Home » Wat is een Tricolor Border Collie?

Wat is een Tricolor Border Collie?

Veel mensen kennen de Border Collie als een zwart met wit gekleurde hond. Toch zijn er nog veel meer verschillende kleuren waarin dit hondenras voor kan komen. De vier basiskleuren van een Border Collie zijn zwart, bruin, blauw en lila.

Het blijft echter niet bij deze vier basiskleuren, want naast deze kleuren kunnen Border Collies ook voorkomen in een Tricolor variant. Maar wat is een Tricolor Border Collie nou precies? In dit artikel leggen we precies uit wat een Tricolor Border Collie is.

Wat is een Tricolor Border Collie?

Een Tricolor Border Collie heeft, zoals de naam het eigenlijk al doet vermoeden, drie kleuren. Ze hebben meestal een hoofdvacht die zwart, bruin of rood is. Rond hun hals zit vaak een witte band waardoor het lijkt alsof ze een ‘kraag’ hebben. Ook hebben ze aftekeningen van een derde kleur, zoals bijvoorbeeld lichtbruin.

Deze aftekeningen zijn te vinden langs het gezicht, aan de staart of aan de poten. Sommige Border Collies hebben één of twee grote vlekken in de flanken of op de rug. Het kan ook zijn dat ze een staart hebben die zowel effen van kleur is of een andere kleur heeft dan de rest van de vacht.

De oogpigmentatie van zowel Tricolor Border Collies als de andere type Border Collies is ongewoon helder. Ze hebben dan ook vaak een vaste, vastberaden blik. Dit geeft Border Collies een natuurlijk voordeel ten opzichte van de dieren die ze hoeden.

Vee, zoals schapen en runderen, vinden de ogen van de Border Collie bedreigend en zullen deze dan ook zo veel mogelijk uit de weg gaan. Ze draaien zich dan bijvoorbeeld om. Hierdoor kan een Border Collie relatief gemakkelijk vee drijven. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de grotere kuddedieren op de Border Collie afkomen en hem onder de voeten lopen.

Zijn Tricolor Border Collies gezond?

Er is op het moment geen aanleiding om aan te nemen dat Tricolor Border Collies gezonder of minder gezond zijn dan Border Collies met een andere kleur. Tricolor Border Collies zijn over het algemeen net zo gezond als de andere type Border Collies.

Je hoeft bij de aanschaf van een Tricolor Border Collie dan ook niet bang te zijn dat de hond meer kans loopt op gezondheidsproblemen in vergelijking tot andere type Border Collies. We hebben een aantal gezondheidsproblemen op een rijtje gezet waarmee een Tricolor Border Collie, net als andere type Border Collies, eventueel te maken kan krijgen.

De gezondheid van je Border Collie zal vooral afhangen van de gezondheid van de ouderdieren. Let daarom altijd goed op of de fokker de reu en de teef test op erfelijke aandoeningen, en of er foto´s zijn gemaakt van de gewrichten van de ouders. Als je een Border Collie van een broodfokker koopt, is de kans veel groter dat er later problemen op zullen treden.

Collie Oogafwijking (CEA)

De Collie Oogafwijking komt voor bij puppy’s en honden tot ongeveer twee jaar oud. Het is een erfelijke aandoening die het vaatvlies aantast. Het kan het vaatvlies dunner maken, wat in ernstige gevallen kan leiden tot blindheid en intra-oculaire bloedingen.

CEA kan niet genezen worden, maar in milde gevallen zal de aandoening vaak niet verder verergeren. Wanneer dat het geval is, is er geen echte behandeling nodig. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om een deel van de symptomen te verlichten.

Heup- en Elleboogdysplasie

Heup- en Elleboogdysplasie komt veel voor bij honden. Het zijn beide genetische aandoeningen. Bij heupdysplasie,  ontwricht de kop van het dijbeen voor een gedeelte omdat de gewrichten niet goed in elkaar passen. Ook bij Elleboogdysplasie sluiten de gewrichten niet netjes aan op elkaar.

Wanneer het gewricht na verloop van tijd verslijt, veroorzaakt dit pijn, stijfheid en andere symptomen. Samen met een dierenarts kun je hier een behandelingsplan voor bepalen op basis van de ernst van de heup- of elleboogdysplasie. Het kan zijn dat er een operatie nodig is, maar de aandoening kan ook onder controle worden gehouden met pijnmedicatie en fysieke revalidatie.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Heupdysplasie bij Border Collies?

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie

Beste hondenbench voor een Border Collie


Osteochondritis Dissecans (OCD)

Osteochondritis Dissecans is een andere gewrichtsaandoening. Bij deze aandoening begint het kraakbeen in de gewrichten van een Border Collie af te breken. Zonder kraakbeen kan het gewricht instabiel en pijnlijk worden. Een dierenarts zou een behandelplan aan kunnen bevelen. Hierbij gaat het meestal om een operatie of een arthroscopie.

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

Progressieve Retinale Atrofie is een oogaandoening die vaak voorkomt bij Border Collies. Deze aandoening vermindert geleidelijk het gezichtsvermogen van de hond. Uiteindelijk leidt PRA tot blindheid.

Er is geen behandeling voor PRA, maar de gevolgen kun je wel beheersen. Door de intelligentie van Border Collies kunnen ze zich vaak goed aanpassen aan het verlies van hun gezichtsvermogen. Zorg er dus ook voor dat hun omgeving veilig blijft door niet al te veel meubels te verplaatsen. Ook kun je veiligheidshekjes gebruiken en met een kortere riem wandelen.

Epilepsie

Epilepsie is een erfelijke aandoening bij Border Collies. Het komt redelijk vaak voor bij dit ras. Er wordt meestal medicatie gebruikt om epilepsie bij Border Collies te behandelen. Voor de behandeling van epilepsie bij Border Collies is het ook van belang dat je inzicht hebt in de tekenen van een epileptische aanval en hoe je daarmee omgaat.

Zijn Tricolor Border Collies zeldzaam?

Tricolor Border Collies zijn niet heel zeldzaam. Ze komen minder voor dan de zwart met wit gekleurde Border Collie, maar het is wel een veelvoorkomende aftekening. Tricolor Border Collies zijn zelfs de op één na populairste vachtvariant.

Je herkent een Tricolor Border Collie aan de licht bruine vacht op de wangen, wenkbrauwen, poten en onder de staart. Ze hoeven de aftekeningen niet op al deze plekken te hebben. Het is niet altijd makkelijk om te zien of een Border Collie een Tricolor is, maar over het algemeen zijn ze wel te onderscheiden.

Welke Tricolor Border Collie is het meest populair?

De meest voorkomende Tricolor Border Collie is die met zwart, bruin en wit in hun vacht. Je zou dit dan ook als de meest populaire Tricolor Border Collie kunnen beschouwen. Ze komen echter ook in andere, zeldzamere combinaties. Hierbij kun je denken aan lila Tricolor of aan Slate Merle Tricolor.

Hoeveel kost een Tricolor Border Collie?

Een Border Collie pup kost gemiddeld 800 euro tot 1200 euro. Wanneer je een Tricolor Border Collie aan wil schaffen zul je te maken krijgen met dit soort bedragen. Wanneer je wil gaan voor een zeldzamere kleurencombinatie, zul je waarschijnlijk wat meer geld opzij moeten leggen.

Houd er wel rekening mee dat de kosten hier niet ophouden. Je zult na de aanschaf van de pup ook nog andere dingen moeten kopen. Denk hierbij aan een voerbak, riem, halsband, speeltjes, bench of mand etc. Ook zul je moeten betalen voor hun inentingen en vaccinaties.

Over het algemeen zijn bezoekjes aan de dierenarts ook niet al te goedkoop, dus houd hier rekening mee. Ook zul je geld opzij moeten leggen voor eventuele puppycursussen en vachtverzorgingsproducten.

Heeft een Tricolor Border Collie een speciale vachtverzorging nodig?

Een Tricolor Border Collie heeft geen speciale vachtverzorging nodig in vergelijking met andere type Border Collies. Een goede vachtverzorging voor een Tricolor Border Collie ziet er, net als bij de andere type Border Collies, als volgt uit.

Het verharen van een Border Collie

Elk type Border Collie heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is lang, glad en bevederd en de ondervacht is korter en ruiger. Het grootste deel van het jaar verhaart een Border Collie niet zo veel. Het is dan ook genoeg wanneer je een Border Collie twee tot drie keer per week borstelt. Dit is belangrijk om het dode haar te verwijderen en om het verharen onder controle te houden.

Twee keer per jaar verhaart een Border Collie meer dan normaal. In de lente en in de herfst verhaart een Border Collie namelijk om zich voor te bereiden op het komende seizoen. Het verharen is dan een stuk meer, waardoor je de hond dan ook dagelijks zal moeten borstelen om bij te blijven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is een Merle Border Collie?

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Hoe oud kan een Border Collie worden?


Het wassen van een Border Collie

Een Border Collie hoef je niet vaak te wassen. Een wasbeurt om de drie maanden is vaak al meer dan voldoende. Wanneer je met een Border Collie gaat rennen door de modder is het uiteraard wat vaker nodig om een Border Collie te wassen om de hond en jouw huis schoon te houden. Overdrijf het echter niet. Wanneer je een Border Collie te vaak wast kan dat de huid van de hond gaan irriteren. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt volgen bij het wassen van een Border Collie.

  • Borstel vóórdat je de hond in bad doet zijn haren, aangezien het een hondenras is dat verhaart. Op die manier voorkom je dat een bad of douche helemaal vol komt te liggen met haren van de hond.
  • Gebruik lauw tot warm water. Te warm water is oncomfortabel voor de hond en kan de huid uitdrogen. Dit kan dan weer leiden tot jeuk en irritatie.
  • Gebruik de juiste producten. Gebruik altijd shampoos, conditioners en reinigingsproducten die bedoelt zijn voor honden.
  • Bescherm de ogen van de hond. Het is uiteraard niet fijn om shampoo of conditioner in je ogen te krijgen, ook niet voor een hond. Zorg er dus voor dat je de ogen van de hond beschermt wanneer je hun haren gaat uitspoelen.

We hopen je met dit artikel wat meer informatie te hebben gegeven over Tricolor Border Collies. Het is de op één na populairste vachtvariant van dit hondenras. Ze zijn prachtig en kunnen voorkomen in verschillende kleurcombinaties. De meest voorkomende kleurcombinatie is zwart, bruin en wit. Je kunt ze herkennen aan de aftekeningen op de wangen, de wenkbrauwen, de poten en onder de staart. Wanneer je houdt van net even wat anders is een Tricolor Border Collie perfect voor jou.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste halsbanden voor een Border Collie

Border Collie Fokkers

Beste hondenborstel voor een Border Collie