Home » Zijn Australian Shepherds goed met katten?

Zijn Australian Shepherds goed met katten?

Australian Shepherds zijn geweldige honden en het is dan ook niet gek dat ze enorm populair zijn bij veel hondenliefhebbers. Soms kan het zijn dat een hond in een gezin wordt samengevoegd met andere huisdieren. Het ene hondenras kan beter omgaan met andere huisdieren dan sommige andere rassen. Hoe zit dat met de Australian Shepherd? Kunnen zij bijvoorbeeld goed omgaan met katten? En hoe zijn ze in de omgang met andere honden?

Over het algemeen kunnen Australian Shepherds goed overweg met zowel katten als met andere honden. Dit komt mede door het feit dat het een intelligent en vriendelijk hondenras is.

Toch verschilt het uiteraard per individuele hond hoe ze precies omgaan met andere dieren. Hierbij kan er worden gekeken naar het temperament van het dier. Wat bij Australian Shepherds vaak voorkomt, is dat ze dieren die ze niet leuk vinden gewoon negeren. Toch heb jij als baasje ook een belangrijke rol in de manier waarop jouw huisdieren met elkaar omgaan. Dit zit hem vooral in de manier waarop je ze aan elkaar voorstelt. Wanneer je dit goed aanpakt, leg je de basis voor een goede relatie tussen jouw Australian Shepherd en jouw andere huisdieren.


TIP: Als je een hond aan je katten wil introduceren, of andersom, dan is een goede voorbereiding essentieel. Dit kun je het beste doen door het nuttige boek ‘Hond en Kat, Zo doe je dat!’ te lezen. Deze complete uitleg over hoe je je hond en kat het beste samen kan laten leven is onmisbaar voor de hondeneigenaar die van beide soorten viervoeters houdt.


Kunnen Australian Shepherds goed overweg met katten?

Juist doordat Australian Shepherds zo’n vriendelijke en sociale honden zijn, kunnen ze over het algemeen goed overweg met katten.

Veel eigenaren van een hond van dit ras geven dan ook aan dat ze graag spelen met katten. Wanneer de kat hier hetzelfde over denkt, kunnen ze dan ook heerlijk samen spelen. Toch betekent dit niet dat meteen elke Australian Shepherd goed overweg kan met katten. Het ligt echt aan de training en het temperament van de hond. Hoewel de meeste Australian Shepherds geen moeite hebben om samen te leven met een kat, kan het toch ook voorkomen dat ze agressie vertonen tegenover katten en ze misschien zelfs aanvallen.

Zijn Australian Shepherds goede met katten
Zijn Australian Shepherds goede met katten

Ook het temperament en het gedrag van de kat speelt hierin een grote rol. Als laatste heb jij als baasje natuurlijk redelijk wat invloed als het aankomt op de omgang tussen jouw Australian Shepherd en jouw kat.

Kunnen Australian Shepherds goed overweg met andere honden?

Juist door de vriendelijke en liefdevolle persoonlijkheid van de Australian Shepherd kunnen ze enorm goed omgaan met andere honden. Ze zullen dan ook graag contact leggen met een andere hond en met hem willen spelen. Houdt er wel rekening mee dat dit ras wat bezitterig kan zijn over hun territorium en dat ze jachtinstincten hebben, net als alle andere hondenrassen. Ervaren ze een andere hond dan ook als bedreiging? Dan zullen ze zeker van zich afbijten. Wederom speelt het karakter en het gedrag van de andere hond een grote rol, net als jouw invloed als baasje.

Welke kattenrassen kunnen het beste omgaan met Australian Shepherds?

Voor een Australian Shepherd maakt het niet uit van welk ras een kat is. Wanneer hij namelijk goed om kan gaan met een kat, geldt dit voor katten van alle rassen. Hetzelfde geldt wanneer hij niet van katten houdt, dan zal hij ook met geen enkele kat goed op kunnen schieten.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het karakter van een Australian Shepherd

Beste hondenspeelgoed voor een Australian Shepherd


Welke hondenrassen kunnen het beste omgaan met Australian Shepherds?

Hoewel het bij katten niks uitmaakt, heeft de Australian Shepherd wel een voorkeur voor bepaalde hondenrassen wanneer het aankomt op de omgang. Het zal je misschien niet verbazen, maar een hond van dit ras kan het beste omgaan met een andere Australian Shepherd. Dit is dan ook de beste optie voor een huisgenoot als het aan komt op andere huisdieren. Daarnaast zijn er echter nog een aantal andere hondenrassen die over het algemeen goed op kunnen schieten met de Australian Shepherd. Wil je de kans dat jouw honden met elkaar overweg kunnen zo groot mogelijk maken en wil je niet twee Australian Shepherds? Dan kun je het beste uit één van de volgende hondenrassen kiezen.

 • Havanezer;
 • Corgi;
 • Jack Russel;
 • Beagle;
 • Border Collie;
 • Ierse Setter;
 • Australische Veedrijvershond;
 • Boston Terriër;
 • Labrador Retriever;
 • Husky;
 • Golden Retriever.

Alle bovenstaande rassen hebben, net als de Australian Shepherd, een vriendelijk karakter. Het is echter niet zo dat dit de enige rassen zijn waarmee een Australian Shepherd goed samen kan leven. Juist doordat dit hondenras zo vriendelijk is, kunnen ze met elk ander ras samenleven, mits de andere hond ook vriendelijk is en je beide honden goed traint. We raden je wel aan om een ras te kiezen die een vergelijkbaar energieniveau en ongeveer dezelfde verzorging nodig heeft als de Australian Shepherd.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn Australian Shepherds goede familiehonden?

