Home » Sable Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs (met foto’s)

Sable Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs (met foto’s)

Je hebt Shelties in allerlei verschillende kleuren en kleurcombinaties. Zo heb je bijvoorbeeld de Tricolor, Blue Merle, Bi-Blue en Bi-Black Sheltie. Een andere prachtige variant is de Sable Sheltie.

De Sable Sheltie is misschien wel de meest bekende variant van dit hondenras. Niet voor niets is het dan ook waardevol om eens wat dieper in deze kleurvariant te duiken en te kijken naar onder andere hun uiterlijk, gezondheid en karaktertrekken.

Wat is een Sable Sheltie?

De Sable Sheltie is de meest bekende variant van dit hondenras. De vacht van dit type Sheltie is enorm gevarieerd en bevat dan ook veel verschillende kleuren. Hun vacht kan tinten als licht goud Sable en diep mahonie bevatten. Deze laatste lijkt soms bijna zwart, omdat het donkerbruin is.

Sable is dominant over alle andere kleuren die voorkomen bij Shelties en kan zuiver zijn. Dit is het geval wanneer een hond beschikt over twee Sable-genen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat een hond Tri- of Bi-factored is. Wanneer dat het geval is, heeft de hond zowel één Sable-gen als één Tricolor- of Bicolor-gen.

Het kan voorkomen dat een traditionele, gouden Sable helemaal geen zwart in zijn vacht heeft. Ze hebben echter wel vaak witte aftekeningen rondom hun nek, op hun borst, op hun tenen en op hun poten. Deze komen voor in een zogenaamd ‘Iers’ patroon.

Als we kijken naar de genetica en ontwikkeling van de Sable kleur, is te zien dat deze voorkomt uit een dominant allel. Het feit dat deze dominant is zorgt ervoor dat Sable de meest voorkomende vachtkleur onder Shelties is. Wanneer een Sable Sheltie echter geboren wordt, heeft hun vacht nog subtiele grijze tinten die zich later verdiepen en intensiveren tot een goudkleurige tint. Dit gebeurt tegelijkertijd met de ontwikkeling van de dubbele vacht van de hond. Het kan zijn dat de Sable kleur zich nog verder ontwikkelt wanneer de hond volwassen wordt. Dit geldt ook voor de dikte en de kwaliteit van de vacht.

Hoe ziet een Sable Sheltie eruit?

Niet alle Sable Shelties zien er precies hetzelfde uit. Wanneer we vanuit de rasstandaard kijken, kunnen Sable Shelties veel verschillende tinten in hun vacht hebben. Denk hierbij aan goud tinten en mahonie tinten. Uitgewassen kleuren of gestreepte aftekeningen worden niet geaccepteerd vanuit de rasstandaard. Dit betekent echter niet dat het geen hele fijne honden kunnen zijn. Ze zijn echter niet geschikt voor de rasfokkerij en hondenshows.

Sable Sheltie - illustration
Sable Sheltie loopen

Ook wanneer een Sable Sheltie opvallende, witte aftekeningen heeft die zich niet bevinden op de borst en de benen van de hond, wordt dit vanuit de rasstandaard niet altijd geaccepteerd. Een Sable Sheltie valt alleen binnen de rasstandaard wanneer hun vacht voor maximaal 50% bestaat uit wit.

Kunnen Sable Shelties veel tinten hebben?

Ja, Sable Shelties kunnen veel verschillende tinten hebben in hun vacht. Denk hierbij aan verschillende tinten zwart, goud, mahonie, bruin en wit. Ze hebben een zeer gevarieerde vacht die er werkelijk prachtig uit kan zien.

mahogany sable Sheltie

Zijn Sable Shelties zeldzaam?

Nee, Sable Shelties zijn niet zeldzaam. Het is zelfs de meest voorkomende kleurvariant van dit hondenras. Dit komt doordat Sable dominant is over alle andere kleuren die voorkomen bij Shelties. Wanneer je dus graag een Sable Sheltie aan wilt schaffen, is deze een stuk makkelijker te vinden dan sommige andere kleurvarianten.

Op basis van de Pawpeds database met meer dan 20 duizend geregistreerde Shelties kunnen we schatten dat ongeveer 65% van alle Shelties een Sable vacht hebben. Dit is verreweg de grootste kleurgroep bij Shelties, met Tricolor en Blue Merle als tweede en derde grootste groep.

Zijn Sable Shelties zeldzaam

Zijn Sable Shelties gezond?

Over het algemeen zijn Shelties gezonde honden. Dit geldt ook voor Sable Shelties. Wanneer je een Sheltie aanschaft via een verantwoordelijke fokker, is de kans groot dat deze zijn honden heeft gescreend op verschillende gezondheidsaandoeningen. Hierbij gaat het vaak om de gezondheidsproblemen waarop Shelties een grotere kans hebben.

Er zijn een aantal gezondheidsproblemen waar Shelties over het algemeen wat meer risico op lopen. Hierbij kun je denken aan heupdysplasie, dermatomyositis, de ziekte van Von Willebrand en galblaasslijmvliesontsteking.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een gewrichtsaandoening die over het algemeen optreedt tijdens de groeifase van een hond. Het kan ervoor zorgen dat het heupgewricht loskomt. Dit resulteert in disfunctie en pijn. Wanneer de hond groeit, beginnen het kraakbeen en het bot van de heup af te slijten. Uiteindelijk kan de hond dan te maken krijgen met een beperkte mobiliteit, spieratrofie en artritis.

