Home » Kan een Border Collie buiten slapen?

Kan een Border Collie buiten slapen?

De meeste Border Collies zijn het liefst de hele dag buiten om te rennen, te spelen of te zwemmen. Ze zitten niet graag de hele dag binnen opgesloten en grijpen elke kans om naar buiten te gaan. Soms liggen ze ook lekker te luieren of te rollen in het gras. Maar hoe zit dat precies met slapen? Kan een Border Collie buiten slapen? Wanneer kan dit wel en wanneer kan dit beter niet? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.

Kan een Border Collie buiten slapen?

Alle Collie rassen kunnen buiten slapen, dus ook Border Collies. De dikke, dubbele vacht die ze hebben houdt de hond warm bij koud weer. Toch betekent dit niet dat een Border Collie alle weersomstandigheden kan weerstaan. Wanneer de temperatuur voor een langere tijd onder de nul graden blijft, is het niet verstandig om een Border Collie nog buiten te laten slapen en kun je hem beter naar binnen halen.

Aangezien Border Collies oorspronkelijk uit de Schotse grensgebieden komen en werden gefokt om schapen te hoeden in de ruige Schotse bergen waar het weer onvergeeflijk is, hebben ze een dikke vacht die hen warm houdt. Deze vacht houdt een Border Collie zelfs warm wanneer het hard waait of regent.

Ruwharige Border Collies hebben zelfs een lange, dubbele vacht die ervoor zorgde dat ze vroeger ’s nachts bij de schapen konden blijven in ongunstige weersomstandigheden. Een Border Collie kan dus zeker ’s nachts buiten slapen, mits het niet te koud is voor de hond en de omgeving veilig is.

Houd er ook rekening mee dat de ene Border Collie het heerlijk vindt om buiten te zijn, en de ander liever binnen is. Het komt regelmatig voor dat een hond die van jongs af aan buiten slaapt, het binnen helemaal niet fijn vindt. Let goed op en grijp in als je merkt dat de omstandigheden oncomfortabel zijn voor je Border Collie.

Mag een Border Collie in de winter buiten slapen?

In de zomer kun je je Border Collie gerust buiten laten slapen, maar in de winter kan dit alleen als je voor een warm nachthok zorgt. Het is in de winter verstandig om een Border Collie te laten slapen in een verwarmd hondenhok als hij buiten moet blijven, zodat de hond lekker warm kan blijven.

Dit klinkt misschien gek, aangezien ze een dikke, dubbele vacht hebben. Toch mogen de sterkste Border Collies niet buiten blijven zonder een warme schuilplaats wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt. Wanneer een Border Collie in de winter toch buiten slaapt en de hond het te koud krijgt, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken wat je uiteraard wil voorkomen.

Wanneer is het te koud voor een Border Collie om buiten te slapen?

Nul graden Celsius is de laagste temperatuur die Border Collies kunnen verdragen. Bij deze temperatuur kunnen de meeste Border Collies nog hun normale routine blijven volgen. Toch is het niet verstandig om de hond dan nog buiten te laten slapen, aangezien niet alle honden dezelfde tolerantie hebben voor lage temperaturen.

Hoe sterk je Border Collie ook is, beperk het langdurig buiten blijven in de winter wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt. Moet je Border Collie wel buiten blijven? Zorg dan voor een warm en droog nachthok. Gebruik bijvoorbeeld stro, of beter nog, een veilige elektrische verwarming om een warme omgeving voor de hond te maken.

Temperature
> 8 °C Veilig om buiten te blijven en te slapen zonder toezicht
8 °C tot 0 °C Ok om buiten te slapen, maar onder toezicht
0 °C tot -5 °C Ok om buiten te slapen, maar onder toezicht, binnen slapen is aanbevolen
-5 °C tot -10 °C Buiten slapen is niet aanbevolen
> -10 °C Te lang buiten zijn en buiten slapen niet aanbevolen

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie


Wanneer moet je overwegen om je Border Collie naar binnen te halen?

Zoals we hebben besproken kan een Border Collie veel verdragen als het aankomt op weersomstandigheden. Buiten slapen kan dus meestal wel, maar er zijn situaties en factoren die ervoor zorgen dat het verstandiger is om de hond naar binnen te halen. Hieronder bespreken we drie situaties waarin je dit beter kunt doen. Deze situaties zijn kou, warmte, storm, en onweer.

Wanneer het te koud is

Zoals we al hebben aangegeven is het niet goed voor een hond om buiten in koudere temperaturen te slapen, maar wanneer dit noodzakelijk is en de hond is gezond kan dit wel. Vriestemperaturen zijn echter al snel te koud, ook voor een gezonde en sterke Border Collie.

Zorg er dan ook voor dat je de hond naar binnen haalt wanneer de temperatuur onder de nul graden daalt. Door ervoor te zorgen dat de hond warm is tijdens het slapen, zal de nachtrust van de hond ook beter zijn. Dit is erg belangrijk voor zijn gezondheid en welzijn.

Wanneer het te warm is

Wanneer het te warm is voor de hond om buiten te slapen kun je hem beter naar binnen halen. Binnen is het namelijk vaker wat koeler. Wanneer de hond overdag in de volle zon ligt te slapen kun je hem beter even wakker maken en hem naar binnen verplaatsen. Je wilt namelijk voorkomen dat de hond oververhit raakt. ’s Nachts is het vaak wel weer mogelijk voor de hond om buiten te slapen, aangezien het dan meestal afkoelt.

Wanneer het stormt, 0f onweert

Over het algemeen vinden honden storm, donder en bliksem niet zo leuk. Ze kunnen in die herrie en zware weersomstandigheden niet rustig slapen. Wanneer het buiten dus stormt, dondert of bliksemt kun je een Border Collie beter naar binnen halen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang kan een Border Collie alleen thuis blijven?

Beste hondenbench voor een Border Collie

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie