Home » Hoeveel slaap heeft een Border Collie nodig?

Hoeveel slaap heeft een Border Collie nodig?

Net als mensen hebben honden voldoende slaap nodig. Toch is er een verschil; honden slapen wanneer ze willen. Of dat nou midden op de dag is of midden in de nacht. Het verschilt per hond hoeveel slaap ze nodig hebben. Dit kan liggen aan het ras en aan de leeftijd. Maar hoeveel slaapt een Border Collie nou precies? En hoeveel slaap hebben ze nodig? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.

Slapen Border Collies veel?

Door hun enorme energie en werkdrang slapen Border Collies vergeleken met veel andere hondenrassen niet veel. De gemiddelde familiehond brengt zijn tijd ongeveer 50% slapend door. Bij Border Collies is dit zeker niet het geval. Ze kunnen erg lang wakker blijven om op zoek te gaan naar dingen die ze kunnen doen. Veel Border Collies komen dan ook vaak urenlang helemaal niet tot rust.

Uiteraard zal een Border Collie heus weleens gaan zitten om met wat speelgoed te spelen of lekker languit op de grond gaan liggen. Toch duurt dit meestal niet lang en zijn ze snel weer actief bezig. Border Collies kunnen dan ook prima tegen wat minder slaapuren. Dit komt door het feit dat ze zijn gefokt om bepaalde taken uit te voeren. Deze taken vereisen toewijding en onmiddellijke aandacht, waardoor deze honden dan ook enorm energiek zijn.

Hoelang slaapt een Border Collie?

Hoe lang een Border Collie slaapt hangt af van de levensfase waarin hij zit. Puppy’s slapen over het algemeen langer dan volwassen Border Collies en ook ten opzichte van oudere Border Collies zit er een verschil. We bespreken dan ook de slaapuren van een Border Collie puppy, een volwassen Border Collie en een oude of zieke Border Collie.

Border Collie leeftijd Slaaptijd per dag
< 3 maanden olde Border Collie puppy18 – 20 uur per dag
4 – 12 maanden olde Border Collie puppy12 – 15 urr per dag
volwassen Border Collie12 – 14 uur per dag
oude Border Collie14 – 20 uur per dag

Hoelang slapen Border Collie puppy’s gemiddeld?

Bij mensen hebben baby’s en peuters een stuk meer slaap nodig dan volwassenen. Dit geldt ook bij honden. Border Collie puppy’s slapen over het algemeen 18 tot 20 uur per dag totdat ze twaalf weken oud zijn.

Dit klinkt heel veel, maar het is erg belangrijk dat ze dit doen. Slaap is namelijk cruciaal voor de groei van de puppy. Het draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen, de immuniteit, de spieren en het centrale zenuwstelsel. Ook kan een puppy tijdens het slapen de informatie verwerken en opslaan die ze hebben geleerd toen ze wakker waren.

Border Collie puppy’s zijn echter enorm energieke puppy’s. Ze hebben dan ook niet altijd zin om te gaan slapen en rennen het liefst nog even rond. Toch kun je ervoor zorgen dat de puppy de slaap krijgt die het nodig heeft. Een goede strategie is het opsluiten van de puppy in een box gevuld met eetbare kluiven en speeltjes. De box voorkomt dat de puppy rond blijft rennen en dwingt hem zijn ogen dicht te doen na het bewegen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie

Border Collie Fokkers

Beste hondenbench voor een Border Collie


Hoelang slapen volwassen Border Collies gemiddeld?

Volwassen Border Collies hebben veertien uur slaap of minder nodig.

Ze slapen dan ook een stuk minder dan honden die niet zijn gefokt om te werken. Toch is het niet gek als een Border Collie besluit midden op de dag een dutje te doen wanneer er niks anders te doen is. Dit doen ze dan ook vaak uit verveling. Border Collies zullen echter onmiddellijk wakker worden wanneer ze merken dat er iets anders te doen is.

Hoe lang slapen oude of zieke Border Collies?

Border Collies zijn erg energiek en zijn niet geneigd om veel te slapen. Wanneer een volwassen Border Collie ineens niet meer zo actief is en het liefst de hele tijd slaapt, is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Veranderingen in het slaappatroon, de duur of het schema kunnen namelijk wijzen op eventuele gezondheidsproblemen bij de hond. Ook oudere honden kunnen door mobiliteitsproblemen meer slapen dan dat ze voorheen deden.

Oude Border Collies hebben gedurende de dag meer slaap nodig. Ze zullen vaker en langer dutjes doen dan jonge honden. Het is normaal dat een oude Border Collie zo’n 18 tot 20 uur per dag slaapt.

Hoeveel slaap heeft een Border Collie nodig

Waar kan een Border Collie ’s nachts het beste slapen?

Waar jouw Border Collie ’s nachts slaapt is aan jou. Het is wel erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat de hond ’s nachts veilig, gezond en comfortabel is wanneer hij slaapt. Het is dan ook niet aan te raden om een hond buiten te laten slapen. Niet alleen kan het te koud worden voor de hond, ook kan hij te maken krijgen met loslopende roofdieren of mensen met slechte bedoelingen. Het is belangrijk dat de hond een veilige plek heeft waar hij comfortabel kan slapen en niet te maken krijgt met eventuele risico’s. Het is jouw beslissing waar hij slaapt, maar zijn veiligheid en gezondheid blijft jouw verantwoordelijkheid.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?