Home » Complete gids voor Border Collie verzorging – Tips en Video’s

Complete gids voor Border Collie verzorging – Tips en Video’s

Hoeveel verzorging een Border Collie nodig heeft, is afhankelijk van de vachtsoort en zijn gezondheid. Een kortharige Border Collie heeft minder verzorging nodig dan een langharige Border Collie, en een oude zieke hond kan moeilijker schoon en verzorgd te houden zijn dan een gezonde jonge hond.

Een hond hebben is ontzettend leuk, maar je bent wel vaak een hoop tijd kwijt met het verzorgen van de vacht, nagels, oren, poten en tanden. Dat is niet erg, want het kan ook leuk zijn om daarmee bezig te zijn. Het is wel van belang dat je weet wat je doet en dat je voldoende informatie hebt. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de uiterlijke verzorging van een Border Collie.

Hoe verzorg je het uiterlijk van een Border Collie?

Wanneer je jouw Border Collie zo goed mogelijk wil verzorgen, blijft het niet alleen bij een keertje borstelen en af en toe een wasbeurt. Er zijn een aantal aspecten van de uiterlijke verzorging die veel mensen vaak over het hoofd zien. Zo is het ook heel belangrijk dat je de oren, nagels en poten van je Border Collie verzorgt. Om een overzichtelijk beeld te creëren vind je hieronder een lijst met alles wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de verzorging van jouw Border Collie uitstekend is.

Wil je weten hoe je de vacht van je Border Collie verzorgt en wast en wil je het liever op een filmpje zien? Bekijk dan het filmpje hieronder, waarin uitgebreid wordt uitgelegd hoe je je Border Collie moet borstelen en wassen.

Filmpje die laat zien hoe je de vacht van je Border Collie moet borstelen en wassen.

Borstelen

Hoe vaak moet je een Border Collie borstelen?

Border Collies hebben een dubbele vacht. De boven-vacht is lang en glad en de onder-vacht is vaak korter en ruiger. Dit haar verhaart en valt uit. Het is daarom van belang dat je borstelt. Het is het beste om je Border Collie twee tot drie keer per week te borstelen. Dat is voldoende om het dode haar te verwijderen en om knopen en matten te voorkomen.

Wat heb je nodig?

De vacht van een Border Collie is in de winter en in de zomer net wat verschillend. In de winter en zomer, als je hond minimaal verhaart, kun je het beste een slickerborstel gebruiken, terwijl je in het voorjaar en in het najaar het beste een ondervacht hark kunt gebruiken.

Voor een kortharige Border Collie is een furminator ideaal. Bij langharige honden kan deze scherpe kam de vacht beschadigen als je teveel kracht gebruikt, wees in dat geval dus voorzichtig.

Een waardevolle tip is het gebruiken van een ontklittende spray. Zo zorg je ervoor dat het voor de Border Collie comfortabel is én dat je de eventuele haarbreuk minimaliseert. Gebruik een spray voor honden die PH neutraal is en geen parfums met allergenen bevat. Een goed voorbeeld van een uitstekende spray is de anti-klit spray van Greenfields.

Waarom borstelen?

Border Collies hebben redelijk lang haar. Ook verharen ze om de vacht te verjongen en zichzelf koel te houden in de zomer. Wanneer een Border Collie verhaart is het extra belangrijk om te borstelen. Door te borstelen voorkom je dat het haar gaat klitten en dat jouw Border Collie zich oncomfortabel voelt.

Borstelen zorgt er ook voor dat je het lichaam en de vacht van je hond goed kunt onderzoeken. Zie je bijvoorbeeld wondjes of kale plekken? Zijn er tekenen dat je hond misschien parasieten heeft, of een allergische reactie? Zo kun je op tijd ingrijpen en ervoor zorgen dat je Border Collie in topconditie blijft.

Het is vooral belangrijk om goed te borstelen op plekken waar snel klitten ontstaan, zoals de oksels, de buik en de lange haren bij de oren. Als hier grote klitten in komen zit er vaak niks anders op dan ze eruit te knippen. Je kunt dit dus het beste voorkomen door regelmatig goed te kammen en te borstelen op deze plekken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Border Collie Fokkers


Wassen

Hoe vaak moet je een Border Collie wassen?

Een Border Collie hoeft niet vaak gewassen te worden. Eén keer in de drie maanden is vaak al genoeg. Als je Border Collie veel buiten is en vaak vies wordt, kun je hem uiteraard wat vaker wassen. Was hem echter niet té vaak. Dit kan de huid van je Border Collie namelijk irriteren.

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je natuurlijk water nodig. Zorg ervoor dat het water lauw tot warm is. Wanneer je té warm water gebruikt kan dat oncomfortabel zijn voor jouw Border Collie en kan het de huid uitdrogen. Gebruik daarnaast de juiste producten en liever geen producten die bedoelt zijn voor mensen. Kies shampoo, conditioner en eventuele andere reinigingsproducten die speciaal gemaakt zijn voor honden.

Deze handige shampoo reinigt niet alleen goed, hij verwijdert ook teken en vlooien.
Houd je huis en meubels droog na een wasbeurt door je Border Collie in een badjas op te laten drogen.

Een goede, multifunctionele shampoo, is de Vlooien & Teken shampoo van Animigo. Deze shampoo bevat Neem en Tea Tree Olie en havermout, waardoor hij kalmerend is voor de huid. Neem Olie is effectief tegen teken en vlooien, zodat je hond in de zomer ook nog wat extra bescherming tegen vervelende parasieten heeft.

Waarom wassen?

Het belangrijkste doel van het wassen van een Border Collie is om de plekken die hij zelf niet kan bereiken schoon te maken. Het feit dat een Border Collie zo weinig gewassen hoeft te worden komt doordat ze zichzelf vaak schoonmaken. Ze likken zichzelf schoon en hun huid heeft natuurlijke oliën die hond ook schoonhouden. Het wassen is dus echt bedoeld als een aanvulling op de verzorging die de hond zelf al doet.

Hoe moet je wassen?

Voordat je je Border Collie wast, is het belangrijk dat je de vacht goed doorkamt. Gebruik eerst de ondervachthark en dan de slickerborstel om alle klitten en grof vuil te verwijderen. Als je dit niet doet, zal je hond alleen maar meer klitten krijgen die er moeilijker uit te krijgen zijn door de natte vacht.

Maak je Border Collie daarna nat onder de douche of in bad, en masseer wat shampoo in de vacht. Als je een medicinale shampoo gebruikt, zoals de Allermyl shampoo van Virbac, is het belangrijk dat je deze een tijdje in laat werken. Lees de instructies op de fles goed.

Spoel je hond daarna goed af, en droog hem licht af met een handdoek. De vacht zal vanzelf drogen, maar je kunt eventueel ook een föhn gebruiken. Zet deze op een lage stand en kam de vacht met de slickerborstel of ondervachthark terwijl je föhnt.

Als je geen föhn kan of wil gebruiken en je meubels en huis enigszins droog wil houden, is het een goed idee om een hondenbadjas te kopen. Bekijk bijvoorbeeld deze badjas van Royal Dry.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste halsbanden voor een Border Collie

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


Nagels knippen

Hoe vaak moet je de nagels van een Border Collie knippen?

Er is niet echt een periode waarna je de nagels van een Border Collie moet knippen. Het is echt een kwestie van in de gaten houden. Vaak slijten de nagels vanzelf, maar het is toch belangrijk dat je af en toe even controleert of je ze moet knippen. Je ziet ook vaak dat wanneer de nagels te lang zijn, een Border Collie achterover gaat leunen in zijn poten. Dit kan een signaal zijn dat je de nagels even bij moet knippen.

Wat heb je nodig?

Om de nagels te knippen kun je het beste een guillotineschaar gebruiken. Dit zijn de meest voorkomende nageltrimmers en ze zijn meestal voldoende om alle nagels van een Border Collie te knippen. Guillotinescharen hebben ingebouwde veiligheidskenmerken die verwondingen helpen voorkomen.

Een ander handig hulpmiddel om de nagels van je Border Collie bij te houden is een elektrische nagelvijl. Met zo’n vijl hoef je je geen zorgen te maken dat je in het leven knipt, en kun je de nagels regelmatig bijhouden.

De elektrische nagelvijl van Tbrands helpt je om de nagels van je Border Collie makkelijk en veilig bij te houden.
Met een potenbalsem zorg je ervoor dat de poten in topconditie blijven onder alle omstandigheden.

Waarom nagels knippen?

