Home » Wat zijn de tekenen van zwangerschap bij een Border Collie?

Wat zijn de tekenen van zwangerschap bij een Border Collie?

Wanneer een Border Collie drachtig is kan dat fantastisch nieuws zijn. Toch zullen er dingen gaan veranderen voor de hond zelf en voor jou als baasje. Een drachtige Border Collie teef zal zich namelijk anders gaan gedragen en misschien ook andere dingen nodig hebben.

Baasjes zijn zich niet altijd bewust van het feit dat hun hond zwanger is. Fokkers zorgen er bewust voor dat een hond zwanger raakt, maar een hond kan ook zwanger raken tijdens het buitenspelen wanneer het baasje niet oplet.

Het hoeft dus niet altijd zo te zijn dat je weet dat de hond drachtig is. Het kan dan ook verstandig zijn om op de hoogte te zijn van de tekenen van zwangerschap bij een Border Collie en dat je weet hoe je erachter kan komen of een Border Collie zwanger is. In dit artikel gaan we hier dan ook wat dieper op in.

Wat zijn de symptomen van zwangerschap bij een Border Collie?

Net als bij mensen zijn er bij honden een aantal symptomen die wijzen op een zwangerschap. We bespreken een aantal van deze tekenen. Over het algemeen zal je bij een drachtige Border Collie gewichtstoename, eetlustverandering, verminderde activiteit en vermoeidheid, vergrote spenen, afscheiding en ochtendmisselijkheid zien.

Gewichtstoename

Wanneer een Border Collie teef drachtig is zal ze uiteraard te maken krijgen met gewichtstoename. Haar buik zal meer gezwollen zijn aangezien er puppy’s in groeien. Een maand na de bevruchting zul je merken dat de buik ronder wordt en dat de teef te maken krijgt met gewichtstoename.

Eetlustverandering

Op het moment dat een teef aankomt in de tweede helft van de zwangerschap kan het zijn dat de Border Collie een verhoogde eetlust heeft. Ze is bezig met het voeden van puppy’s, waardoor ze meer eten nodig heeft en dus ook meer zal willen eten.

Verminderde activiteit en vermoeidheid

Aangezien de Border Collie teef al haar energie steekt in het dragen van haar puppy’s, zal ze minder energie over hebben voor andere activiteiten zoals rennen, spelen en werken. Het is dan ook niet gek dat ze wat rustiger zal zijn dan normaal en wat vaker uit zal rusten.

Vergrote spenen

Een maand nadat de teef zwanger is geworden kun je merken dat de spenen van de hond groter worden en dat ook de kleur ervan wat meer opvalt. Ook kan het zijn dat ze licht vocht afscheiden.

Half doorzichtige afscheiding van slijm

Een drachtige teef zal na een maand ook een slijmerige afscheiding produceren. Deze afscheiding lijkt op half doorzichtig slijm.

Ochtendmisselijkheid

Wanneer een Border Collie teef drachtig is kan ze overgeven tijdens de eerste stadia van de zwangerschap. Dit kun je vergelijken met ochtendmisselijkheid bij mensen. Over het algemeen zal deze ochtendmisselijkheid snel weer verdwijnen. Ochtendmisselijkheid komt minder vaak voor bij honden dan bij mensen, en als het voorkomt heeft de hond er vaak maar kort last van.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Collie


Is een Border Collie een goede gezinshond?


Hoe kun je erachter komen dat jouw Border Collie drachtig is?

Wanneer je vermoedt dat jouw Border Collie drachtig is, wil je dit uiteraard het liefst zeker weten. Je kunt er op verschillende manieren achter komen of een Border Collie drachtig is. We bespreken een aantal van deze manieren. We gaan wat dieper in op een echografie, een hormoontest en een röntgenfoto.

Echografie

Wanneer je erachter wil komen of een Border Collie teef zwanger is kan dat door middel van een echografie. Een echografisch onderzoek is een techniek waarmee inwendige lichaamsstructuren van de hond zichtbaar kunnen worden gemaakt doormiddel van echo’s of weerkaatsingen van ultrasone golven te registreren. Deze ultrasone golven worden als veilig beschouwd. Door middel van een echografie kan een expert zien of een hond drachtig is of niet.

Hormoontest

Met een hormoon- of een bloedtest kun je er ook achter komen of een hond zwanger is. Met een bloedtest wordt de dracht bij een drachtige hond opgespoord. Dit gebeurt doormiddel van het meten van een hormoon dat relaxine wordt genoemd.

Dit hormoon wordt door de ontwikkelende placenta geproduceerd nadat het embryo is ingenesteld. Bij de meeste drachtige teven kan dit hormoon na ongeveer 28 dagen na de bevruchting worden opgespoord in het bloed. Tijdens de zwangerschap van de hond blijft het gehalte aan relaxine hoog.

Röntgenfoto

Met behulp van een röntgenfoto kan men in het lichaam van een hond kijken om de botten en organen te beoordelen op eventuele problemen of ziekten. Ook kan ermee worden gekeken of een hond drachtig is of niet.

Hoe lang duurt een zwangerschap bij een Border Collie?

Een hond is over het algemeen ongeveer 63 dagen drachtig. Toch kan dit per hond verschillen. De duur van de dracht kan dan ook variëren van 57 tot 65 dagen. Hoewel de loopsheid kan verschillen van ras tot ras, is de normale draagtijd voor alle honden ongeveer hetzelfde.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het karakter van de Border Collie

Hoeveel slaap heeft een Border Collie nodig?

Beste matras, kussen of mand voor een Collie