Dermatomyositis

Dermatomyositis is een genetische ziekte die nog niet helemaal begrepen wordt door dierenartsen. Toch wordt het al wel erkent als een immuun gemedieerde aandoening. Het leidt tot ontstekingen in de bloedvaten, de spieren en de huid. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot huidzweren en verlies van spiermassa. Dit is het geval wanneer de aandoening chronisch is. Het meest voorkomende symptoom van Dermatomyositis is huidletsel.

Dermatomyositis komt vooral voor bij puppy’s. Deze aandoening is dan ook zeldzaam bij volwassen honden. Symptomen van deze ziekte komen soms al voor wanneer een puppy pas zeven weken oud is. Over het algemeen komen ze echter het vaakst voor wanneer een puppy zes maanden oud is.

Ziekte van Von Willebrand

De ziekte van Von Willebrand wordt veroorzaakt door een tekort aan activiteit of in de hoeveelheid van de Von Willebrand factor. Dit is een eiwit in het bloed dat bloedplaatjes helpt bij het vasthechten aan beschadigde oppervlakken en zo een stolsel te vormen. De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke bloedingsstoornis waar Shelties over het algemeen een grotere kans op hebben.

Galblaasslijmvliesontsteking

Een galblaasslijmvliesontsteking komt bij Shelties over het algemeen redelijk vaak voor. Hierbij is sprake van een zwelling van de galblaas, ook wel een galblaasmucocele genoemd. Dit ontstaat door een ophoping van slijm. De galblaas raakt uiteindelijk ontstoken en de wand van de galblaas zou kunnen scheuren door de ontstekingsreactie. Wanneer dit gebeurt, komt het ontstekingsmateriaal terecht in de buikholte van de hond. Dit kan gevaarlijk zijn, aangezien dit kan resulteren in een acute buikvliesontsteking. Een hond kan hieraan overlijden, waardoor het belangrijk is dat er op tijd wordt ingegrepen bij een galblaasslijmvliesontsteking.

De symptomen hiervan zijn onder andere veel drinken en plassen, koorts, het geel worden van het oogwit en slijmvlies, sloomheid, slecht eten, diarree, braken, gewichtsverlies, een snelle pols, dehydratatie en buikpijn. Het hoeft echter niet altijd zo te zijn dat de symptomen ook echt aanwezig zijn.

Hoe lang leven Sable Shelties gemiddeld?

Shelties leven gemiddeld 12 tot 14 jaar. Hier kun je ook vanuit gaan als het aankomt op de Sable Sheltie. Wil je het leven van jouw Sheltie zo veel mogelijk verlengen? Dan is het belangrijk dat je voor een gezonde levensstijl zorgt waarmee zo goed mogelijk aan de behoeften van de hond wordt voldaan.

Het temperament en karakter van de Sable Sheltie

Overweeg je een Sable Sheltie in huis te nemen? Dan kan het handig zijn om je van tevoren in het temperament en het karakter van dit hondenras te verdiepen. Het temperament en karakter van Sable Shelties komen overeen met die van de andere kleurvarianten van dit ras. Zo zijn ze bijvoorbeeld zeer aanhankelijk aan het gezin waar ze deel van uitmaken. Ze kunnen dan ook goed omgaan met kinderen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de hond al vroeg socialiseert en ook de kinderen leer hoe op een respectvolle manier om te gaan met een hond. Met andere honden kunnen ze ook goed omgaan als je ze goed socialiseert. Het is wel zo dat ze over het algemeen de voorkeur geven aan andere honden van hetzelfde ras.

Shelties zijn niet erg open tegenover vreemden. Wanneer ze mensen of andere dieren niet kennen, kunnen ze wat terughoudend zijn. Verder zijn ze erg speels en hebben ze een vrij hoog energieniveau. Ze vinden het dan ook heerlijk om te spelen en lekker hun energie kwijt te raken. Daarnaast kunnen Shelties goed dienen als waakhond, aangezien ze een beschermend karakter hebben.

Een andere eigenschap van Shelties is hun aanpasbaarheid. Ze kunnen zich goed aanpassen aan nieuwe situaties, wat zeer voordelig kan zijn wanneer je bijvoorbeeld een extra huisdier aanschaft. Ook zijn ze zeer trainbaar. Houdt er rekening mee dat ze wel veel kunnen blaffen. Het is namelijk een vocaal hondenras. Als laatste hebben Shelties vrij veel behoefte aan mentale stimulatie. Dit komt doordat het een intelligent hondenras is. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om een Sheltie zowel fysiek als mentaal te stimuleren. Wanneer je dit niet genoeg doet, kan de hond namelijk destructief gedrag gaan vertonen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Sheltie Prijs – Hoeveel Kost een Sheltie pup?

Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig?

Hoe Lang Kan een Sheltie Alleen Thuisblijven?


Wat kost een Sable Sheltie?

Wanneer je overweegt om een Sable Sheltie aan te schaffen, moet je rekening houden met een prijs tussen de €1000 en €1500. Dit is vooral zo wanneer je er een aanschaft via een gerenommeerde fokker. De exacte prijs van een Sheltie puppy hangt af van een aantal factoren. Hierbij kun je denken aan de locatie van de fokker, het geslacht van de hond en zijn stamboom. Wil je een Sheltie puppy van topkwaliteit waarmee je deel kunt nemen aan hondenshows? Dan kan de prijs oplopen tot maar liefst €2500,00 tot €5000,00.