Home » Hoe oud kan een Border Collie worden?

Hoe oud kan een Border Collie worden?

Voordat je een Border Collie adopteert, is het nuttig om te weten hoe oud deze honden worden. Je wilt natuurlijk dat jouw nieuwe vriend zo lang mogelijk bij je blijft. Ook wil je, waar mogelijk, de levensverwachting van je hond zo lang mogelijk verlengen.

Wanneer je gaat voor een Border Collie, ga je voor een hond met een redelijk lange levensverwachting. In dit artikel vertellen we je wat deze levensverwachting precies is en hoe je deze eventueel verder kunt verlengen.

Wat is de gemiddelde levensverwachting van een Border Collie?

De levensverwachting van een Border Collie loopt redelijk uiteen, maar over het algemeen wordt een Border Collie tussen de 12 en 17 jaar oud. De meeste Border Collies bereiken een leeftijd van 14 of 15 jaar, maar met de juiste voeding en verzorging, en een beetje geluk, kun je deze levensverwachting verlengen tot maar liefst 17 jaar.

Dit is een redelijk lange levensverwachting voor een hond. Hoe oud de hond uiteindelijk wordt, hangt af van meerdere factoren. Hierbij kun je dus denken aan de juiste voeding en verzorging, maar ook aan de opvoeding en de genen van de hond.

In veel gevallen hangt de hoogte van de levensverwachting af van hoe je met de hond omgaat en van de ontwikkeling van het lichaam van de Border Collie. Het komt echter ook voor dat een Border Collie om onbekende redenen op een wat eerdere leeftijd getroffen wordt door dodelijke ziektes of lichamelijke gebreken die ervoor zorgen dat hij minder lang leeft.

De enige manier om hier enigszins grip op te hebben, is door een Border Collie van geteste, gezonde ouderdieren aan te schaffen, en hem natuurlijk goed te verzorgen.

Je hoeft niet per se te kijken naar het geslacht van de hond, want er is geen opvallend verschil in levensverwachting tussen reuen en teven.

Welke leeftijd wordt als ‘oud’ beschouwd bij Border Collies?

Een Border Collie kun je vaak vanaf het tiende levensjaar als een ‘oude’ hond beschouwen. Je zult merken dat je hond vanaf deze leeftijd meer last gaat krijgen van ouderdomskwaaltjes.

Bij deze kwaaltjes kun je denken aan oog- en gehoorproblemen. Een tienjarige hond heeft meer kans op doofheid en staar. Andere gebreken die kunnen ontstaan bij Border Collies op leeftijd zijn heupdysplasie, oogziekten als PRA en CEA, Osteochondritis (OCD) en epilepsie.

Natuurlijk geldt het niet voor elke individuele Border Collie dat een leeftijd van tien jaar wordt gezien als ‘oud’. Je zult vanzelf merken dat je hond last begint te krijgen van ouderdomskwaaltjes. Vanaf dat moment kun je jouw Border Collie gaan zien als een ‘oude’ hond.

Hoe kun je de levensverwachting van een Border Collie beïnvloeden?

Er zijn een aantal aspecten die het leven van een Border Collie of elke andere hond nadelig of voordelig kunnen beïnvloeden. Het is van belang dat je op de hoogte bent van deze aspecten, zodat je voorkomt dat jouw hond een kortere levensverwachting heeft dan andere Border Collies.

Hieronder zijn de aspecten omschreven, zodat jij precies weet waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden.

Een goed en voedzaam dieet

Een slecht dieet kan dat de levensverwachting van een Border nadelig beïnvloeden. Het is dan ook van belang om voor een gezond dieet te kiezen en je daarbij eventueel te laten adviseren door een dierenarts.

Een goed dieet draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van de hond, wat van enorm belang is. Met een voedzaam en gevarieerd dieet zal de hond een betere kwaliteit van leven hebben en ook langer leven.

Eenhond die kwalitatief slecht voer krijgt, verkeerde vloeistoffen drinkt en geen voedzaam dieet heeft zal daarentegen een kortere levensverwachting hebben.

De meningen over goede voeding voor een hond zijn nogal verdeeld. Wat de juiste voeding is voor jouw hond, is ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het activiteitsniveau van je hond.

Over het algemeen wordt goed voor onderscheiden van minder goed voer door het gebruik van hoogwaardige ingrediënten, en een gebalanceerde samenstelling. Er bestaan brokken en blikvoer die aan deze eisen voldoen, maar je kunt ook zelf een maaltijd samenstellen of voor een kant en klaar versvlees pakket kiezen.

Goed voer voor een Border Collie pup

Wanneer je een Border pup niet meteen goed voedt, kan dat later problemen opleveren. Een zwaarlijvige puppy kan zelfs ernstige ontwikkelingsproblemen krijgen, en een verkeerde mineralenbalans kan ervoor zorgen dat de botten van je pup zich niet goed ontwikkelen.

Het is niet zo dat je jouw puppy vitaminesupplementen moet geven, maar een goed dieet is ook bij een puppy al van groot belang.

Het dieet van de pup moet ervoor zorgen dat de hond de noodzakelijke vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij de aanschaf van goed hondenvoer, weet je zeker dat het de voedingsstoffen bevat die de hond nodig heeft om gezond op te groeien.

Zorg er ook voor dat je de voeding van de hond over een dag verspreid. Geef je hond niet één keer per dag eten, maar verdeel de maaltijden over twee à drie momenten.

Zoals we eerder vertelden, verschillen de meningen over goed hondenvoer nogal. Bij pups is het het beste om aan de veilige kant te blijven door hondenvoer te geven dat door wetenschappers samengesteld is, en doordoor de juiste verhoudingen van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen bevat.

Je kunt bijvoorbeeld voor Royal Canin Medium Puppy kiezen. Het voer is misschien niet zo interessant en exotisch als graanvrij speciaalvoer, maar je weet zeker dat je pup binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Ook de verhoudingen van alle voedingsstoffen in dit voer kloppen goed, en dit is belangrijk voor pups.

Voldoende beweging

Voldoende beweging is belangrijk voor elke hond, maar helemaal voor een Border Collie. Wanneer je je hond niet genoeg beweging geeft, kan dat ervoor zorgen dat de levensverwachting van de hond met vijf jaar naar beneden gaat.

Beweging is noodzakelijk, aangezien het voor honden een manier is om alle opgekropte energie kwijt te kunnen. Daarom moet je dagelijks met je Border Collie wandelen en trainen. Voor een Border Collie is het nodig om minstens twee uur per dag te bewegen.

Als je je Border Collie beweging geeft, moet je wel opletten dat je dit op een verantwoorde manier doet. Een Border Collie heeft een hele hoge drive, en zal meestal oneindig lang door blijven spelen, en soms hoger springen dan gezond voor hem is.

Door je Golden Retriever met beleid te trainen, en hem tegen zichzelf te beschermen, kun je zijn levensduur verlengen. Je voorkomt hiermee dat je hond blessures oploopt, en zorgt voor minder schade aan de gewrichten en botten.

Vermijd gevaarlijke stoffen

Border Collies zijn nieuwsgierig en zullen alles oppakken wat ze tegenkomen. Dit is schattig als het gaat om speeltjes, maar het kan ook erg gevaarlijk zijn als ze hun kop in gevaarlijke plekken steken.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij het uitlaten in het park of met het spelen in de tuin. Ook op plekken waar veel andere honden lopen, is het belangrijk dat je je Border Collie goed in de gaten houdt. Sommige planten kunnen giftig zijn, maar ook andere gevaarlijke, giftige stoffen kunnen op het pad van jouw hond terecht komen.

De omgeving van je Border Collie

Ook de omgeving van je hond kan bijdragen aan een gezonde ontwikkeling. Wanneer jouw hond opgroeit in een gezonde omgeving waarin rekening wordt gehouden met de behoeftes van het dier, kan dat zorgen voor een hogere levensverwachting.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenbench voor een Border Collie

Hoeveel slaap heeft een Border Collie nodig?

