Home » Wat is het verschil tussen Border Collie reuen en teven?

Wat is het verschil tussen Border Collie reuen en teven?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een Border Collie is er nog een andere keuze die je moet maken; ga je voor een Border Collie reu of teef? Uiteraard zitten er verschillen tussen reuen en teven, ook bij Border Collies. In dit artikel bespreken we dan ook de verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Border Collies.

Wat is het verschil tussen Border Collie reuen en teven?

Border Collie reuen zijn iets groter en vaak wat stabieler als het op gedrag aankomt. Van Border Collie teefjes wordt vaak gezegd dat ze wat meer gericht zijn op training en zijn ook wat trouwer en oplettender.

Dit zijn echter niet de enige verschillen. We gaan dan ook wat dieper in op de fysieke verschillen, de temperament verschillen, de verschillen in trainbaarheid en de gezondheidsverschillen.

Fysieke verschillen

Bij de fysieke verschillen kun je uiteraard denken aan de grootte van de hond. Border Collie reuen worden gemiddeld tussen de 48 en 55 centimeter groot. De teefjes zijn net wat kleiner. Border Collie teefjes worden namelijk gemiddeld tussen de 45 en 53 centimeter groot. Het verschil is dus minimaal, maar het is er wel. Border Collie reuen lijken vaak ook wat groter, maar dit is dus zeker niet altijd het geval.

Ze wegen allebei ongeveer hetzelfde. Reuen en teven wegen beiden gemiddeld 13 tot 20 kilo. Verder zijn er niet veel verschillen als het gaat om hun uiterlijk.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste voer- en waterbak voor een Collie


Temperament verschillen

Het is lastig om veel duidelijkheid te geven over temperamentverschillen tussen reuen en teven. De verschillen in temperament tussen Border Collie reuen en teven zijn minimaal, er is ook geen wetenschappelijk bewijs dat er duidelijke verschilen zijn.

De ene eigenaar is echter gek op teven, en werkt liever met teven, en bij de andere is het andersom. Het karakter van een Border Collie is vooral afhankelijk van hun ouders. Let er dus vooral op dat het karakter van de ouders bij je past.

Als we kijken naar ervaringen van eigenaren, zouden Border Collie teefjes wat onafhankelijker zijn dan Border Collie reuen, en wat beter te trainen. Je moet bij een teefje rekening houden met de loopsheid. Je kunt je Border Collie teefje dan beter even niet meenemen naar trainingen omdat ze afgeleid kan zijn door andere honden, of andersom. Ze zal zich dan vaak ook wat anders gedragen.

Teven hebben over het algemeen ook meer aandacht voor de gebeurtenissen om hen heen dan reuen. Ook zijn ze competitief in alles wat ze doen en is dit bij reuen een stuk minder. Reuen zijn dan wel vaak weer net wat beter in buitenwerk en zijn ze minder defensief en nors dan teven.

Trainbaarheid

Over het algemeen zit er niet heel veel verschil tussen mannelijke en vrouwelijke Border Collies als het aankomt op trainbaarheid. De trainbaarheid is vooral afhankelijk van het karakter van de ouders.

Wel zijn er dingen waarin reuen meer uitblinken dan teven en andersom. Zo zijn Border Collie reuen behendiger en atletischer en zijn teven geconcentreerder en slimmer. Ook zijn teven wat meer terughoudend en beschermend. Ze reageren vaak ook effectiever dan reuen.

Reuen zijn iets groter en robuuster en scoren vaak hoger bij wedstrijden. Teven hebben daarentegen weer een hoge gevoeligheid en intellect. Wanneer het aankomt op de trainbaarheid zijn de verschillen niet groot, maar ze kunnen wel doorslaggevend zijn bij de keuze voor een reu of een teef.

Gezondheidsverschillen

Border Collie reuen en teven hebben dezelfde levensverwachting. Ook is er geen belangrijk verband tussen de twee geslachten en gezondheidsproblemen. Wel zijn er dingen die opvallen.

Zo bewegen reuen vaak intensiever, waardoor ze op dat gebied meer kans hebben op gezondheidsproblemen. Ook hebben ze een grotere botdichtheid, waardoor de vatbaarheid voor blessures en gewrichtsaandoeningen bij hen wat hoger is. Ze zijn ook kwetsbaar voor beschadigingen van schoudergewrichten.

Teven zijn daarentegen vatbaar voor darm- en spijsverteringsproblemen. Ook kunnen huidziekten en huiduitslag voor hen riskant zijn. Toch zijn er verder niet veel opvallende verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Border Collies.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe oud kan een Border Collie worden?

Gezondheidsproblemen bij Border Collies

Beste matras, kussen of mand voor een Collie


Zijn Border Collies reuen of teven geschikter voor gezinnen?

Aangezien er wel degelijk verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke Border Collies, kan het ook zijn dat de één beter bij een gezin past dan de ander. Hieronder bespreken we zowel de voordelen van mannelijke als van vrouwelijke Border Collies als het aankomt op het leven in een gezin.

De voordelen van een Border Collie reu in een gezin

De verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke Border Collies zijn niet groot en zijn voor veel nieuwe eigenaren misschien niet vanzelfsprekend. Desondanks is het verstandig om te weten wat je van Border Collie reuen en teven kunt verwachten voordat je er een in huis neemt.

Als het gaat om de relatie met hun familie, hebben mannelijke Border Collies de neiging om een ​​sterke band met alle leden van het gezin te creëren en zullen ze eerder dicht bij hun eigenaar blijven die om aandacht vraagt.

Dit maakt mannelijke Border Collies gemakkelijker om te socialiseren met kinderen en vreemden. Reuen zijn vaak minder achterdochtig en vriendelijker voor gasten in het huishouden en vreemden buitenshuis.

Aan de andere kant lijken reuen iets vaker minder goed overweg te kunnen met andere honden, katten en kleinere huisdieren. Je kunt dit echter prima compenseren door de hond goed te trainen.

Een intacte reu kan sneller afgeleid zijn door teven, en soms blijven reuen wat minder goed bij je tijdens het loslopen dan teven. Een reu is ook iets groter en sterker. Dit kan de hond voor kinderen wat minder makkelijk te hanteren maken.

Ten slotte bereiken mannelijke Border Collies sneller fysieke volwassenheid in vergelijking met hun vrouwelijke tegenhangers, maar hebben ze meer tijd nodig om zich mentaal volledig te ontwikkelen.

De voordelen van een vrouwelijke Border Collie in een gezin

Teefjes worden door veel eigenaren van Border Collie’s als iets feller en onafhankelijker beschouwd. Ze lijken minder vaak agressief gedrag te vertonen dan Border Collie reuen. Dit is natuurlijk een voordeel voor een gezin.

De meeste Border Collies zijn zeer loyale en attente honden. Vrouwtjes tonen echter meer focus tijdens de trainingssessies, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn, zelfs door beginnende eigenaren.

Aan de andere kant zijn Border Collie teefjes iets moeilijker om te socialiseren met vreemden en tonen ze niet zoveel aandacht en vertrouwen naar bezoek. Ze zijn ook iets voorzichtiger in de buurt van kinderen.

Teven vertonen meestal minder territoriaal gedrag en vertonen net zoveel waakgedrag als mannelijke honden, tenzij ze drachtig zijn.

Border Collie reuen en teven zijn beide geschikt voor gezinnen. Van een Border Collie reu kun je echter wat meer aanhankelijkheid verwachten, en van een Border Collie teef wat meer concentratie tijdens de training.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe makkelijk is het om een Border Collie te trainen?

Heeft een Border Collie veel verzorging en onderhoud nodig?

Beste halsbanden voor een Collie