Het is belangrijk om de nagels van een Border Collie goed bij te houden zodat ze comfortabel lopen en goed op hun poten staan. Wanneer ze te lange nagels hebben, zullen ze achterover leunen op de poten. Dit zorgt er weer voor dat er te veel druk ligt op de rest van de gewrichten en dat wil je voorkomen.

Lange nagels kunnen sneller scheuren of breken, en dit kan pijnlijk zijn voor je hond. Verder heeft je hond meer grip op gladde vloeren als de nagels netjes kortgeknipt zijn. Het is dus zeker belangrijk dat je de nagels van een Border Collie knipt wanneer dat nodig is.

Als je wil weten hoe je de nagels van je Border Collie moet knippen, bekijk dan het filmpje hieronder. Hierin laat een professionele hondentrainer zien hoe zij dat doet.

Video van de pootverzorging en nagels knippen bij een Border Collie

Tandenpoetsen

Hoe vaak moet je de tanden van een Border Collie poetsen?

Hoe vaker je de tanden van een Border Collie poetst, hoe beter. Toch is het elke dag poetsen van de tanden niet realistisch. Dit is geen probleem, want twee tot drie keer per week grondig poetsen is voldoende. Je hoeft geen uur te poetsen, twee minuten is genoeg.

Wat heb je nodig?

Om de tanden van een Border Collie te poetsen heb je een aantal dingen nodig. Allereerst een tandenborstel. Ga op zoek naar een tandenborstel met een lang handvat die speciaal is gemaakt voor huisdieren. Naast een tandenborstel heb je ook tandpasta nodig. Gebruik geen tandpasta die gemaakt is voor mensen. Er zijn tandpasta’s die speciaal zijn gemaakt voor honden. Je kunt ook je eigen tandpasta maken. Dit doe je door één eetlepel zuiveringszout te mengen met één theelepel water.

Naast een tandpasta en tandenborstel is het een goed idee om je Border Collie regelmatig kauwmateriaal te geven. Gedroogde runderpezen of runderkophuid zijn bijvoorbeeld hard genoeg om de tanden schoon te maken, en veilig om te eten voor je Border Collie. Wees voorzichtig met kauwmateriaal dat kan splinteren of in kleine stukjes kan breken.

Denta Stix kunnen helpen bij het schoonmaken van de tanden van je Border Collie.
Met de Denti Care Kit van Animigo ben je in één keer klaar, je krijgt een tandenborstel, vingerborstel en tandpasta.

Waarom tandenpoetsen?

Het poetsen van de tanden is belangrijk voor de algehele gezondheid van een Border Collie. Wanneer je dit niet doet, kunnen orale bacteriën voor ernstige interne problemen zorgen én kan jouw hond last krijgen van zeer pijnlijke tand en gezondheidsproblemen. Wanneer je de tanden van een Border Collie slecht verzorgt, kan dit zelfs invloed hebben op de levensduur van het dier. Het verzorgen van de tanden is dus enorm belangrijk.

Het schoonmaken van de oren

Border Collies hebben lange haren rond hun oren, waardoor het belangrijk is dat je regelmatig even kijkt of de oren nog wel schoon zijn. Over het algemeen hebben Border Collies gezonde oren, waardoor de verzorging ervan vaak niet zoveel voorstelt.

Hoe vaak moet je de oren van een Border Collie schoonmaken?

Bij het verzorgen van je Border Collie hoort ook het schoonmaken van de oren. Kijk één keer per twee weken in de oren van jouw Border Collie. Ruik of er een vreemde geur aan de oren zit en of er oorsmeer aan het oppervlak aanwezig is. Wanneer dat het geval is zul je de oren schoon moeten maken. Het verschilt per Border Collie hoe vaak dit nodig is.

De meeste Border Collies hebben gezonde oren door de natuurlijke oorvorm. Een gezond hondenoor houdt zichzelf schoon, dus ga er niet teveel mee knoeien. Controleer ze wel regelmatig en vraag je dierenarts om advies als er iets mis lijkt te zijn.

Wat heb je nodig?

Om de oren van een Border Collie schoon te maken heb je een schone, zachte en vochtige doek nodig om ze mee af te vegen en het oppervlak mee schoon te maken. Ook kun je gebruik maken van een stomp schaartje om snel wat haartjes te verwijderen. Dit is soms nodig om te voorkomen dat ze gaan klitten. Is het niet nodig? Laat ze dan zitten.

Als je Border Collie veel zwemt of snel last heeft van oorinfecties, kun je Virbac Epi-Otic gebruiken om de oren af en toe goed schoon te maken. Deze reiniger herstelt de vochtbalans in het oor, en gaat ontstekingen en jeuk tegen.

De oorreiniger van Animigo is een zachte reiniger met natuurlijke ingrediënten die een kalmerende werking heeft.
De Epi Otic Oorreiniger van Virbac is zeer geschikt voor honden die veel buiten zijn en honden die snel last hebben van hun oren.

Waarom moet je de oren schoonmaken?

Wanneer oorsmeer en vuil zich ophoopt in de oren, kan het de gehoorgang van een Border Collie volledig blokkeren. Niet alleen is dit heel oncomfortabel, het kan ook allerlei vervelende infecties en zelfs permanente schade aan het trommelvlies veroorzaken. Houdt de oren dus goed in de gaten om dit te voorkomen, het hoort bij de Border Collie verzorging.

Het schoonmaken van de poten

Hoe vaak moet je de poten van een Border Collie schoonmaken?

Je hoeft niet elke dag de poten van een Border Collie schoon te maken. We raden je wel aan om wekelijks te checken of het nodig is. Zien ze er vies uit en zit er vuil tussen de tenen van de hond? Dan is het tijd om ze eens goed schoon te maken. Je kunt ze natuurlijk ook altijd schoonmaken wanneer je terugkomt van een wandeling in het bos of wanneer een Border Collie heeft gerend door de modder.

Wat heb je nodig?

Om de poten van een Border Collie schoon te maken kun je gebruik maken van doekjes. Hondendoekjes of andere vochtige doekjes mét het label ‘veilig voor huisdieren’ kun je gebruiken om modder, zand of zout van de poten van de hond te halen. Zijn ze écht vies? Dan kun je ook een warm, zeepachtig washandje gebruiken. Uiteraard kun je ook tijdens het wassen van de hond de poten even goed schoonmaken.

Waarom de poten schoonmaken?

Met het schoonmaken van de poten maak je het vuilste deel van het lichaam van een hond schoon. Wanneer je ze niet schoonmaakt hopen bacteriën zich op rond de voetzolen van de hond. Als er een snijwond, barst of andere wond aan de onderkant van de poot zit, kunnen ziektekiemen een infectie veroorzaken.

Controleer de poten van een Border Collie dus ook op wondjes of scheurtjes wanneer je ze schoonmaakt. Kijk gelijk ook even tussen de tenen en check of er ontstekingen of teken zitten.

Je kunt ook de Pawlicious hondenpoten reiniger gebruiken om de poten van je Border Collie snel schoon te maken na een wandeling. Zo voorkom je infecties door vieze poten, en het scheelt veel zand en vuil in je huis!.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie

Top hondenbench voor een Border Collie

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie


Hebben Border Collies een uitgebreide vachtverzorging nodig?

De vachtverzorging van een Border Collie is niet enorm uitgebreid. Wel zul je er af en toe wat tijd aan moeten besteden. De tijd zit hem vooral in het borstelen. Borstel de haren van een Border Collie regelmatig met een slickerborstel om te voorkomen dat ze gaan klitten, zo’n drie keer per week.

Wanneer je een klit er niet meer uit kunt borstelen, kun je deze er het beste voorzichtig uitknippen met een stompe schaar. Naast klitten kan een Border Collie ook last hebben van vilt. Borstelen helpt ook om dit tegen te gaan. Je kunt hiervoor een pinnenborstel gebruiken.

Wanneer je gaat borstelen kun je het best bij de kop beginnen en van daaruit naar beneden werken. Zorg dat je diep borstelt, zodat je zowel de onder-vacht als de boven-vacht bereikt. Door dit regelmatig te doen voldoe je aan een goede vachtverzorging voor de hond. Vul het borstelen aan met een wasbeurt eens in de drie maanden met een goede shampoo en conditioner voor honden.

We hopen dat je met dit artikel genoeg informatie hebt gekregen over hoe de uiterlijke verzorging van een Border Collie in elkaar zit. De verzorging is nodig, maar kan ook erg leuk zijn. Wij wensen je in ieder geval veel succes!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?