Home » Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig?

Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig?

Mensen vragen ons vaak of de Shetland Sheepdog, beter bekend als de Sheltie, een actief hondenras is. Wij beantwoorden deze vraag altijd met een volmondig; JA! Shelties hebben enorm veel energie en hebben dan ook behoefte aan veel lichaamsbeweging. Deze hond is vooral gebaat bij een combinatie van fysieke en mentale uitdagingen. Maar hoeveel beweging heeft een Sheltie nodig?

De volwassen Sheltie heeft zeker 1 uur lichaamsbeweging per dag nodig. Een Sheltie pup heeft soms voldoende aan slechts een half uurtje, afhankelijk van zijn leeftijd. Lange wandelingen en een flink stuk rennen zijn ideaal voor de Sheltie, echter is mentale uitdaging ook cruciaal.

Ben jij benieuwd hoeveel beweging een Sheltie precies nodig heeft, en welke vormen van lichaamsbeweging het beste zijn? Dan raden we je aan het onderstaande artikel te lezen. We bespreken de benodigde beweging per dag voor zowel volwassen honden als pups. Ook duiken we dieper in op de beste vorm van lichaamsbeweging per levensfase. Deze cruciale informatie wil jij niet missen!

TOP TIP: Agnes Waninge Gebruik een snuffelmat om je hond op een leuke manier te laten spelen en bewegen.

Hoeveel beweging heeft een Sheltie nodig?

Veel kenners noemen de Sheltie een onvermoeibaar hondenras. Dit heeft alles te maken met het feit dat de hond nooit moe lijkt te worden en altijd klaarstaat voor een actief avontuur. De Shelties hebben gemiddeld 60 tot 75 minuten lichaamsbeweging per dag nodig.

Dat betekent echter niet dat ze nee zeggen tegen meer beweging wanneer de gelegenheid zich voordoet. Zoals gezegd, ze ogen redelijk onvermoeibaar. Laten we de benodigde lichaamsbeweging per dag ook eens per levensfase onder de loep nemen. Een volwassen Sheltie heeft wellicht toch andere behoeftes dan een puppy.

Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig - grafiek
Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig – grafiek

Hoeveel beweging heeft een volwassen Sheltie per dag nodig?

Een volwassen Sheltie heeft dagelijks veel beweging nodig. Wij raden ieder baasje aan zijn hond in ieder geval de gelegenheid te geven om een uur per dag flink te bewegen. Dit kan zijn in de vorm van een lange wandeling, meerdere korte wandelingen of speelse activiteiten zoals bijvoorbeeld heerlijk achter een bal aan rennen. De Sheltie is er gek op!

Een uur lichaamsbeweging per dag is voor een volwassen Sheltie absoluut het minimum. Wenst jouw hond meer te bewegen, dan kan dit doorgaans absoluut geen kwaad.

Hoeveel beweging heeft een Sheltie pup per dag nodig?

In tegenstelling tot een Sheltie die reeds volwassen is, heeft een pup minder beweging nodig. De Sheltie pup is immers nog volop in ontwikkeling en moet daarom niet te veel belast worden. Toch is beweging van cruciaal belang. De benodigde lichaamsbeweging van een Sheltie pup ligt tussen de 20 en 50 minuten per dag. We bespreken hieronder hoe dat precies in elkaar zit bij pups van diverse leeftijden.

Hoe vaak en hoelang zou een Sheltie van 3 maanden per dag moeten bewegen?

Een pup van drie maanden dient per dag ongeveer 15 tot 20 minuten te bewegen.

Deze beweging komt in de vorm van diverse korte wandelingen, driemaal per dag is hierbij het minimum. Daarnaast geniet de Sheltie van beweging middels een speelkwartier waarbij hij druk in de weer is met hondenspeeltjes die passend zijn voor zijn leeftijd.

Indien jouw hond zelf aangeeft meer naar buiten te willen, kun je uiteraard meerdere wandelingen maken. Houd echter wel een oogje in het zeil. Zodra je merkt dat jouw pup vermoeid raakt, is het verstandig om terug naar huis te keren. Het is dan ook niet aan te raden om verre wandelingen te maken.

