Home » Levensduur Sheltie – Hoe lang leven Shetland Sheepdogs?

Levensduur Sheltie – Hoe lang leven Shetland Sheepdogs?

Het liefst zouden we onze trouwe viervoeter een leven lang bij ons houden. Helaas gaat dat niet. Honden hebben immers een aanzienlijk kortere levensduur dan wij mensen. Maar hoe lang kun je dan wel genieten van het gezelschap van jouw hond? Hoe lang leven Sheltie Sheepdogs gemiddeld?

De Sheltie heeft een gemiddelde levensverwachting tussen de 12 en 14 jaar. Bij uitzondering zijn er echter ook Shelties die de 15 of zelfs hoger mogen halen. Als baasje kun je de levensduur positief beïnvloeden door te zorgen voor goede voeding, voldoende beweging en aandacht voor medische zorg.

Wil jij meer weten over de levensduur van de Sheltie, en welke factoren hier invloed op hebben? Dan raden wij je aan het onderstaande artikel te lezen. Hier vertellen we jou namelijk precies wat je kunt verwachten, en wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw Sheltie gezond oud wordt.


TIP: Naarmate je Sheltie ouder wordt, veranderen zijn voedingsbehoeften. Pas je hierop aan door goed voer aan je senior Sheltie te geven. Een van de beste complete voeders voor senior honden met hoogwaardige ingrediënten is Sam’s Field Light & Senior. Dit complete voer wordt door veel hondeneigenaren succesvol gegeven aan honden met gevoelige darmen die de neiging hebben dik te worden.


Wat is de gemiddelde levensduur van een Sheltie?

De gemiddelde levensduur van een Sheltie ligt tussen de 12 en 14 jaar. Dit is de gemiddelde levensverwachting, wat niet per definitie hoeft te betekenen dat dit ook de exacte levensduur is van jouw Sheltie. Er zijn immers uitzonderingen.

Wanneer we het gemiddelde iets ruimer nemen, zouden we kunnen zeggen dat de gemiddelde levensduur ligt tussen de 11 en 15 jaar. Met de juiste zorg zijn er namelijk ook Shelties die de 14 passeren. Helaas zijn er ook honden die slechts 10 jaar oud mogen worden.

Het zijn scenario’s waar we liever niet aan denken, we zouden immers allemaal wensen dat onze hond net zo oud wordt als wij zelf. Wellicht ben je benieuwd wat jij kunt doen om de levensduur van jouw hond positief te beïnvloeden. Lees dit artikel tot het einde om erachter te komen!

Hoe lang leven Shelties?

Shelties zijn kleine tot middelgrote honden. Kleine honden worden meestal ouder dan grote honden, en Shelties hebben de neiging om iets langer te leven dan Australian Shepherds, Collies en Border Collies.

In de enquête onder meer dan 160 Sheltie eigenaren die hun hond in het verleden helaas hebben verloren was bijna 23% blij te kunnen melden dat hun hond 15 jaar of langer heeft geleefd. Ter vergelijking: slechts 17% van de Australian Shepherds en 7% van de Collies eigenaren hadden het geluk dat hun honden op die leeftijd nog leefden.

Bijna 40% van alle respondenten moesten afscheid nemen van hun Sheltie op de leeftijd van 12, 13 of 14 jaar met een slechte gezondheid, niet meer kunnen lopen of ernstige gezondheidsproblemen (dat wil zeggen: kanker) als de belangrijkste redenen voor het overlijden van de hond.

Helaas meldde iets meer dan 13% van de respondenten dat hun shelties waren overleden voordat ze 10 jaar oud waren, met ernstige ziekte en ongelukken als belangrijkste doodsoorzaak.

Hoe lang leven Shelties

Welke leeftijd is oud voor de Sheltie?

Wanneer jouw Sheltie de leeftijd van 9 á 10 jaar bereikt, spreken we van een hond op leeftijd. De eventuele tekenen van ouderdom, waar we later in dit artikel ook bij stilstaan, zullen dan langzaam zichtbaar worden.

Is jouw Sheltie de 12 al gepasseerd? Dan kunnen we spreken van een zeer oude hond. We hebben immers gezien dat de gemiddelde levensverwachting tussen de 12 en 14 jaar ligt.

We mogen van geluk spreken dat sommige honden een hoge leeftijd bereiken en daarmee een uitzondering vormen binnen hun ras. Over uitzonderingen gesproken, hoe oud is de oudste Sheltie ooit eigenlijk geworden?


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Shelties Veel?

Blaffen Shelties Veel?


Welke leeftijd had de oudste Sheltie ooit?

We hopen natuurlijk allemaal dat onze trouwe viervoeter een lang leven mag genieten. In sommige gevallen komt deze wens gedeeltelijk in vervulling. Er zijn namelijk altijd uitzonderingen op de regel wanneer het aankomt op de levensduur van een hond. Zo is de oudste Sheltie ooit maar liefst 20 jaar geworden.

Een gezonde levensstijl heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het bereiken van deze uniek hoge leeftijd. Toch is het onvermijdelijk dat er op een gegeven moment tekenen van ouderdom zullen optreden. Dit is bij ons mensen immers niet anders. Ook honden krijgen naarmate de tijd vordert te maken met diverse ouderdomskwaaltjes.

Wat zijn de tekenen van ouderdom bij Shelties?

Ouderdom komt met gebreken, dit geldt ook voor jouw hond. Welke tekenen van ouderdom worden zichtbaar bij de Shelties naarmate de leeftijd vordert? Om te beginnen zal je merken dat jouw hond alle dagelijkse bezigheden wat rustiger uitvoert. De energielevels zijn doorgaans namelijk lager naarmate de leeftijd vordert.

Een oudere hond heeft meer behoefte aan rust en zal dan ook minder actief zijn. Ook een verminderde eetlust en gewichtsverlies kunnen tekenen zijn van ouderdom. Daarnaast is de Sheltie extra gevoelig voor bepaalde ziektes.

Zo kunnen oudere Shelties bijvoorbeeld te maken krijgen met hartkwalen, problemen aan de ogen, auto-immuunziekte, bot- en gewrichtsproblemen of nierfalen. Dit klinkt allemaal heel eng, maar wees gerust. Niet iedere Sheltie krijgt standaard te maken met deze problemen.

Wat beïnvloedt de levensduur van een Sheltie?

We zouden het liefst de levensduur van onze hond met minimaal 10 jaar verlengen, maar helaas gaat dat niet. Toch kan het nuttig zijn om te weten welke factoren de levensduur van een Sheltie kunnen beïnvloeden. Hiermee kun je als baasje immers wel aan de slag. Onderstaand een opsomming van de belangrijkste factoren die invloed kunnen hebben op de levensduur.

  • De genen
  • Levensstijl
  • Medische zorg

De genen van een hond kunnen voor een groot deel bepalen welke eventuele ouderdomskwaaltjes zich voor kunnen doen. Hier kun je als Sheltie-eigenaar helaas weinig aan veranderen. Waar je wel invloed op hebt is de levensstijl van jouw hond. Dit is bovendien een zeer breed aspect. Hieronder valt bijvoorbeeld goede voeding, voldoende beweging en vachtverzorging.

Goede medische zorg kan de levensduur van jouw hond enkel ten goede komen. Een regelmatige check-up zorgt ervoor dat jouw hond zich te allen tijde kiplekker voelt. Ook zorgt het ervoor dat eventuele problemen in een vroeg stadium worden ontdekt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Sheltie

Houden Shelties van Water en Zwemmen?


Wat kan ik doen om mijn Sheltie langer te laten leven?

Aansluitend op de alinea hierboven, willen we graag stilstaan bij enkele dingen die jij als baasje kunt doen om de levensduur van jouw Sheltie te verlengen. We willen hier echter wel bij zeggen dat een goede verzorging nooit een garantie kan zijn voor een lange levensduur. Ziekte, ouderdom en onvoorziene omstandigheden treffen ons immers allemaal.

Een gezond en gebalanceerd voedingspatroon

Goede voeding is cruciaal voor de gezondheid van jouw hond. We raden je dan ook aan om hier voldoende aandacht aan te besteden. Hoe verleidelijk het soms ook is, raden wij je toch af om je hond te veel te verwennen met koekjes of andere lekkernijen. Dit komt de algehele gezondheid van een hond simpelweg niet ten goede. Het is bovendien verstandig om te investeren in goede kwaliteit hondenvoer.

Voldoende beweging

Honden hebben veel beweging nodig. Ook wanneer de hond wat ouder wordt en dus minder energie heeft, blijft het belangrijk om er regelmatig met elkaar op uit te gaan. Voldoende beweging houdt de botten en gewrichten gezond, iets waar jouw Sheltie je absoluut dankbaar voor zal zijn.

Regelmatig bezoek aan dierenarts

Een jaarlijks bezoek aan de dierenarts dient een vaste routine te zijn. Jouw Sheltie is immers gebaat bij zijn jaarlijkse inentingen, en krijgt op deze manier bovendien de zorg die het verdient. De dierenarts controleert jouw hond en kan eventuele problemen tijdig vaststellen en behandelen. Ook tandhygiëne kan worden gewaarborgd door de dierenarts, ook dit speelt namelijk een grote rol in het gezond ouder worden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Sheltie

Beste matras, kussen of mand voor een Sheltie

Beste voer- en waterbak voor een Sheltie