Home » Blaffen Border Collies veel of valt dat wel mee?

Blaffen Border Collies veel of valt dat wel mee?

We weten het eigenlijk allemaal; honden blaffen. Op deze manier communiceren ze met elkaar en met mensen. Zo kunnen ze het gebruiken om aandacht te trekken of om te waken. Het ligt aan de persoon of hij of zij last heeft van dat geblaf. Er zijn mensen die dat helemaal niet erg vinden, maar er zijn ook mensen die een hekel hebben aan het blaffen van een hond. Dit kan dan ook een punt zijn waarmee iemand rekening houdt bij de keuze van een hondenras.

Sommige honden blaffen meer dan andere, maar hoe zit dat bij de Border Collie? Blaffen Border Collies veel of valt dat wel mee?


TOP TIP: Aangezien Aussies graag blaffen, is het een goed idee om je te verdiepen in de oorzaken van blaffen en manieren om blaffen te verminderen. Het boek ‘blafgedrag van honden’ is het beste en meest complete boek voor hondeneigenaren met honden die graag blaffen. Het helpt je te begrijpen waarom je hond blaft, en hoe je er het beste op kunt reageren.


Blaffen Border Collies veel?

Om maar gelijk antwoord te geven op de vraag; ja, Border Collies zijn een blaffend ras. Het feit dat ze vaak blaffen komt doordat ze makkelijk visueel geprikkeld worden. Ze blaffen dan ook vaak naar alles wat beweegt. Denk hierbij aan fietsers, hardlopers etc.

Border Collies zien iets voorbij suizen en door het feit dat ze geen groot onderscheidingsvermogen hebben raken ze hierdoor verontrust. Wanneer iets of iemand voorbij komt blaffen ze om het ‘weg te jagen’. Ook het sterke kudde instinct van Border Collies draagt bij aan de mate van blaffen van dit hondenras.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Collie

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?


Blaffen Border Collies veel? – Wat eigenaren van border collies hierover zeggen.

“Blaffen Border Collies veel?” is een vraag die relatief moeilijk te beantwoorden is met een simpele “ja” of “nee”. Voor sommige eigenaren kan een enkele blaf te veel zijn en voor anderen kan constant blaffen normaal lijken.

Om een ​​beter overzicht van dit probleem te krijgen, besloot ik meer dan 600 border collies-eigenaren te vragen wat hun mening is over het blafgedrag van hun honden.

Ik stelde een simpele vraag: blaft je Border Collie veel? De resultaten zijn binnen en het antwoord geeft ons een duidelijker beeld van het blafgedrag van Border Collies.

Blaffen Border collies veel
Blaffen Border collies veel

De grootste groep, bijna de helft van alle eigenaren (45%) beweert dat hun Border Collie af en toe blaft, maar meer dan verwacht. 1 op de 4 deelnemers (26%) is van mening dat hun Border Collie veel blaft, terwijl 23% denkt dat het een zeldzaam gedrag is in hun eigen ervaring. Slechts 5% van alle deelnemers gaf aan dat hun honden helemaal niet blaffen.

Hoeveel blaffen Border Collies?

Blaffen hoort bij het leven als je met een hond samenwoont. Als je een border collie bezit, moet je accepteren dat blaffen een natuurlijk en onvermijdelijk gedrag is bij honden. Simpel gezegd, je Border Collie zal af en toe blaffen, of je het nu leuk vindt of niet.

Sommige honden blaffen binnen, anderen blaffen tijdens de wandelingen. Sommigen blaffen naar katten, anderen naar andere honden. Je kunt het niet helemaal voorkomen, maar je kunt je Border Collie wel leren hoe hij zich goed moet gedragen in de buurt van mensen en dieren in verschillende situaties en scenario’s.

Waarom blaft je Border collie
Waarom blaft je Border collie

Dit brengt ons echter bij een nieuwe vraag: waar blaffen Border Collies het vaakst om? Volgens een onderzoek onder Border Collie-eigenaren beweerde bijna 40% van de deelnemers dat hun hond blaft als hij een deurbel hoort of op de deur klopt. Dit is verreweg de meest voorkomende reden voor het blaffen van hun border collie.

Andere redenen zijn blaffen om te waarschuwen voor onbekende geluiden of bewegingen (20% deelnemers), blaffen naar katten, paarden of andere huisdieren (16%), blaffen naar andere honden (14%) en blaffen naar auto’s, fietsen of scooters (11 %).

Waarom blaffen Border Collies veel?

Naast het feit dat Border Collies een kudde instinct en geen groot onderscheidingsvermogen hebben, zijn er ook nog andere redenen voor het blaffen van een Border Collie. Hieronder bespreken we er een paar. We gaan dieper in op communicatie, verveling en eenzaamheid.

Communicatie

Blaffen is voor honden een manier van communiceren. Border Collies hebben dan ook een hoop te vertellen. Ze blaffen namelijk wanneer ze zich vervelen, gestrest zijn, zich angstig voelen, opgewonden zijn, nieuwsgierig zijn of eenzaam zijn. Ook blaffen ze om hun baasjes te waarschuwen wanneer er iets ongewoons aan de hand is, zoals wanneer een vreemdeling nadert.

Verveling

Border Collies werden vroeger gefokt om te werken, wat ervoor heeft gezorgd dat ze een groot uithoudingsvermogen hebben en zeer intelligent zijn. Door de enorme hoeveelheid aan fysieke energie en de behoefte aan mentale stimulatie, raken Border Collies heel snel verveeld wanneer ze niet kunnen werken. Wanneer ze verveeld raken gaan ze zelf op zoek naar werk. Dit doen ze bijvoorbeeld door te blaffen naar mensen, vogels, auto’s, spelende kinderen, katten en andere honden. Dit blaffen doen ze dan puur uit verveling. Wanneer ze meer fysiek en mentaal worden uitgedaagd zal het blaffen waarschijnlijk ook afnemen.

Eenzaamheid

Border Collies zijn over het algemeen zeer sociale honden. Ze hebben dan ook veel behoefte aan gezelschap, vooral van hun menselijke gezin. Wanneer ze lang alleen zijn of niet genoeg aandacht en genegenheid krijgen, kan een Border Collie op zoek gaan naar manieren om aandacht te krijgen. Ze doen dit vaak door te blaffen. Wanneer ze blaffen krijgen ze namelijk aandacht, al is die aandacht niet altijd positief. Hoe meer aandacht ze op deze manier krijgen, hoe meer ze zullen gaan blaffen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Beste hondenbench voor een Collie


Tips om ongewenst blaffen bij een Border Collie te beperken

Het is niet altijd fijn wanneer een hond blaft. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het ongewenst blaffen bij een Border Collie te beperken. Uiteraard kun je eerst kijken naar de factoren die het blaffen veroorzaken, zoals het te lang alleen laten van de hond en het te weinig uitdagen van de hond. Ook zijn er technieken die je toe kunt passen bij het beperken van het geblaf van een Border Collie. Hieronder bespreken we een aantal van deze technieken.

Een spuitfles met water

Het kan zijn dat een Border Collie ongewenst blaft tijdens het uitlaten. Dit is dan ook een moment waarop hij wordt geconfronteerd met veel visuele prikkels. Wanneer hij blaft naar bijvoorbeeld een voorbijganger, zeg dan eerst ‘stil’. Houdt hij niet op? Dan zou je met een spuitfles wat water op hem kunnen spuiten. Hiermee wordt de hond verrast en is hij afgeleid. Is hij afgeleid en blaft hij niet meer? Roep hem dan bij je en beloon en prijs hem.

De radio

Voelt een Border Collie zich alleen wanneer je weg bent en blaft hij hierdoor? Zet dan een radio aan wanneer je hem alleen laat. Dit zorgt voor gezelschap, waardoor de hond zich niet meer zo alleen voelt en dus ook minder zal blaffen.

Voldoende beweging

Zoals we al benoemd hebben is het belangrijk dat een Border Collie voldoende wordt uitgedaagd. Zorg er dan ook voor dat een Border Collie voldoende beweging krijgt. Een vermoeide Border Collie heeft namelijk een stuk minder energie om te blaffen.

Corrigeren

Het is belangrijk dat je ongewenst blaffen corrigeert wanneer het gebeurt. Het heeft geen nut om hem te corrigeren wanneer je ergens anders in het huis bent wanneer hij blaft, aangezien hij tegen de tijd dat je de hond hebt bereikt hij alweer vergeten is waarvoor hij gecorrigeerd wordt. Wanneer je het blaffen corrigeert, zorg er dan voor dat je dat doet met een kalme, ferme stem om een Border Collie te helpen luisteren. Ga niet schreeuwen en gebruik ook geen hoge stem. Dit geeft de hond namelijk het idee dat je meedoet met blaffen, waardoor hij dat ook meer zal gaan doen.

We hopen je met dit artikel voldoende te hebben geïnformeerd over het blaffen bij Border Collies. Het is een ras dat over het algemeen redelijk veel blaft, maar er zijn technieken die je kunt gebruiken om dit te verminderen. Kijk naar de oorzaak van het blaffen en zorg ervoor dat je daarna naar een oplossing gaat zoeken. Door dit te doen kun je het blaffen verminderen.