Home » Kunnen Border Collies goed overweg met kinderen?

Kunnen Border Collies goed overweg met kinderen?

Border Collies zijn energieke, intelligente en prachtige honden. Het is dan ook niet gek dat ze zo enorm populair zijn. Toch zul je bij de aanschaf van een Border Collie een aantal dingen goed moeten overwegen. Wanneer je kinderen hebt is het namelijk wel zo fijn als een hond ook goed met hen overweg kan. In dit artikel geven we dan ook antwoord op de vraag: kunnen Border Collies goed overweg met kinderen?

Zijn Border Collies goed met kinderen?

Over het algemeen kunnen Border Collies goed overweg met kinderen. Ze zijn verantwoordelijk, intelligent en kunnen zelfs een positief rolmodel voor jonge kinderen zijn. Border Collies zijn loyaal naar hun gezin en zien de kinderen ook als hun roedel. Zo zal een Border Collie een goede waakhond voor de kinderen zijn.

Ook zijn ze betrouwbaar en verstandig. Een getrainde Border Collie kan er zelfs voor zorgen dat kinderen niet in de problemen komen en zich niet misdragen. Ook spelen Border Collies graag, wat voor kinderen erg leuk kan zijn. Dit hondenras is liefdevol en zal over het algemeen een uitstekende toevoeging zijn aan een gezin.

Toch zijn er ook wat dingen om rekening mee te houden. Zo hebben Border Collies een sterk kudde-instinct en hebben ze de neiging om te happen. Dit zijn dan ook dingen waar je voorzichtig mee moet zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?

De uiterlijke verzorging van een Border Collie


Border Collies en baby’s

Wanneer je een Border Collie om wil laten gaan met een baby zal hij goed opgevoed en gehoorzaam moeten zijn. Is het gedrag van jouw Border Collie onvoorspelbaar? Overweeg dan om een gehoorzaamheidstraining met de hond te gaan doen. Zorg er in ieder geval voor dat een baby en een hond altijd onder toezicht staan wanneer ze samen zijn.

Mogelijke problemen bij het houden van een Border Collie in de buurt van een baby

Er zijn een paar mogelijke problemen bij het houden van een Border Collie in de buurt van een baby. Hieronder bespreken we er een paar.

Allereerst hebben baby’s een unieke geur die honden niet meteen herkennen. Baby’s hebben een andere geur dan kinderen en volwassenen. Zelfs de slimste honden slagen er niet in een baby meteen te herkennen als een mens. Dit kan er dus voor zorgen dat de hond ook niet met een baby omgaat zoals hij met andere mensen zou doen. Ook maken baby’s andere geluiden. Ze piepen en maken over het algemeen wat hogere geluiden. Voor een Border Collie kan dit klinken als een ‘prooi’, wat verwarrend kan zijn.

Tips bij het introduceren van een Border Collie bij een baby

Uiteraard kun je over het algemeen een Border Collie prima in de buurt van een baby houden. Toch is het fijn om hierbij wat tips te kunnen gebruiken. Hieronder staan dan ook vier tips die je kunt gebruiken bij het introduceren van een Border Collie aan een baby.

  • Gebruik een baby-hekje om een veilige afstand te bewaren tussen de Border Collie en de baby.
  • Zorg ervoor dat de Border Collie zich op zijn gemak voelt in de omgeving waarin de baby verblijft. Laat een Border Collie daarom eerst in de omgeving snuffelen voordat je de baby aan hem introduceert.
  • Houd de lichaamstaal van de hond in de gaten. Merk je dat de hond onrustig of onzeker wordt? Haal hem dan weg bij de baby en laat hem kalmeren voordat je het opnieuw probeert. Een onzekere hond kan namelijk zeer onvoorspelbaar zijn.
  • Train de Border Collie hoe hij om moet gaan met baby’s.

Border Collies en kinderen

Wanneer je een Border Collie om wil laten gaan met kinderen zul je ook met een aantal dingen rekening moeten houden. Ook bij geldt kinderen dat het verstandig is om bij onvoorspelbaar gedrag van de hond een gehoorzaamheidstraining te overwegen. De meeste Border Collies zullen kinderen nooit kwaad doen. Toch zijn er een paar problemen die je tegen kunt komen wanneer je een Border Collie in de buurt van kinderen houdt.

Mogelijke problemen bij het houden van een Border Collie in de buurt van kinderen

Hieronder bespreken we een aantal problemen die voor kunnen komen bij het houden van een Border Collie in de buurt van kinderen.

Allereerst hebben Border Collies de neiging om kleine kinderen te ‘drijven’. Dit komt door hun sterke kudde-instinct. Wanneer een Border Collie kleine kinderen probeert te drijven lijkt dit misschien onschuldig, maar het kan zijn dat de hond blaft en zelfs bijt wanneer een kind verzet toont. Zorg er dus ook voor dat je dit gedrag niet stimuleert en afleert. Ook kan een Border Collie snel opgewonden raken van de snelle en onhandige bewegingen van een klein kind. Ook de geluiden die kinderen maken kunnen een Border Collie triggeren. Als laatste zijn Border Collies niet zo tolerant tegenover jonge kinderen. Border Collies zijn van nature niet agressief, maar wel hyperactief en impulsief.

Border collie en kinderen

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenbench voor een Border Collie

Border Collie Fokkers

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


Tips bij het introduceren van een Border Collie bij kinderen

Over het algemeen kunnen Border Collies goed overweg met kinderen. Hieronder bespreken we vier tips die je kunt gebruiken bij het introduceren van een Border Collie aan een kind.

  • Laat een Border Collie eerst in de omgeving snuffelen. Zo raakt hij op zijn gemak en zal hij over het algemeen rustiger zijn wanneer je een kind aan hem introduceert.
  • Zorg ervoor dat de hond kalm en ontspannen is.
  • Blijf zelf ook kalm en houd de situatie onder controle
  • Train de Border Collie hoe hij moet omgaan met kinderen.

Leer een Border Collie en kinderen hoe ze met elkaar om moeten gaan

Het is van belang dat je een Border Collie traint hoe hij om moet gaan met jonge kinderen en baby’s, maar het is ook belangrijk dat je kinderen leert hoe ze om moeten gaan met een Border Collie. Wanneer een kind de hond constant achterna zit of aan de haren van de hond gaat trekken, is het logisch dat de hond hierop reageert. Zorg er dus voor dat ze beide weten hoe ze met elkaar om moeten gaan en zorg ervoor dat je ze niet bij elkaar laat zonder toezicht. Op die manier is de kans groot dat je een veilige en fijne situatie voor zowel de hond als het kind creëert.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?