Home » Het karakter van de Border Collie

Het karakter van de Border Collie

Verschillende hondenrassen hebben verschillende karakters. Ook Border Collies hebben zo hun eigen, interessante en fantastische karakter. Wanneer je een hond aan wil schaffen en de keuze gaat maken voor een hondenras is het belangrijk dat je weet wat voor karakter een hond heeft en of dit bij jou past. Overweeg je een Border Collie? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel gaan we dan ook wat dieper in op het karakter van de Border Collie, zodat jij erachter kunt komen of dit hondenras bij jou past.

Het karakter van de Border Collie

Border Collies zijn zeer intelligente honden met enorm veel energie. Aangezien Border Collies zijn gefokt voor het hoeden van schapen is dit ook iets wat ze tegenwoordig nog steeds graag doen. Ze zullen dan ook het gelukkigst zijn op een boerderij waar ze genoeg ruimte hebben om de hele dag te bewegen en hun energie kwijt te raken. Toch zijn ze ook zeer geschikt als gezinshond mits hij terecht komt in een actief gezin die genoeg tijd heeft om met de hond te bewegen en te wandelen.

Border Collie puppy’s zijn makkelijk te trainen in vergelijking met veel andere hondenrassen. Ze zijn goed in gehoorzaamheidvaardigheden en in het leren van slimme trucjes. Border Collies zijn erg behendig en hebben het vermogen om subtiele aanwijzingen te volgen bij verschillende hondensporten. Ook kunnen Border Collies sterk en onafhankelijk zijn. Ze hebben een geduldige en toegewijde eigenaar nodig.

Border collie karakter

Als het aankomt op de omgang met vreemden kan een Border Collie wat terughoudend zijn. Met degenen in de omgeving van de hond zelf, zal de Border Collie daarentegen vriendelijk en speels omgaan. Het is belangrijk om een Border Collie puppy goed te socialiseren en te trainen, net als bij alle andere hondenrassen. Op die manier zorg je ervoor dat de hond zich op zijn gemak voelt bij nieuwe mensen en in nieuwe situaties.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Beste hondenspeelgoed voor een Collie


De positieve eigenschappen van de Border Collie

Een Border Collie heeft zowel positieve als negatieve eigenschappen. Allereerst gaan we wat dieper in op de positieve eigenschappen van de Border Collie.

Intelligent

De Border Collie is  één van de meest intelligente hondenrassen ter wereld. Ze zijn ontzettend slim en hebben dingen snel onder de knie. Hun intelligentie zorgt ervoor dat ze zo makkelijk te trainen zijn en dat ze over het algemeen goed luisteren naar hun baasjes. Dit kan voor veel mensen een groot voordeel zijn wanneer ze voor het eerst een hond nemen.

Loyaal

Border Collies zijn enorm loyaal aan hun gezinsleden en baasjes. Ze willen graag aan de commando’s van hun baasjes voldoen en vinden het dan ook fijn om in het gezelschap van hun gezin te zijn. Dit maakt ook dat ze niet graag alleen zijn. Ze zullen je met blijdschap groeten bij de deur wanneer je thuiskomt en zijn elke keer weer enthousiast als ze je zien.

Energiek

Wanneer je zelf actief bent of een actief gezin hebt past een Border Collie perfect bij jou. Border Collies hebben erg veel energie en kunnen blijven doorgaan met spelen, rennen en zwemmen. Houd je dus van wandelen door de bossen en van fietsen door het park? Dan gaat jouw Border Collie maar al te graag met je mee.

Gemakkelijk te onderhouden

Border Collies hebben niet veel onderhoud nodig als het aankomt op hun uiterlijke verzorging. Drie borstelbeurten per week is genoeg en als het aankomt op het wassen valt het al helemaal mee. Een Border Collie hoef je maar één keer in de drie maanden te wassen, tenzij hij te vies wordt door het buitenspelen en het rennen door de modder. Verder hoef je niet veel meer te doen dan een keer zijn nagels knippen, af en toe zijn tanden poetsen en zijn oren schoon te maken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe intelligent is een Border Collie?

Border Collie Fokkers

De ontwikkelingsfasen van een Collie puppy


De negatieve eigenschappen van de Border Collie

Naast positieve zijn er ook negatieve eigenschappen van een Border Collie. We gaan wat dieper in op de intense training en levensstijl, hun verlegenheid bij vreemden en andere dieren en hun kuddegedrag.

Intens in training en levensstijl

Voor actieve gezinnen is het een voordeel, maar wanneer je niet zo actief bent kan de intense training en levensstijl die een Border Collie nodig heeft een nadeel zijn. Ze vinden het heerlijk om te trainen en hebben heel veel beweging nodig. Wanneer ze hun energie niet kwijt kunnen kan dit resulteren in destructief gedrag. Het is dus belangrijk dat je de tijd hebt om met een Border Collie te bewegen.

Verlegen bij vreemden en andere dieren

Border Collies zijn over het algemeen wat terughoudend tegenover vreemden en andere dieren. Het is dan ook belangrijk dat ze nieuwe mensen leren kennen en als puppy goed gesocialiseerd worden.

Overgaan tot kuddegedrag

Doordat Border Collies zijn gefokt voor het hoeden van schapen hebben ze een sterk kudde-instinct. Dit kan ervoor zorgen dat ze andere dieren en kleine kinderen gaan hoeden. Wanneer ze dit doen gaan ze bepaald gedrag vertonen. Hierbij kun je denken aan staren, najagen en nippen. Houdt dit gedrag in de gaten en laat kinderen en honden nooit alleen wanneer ze samen zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Collie

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?