zijn een aantal redenen waarom Australian Shepherds goede waakhonden zijn. Dit komt door hun hoge level aan energie, het feit dat ze alert en opmerkzaam zijn, ze hun baasjes graag willen beschermen, ze vocaal zijn, door hun grootte en door hun herdersafkomst. We vertellen je graag wat meer over al deze eigenschappen en leggen daarbij precies uit waarom deze een Australian Shepherd een geschikte waakhond maken.


TIP: Elke waakhond heeft training nodig. Een briljant en compleet boek over hondentraining is ‘Uw hond trainen en opvoeden‘ van Geert de Bolster. Dit boek hoort in de boekenkast van elke hondeneigenaar te staan!


Het ras heeft een hoog level aan energie

De eerste reden waarom een Australian Shepherd geschikt is als waakhond, is het feit dat ze een hoog level aan energie hebben. Een Australian Shepherd is een herdershond, wat betekent dat het zeer actieve honden zijn. Ze doen niets liever dan bewegen, waardoor het belangrijk is dat je ze voldoende mogelijkheden geeft om hun energie kwijt te raken. Je zult dan ook merken dat een Australian Shepherd niet tot nauwelijks moe wordt.

Het feit dat ze niet snel moe worden, brengt grote voordelen mee op het gebied van waakzaamheid. Australian Shepherd zijn namelijk niet de meest vaste slapers. Liggen ze ’s nachts te slapen en horen ze een vreemd geluid? Dan zijn ze binnen de kortste keren wakker en alert genoeg om uit te zoeken waar het geluid vandaan komt. Ook al is het midden in de nacht, een Australian Shepherd heeft geen moeite om alert te zijn, juist doordat ze niet zo snel moe worden.

Ze zijn alert en opmerkzaam

Naast het feit dat dit hondenras energiek is, zijn ze ook nog eens alert en opmerkzaam. Australian Shepherds zullen nooit uit het niets gaan blaffen. Ze zullen altijd eerst kijken of er dreiging is en hoe groot deze is. Voelen ze zich ongemakkelijk over de situatie? Dan pas zullen ze beginnen te blaffen om zijn baasjes te waarschuwen.

Deze waakzaamheid komt doordat ze vroeger werden ingezet bij het hoeden van schapen. Een Australian Shepherd moest het vee dan goed in de gaten houden en hiervoor moesten ze alert en opmerkzaam zijn. Er is echter wel iets waar je rekening mee moet houden en dat is het feit dat een hond iets als dreiging kan zien wat eigenlijk helemaal niet zo’n dreiging is. Denk hierbij aan donder en bliksem. Wanneer je een Australian Shepherd in wilt zetten als waakhond, kun je hem leren wanneer hij moet blaffen en wanneer dit niet hoeft. Op die manier is de waakzaamheid van dit hondenras een uitstekend middel om het huishouden veilig te houden.

Australian Shepherds zijn beschermend over hun baasjes

Een Australian Shepherd houdt van zijn gezin en dit zorgt ervoor dat ze altijd klaarstaan om hun baasjes te beschermen. De baasjes van deze honden zijn hun favoriete personen. Dit komt doordat ze het meeste met hun baasjes omgaan en met hen dus ook de beste band opbouwen.

Een Australian Shepherd is over het algemeen altijd al wat terughoudend wanneer hij nieuwe mensen ontmoet. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer er een indringer in het huis is, maar je moet hier ook mee opletten. Het overgrote deel van de mensen vormt geen gevaar en je wilt dan ook niet dat ze naar alle vreemdelingen gaan blaffen. Wanneer je een Australian Shepherd niet goed aanleert wanneer hij wel of niet hoeft te waken, zou het kunnen dat hij gaat blaffen naar alle mensen die hij niet kent. Dit is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Aussie

Kan een Australian Shepherd zwemmen?

Het hondenras is redelijk vocaal

Australian Shepherds zijn redelijk vocaal, wat betekent dat de kans groot is dat ze blaffen wanneer ze iemand willen afschrikken. Dit is een groot voordeel wanneer je hem in wil zetten als waakhond. Als een hond alleen naar iemand kijkt, zal dit niet heel veel indruk maken.

Blaffen schrikt daarentegen wel af. Wanneer je al ooit een Australian Shepherd hebt gehad, heb je waarschijnlijk gemerkt dat ze redelijk veel blaffen. Wanneer ze dit doen, is het soms lastig om ze te laten stoppen. Er zijn een aantal redenen waarom Australian Shepherds blaffen. Allereerst kunnen ze dit doen om wat energie kwijt te raken. Daarnaast doen ze het als reactie op een eventuele bedreiging. Dit kan zijn wanneer er een auto door de straat rijdt, er een onweersbui in de lucht hangt of wanneer ze een ander dier tegenkomen. Het kan zelfs zijn dat een Australian Shepherd blaft uit verveling.

Wanneer de hond blaft vanwege een eventuele bedreiging, doen ze dit om jou als baasje te waarschuwen. Het feit dat ze dit doen heeft twee voordelen. Allereerst schrikken ze een eventuele indringer af en ontmoedigen ze diegene om daadwerkelijk het huis of de kamer in te komen. Daarnaast dient het als goede waarschuwing en zul jijzelf wel twee keer nadenken voordat je de kamer binnenkomt. Dit geeft jou ook de kans om bijvoorbeeld iemand te bellen wanneer dit nodig is.

Lees Meer: Blaffen Australian Shepherds veel?

Een Australian Shepherd is vaak redelijk groot

De Australian Shepherd is over het algemeen redelijk groot. Dit is dan ook een goede eigenschap voor een waakhond. Een waakhond moet namelijk wel intimiderend zijn. Dit kan niet alleen indringers afschrikken, maar bijvoorbeeld ook roofdieren. Volwassen, mannelijke Australian Shepherds zijn tussen de 51 en 58 centimeter groot. Voor de vrouwtjes is dit tussen de 46 en 54 centimeter. Een mannetje weegt daarnaast tussen de 25 en 32 kilogram. Een vrouwtje weegt tussen de 16 en de 25 kilogram.

Wij mensen zien deze dieren misschien als lief en schattig, maar roofdieren zien een Australian Shepherd niet op die manier. Over het algemeen heeft dit hondenras de juiste grootte en het juiste gewicht om de rol van waakhond op zich te nemen.

Lees Meer: Het ideale gewicht van een Australian Shepherd

Ze hebben een herdersafkomst

Het laatste aspect wat ervoor zorgt dat de Australian Shepherd een geschikte waakhond kan zijn, is het feit dat ze een herdersafkomst hebben. Ze staan bekend om hun herdersinstinct en vroeger werden ze dan ook ingezet om te helpen bij het hoeden van schapen.

De Australian Shepherds van tegenwoordig hebben nog steeds dit herdersinstinct, ook al hoeden de meesten geen schapen. Een gevolg hiervan is dat deze honden het belangrijk vinden dat hun baasjes op één plaats blijven en dat ze veilig zijn. Dit draagt dus ook bij aan hun behoefte om hun baasjes te beschermen. Ook deze eigenschap zorgt ervoor dat een Australian Shepherd een uitstekende waakhond kan zijn.

Het feit dat ze hun baasjes willen beschermen is niet de enige gunstige eigenschap die het herdersinstinct met zich meebrengt. Zo zorgt het er ook voor dat Australian Shepherds redelijk onverschrokken zijn. Een hond van dit ras zal niet snel terugdeinzen voor grotere dieren of mensen. Dit laat zien dat je zeker op een Australian Shepherd kunt vertrouwen, want ze zijn over het algemeen absoluut niet bang. Het is dus ook nog eens een heel betrouwbaar hondenras.

Houdt er rekening mee dat de kans klein is dat een Australian Shepherd daadwerkelijk een mens of dier aan zal vallen. Ze zijn over het algemeen namelijk niet agressief, maar dit betekent niet dat ze niet goed kunnen dienen als waakhond.

Australian Shepherds zullen je namelijk altijd waarschuwen en dat kan al goed helpen bij het veilig houden van het gezin. Het zijn echte herdershonden, wat betekent dat ze uitstekend bedreigingen in de gaten kunnen houden en af kunnen weren wanneer dit nodig is.

Het feit dat ze hun baasjes willen beschermen, redelijk groot zijn, veel blaffen, enorm veel energie hebben en daarnaast oplettend zijn, maakt hen zeer geschikt als waakhonden. Ook al zullen ze niet daadwerkelijk een indringer aanvallen, ze zullen jou als baasje ervan op de hoogte brengen als iemand het huis binnen probeert te dringen. Dit maakt hen dan ook zeker geschikte waakhonden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De oorsprong van de Australian Shepherd

Australian Shepherd prijs – Hoeveel kost een Australian Shepherd?

Beste hondenspeelgoed voor een Aussie

Beste matras, kussen of mand voor een Aussie