Home » Hoe intelligent is een Border Collie?

Hoe intelligent is een Border Collie?

Misschien weet je allang dat de Border Collie één van de meest intelligente hondenrassen ter wereld is en is dit geen nieuws voor jou. Maar weet je ook hoe intelligent een Border Collie precies is en hoe deze intelligentie wordt bepaald? Er zit namelijk een hele geschiedenis achter en het is ook niet onbelangrijk om te weten waar deze intelligentie goed voor kan zijn. In dit artikel gaan we wat dieper in op de intelligentie van de Border Collie en op hoe hoog deze precies is.

TOP TIP: Wil je testen hoe slim je Border Collie is? Een van de leukste manieren om de hersenen van je Border Collie aan het werk te zetten is door gebruik te maken van hersenwerkspelletjes. In het boek ‘Hersenwerk voor honden‘ kun je allerlei voorbeelden van spelletjes vinden die je met je hond kunt doen.

Hoe bepaalt men of een hond intelligent is?

Misschien vraag je je af hoe de intelligentie van een hond bepaald wordt en hoe men weet of een hond intelligent is of niet. Dit kan worden bepaald met behulp van de intelligentiecriteria voor honden. Deze intelligentiecriteria van Coren hebben het mogelijk gemaakt dat hondenrassen goed kunnen worden geëvalueerd en gerangschikt door obedience juryleden. De intelligentiecriteria voor honden luiden als volgt:

  1. Het aantal herhalingen dat nodig is voor een hondenras om een nieuw commando aan te leren. Hierbij geldt dat hoe minder herhalingen er nodig zijn, hoe hoger het hondenras in de rangschikking komt te staan.
  2. Het succespercentage waarmee een bepaald hondenras een al aangeleerd commando bij de eerste poging opvolgt. Hierbij geldt dat hoe hoger het succespercentage is, hoe intelligenter en gehoorzamer het betreffende hondenras is.

Het is goed om te weten dat alleen hondenrassen die erkend waren door de Amerikaanse Kennel Club of de Canadese Kennel Club meededen aan de proeven waarmee werd bepaald hoe intelligent het hondenras was.

Hierbij mochten dus geen gemengde honden of zeldzame internationale honden beoordeeld worden. Border Collies zijn erkend door zowel de Amerikaanse Kennel Club als de Canadese Kennel Club, wat betekend dat dit hondenras wel mee mocht doen aan de beoordeling.

Hoe deed de Border Collie het als het aankomt op de intelligentiecriteria van Coren?

Zoals je misschien al verwacht presteerde de Border Collie het allerbeste en belandde dit hondenras op nummer één op het gebied van intelligentie. Doordat Border Collies topprestaties leverden, werd het ras uitgeroepen tot het slimste hondenras ter wereld en dit is dan ook waar ze tegenwoordig om bekend staan.

Wanneer een hondenras in de top tien staat voor intelligentie, betekent dit dat ze in staat zijn om een nieuw commando te leren met minder dan vijf herhalingen. Ook kunnen ze gemakkelijk een basiscommando oppikken in slechts een paar korte minuten. Uiteraard moet hierbij wel rekening worden gehouden met de vaardigheden van de betreffende trainer.

Naast intelligent zijn Border Collies ook nog eens enorm gehoorzaam. Mede door hun werkethiek gehoorzamen ze goed wanneer ze moeten werken. Als het aankomt op het succespercentage van de Border Collie bedraagt deze maar liefst 95%.

Niet veel andere hondenrassen kunnen zich meten met het IQ van de Border Collie. Toch zijn er nog een aantal andere rassen in dezelfde IQ-klasse. Het gaat hierbij om de Dobermann, de Golden Retriever, de Duitse Herder, de Labrador, de Poedel en de Rottweiler.

Een ander soort intelligentie bij de Border Collie; het drijfinstinct

Het aantal herhalingen voor het aanleren van een nieuw commando en het succespercentage voor het opvolgen van aangeleerde commando’s zijn niet de enige dingen die laten zien dat Border Collies intelligente honden zijn. Het kan namelijk ook waardevol zijn om naar het drijfinstinct te kijken.

Dit kan ook wel de herders intelligentie worden genoemd. Deze instinctieve intelligentie is een aangeboren of natuurlijk vermogen om dieren zoals schapen te drijven. In het verleden had de Border Collie deze specifieke taak, waardoor dit instinct goed ontwikkeld is.

Wanneer mensen aan een herdershond denken zullen hun gedachten dan ook snel uitgaan naar de Border Collie. Algemeen worden ze beschouwd als de beste schapendrijvers ter wereld, hoewel ze naast schapen ook ander vee kunnen hoeden.

Een hond heeft een bepaald IQ nodig om schapen te drijven, ze in formaties te plaatsen en ze in een bepaalde richting te duwen. Dit soort IQ is een instinctieve intelligentie. Dit betekent dan ook dat ze hier weinig tot geen menselijke training voor nodig hebben.

