Home » Waarom is een Border Collie soms agressief tegenover gezinsleden?

Waarom is een Border Collie soms agressief tegenover gezinsleden?

Agressie is een veelvoorkomend gedragsprobleem bij honden. Dit gedragsprobleem komt voornamelijk voor bij honden die zijn gefokt voor bewaking, bij sommige terriër rassen en bij sommige herdersrassen. Agressie is vaak de nummer één reden waarom baasjes professionele hulp zoeken. Honden richten hun agressie echter niet alleen tegenover vreemden en andere honden, maar ook weleens tegenover gezinsleden. Hoe komt dat? En hoe zit dat bij Border Collies? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.

Kunnen Border Collies agressief zijn tegenover gezinsleden?

Het klinkt misschien gek, maar Border Collies kunnen agressief zijn tegenover hun eigen gezinsleden. Er zijn drie redenen waardoor Border Collies dit kunnen doen. Deze redenen zijn het bewaken van bronnen, problemen bij de lichaamshantering of de agressie wordt veroorzaakt door pijn of een ziekte.

In de rest van het artikel gaan we dieper in op deze oorzaken en leggen we uit waarom Border Collies zich agressief kunnen gedragen tegenover gezinsleden.

Redenen waarom sommige Border Collies agressief kunnen zijn tegenover gezinsleden

Zoals we al hebben benoemd zijn er drie redenen waarom Border Collies agressief kunnen zijn tegenover gezinsleden. Hieronder leggen we deze drie redenen uit en gaan we op elke reden wat dieper in.

Het bewaken van bronnen

Agressie door het bewaken van bronnen gebeurt doordat sommige honden het waakinstinct van hun voorouders hebben behouden. Honden kunnen voedsel, locaties, mensen of andere voorwerpen bewaken. Deze voorwerpen kunnen speelgoed zijn, maar ook ongewone voorwerpen die eigenlijk niets met de hond te maken hebben. Het is belangrijk dat men weet dat het bewaken van hulpbronnen niets te maken heeft met het feit dat een Border Collie dominant probeert te zijn over zijn baasjes. Dit gedrag komt puur doordat sommige honden een sterk aangeboren instinct hebben om te waken.

Het verminderen van het bewaken van bronnen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het bewaken van bronnen door een Border Collie te verminderen. Allereerst is het belangrijk dat je dit gedrag niet persoonlijk opvat. De hond doet het niet om jou van streek te maken of om te domineren. Ze doen dit omdat ze er niks aan kunnen doen. Leer jouw hond ermee om te gaan dat dingen van hem worden afgepakt. Dit kun je doen door de hond in een aparte ruimte te zetten wanneer hij aan het eten is en niemand bij hem in de buurt te laten. Haal nadat de hond klaar is met eten de etensbak weg. Sommige honden bewaken namelijk een lege etensbak.

Maak een lijst van de voorwerpen die de hond bewaakt en ben voorzichtig met het controleren van de toegang tot deze voorwerpen. Pak nooit met geweld iets van de hond af. Dit kan namelijk resulteren in een beet. Wanneer jouw hond een voorwerp pakt dat niet gevaarlijk is, kun je hem het best negeren. Grijpt hij iets dat gevaarlijk of waardevol is? Gooi dan wat voedsel dat de hond lekker vind ver weg van de hond en pak het voorwerp op wanneer de hond het heeft losgelaten om te gaan eten.

Bewaakt jouw hond voedsel of voorwerpen? Zet hem dan in een bench of in een andere kamer wanneer er kinderen op bezoek komen. Houd hem ook altijd in de gaten rondom kinderen en vreemden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blaffen Border Collies veel of valt dat wel mee?

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?


Problemen met lichaamshantering

Wanneer een hond gromt of bijt wanneer je hem aanraakt, komt dat doordat ze als pup niet hebben geleerd dat het oké is wanneer mensen hen aanraken. Sommige honden worden dan ook agressief als iemand hun poten of oren probeert aan te raken. Andere honden vinden het niet fijn als iemand hun halsband afpakt of hen probeert te verzorgen. De hond zal dan waarschuwingssignalen afgeven. Hierbij kun je denken aan het verstijven van het lichaam, een harde blik, grommen, snauwen, happen of bijten wanneer ze worden aangeraakt.

Het verminderen van problemen met lichaamshantering

Wanneer je een puppy adopteert is het belangrijk dat je hem leert dat het fijn is wanneer mensen hem aanraken. Probeer dan ook alle delen van een puppy aan te raken, vooral de poten, de oren en de mond. Geef de hond na elke aanraking een beloning. Zo leren ze dat het fijn is om aangeraakt te worden.

Pijn of ziekte

Wanneer een volwassen Border Collie nooit problemen heeft gehad op het gebied van agressiviteit en zich opeens agressief gaat gedragen wanneer hij wordt aangeraakt, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Deze gedragsverandering kan namelijk een teken zijn van pijn of een ziekte.

Wat kun je doen om te voorkomen dat jouw Border Collie agressief is tegenover gezinsleden?

We hebben al een aantal dingen besproken die je kunt doen om te voorkomen dat jouw Border Collie agressief is tegenover gezinsleden. Je zou echter ook een hondengedragsdeskundige in kunnen schakelen wanneer je niet goed weet hoe je het aan moet pakken of als je gewoon wat hulp nodig hebt. Zorg dat je een gediplomeerde gedragsdeskundige inschakelt en dat hij of zij nauw samenwerkt met zowel jouzelf als met jouw dierenarts.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie

Kunnen Border Collies goed overweg met kinderen?