Hoe vaak en hoelang zou een Sheltie van 6 maanden per dag moeten bewegen?

Een Sheltie pup van zes maanden dient per dag gemiddeld 20 tot 30 minuten te bewegen.

De hond heeft zich door de maanden heen sterk ontwikkeld, waardoor deze nu meer beweging aankan. Je kunt beginnen met het maken van langere wandelingen. Ook kun je langzaam wat activiteiten met hoge impact toevoegen aan het bewegingsschema.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Shelties Veel?

Levensduur Sheltie – Hoe lang leven Shetland Sheepdogs?

Blaffen Shelties Veel?


Hoeveel beweging heeft een oude Shetland Sheepdog per dag nodig?

Wanneer jouw Sheltie reeds op leeftijd is, ben je wellicht geneigd om de hond meer rust te geven. Alhoewel dit verstandig is wanneer de hond hier inderdaad om vraagt, raden wij je toch aan om jouw Sheltie zo lang mogelijk fit te houden. Zolang jouw hond niet kampt met vermoeidheidsklachten, raden wij je aan om dat uur lichaamsbeweging gewoon aan te houden. Pas wanneer je merkt dat het voor de hond te veel wordt, kun je dit langzaam gaan afbouwen.

Wat is de beste vorm van lichaamsbeweging voor een Sheltie?

Je kunt jouw hond diverse vormen van lichaamsbeweging aanbieden. Dat is maar goed ook, want iedere hond heeft immers andere behoefte. Wandelen is ongetwijfeld de belangrijkste vorm van lichaamsbeweging voor Shelties. Ook is het belangrijk om de riem af en toe los te maken en je hond heerlijk vrij te laten rennen. Dit hebben ze absoluut nodig!

Beste lichaamsbeweging voor een Sheltie pup

Een Sheltie pup moet de hele wereld nog verkennen, en dient dit op zijn eigen tempo te kunnen doen. Diverse korte wandelingen zijn hiervoor uitermate geschikt. Daarnaast is het belangrijk om jouw pup vrij te laten spelen met hondenspeeltjes die geschikt zijn voor zijn of haar leeftijd.

Aangezien een pup goed gesocialiseerd moet zijn, is het belangrijk dat alle leden van het gezin aandacht besteden aan het spelen met de hond. Op deze manier voelt de pup zich al snel onderdeel van het gezin.

Lees Meer: Beste hondenspeelgoed voor een Sheltie

Beste lichaamsbeweging voor een volwassen Sheltie

Een volwassen Sheltie kan uiteraard meer lichaamsbeweging aan dan een pup. Hier dien je als baasje ook absoluut voor te zorgen. Een actieve leefstijl is uitermate belangrijk voor een volwassen Sheltie. De hond geniet erg van lange wandelingen in de natuur. Ook een heerlijk stuk rennen vindt deze hond fantastisch. Apporteren dient ook zeker onderdeel te zijn van de lichaamsbeweging van jouw Sheltie.

Lees Meer: In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Wat zijn de beste mentale oefeningen voor Shelties?

Naast fysieke activiteiten, dient een Sheltie ook uitgedaagd te worden door middel van mentale oefeningen. Zo doe je er goed aan om jouw hond nieuwe commando’s en trucjes te leren. Ook dien je jouw Sheltie bloot te stellen aan contact met andere honden en mensen. Dit komt de socialisatie absoluut ten goede.

Alhoewel je diverse commando’s en trucjes thuis kan aanleren, is het bijwonen van een hondentraining ook absoluut een aanrader. Hier komen ze bovendien ook in contact met andere honden. Dat zijn dus direct twee vliegen in één klap!

TIP: Wist je dat je je Sheltie ook binnenshuis bezig kunt houden als je een keer wat minder tijd hebt om uitgebreid te wandelen? Shelties zijn hele slimme honden, die graag met hun hersens werken. Je kunt ze dus ook heel blij maken met voerdispensers en snuffelspeelgoed. Bekijk bijvoorbeeld deze snuffelmat, een van de meest populaire onder hondeneigenaren!


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het Karakter van de Shetland Sheepdog

Sheltie Prijs – Hoeveel Kost een Sheltie pup?

Het ideale gewicht van een Sheltie