Heeft een Border Collie nog nooit een schaap gezien? Dan maakt dit niets uit, want deze instincten zullen ze waarschijnlijk ook laten zien in het dagelijks leven. Het kan zijn dat ze mensen op de hielen gaan zitten of zelfs andere dieren of kleine kinderen gaan hoeden.

Maar wat maakt dit drijfinstinct een vorm van hondenintelligentie? Het feit dat er intelligentie nodig is om te weten welke positie je in moet nemen om een kudde te leiden is hier een reden van. Dit type IQ draagt dan ook zeker bij aan de algemene intelligentie van dit hondenras.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


De adaptieve intelligentie van een Border Collie

Dan gaan we nog wat dieper in op de laatste dimensie van de intelligentie van een Border Collie. Dit is de adaptieve intelligentie, wat verwijst naar het vermogen om dingen zelf te leren. Hierbij kun je denken aan het probleemoplossend vermogen van de hond en hoe goed ze in staat zijn om te leren van eerdere ervaringen en van hun fouten.

Bij adaptieve intelligentie is er iets bijzonders aan de hand. Tot nu toe hebben we het namelijk steeds gehad over de intelligentie van een hondenras. Dit heeft betrekking op alle honden die tot dit ras behoren. Bij adaptieve intelligentie wordt er gekeken naar de individuele hond.

Niet alle Border Collies hebben namelijk dezelfde adaptieve intelligentie. Deze kan zelfs sterk variëren. Over het algemeen worden echter wel veel Border Collies geboren met een hoge adaptieve intelligentie.

De voordelen van de hoge intelligentie van een Border Collie

Uiteraard neemt de hoge intelligentie die bij de Border Collie hoort een hoop voordelen met zich mee. Zo zijn ze zeer makkelijk te trainen. Wil je graag een hond die commando´s snel snapt en alles voor je doet? Dan kan een Border Collie goed bij je passen.

Zoals we al eerder hebben besproken hebben Border Collies nieuwe commando’s over het algemeen snel onder de knie en voeren ze bekende commando’s gemakkelijk uit. Je hoeft dus geen uren te besteden aan het aanleren van één commando en binnen no-time weet jouw Border Collie al wat hij moet doen als jij hem het commando ‘zit’, ‘af’ of ‘blijf’ geeft.

Border collie trainen

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Beste halsbanden voor een Border Collie


Naast het feit dat ze snel dingen leren is het ook handig dat ze intelligent zijn wanneer je ze als werkhond wil gebruiken op het platteland. Door hun drijfinstinct hebben ze geen tot weinig training nodig voor het drijven van schapen. Je kunt ze dus snel inzetten bij het werk en je hebt er ook snel profijt van.

Wanneer je herder bent, ben je natuurlijk constant bezig met het in de gaten houden van de schapen en is het niet handig als je ook nog eens een hond aan moet leren hoe hij jou daarbij kan helpen. Het is dan ook niet voor niets zo dat Border Collies één van de beste herdershonden ter wereld zijn. Laat ze even wennen en zorg ervoor dat ze kunnen luisteren naar hun instinct. Je zult merken dat je na een korte tijd al een uiterst geschikte collega hebt.

De nadelen van de hoge intelligentie van een Border Collie

Er zitten echter niet alleen maar voordelen aan de hoge intelligentie van een Border Collie. Het feit dat ze zo slim zijn betekent ook dat ze veel mentale stimulatie nodig hebben om gebruik te kunnen maken van deze intelligentie. Dit betekent dan ook dat ze sneller verveeld raken dan veel andere hondenrassen.

Wanneer je geen tijd hebt om spelletjes met de hond te spelen en hem op mentaal gebied uit te dagen zul je te maken krijgen met een verveelde en ongelukkige Border Collie. Vervelen ze zich en zijn ze ongelukkig? Dan is de kans aanwezig dat ze dit zullen uiten in destructief gedrag. Hieronder hebben we een aantal van de symptomen van destructief gedrag op een rijtje gezet.

  • Kauwen op kleine dingen die in huis liggen;
  • Kauwen op poten of randen van meubels;
  • Kauwen op of eten van kamerplanten;
  • Gaten graven in de tuin.
  • Onrustig gedrag in huis
  • Continu om aandacht vragen

Het komt erop neer dat ze veel dingen kapot zullen maken en hier de aandacht op richten die ze anders op andere uitdagingen zouden richten. Daag hem dan ook voldoende uit om dit gedrag te voorkomen.

Hoe daag je een Border Collie voldoende uit op mentaal gebied?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een Border Collie mentaal uit te dagen. Zo zou je hem kunnen laten werken voor zijn eten of hem de omgeving laten ontdekken door te snuffelen en te wandelen. Ook vinden ze hondenpuzzels leuk en leren ze graag nieuwe trucjes of commando’s.

Ze vinden eigenlijk elk spelletje waarbij ze actief bezig kunnen zijn wel interessant. Wees creatief en maak de spelletjes of activiteiten wat lastiger wanneer je merkt dat het te makkelijk wordt voor je Border Collie. Op die manier daag je hem voldoende uit en zal hij zich minder snel gaan vervelen of ongelukkig worden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Hoe erg verharen Border Collies?