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie


Wat kun je doen om de levensverwachting van jouw Border Collie te verlengen?

De levensverwachting van een hond wordt voornamelijk bepaald door de genetica van het dier. Toch zijn er dingen die je kunt doen om de levensverwachting van jouw trouwe viervoeter te verlengen. Je kunt vooral een verschil maken door je Border Collie goed te verzorgen.

Zorg ervoor dat je met onderstaande tips zo vroeg mogelijk begint, zodat jij de levensverwachting van jouw Border Collie zo veel mogelijk kunt verlengen.

Voorkom overgewicht

Overgewicht kan bij Border Collies zorgen voor hart- en gewrichtsproblemen. Ook heeft je hond bij overgewicht meer kans op huid- en maagproblemen, een verminderde afweer bij infecties én een lagere levensverwachting.

Het is dus belangrijk dat je je hond een gezond dieet geeft, waarbij hij niet té veel eet. Raadpleeg de dierenarts voor passend advies en zorg ervoor dat je Border Collie een voedzaam dieet krijgt die goed bij de hond past.

Border Collies zijn vaak erg actief, en veel Collies zijn niet de meest enthousiaste eters. Om ervoor te zorgen dat ze niet afvallen en hun lichaam een goede ondersteuning krijgt tijdens het sporten, kun je een brok met een hogere energiewaarde geven, zoals Royal Canin Sporting Energy.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie

Border Collie Fokkers


Zorg voor voldoende lichaamsbeweging én mentale stimulatie

Aangezien Border Collies energieke honden zijn, is het belangrijk dat je voldoet aan de behoeftes van de hond als het aankomt op beweging. Border Collies bewegen graag, dus minstens twee uur per dag bewegen met de hond is van belang.

Ook mentale stimulatie is belangrijk om de Border Collie mentaal sterk te houden. Om dit te stimuleren kun je spelletjes spelen met de hond door hem bijvoorbeeld dingen te laten zoeken.

Verstop een speeltje en laat de hond het speeltje zoeken. Er zijn ook speciale speeltjes gemaakt waarmee de hond mentaal kan worden gestimuleerd. Denk hierbij aan een speeltje waarbij je brokjes onder blokjes kunt leggen.

De Border Collie moet dan een manier zoeken om de brokjes onder de blokjes vandaan te krijgen. Ook hiermee draag je bij aan een langere levensverwachting van de hond én vermaak je je hond met een leuk spel.

Border Collies zijn echte werkhonden die graag iets nuttigs willen doen. Dit betekent niet perse dat ze altijd hondensporten moeten doen, maar ze vinden dit wel heel leuk. Als je geen hondensporten wil doen, moet je andere manieren bedenken om je Border Collie mentaal en fysiek bezig te houden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen


Zorg goed voor de tanden van je Border Collie

Het is belangrijk om goed voor het gebit van een hond te zorgen. Dit zorgt ervoor dat de hond geen last gaat krijgen van een slecht gebit, ook op een latere leeftijd.

Probeer af en toe de tanden van de hond te poetsen en laat ze door een dierenarts controleren. Het zou kunnen dat de Border Collie een gebitsreiniging nodig heeft.

Je kunt ook overwegen om een Denti-Care set van Animigo aan te schaffen om het gebit van je hond snel en pijnloos te reinigen. Het bevat 1 tandenborstel, een vingerborstel en hondentandpasta – alle benodigde items voor de beste mondhygiëne van je hond.

Ook kun je bepaalde ‘tussendoortjes’ gebruiken die goed zijn voor de tanden van jouw hond. Denk hierbij aan harde snacks zoals runderkophuid of gedoogde varkensoren.

Met al deze aanpassingen voor de hond zorg je ervoor dat jij en jouw Border Collie nog lang van elkaar kunnen genieten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste halsbanden voor een Border Collie

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie