Home » Het karakter van een Australian Shepherd

Het karakter van een Australian Shepherd

Elk hondenras heeft zo zijn positieve en negatieve eigenschappen. Uiteraard betekent dit niet dat elke hond van een bepaald hondenras precies hetzelfde karakter heeft, maar ze komen vaak toch wel in veel opzichten met elkaar overeen. Ook de Australian Shepherd heeft zijn eigen karakter die komt met zowel positieve als negatieve eigenschappen. Ben je van plan om zo’n schattige Australian Shepherd aan te schaffen? Dan is het verstandig dat je op de hoogte bent van het karakter van dit hondenras.

Top 5 positieve karaktereigenschappen (volgens Australian Shepherd eigenaren)

We zullen beginnen met de positieve karaktereigenschappen, want de Australian Shepherd is vooral een enorm leuk hondenras.

Aanhankelijk

Australian Shepherds zijn aanhankelijke honden. Ze zijn enorm gehecht aan hun baasjes en zijn dan ook het liefst bij hen in de buurt. Australian Shepherds vinden het heerlijk om tijd door te brengen met hun gezin en vinden het dan ook niet altijd leuk wanneer hun baasjes weggaan. Het grootste voordeel van deze aanhankelijkheid, is dat ze altijd blij zijn om je te zien en dat je altijd tijd met ze door kan brengen.

Speels

Dit hondenras is net als veel andere herders enorm actief. Ze doen niets liever dan lekker rennen en bewegen, wat ook voor hun baasjes veel voordelen met zich mee kan nemen. Zo kan je bijvoorbeeld lekker met ze spelen in de tuin met een bal of binnen met een flos. Ze zijn altijd in voor een spelletje en zullen dan ook enthousiast zijn wanneer jij met een speeltje aan komt lopen. Spelen met een hond kan zo ontzettend leuk zijn, zeker wanneer ze er zelf veel plezier in hebben.

Lees Meer: Beste hondenspeelgoed voor een Aussie


TOP TIP: Australian Shepherds zijn heel goed te trainen, omdat ze het leuk vinden om samen te werken met hun baasje. Je doet ze er zeker een plezier mee als je ze allerlei trucjes leert, en ze zo bezig houdt. Ben je door al je trucjes heen en is je inspiratie op? Lees dan het boek ‘101 Dog Tricks’ eens, en je hebt binnen no time weer nieuwe ideeën!


Loyaal

Een Australian Shepherd is ook zeer loyaal naar zijn baasjes. Ze zullen graag naar je luisteren en zijn het liefst bij jou in de buurt. Wanneer ze zich tussen een groep mensen bevinden is de kans dan ook groot dat ze het liefst bij jou gaan liggen. Daarnaast zullen ze je beschermen wanneer dat nodig is.

Trainbaar

Naast alle bovengenoemde eigenschappen is een Australian Shepherd ook nog eens goed trainbaar. Dit kan zo ontzettend fijn zijn wanneer je er één aanschaft als pup. Ze zijn niet alleen goed trainbaar, maar ze vinden het vaak ook nog eens ontzettend leuk als je ze traint. Op die manier kun je ze mentaal uitdagen en hier houden ze van. Neem dan ook lekker de tijd als je jouw Australian Shepherd gaat trainen, want je bouwt er een band mee op en je maakt de hond er zeer blij mee.

Lees Meer: Zijn Australian Shepherds eenvoudig te trainen?

Energiek

Verder is dit hondenras ontzettend energiek. Zoals we eerder al benoemd hebben, zijn Australian Shepherds actieve honden die niets liever doen dan lekker bewegen. Ze zijn dan ook altijd in voor een wandeling, een fietstocht of een hardloopsessie. Lekker spelen in het bos of in de tuin is ook iets waar je ze blij mee maakt. Zo kun jij lekker gaan hardlopen met de hond en hoef je hem niet alleen thuis te laten. Het is dus niet alleen voor de hond zelf leuk om samen te bewegen, maar jij als baasje kunt er ook nog eens van profiteren. Zo heb je altijd een trainingspartner beschikbaar en hoef je nooit alleen te bewegen.

Lees Meer: Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?

Andere positieve karaktereigenschappen

Uiteraard zijn bovengenoemde eigenschappen niet de enige positieve eigenschappen die een Australian Shepherd kan hebben. Het zijn er nog veel meer. Er is onderzocht wat eigenaren van Australian Shepherds positieve eigenschappen van dit hondenras vinden en de resultaten van dit onderzoek zijn hieronder in de grafiek te vinden.

De positieve eigenschappen van Australian Shepherd
De positieve eigenschappen van Australian Shepherd

Wat bijvoorbeeld opvalt, is dat een Australian Shepherd veel eigenschappen heeft die geschikt zijn bij het waken. Zo zijn ze niet alleen beschermend, maar ook nog eens alert, vocaal en waakzaam. Ze zullen je het dus laten weten wanneer er een indringer het huis binnenkomt of wanneer er iets ongewoons gaande is.

Verder zijn ze ook nog eens vrolijk, mensvriendelijk, knuffeling, zachtaardig en af en toe lekker mal. Zo kun je dus ook lekker om ze lachen. Ze zijn gevoelig, waardoor ze soms goed aanvoelen hoe jij je voelt. Daarnaast zijn ze ook nog eens toegewijd, nieuwsgierig en gehoorzaam. Dit draag bij aan de trainbaarheid van dit hondenras. Ook vinden ze het fijn om te gehoorzamen en zijn ze ook nog eens enthousiast.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Australian Shepherds veel?

Zijn Australian Shepherds goede familiehonden?

Het ideale gewicht van een Australian Shepherd


Top 5 negatieve karaktereigenschappen (volgens Australian Shepherd eigenaren)

Naast positieve karaktereigenschappen, hebben Australian Shepherds ook negatieve karaktereigenschappen. Het is altijd goed om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je hier eventueel rekening mee kunt houden wanneer dat nodig is.

Jaloers

Allereerst kan een Australian Shepherd soms redelijk jaloers zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld jaloers gedrag vertonen wanneer er een ander huisdier, een baby of een nieuwe partner bijkomt. Jaloers gedrag kan uit verschillende dingen bestaan. Zo zouden ze overdreven aandacht kunnen gaan vragen, grommen, overdreven aanhankelijk zijn en agressief verdrag vertonen naar andere mensen en dieren. Dit is uiteraard gedrag dat je wilt voorkomen, aangezien het niet fijn is voor jezelf en voor anderen.

Angstig

Australian Shepherds kunnen af en toe ook wat angstig zijn. Waarom de hond angstig is, kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt angst bij een hond herkennen wanneer hij bijvoorbeeld zijn oren plat in zijn nek legt of zijn staart tussen zijn benen doet. Ook kan hij achter je gaan zitten in een ineengedoken houding of veel gaan likken aan zijn lip. Verder zijn geeuwen, het vermijden van oogcontact, het opzetten van de haren en het krabben terwijl er geen jeuk is tekenen van angst.

Veeleisend

Soms kan een Australian Shepherd ook veeleisend zijn. Dan willen ze het liefst constant jouw aandacht en proberen ze er ook voor te zorgen dat ze die krijgen. Ze zouden zich bijvoorbeeld kunnen misdragen, door te gaan blaffen, iets kapot te maken of steeds op te springen. We raden je dan ook aan om hem op zo’n momenten niet te belonen met aandacht. Geef je hem aandacht? Dan merkt de hond dat het werkt en zal hij het gedrag blijven vertonen wanneer hij aandacht wil.

Koppig

Een Australian Shepherd kans soms ook koppig zijn. Dan kun je hem zoveel commando’s blijven geven als dat je wil, maar ze zullen niet luisteren. Ze hebben er op dat moment gewoon geen zin in en zullen jouw commando’s echt niet gaan opvolgen. Soms kan dit behoorlijk op je zenuwen werken, maar het is belangrijk dat je rustig blijft. Het heeft geen zin om te gaan schreeuwen, want hiermee bereik je niet wat je wil bereiken.

Behoeftig

Australian Shepherds kunnen zeer behoeftig zijn. Dan hebben ze veel aandacht, tijd en liefde nodig. Soms heb je deze tijd niet en kan het lastig zijn om die schattige ogen te weerstaan. Toch moet je er rekening mee houden dan dit hondenras die liefde en aandacht nodig hebben. Weet je dus van tevoren al dat je niet zoveel tijd hebt en je niet in staat bent om een hond veel aandacht te geven? Dan is het verstandig om geen Australian Shepherd aan te schaffen en op zoek te gaan naar een hondenras dat minder aandacht nodig heeft.

Andere negatieve karaktereigenschappen

Naast bovenstaande karaktereigenschappen zijn er ook nog een aantal andere negatieve karaktereigenschappen waar je mee te maken kunt krijgen wanneer je een Australian Shepherd hebt. Ook hiervoor is onderzoek gedaan onder Australian Shepherd eigenaren en de resultaten hiervan zijn in onderstaande grafiek te vinden.

Allereerst kan een Australian Shepherd nogal bazig zijn. Dit gedrag zouden ze bijvoorbeeld kunnen vertonen tegenover andere honden. Verder zijn ze soms ook nerveus. Nervositeit komt vooral voor wanneer de hond gestrest is. Je kunt stress bij een hond herkennen wanneer hij zijn bek blijft aflikken of hoog gaat blaffen.

Lees Meer: Blaffen Australian Shepherds veel?

Verder kan hij zichzelf ook op andere plaatsen op zijn lichaam blijven likken en terugdeinzen of hijgen. Verder gaapt een gestreste hond veel en kan hij zijn oogwit tonen. Daarnaast zijn trillen, een opgeheven voorpoot, het bijten in de riem en veel snuffelen tekenen van stress bij een hond.

Soms kunnen Australian Shepherds ook verlegen en onhandig zijn. Verder komt territoriaal gedrag ook veel voor bij dit hondenras en kunnen ze gefixeerd zijn.

Als laatste zijn Australian Shepherds soms hyperactief. Het is geen probleem wanneer een hond veel energie heeft, maar wanneer hij hyperactief is kan hij niet tot weinig stilliggen of even rustig stilzitten. Ze moeten constant bezig zijn en willen ook blijven bewegen.

Overdag is dit vaak geen probleem, maar een hyperactieve hond wil ook ’s nachts soms gewoon door blijven gaan.

De negatieve eigenschappen van Australian Shepherd
De negatieve eigenschappen van Australian Shepherd

We hopen je met dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd over zowel de positieve als de negatieve karaktereigenschappen van de Australian Shepherd. Uiteraard is het niet zo dat altijd elke Australian Shepherds precies deze karaktereigenschappen vertonen, maar ze komen over het algemeen wel vaak voor bij dit hondenras.

Al met al zijn het fantastische honden die af en toe wat uitdagingen met zich meebrengen. Toch wegen de positieve karaktereigenschappen vaak veel zwaarder dan de negatieve en is de kans groot dat jij een hele fijne hond hebt wanneer je voor dit ras kies.t Het is echter altijd verstandig om van alle potentiële karaktereigenschappen op de hoogte te zijn, aangezien je je op die manier kunt voorbereiden en weet waar je mee te maken krijgt wanneer je voor dit hondenras kiest.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Collie

Beste halsbanden voor een Collie

Australian Shepherd leeftijd – Hoe lang leven Australian Shepherds?