Home » Wat is het ideale gewicht van een Australian Shepherd – tabel en grafiek

Wat is het ideale gewicht van een Australian Shepherd – tabel en grafiek

Over- en ondergewicht is nooit goed, ook niet voor honden. Wanneer je een baasje bent van een hond heb je de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jouw trouwe viervoeter een gezond gewicht heeft. Heb je een Australian Shepherd? Dan kun je in dit artikel precies vinden wat voor jouw hond een gezond gewicht is. Er zit verschil tussen een puppy en een volwassen hond en ook het gewicht van een vrouwtje en een mannetje is vaak niet hetzelfde. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent en dat jouw hond niet te maken krijgt met over- of ondergewicht.

Hoeveel weegt een volwassen Australian Shepherd?

Hoeveel een volwassen Australian Shepherd weegt, hangt af van het geslacht van de hond. Mannetjes en vrouwtjes hebben over het algemeen een ander postuur, waardoor ze ook niet altijd hetzelfde wegen. Je kunt ervanuit gaan dat een vrouwtje van dit hondenras minder weegt dan een mannetje, maar hoe dit precies zit bespreken we hieronder.


TIP: De Petgeek 2 in 1 Smart Bowl is een onmisbare gadget voor de hondeneigenaar die zijn Aussie graag netjes op gewicht wil houden. Deze interessante voerbak bestaat uit 3 onderdelen, een weegschaal, een metalen voerbak en een slowfeeder. De weegschaal helpt je bij het afstemmen van de hoeveelheden voer, terwijl de slowfeeder ervoor zorgt dat je hond het rustig opeet.


Hoeveel weegt een Australian Shepherd teef?

Een Australian Shepherds hebben ongeveer zestien maanden nodig om hun uiteindelijke grootte te bereiken. Je ziet dan ook in de grafiek hieronder dat vanaf die leeftijd de gewichtstoename afvlakt. Je weet dan dat het belangrijk is dat jouw Australian Shepherd niet veel meer aankomt of afvalt, mits de hond een gezond gewicht heeft.

Voor een volwassen Australian Shepherd teef zit een gezond gewicht ergens tussen de 17 en de 25 kilogram. Uiteraard kun je dan het beste doelen op een gewicht van 21 kilogram, aangezien de kans dan kleiner is dat de hond te maken krijgt met over- of ondergewicht.

Leeftijd in mandenMin gewicht (kg)Max gewicht (kg)
3 maanden6 kg9 kg
4 maanden8 kg13 kg
5 maanden10 kg16 kg
6 maanden11,5 kg18 kg
7 maanden13,5 kg19,5 kg
8 maanden14,5 kg21 kg
9 maanden15,5 kg22 kg
10 maanden16 kg23 kg
11 maanden16,5 kg23,5 kg
12 maanden / 1 jaar17 kg24 kg
1,5 jaar17 kg25 kg

Hoeveel weegt een Australian Shepherd reu?

Een volwassen mannelijke Australian Shepherd weegt over het algemeen meer dan een vrouwtje van hetzelfde ras. In de grafiek hieronder zie je dat ook bij het mannelijke geslacht de gewichtstoename afvlakt op het moment dat ze een leeftijd van zestien maanden hebben bereikt. Op dat punt kun je zien wat een gezond gewicht is voor een volwassen mannelijke Australian Shepherd.

Het gewicht van een Australian Shepherd reu moet ergens tussen de 25 en 31,5 kilogram zitten. Wanneer dat het geval is, heeft de hond een gezond gewicht. Ook hier is het verstandig om zoveel mogelijk tussen deze getallen te gaan zitten, dus rond een gewicht van 28 kilogram. Op die manier maak je de kans op over- of ondergewicht een stuk kleiner.

Leeftijd in mandenMin gewicht (kg)Max gewicht (kg)
3 maanden8,5 kg11,5 kg
4 maanden12 kg15,5 kg
5 maanden15 kg19 kg
6 maanden17,5 kg22,5 kg
7 maanden19,5 kg25 kg
8 maanden21 kg26,5 kg
9 maanden22 kg28 kg
10 maanden23 kg29 kg
11 maanden23,5 kg29,5 kg
12 maanden / 1 jaar24 kg30,5 kg
1,5 jaar25 kg31,5 kg

Wat is het gewicht van een Australian Shepherd puppy?

Australian Shepherd puppy’s zijn nog klein en wegen dus minder dan een volwassen hond van dit ras. Ook groeien puppy’s over het algemeen enorm snel en voordat je weet zijn ze alweer een paar centimeter groter. Mede hierom is het goed om te kijken naar het streefgewicht per leeftijd van een aantal maanden. Om je hierbij te helpen, bespreken we wat een gezond gewicht is voor een Australian Shepherd puppy van drie, zes, negen en twaalf maanden oud.

Australian Shepherd puppy van drie maanden oud

Een gezond gewicht voor een Australian Shepherd puppy van drie maanden oud is ongeveer tussen de 6 en 10 kilogram voor een teef en tussen de 10 en 12 kilogram voor een reu. Zo zie je dus dat hier al het verschil tussen de twee geslachten op te merken is.

Australian Shepherd puppy van zes maanden oud

Voor een Australian Shepherd puppy teef van zes maanden ligt een gezond gewicht tussen de 12 en 18 kilogram. Bij een reu ligt dit tussen de 18 en 22,5 kilogram. Je ziet vanaf deze leeftijd dat ze al steeds meer richting het gewicht van een volwassen Australian Shepherd gaan.

Australian Shepherd puppy van negen maanden oud

Een Australian Shepherd puppy teef van negen maanden oud heeft een gezond gewicht als deze tussen de 15 en 22 kilogram is. Voor een reu is een gewicht tussen de 22 en 28 kilogram gezond. Ze hebben op dat moment al bijna hun uiteindelijke streefgewicht bereikt. Ook zie je bij beide geslachten dat een gezond gewicht voor een volwassen hond al binnen deze marges valt, aangezien een gezond gewicht voor een volwassen teef al bij de 17 kilogram begint en die voor een reu bij de 25 kilogram.

Australian Shepherd puppy van twaalf maanden oud

Wanneer een Australian Shepherd puppy een leeftijd van twaalf maanden heeft bereikt, is hij al bijna volgroeit. Toch zijn de marges bij deze leeftijd nog net wat anders dan bij een volgroeide Australian Shepherd.

Een Australian Shepherd teef van twaalf maanden heeft een gezond gewicht wanneer deze tussen de 17 en 24 kilogram valt. Bij een reu is dit het geval wanneer het gewicht tussen de 24 en 30 kilogram valt. Vanaf dit moment zal een Australian Shepherd nog maar een beetje in gewicht toenemen, maar dit zal over het algemeen niet veel zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste halsbanden voor een Collie

Het karakter van een Australian Shepherd

Blaffen Australian Shepherds veel?


Waarom is het belangrijk om je Australian Shepherd op gewicht te houden?

Zowel over- als ondergewicht kan gezondheidsrisico’s meebrengen voor een Australian Shepherd. Het is dan ook zeer belangrijk dat je beide probeert te voorkomen. Krijgt een hond te maken met overgewicht? Dan kan dit resulteren in obesitas, wat veel problemen met zich meebrengt. Zo kan de hond last krijgen van gewrichtsproblemen, rugpijn, spijsverterings- en stofwisselingsstoornissen en hartaandoeningen. Ook kunnen deze problemen erdoor verergeren wanneer de hond er van tevoren al mee te maken had.

Het is misschien soms heel verleidelijk om toe te geven aan die schattige ogen en ze toch maar steeds een hondenkoekje te geven. Toch kun je dit beter niet doen en er in plaats daarvan voor kiezen om hem lekker te knuffelen of met hem te spelen. Ook daar maak je een hond heel blij mee en op die manier maak je de kans op overwicht ook nog eens veel kleiner.

Ook al moet je proberen overgewicht te voorkomen, je moet er niet in doorslaan. Wanneer je dat doet, wordt kans op ondergewicht juist weer groter. Ook ondergewicht brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Een hond met ondergewicht is minder sterk en kan zich ook een stuk minder goed weren tegen eventuele ziektes. Het kan ook zijn dat een ziekte juist de oorzaak is voor ondergewicht bij een hond. Sommige ziektes kunnen namelijk gepaard gaan met een verminderde eetlust. Andere mogelijke oorzaken voor ondergewicht zijn een slecht uitgebalanceerd dieet en parasieten. Wanneer je merkt dat jouw Australian Shepherd in een korte tijd veel gewicht verliest, raden we je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Welke mineralen heeft een hond nodig en waarom

Welke vitamines hebben honden nodig en waar zit het in


Australian Shepherd afmetingen

In de meeste gevallen ligt de schofthoogte van een Australian Shepherd teef tussen de 46 cm en 54 cm.

Staand en gemeten vanaf de bovenkant van het hoofd bereikt een Aussie teefje een hoogte tot 74 cm. Bovendien varieert de lengte van een Aussie teefje van 71 cm tot 79 cm, gemeten vanaf de staartbasis tot aan de snuit.

Mannelijke Australian Shepherds daarentegen zijn meestal iets groter en forser. De hoogte van de Aussie reu kan oplopen van 51 cm tot 58 cm tot op de schoft en tot 80 cm wanneer gemeten wordt vanaf de bovenkant van het hoofd. De lengte van de Australian Shepherd reu varieert van 79 cm tot 91 cm vanaf de staartbasis tot aan de snuit.

Australian shepherd body size Australian Shepherd lichaamslengte en-hoogte
Australian Shepherd lichaamslengte en-hoogte

Wat wordt beschouwd als ondergewicht bij een Australian Shepherd?

Het gewicht waarbij een Australian Shepherd te maken heeft met ondergewicht is anders bij vrouwtjes dan bij mannetjes. Een volwassen vrouwelijke Australian Shepherd heeft ondergewicht wanneer de hond minder weegt dan 17 kilogram. Dit is dan ook het moment om in te grijpen. Bij volwassen mannetjes is dat het moment wanneer ze minder wegen dan 25 kilogram.

Wat wordt beschouwd als overgewicht bij een Australian Shepherd?

Ook als het aankomt op overgewicht zit er een verschil tussen vrouwelijke en mannelijke Australian Shepherds. Een volwassen vrouwelijke Australian Shepherd heeft overgewicht wanner de hond meer weegt dan 25 kilogram. Een volwassen mannetje heeft overgewicht wanneer de hond meer weegt dan 31,5 kilogram.

Hoe houd je jouw Australian Shepherd op een gezond gewicht?

Om een Australian Shepherd gezond te houden is het voornamelijk belangrijk om te focussen op voeding en beweging. Om het overzichtelijk te houden, zullen we deze twee categorieën opsplitsen en wat dieper ingaan op zowel de voeding als de bewegingsbehoeften van een Australian Shepherd.

Voeding

Australian Shepherds zijn vatbaar voor obesitas. Ook zijn ze gevoelig voor gewrichtsproblemen, wat kan worden verergerd door overgewicht. Dit betekent dus dat het belangrijk is om de hond goede voeding te geven, zodat overgewicht wordt voorkomen. Ga dus op zoek naar voeding die goed bij jouw Australian Shepherd past en geef ze de juiste hoeveelheid. Wanneer je het moeilijk vindt om te bepalen wat voor dieet nou het beste bij jouw Australian Shepherd past, kun je uiteraard een dierenarts raadplegen. Deze kan jou helpen om goede voeding en een passende hoeveelheid te vinden, waarmee jij overgewicht en ondergewicht bij jouw hond voorkomt.

Lees Meer: Beste voer- en waterbak voor een Collie

Bewegingsbehoeften

Ook beweging is enorm belangrijk bij het behouden van een gezond gewicht bij een Australian Shepherd. Dit hondenras is over het algemeen al zeer actief, waardoor ze veel beweging nodig hebben. Door te bewegen met de hond houd je niet alleen jouw Australian Shepherd gelukkig en actief, maar kun je ook het gewicht in balans houden. Door lekker te rennen, te zwemmen, te springen en te spelen zorg jij ervoor dat jouw hond de mogelijkheid heeft om te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Zorg in ieder geval voor minstens twee uur aan beweging per dag. Dit is het minimale wat een Australian Shepherd nodig heeft. Meer is echter altijd beter.

Merk je dat jouw Australian Shepherd ineens heel veel afvalt? Aarzel dan niet en raadpleeg een dierenarts. Door af en toe op controle te gaan met de hond, kun je proberen eventuele ziektes voor te zijn en voorkomen dat jouw hond te maken krijgt met ondergewicht. Zolang je hem goed voedt, voldoende laat bewegen en regelmatig met hem op controle gaat bij de dierenarts, zorg jij ervoor dat de kans op over- en ondergewicht zeer klein is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Australian Shepherd

Top hondenbench voor een Australian Shepherd

Beste hondenspeelgoed voor een Australian Shepherd