Beste hondenspeelgoed voor een Australian Shepherd

Zijn Collies hypoallergene honden?


Hoe kun je het beste een Australian Shepherd aan een kat introduceren?

Jij als baasje kunt een uitstekende basis leggen voor een goede relatie tussen jouw Australian Shepherd en jouw kat. Er zijn een aantal manieren waarop je deze basis het beste kunt leggen.

Laat ze aan elkaars geur wennen

Dieren hechten veel waarde aan geuren. Voordat je de twee dieren aan elkaar voorstelt, kun je ze het best eerst kennis laten maken met elkaars geur. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het deken van de hond bij de kat te leggen en andersom. Wanneer ze deze dekens ruiken, weten ze gelijk dat er een ander huisdier in de buurt is. Op die manier is de kans een stuk kleiner dat ze van elkaar schrikken en zul je alleen maar nieuwsgierigheid opwekken. Nieuwsgierigheid is niet erg, want dit zorgt er juist voor dat ze in elkaar geïnteresseerd zijn.

Train de Australian Shepherd

Honden zijn veel makkelijker te trainen dan katten. Zorg er dan ook voor dat je de Australian Shepherd goed traint en hem een aantal commando’s aanleert. Denk hierbij aan ‘stop’ of ‘zit’. Wanneer de hond naar deze commando’s luistert, kun je ze inzetten wanneer je hem een ander huisdier laat ontmoeten. Een Australian Shepherd kan namelijk gaan blaffen wanneer hij een ander dier ziet en met behulp van commando’s kun je dit gedrag stoppen. Op die manier is de ontmoeting voor zowel de kat als voor de hond zelf een stuk aangenamer.

Laat de Australian Shepherd en de kat elkaar vanaf een afstandje zien

Wanneer je klaar bent met het aanleren van de commando’s en je de nieuwsgierigheid bij beide dieren hebt opgewekt, kun je ze kennis laten maken met elkaar. Zorg er wel voor dat je je goed voorbereid op de ontmoeting. Zo is het handig als je de hond aanlijnt, zodat je hem onder controle kunt houden. Creëer ook een barrière tussen de twee dieren, zodat je een eventueel gevecht zo goed mogelijk kunt voorkomen. Wanneer je je goed hebt voorbereid kun je ze aan elkaar voorstellen. Vergeet hierbij niet om gebruik te maken van de aangeleerde commando’s wanneer dit nodig is.

Zijn Australian Shepherds goed met katten en andere honden
Australische herder met een kat

Hoe kun je het beste een Australian Shepherd aan een andere hond introduceren?

Wanneer je twee vriendelijke honden aan elkaar voor wil stellen, zal dit waarschijnlijk niet voor veel problemen zorgen. Toch is het altijd belangrijk dat je je goed voorbereid, zodat je in kunt grijpen wanneer dit nodig is. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je ervoor kunt zorgen dat de ontmoeting tussen jouw Australian Shepherd en jouw andere hond zo soepel mogelijk verloopt.

Socialiseer beide honden

Het is belangrijk dat beide honden zijn gesocialiseerd. Een goede socialisatie is essentieel wanneer je een hond voor wilt stellen aan nieuwe mensen of huisdieren. De kans is groot dat een Australian Shepherd eerst wat angstig is wanneer hij een andere hond ontmoet. Neem hem dan ook eerst mee naar een hondenpark, voordat je hem voorstelt aan een ander huisdier. Op die manier kan hij rustig eerst wat andere honden zien, voordat hij er daadwerkelijk een hoeft te ontmoeten.

Bereid de hond voor op de ontmoeting

Zorg ervoor dat je een Australian Shepherd goed voorbereid op de ontmoeting. Wanneer ze veel energie hebben, is de kans groter dat ze deze kwijt proberen te raken door een andere hond aan te vallen. Maak ze voor de ontmoeting dan ook goed moe, zodat ze in ieder geval niet de behoefte hebben om hun energie kwijt te raken door het andere huisdier aan te vallen. De kans is daarnaast een stuk groter dat ze rustig zijn tijdens de ontmoeting.

Houd de honden in het begin aangelijnd en maak gebruik van commando’s

Wanneer je twee honden aan elkaar gaat introduceren, is het belangrijk dat je ze aangelijnd houdt. Op die manier kun je een stuk beter de controle houden over de situatie. Geef ze voorzichtig de kans om wat dichter bij elkaar te komen en aan elkaar te ruiken. Merk je dat de situatie wat gespannen wordt? Dan kun je commando’s gebruiken om ze afstand van elkaar te laten nemen of desnoods de riem gebruiken om ze terug te trekken.

Gebruik positieve bekrachtiging

Maak duidelijk aan de Australian Shepherd dat de andere hond geen bedreiging vormt. Dit kun je doen door middel van positieve bekrachtiging. Klop de hond bijvoorbeeld zachtjes op de rug wanneer hij de andere hond ontmoet, zodat je hem wat meer kunt laten ontspannen. Je kunt de honden ook traktaties geven wanneer ze zich goed gedragen tijdens de ontmoeting. Als het allemaal soepel verloopt, kun je de honden loslaten en ze met elkaar laten spelen. Op die manier krijgen ze de mogelijkheid om elkaar te leren kennen en uiteindelijk een band op te bouwen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn Australian Shepherds eenvoudig te trainen?

Beste matras, kussen of mand voor een Australian Shepherd

Verharen Australian Shepherds veel?