Home » Verharen Shelties Veel?

Verharen Shelties Veel?

Ben jij ook een hondenliefhebber? Dan weet je dat er voor deze liefde soms offers gebracht moeten worden. Zo ontkom je er bijvoorbeeld niet aan dat veel honden verharen. Ben jij het trotse baasje van een Sheltie, of overweeg je dit binnenkort te worden? Dan vraag je je wellicht af; Verharen Shelties veel?

Shelties verliezen redelijk veel haar. Vooral wanneer de seizoenen wisselen, zal je als baasje merken dat je hond meer verhaart. Goede voeding, voldoende beweging buitenshuis en regelmatig borstelen kan helpen om het verharen onder controle te houden.

Wil jij meer weten over de hoeveelheid haaruitval die je kunt verwachten als baasje van een Sheltie? Dan raden wij je aan het onderstaande artikel te lezen. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over de prachtige lokken van dit hondenras.


TIP: Een van de meest gebruikte en efficiënte kammen om langharige honden zoals Shelties te helpen bij het verharen, is de Furminator. Met deze originele, handige kam verwijder je in no-time een flinke hoeveelheid losse vacht. Let wel op dat je niet te hard drukt, dit kan de bovenvacht beschadigen. Een andere kam die niet kan missen in je vachtverzorgingskit, is de ondervacht kam. Deze verwijdert moeiteloos klitten en losse haren uit de ondervacht.


Verharen Shelties?

De hamvraag van vandaag is: Verharen Shelties? Het kort en bondige antwoord is ja, Shelties verharen wel degelijk. Het is zelfs zo dat ze behoorlijk heftig kunnen verharen. Dit hondenras heeft een lange dikke vacht, en dit jasje moet om de zoveel tijd worden vernieuwd. We zien dan ook dat er vaak bepaalde periodes in het jaar zijn waarin de Sheltie meer verhaart dan normaal. Dit zijn de periodes waarin zijn dikke vacht wordt vervangen door een mooi nieuw jasje.

Wat het ene baasje als veel haar beschouwd, wordt door de andere wellicht niet eens opgemerkt. Dus hoeveel verharen Shelties nu echt? Laten we het eens vergelijken met andere hondenrassen om zo een beter beeld te kunnen vormen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blaffen Shelties Veel?

Beste hondenborstel voor een Sheltie


Hoeveel verharen Shelties in vergelijking met andere hondenrassen?

De Shelties staan bij de meeste mensen bekend als honden die veel verharen, en dat is niet zonder reden. Als baasje dien je zeker iedere dag de stofzuiger door het huis te halen, en misschien zelfs wel meerdere keren per dag. Je zou dan ook kunnen concluderen dat Shelties in vergelijking met andere hondenrassen veel haar verliezen. Er zijn immers ook hondenrassen waarvan het baasje slechts 2 keer per week hoeft te stofzuigen, dit is toch wel even een verschil.

Ook het formaat van de hond speelt natuurlijk een rol. Een grote hond met een dikke vacht heeft immers meer haar te verliezen dan een kleinere hond.

Verharen Shelties veel – Dit leert de ervaring van hun baasjes

Om meer inzicht te krijgen in de mate waarin Shelties verharen, vroegen wij de deskundige naar hun ervaringen. In een enquête onder 98 Sheltie-eigenaren vroegen we: Verhaart uw Sheltie veel? De uitkomst van deze enquête hebben we in het onderstaande cirkeldiagram uiteengezet.

Verharen Shelties veel
Verharen Sheltie veel

Grofweg kunnen we stellen dat de helft van de Sheltie-eigenaren aangeeft dat hun hond veel verhaart. De andere helft van de baasjes vindt dat het best meevalt. Echter moeten we natuurlijk ook in gedachte houden dat iedere hond anders is, zelfs binnen hetzelfde hondenras kunnen er verschillen zichtbaar zijn.

Maar liefst 44% van de baasjes geeft aan dat hun hond een beetje verhaart, maar dat het minder heftig is dan ze hadden verwacht. Een kwart van de baasjes geeft aan dat hun hond continue heel veel haar verliest, en het overige kwart vertelt dat hun Sheltie twee keer per jaar zijn vacht kwijt lijkt te raken om plaats te maken voor een nieuwe.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Sheltie

Beste hondenspeelgoed voor een Sheltie


Hoe vaak verharen Shelties?

De meeste honden binnen dit ras verharen eigenlijk altijd. Echter zijn er doorgaans twee momenten in het jaar dat de Sheltie meer haar verliest dan normaal. Dergelijke periodes kunnen wel een maand lang aanhouden. Hier dien je zeker rekening mee te houden wanneer je overweegt een Sheltie te verwelkomen in jouw huisgezin.

Hoe ouder de hond wordt en hoe dikker zijn vacht dus is, hoe meer de hond zal verharen. Een puppy zal dan ook minder haar verliezen dan een volwassen hond.

Verharen Shelties het hele jaar door?

Alhoewel meerdere baasjes aangeven dat hun hond in bepaalde periodes meer haar verliest, is het verharen op zich iets wat het hele jaar door speelt. In de ene periode zal je wellicht wat minder haar in huis vinden dan in de andere periode, maar verharen zal de Sheltie altijd blijven doen.

Maar wellicht vraag je je nu af in welke specifieke periodes de Shelties dan meer haar verliest. Laten we eens gaan kijken.

Verharen Shelties meer gedurende bepaalde tijden van het jaar?

We zijn erachter gekomen dat dit hondenras in bepaalde tijden van het jaar meer haar verliest. Het gaat hierbij vaak om het begin van de zomer en het begin van de winterperiode. Wanneer het buiten warmer of juist kouder begint te worden, is de Sheltie geneigd om meer haar te verliezen. De hond verliest haren om ruimte te maken voor een nieuwe vacht voor het seizoen dat voor de deur staat.

Ben jij sinds kort het trotse baasje van een Sheltie, en merk je nog niet veel van het verharen? Dat kan best kloppen. Zoals we reeds kort hebben aangestipt, verharen puppy’s nu eenmaal minder dan volwassen honden. Wacht dus nog even met juichen totdat jouw trouwe viervoeter iets ouder is geworden.

Op welke leeftijd beginnen Shelties te verharen?

De vacht van de Sheltie ontwikkelt zich door de jaren heen. Het verharen wordt dan ook met de tijd heftiger. De meeste honden binnen dit ras verharen weinig of niet in het eerste levensjaar. Pas daarna zul je merken dat er sprake is van meer haarverlies, en dus ook meer schoonmaakwerk.

Houd wel in gedachte dat iedere hond anders is. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat een Sheltie van 6 maanden al aardig wat haar verliest, of dat een Sheltie van 1,5 jaar nog maar weinig haar verliest. Iedere hond is immers uniek.

Hoe kun je het verharen van jouw Sheltie onder controle houden?

Wat kun jij doen om op een goede manier zorg te dragen voor de vacht van jouw Sheltie? Er zijn een aantal aspecten van cruciaal belang. Om te beginnen is het verstandig om je hond elke dag te borstelen. Zit jouw Sheltie in een periode van extra haarverlies in verband met het wisselende seizoen? Dan kan het zelfs nuttig zijn om tweemaal per dag te borstelen.

Daarnaast wil een verfrissend bad ook nog wel eens helpen om het verharen onder controle te houden. Naast het verzorgen van de vacht is het ook belangrijk om te zorgen voor goede voeding. Tot slot mag voldoende lichaamsbeweging buitenshuis niet ontbreken in de dagelijkse routine.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn Shelties hypoallergene honden?

Houden Shelties van Water en Zwemmen?