Home » Is het verstandig om een tweede Border Collie te nemen?

Is het verstandig om een tweede Border Collie te nemen?

Sommige Border Collieliefhebbers zullen het vast herkennen; het liefst wil je er meer dan één. Er zijn dan ook verschillende redenen voor het willen van een tweede Border Collie. Zo kan een tweede hond de andere hond gezelschap houden.

Ook kun je een tweede Border Collie overwegen omdat de eerste ouder wordt. Het kan ook gewoon zijn dat je een tweede Border Collie wil omdat ze zo ontzettend leuk zijn. Maar is het wel verstandig om een tweede Border Collie te nemen? En wat zijn de voor- en nadelen van het hebben van twee Border Collies? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Kun je beter twee Border Collies hebben dan één?

Of het hebben van twee Border Collies beter is, hangt van de eigenaar en de situatie af. Een actieve eigenaar die ervaring heeft met Border Collies kan prima twee honden vermaken en onderhouden. Voor iemand met minder tijd en ervaring kan het echter een uitdaging zijn. Twee Border Collies zijn moeilijker om mee te leven dan één, aangezien ze verschillende behoeftes hebben en individuele aandacht nodig hebben. Ook het aanschaffen van twee puppy’s tegelijkertijd is niet altijd een goed idee.

Een pup alleen is al veel werk voor een hondeneigenaar, het opvoeden van twee pups tegelijkertijd zal voor de meeste mensen een uitdaging worden. Een pup en een volwassen hond samen is een betere combinatie, zeker als de volwassen Border Collie goed opgevoed is.

Voordelen van het hebben van twee Border Collies

Het leven met twee Border Collies brengt ook voordelen met zich mee. De honden kunnen elkaar bijvoorbeeld prima gezelschap houden wanneer jij niet thuis bent. Border Collies zijn niet graag alleen, waardoor het hebben van een maatje erg fijn kan zijn.

Ook kunnen de honden elkaar voorzien van een groot deel van hun dagelijkse beweging. Hierbij is het wel belangrijk dat ze van dezelfde grootte zijn. Dit is een groot voordeel aangezien Border Collies gemiddeld veel beweging nodig hebben. Zorg er wel voor dat je in het begin toezicht houdt op het spel van de honden, aangezien ze te ruw kunnen worden wanneer je niet goed oppast.

Een ander voordeel is de dagelijkse sociale interactie tussen de twee Border Collies. Het is heerlijk om te kijken naar de omgang tussen twee honden. De manier waarop twee Border Collies met elkaar communiceren is een bron van verwondering, leren en begrip.

Een jongere Border Collie kan bijvoorbeeld nieuwe dingen en gewoonten leren van een oudere Border Collie. Houd er wel rekening mee dat dit zowel goede als slechte gewoonten kunnen zijn. Probeer de slechte gewoonten van een Border Collie dan ook te hebben afgeleerd voordat je een nieuwe Border Collie aanschaft.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie

Border Collie Fokkers

Beste hondenbench voor een Border Collie


Nadelen van het hebben van twee Border Collies

Naast voordelen zijn er ook nadelen van het hebben van twee Border Collies tegelijkertijd. Wanneer je twee puppy’s aanschaft, kan het trainen van deze twee puppy’s tegelijkertijd lastig zijn. Ze hebben beide een eigen temperament waardoor ze soms anders moeten worden getraind. Ook moet je ervoor zorgen dat ze afzonderlijk naar je luisteren, zodat ze jouw leiding effectief volgen wanneer ze samen zijn.

Een ander nadeel is dat je voor twee honden moet zorgen. Dit betekent dat je twee keer zoveel zal moeten borstelen, wassen, tandenpoetsen en nagels knippen. Border Collies hebben echter niet heel veel uiterlijke verzorging nodig, dus in dat opzicht valt het bij Border Collies wel mee.

Ook kan het zijn dat de ene hond de andere hond slechte gewoonten aanleert. Ook kunnen broertjes en zusjes rivaliteit en jaloezie ervaren. Een laatste factor is de kosten van twee honden. Twee honden betekent ook twee keer zoveel kosten. Je zult twee keer zoveel voer, twee keer zoveel speeltjes en twee keer de dierenartsrekeningen moeten betalen.

Over het algemeen is het dus niet altijd een aanrader om twee Border Collies tegelijkertijd aan te schaffen. Er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden zoals aparte trainingen, meer verzorging en hogere kosten. Het kan echter ook heel fijn zijn om twee Border Collies te hebben.

Zo kunnen ze elkaar gezelschap houden wanneer je weg bent en hebben ze veel meer dagelijkse sociale interactie met elkaar. Zorg er dus voor dat je je van tevoren goed inleest over het hebben van twee Border Collies. Zo lang je het op de juiste manier aanpakt kan het hebben van twee Border Collies als zeer positief ervaren worden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen