Home » Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen in 2023?

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen in 2023?

Als je graag een Border Collie wil, zijn er verschillende manieren waarop je een hond van dit ras kunt vinden. Een pup kan een stamboom hebben, maar een pup zonder stamboom behoort ook tot één van de mogelijkheden. Wat zijn de verschillen tussen pups met stamboom en pups zonder stamboom en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het kopen van een Border Collie pup.

Waar koop je een Border Collie met een stamboom?

Een Border Collie met stamboom kun je alleen kopen bij Border Collie fokkers die aangesloten zijn bij een rasvereniging. Ze kunnen geregistreerd zijn bij een Nederlandse rasvereniging, deze heet BCCN (Border Collie Club Nederland) in Nederland. Een Border Collie kan natuurlijk ook geregistreerd zijn bij een buitenlandse rasvereniging, of bij de ISDS (International Sheepdog Society).

Pups moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om een stamboom te krijgen. Zo moeten de ouders bijvoorbeeld een stamboom hebben, ze moeten gezond zijn en ze mogen geen erfelijke aandoeningen hebben. De rasvereniging probeert dit te doen door bepaalde testen en controles verplicht te stellen.

Voordat er met de ouderdieren gefokt wordt, moeten de honden gescreend worden op aandoeningen zoals heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen waaronder Cataract, PRA, CEA en Distichiasis. Met honden die heupdysplasie, erfelijke oogafwijkingen, Epilepsie, Osteo Chondritis Dissecan (OCD) of Congenitale doofheid (zowel enkelzijdig als aan beide zijden) hebben mag niet worden gefokt.

Door een pup met stamboom van een goede fokker te kiezen, heb je dus in ieder geval wat meer zekerheid over de gezondheid van je puppy.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een pup bij een fokker?

Meestal is het kopen van een Border Collie pup met een stamboom een goede keuze. De meeste Border Collie fokkers doen enorm hun best om niet alleen ras-typische, maar ook gezonde Border Collies te fokken. Wanneer je ervoor kiest om de pup bij een fokker te kopen die aangesloten is bij een rasvereniging weet je zeker dat de fokker ook echt zijn best doet om hiervoor te zorgen. Deze rasverenigingen zetten zich namelijk in om de gezondheid van het ras en om het ras in het algemeen zo goed mogelijk in stand te houden.

Wanneer een fokker via een rasvereniging wil fokken moet de fokker aan de regels van het Verenigingsfokreglement voldoen. Er zijn bijvoorbeeld regels over het aantal nestjes die een moederhond mag hebben, over de gezondheidstests die zowel de ouders als de pups moeten krijgen en nog veel meer. Wanneer je kiest voor een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging weet je zeker dat de ouders van de pup op verschillende gezondheidsproblemen zijn getest. Dit betekent niet dat een pup deze problemen nooit zal ontwikkelen, maar de kans dat de pup dit wel doet is een stuk kleiner.

Een ander voordeel is dat je zeker weet dat je ook echt een Border Collie met het bijbehorende karakter aanschaft. Een kruising kan enorm op een Border Collie lijken, maar een heel ander karakter hebben. Als je gek bent op Border Collies, kan dat natuurlijk een teleurstelling zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Border Collie Fokkers

Border Collie prijs – Wat kost een Border Collie?

Het adopteren van een Border Collie


Waar moet je op letten bij het kopen van een Border Collie met stamboom?

Wanneer je hebt besloten om te gaan voor een Border Collie pup met een stamboom zijn er nog een aantal dingen waar je op moet letten. Niet elke fokker heeft namelijk dezelfde eisen. Ook is het zo dat de ouderdieren in karakter behoorlijk kunnen verschillen. Houd er ook rekening mee dat er werklijn en showlijn Border Collies zijn. Deze twee type Border Collies kunnen ook in uiterlijk erg verschillen.

Werklijn of showlijn?

Bedenk van tevoren goed wat je graag met de Border Collie wil doen wanneer hij een volwassen hond is. Wanneer je een gezinshond wilt kun je beter voor een showlijn Border Collie kiezen. Wanneer je de hond in wil gaan zetten als werkhond kun je beter voor een werklijn Border Collie kiezen. Het is dus belangrijk dat je van tevoren goed weet wat je voorkeuren zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?


De socialisatie van de pup

Als voorbereiding op de aanschaf van een pup is het belangrijk dat je je goed inleest en is het verstandig om bij verschillende fokkers te informeren of een Border Collie pup bij je past. Kijk ook naar de tijd die een fokker besteed aan het socialiseren van de pups.

Zeker bij Border Collies kan dit van belang zijn. Om dit te checken kun je kijken naar het aantal keer dat een fokker nestjes fokt en hoe er met de vorige nestjes is omgegaan. Het fokken van meerdere nestjes tegelijkertijd kan ten koste gaan van de socialisatie, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Toch is het verstandig om hierop te letten.

De omgeving waarin de pup opgroeit

Wanneer een puppy bij de fokker in huis opgroeit, betekent het dat een pup ook sneller went aan een nieuw leven in een ander huis. Dit kan zeker voordelig zijn wanneer je een pup aanschaft. Heb je kinderen? Dan kan het ook een voordeel zijn als de pup bij de fokker veel in aanraking komt met kinderen.

Waar koop je een Border Collie pup zonder een stamboom?

Een Border Collie pup zonder stamboom kun je op verschillende manieren aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat je een stuk beter op moet letten wanneer je dit gaat doen. Hieronder staan verschillende manieren waarop je een pup zonder stamboom aan kunt schaffen, maar niet alle manieren raden we aan. Verderop in het artikel bespreken we waarom je bepaalde manieren beter kunt vermijden.

  • Pretnestjes van Border Collie liefhebbers
  • Ervaren fokkers die wel testen, maar geen stamboom aanbieden
  • Grootschalige hondenfokkers (broodfokkers)

Waar moet je op letten bij het kopen van een Border Collie zonder stamboom?

Allereerst is het goed om te weten dat een Border Collie pup zonder stamboom eigenlijk geen ‘echte’ Border Collie pup is. Het zou ook nog kunnen dat het om een kruising gaat. Het is echter vaak wel zo dat het uiterlijk en het karakter overeenkomen.

Waar je ook rekening mee moet houden is het feit dat je vaak niet zeker weet dat het gaat om een gezonde Border Collie pup. Wanneer je zeker wil weten dat een Border Collie pup gezond is en het bijbehorende uiterlijk en karakter heeft, kun je beter voor een Border Collie pup met stamboom gaan.

Pretnestjes van Border Collie liefhebbers

Bij de aanschaf van een Border Collie pup uit een pretnestje moet je ook rekening houden met een aantal dingen. Een pretnestje is een puppynestje van hondeneigenaren die eenmalig een nestje fokken. De ouders van deze pups zijn vaak niet getest op afwijkingen of erfelijke ziekten, wat ervoor zorgt dat je niet weet of de pup die je aanschaft ook op latere leeftijd gezond zal blijven. Het is dus belangrijk dat je hiernaar vraagt wanneer je een pup zonder stamboom aan wil schaffen.

Sommige mensen willen eenmalig een nestje bij hun teefje fokken, en nemen de gezondheid van de pups heel serieus. Ze laten de ouderdieren dan ook gewoon testen op aandoeningen. Zo’n pup kan natuurlijk een prima keuze zijn, maar ze komen niet zo vaak voorbij.

Ervaren fokkers die wel testen, maar geen stamboom aanbieden

Sommige Border Collie eigenaren willen af en toen een nestje fokken zonder aan alle kosten en eisen te voldoen die een rasvereniging stelt. Dit betekent niet dat ze het niet belangrijk vinden dat de toekomstige pups gezond zijn. Hierom testen ze de ouderdieren vaak op veelvoorkomende ziekten. Wanneer de fokker de ouders van de pups laat onderzoeken en testen, maakt de missende stamboom veel minder uit.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie

Beste hondenbench voor een Border Collie


Wat moet je vermijden wanneer je op zoek bent naar een Border Collie pup?

Er zijn een aantal manieren die je beter kunt vermijden wanneer je een Border Collie pup aan wil schaffen. Eén manier die je beter kunt vermijden is het kopen van een pup via een grootschalige hondenfokker.

Grootschalige hondenfokkers en broodfokkers

Het kopen van een pup bij een grootschalige hondenfokker is eigenlijk de minst betrouwbare optie. Een grootschalige fokker is een fokker met meerdere nesten tegelijkertijd. Hierbij moet je niet denken aan twee nestjes, maar soms wel aan tien of meer.

Het gaat meestal ook om nesten van allerlei verschillende rassen. Het is erg lastig om zoveel pups aandacht en een goede socialisatie te geven. Vaak leven ze dan ook alleen in een kennel en komen ze daar niet of nauwelijks uit. Grootschalige hondenfokkers geven voornamelijk om geld, waardoor er soms op alles en nog wat wordt bezuinigd om zo veel mogelijk winst per pup te maken.

Het hoeft niet zo te zijn dat een grootschalige hondenfokker alles tegen de regels in doet. Wanneer hij de regels volgt, houdt dit eigenlijk alleen in dat ze een schoon verblijf, voer en drinken moeten hebben. Vraag je echter wel af of je een pup van dit soort ‘bedrijven’ aan wil schaffen. Het kan zijn dat je een gezonde pup aanschaft, maar daarmee houdt je wel het massaal fokken van honden zonder aandacht voor de ouderdieren in stand.

Ook worden vaak paspoorten vervalst, en sjoemelt de fokker met vaccinaties en medicatie. Hierdoor bestaat er een hogere kans dat je pup ziek wordt op latere leeftijd. Veel pups van broodfokkers komen bijvoorbeeld thuis met Parvo, Kennelhoest of een andere besmettelijke ziekte waar pups heel erg ziek van kunnen worden.

Ben je van plan een puppy te zoeken via online marktplaatsen of via social media? Lees dit artikel dan eerst, zodat je weet waar je op moet letten!

Alles wat je moet weten over het kopen van een Border Collie op Marktplaats

Wat kost een Border Collie pup?

De gemiddelde prijs van een Border Collie pup ligt tussen de 800 en 1500 euro. Er kan dus een groot verschil zitten in de prijs van een pup. Binnen de prijs vallen onder andere de medische kosten, de documentatie en de kosten van de opvoeding. Het verschilt per fokker wat de prijs is. In zeldzame gevallen kan de prijs van een Border Collie pup zelfs oplopen tot 2000 euro of meer.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe oud kan een Border Collie worden?

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie