Home » Blue Merle Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs (met foto’s)

Blue Merle Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs (met foto’s)

Shelties zijn prachtige herdershonden die in verschillende kleuren en kleurcombinaties voorkomen. Eén van deze kleurcombinaties is Blue Merle. Het is een prachtige variant die zeker het overwegen waard is wanneer je een Sheltie in huis wilt nemen. Het is daarbij wel handig om wat meer over deze variant van dit hondenras te weten.

Wat is een Blue Merle Sheltie?

Blue Merle is een kleurvariant die bij meerdere hondenrassen voorkomt. Wanneer een hond een Merle vacht heeft, zijn de zwarte haren in de vacht vervaagd tot grijs. Deze grijze kleur komt tot uiting in onregelmatige vlekken. In de vacht van een Blue Merle Sheltie zijn ook verschillende witte aftekeningen te vinden. Een Blue Merle Sheltie ontstaat wanneer het een Tricolor of Bi-Black Sheltie is en tegelijkertijd het Merle-gen draagt. Dit betekent dat Blue Merle Sheltie zowel met als zonder tan points voorkomen. Beide varianten worden geaccepteerd.

Wanneer een fokker Blue Merle Shelties aanbiedt, kun je ervanuit gaan dat de vacht van de hond bestaat uit Blue Merle, tan en wit. Bij het fokken van deze variant moet echter wel goed worden opgelet. Wanneer twee Merle honden namelijk samen worden gefokt, is er een kans van één op vier dat er een Double Merle ontstaat. Een Double Merle is over het algemeen voor het overgrote deel wit. Vaak missen ze kleur in hun gezicht en op hun oren.

Double Merles hebben vaak te maken met verschillende gezondheidsproblemen, zoals gehoorproblemen of een vermindert gezichtsvermogen. Juist door deze risico’s moet er zo min mogelijk met twee Merle honden gefokt worden.

Hoe ziet een Blue Merle Sheltie eruit?

Een Blue Merle Sheltie heeft een grijze en zwarte vacht met daarin verschillende witte aftekeningen en/of tan points. De basiskleur zwart wordt op sommige plaatsen verdunt, waardoor er een grijze kleur ontstaat. Deze zijn op willekeurige plekken in de vacht te vinden. Dit wordt Merle genoemd.

Blue Merle Sheltie - illustration
Blue Merle Sheltie

Wat maakt een Sheltie een Merle?

Er zijn verschillende soorten Merle Shelties, zoals de Sable Merle en natuurlijk de Blue Merle. Het Merle patroon komt voor op de zwarte vacht van een hond. Een Merle Sheltie is heterozygoot, wat betekent dat deze één Merle-gen draagt. Wanneer een hond twee Merle-genen draagt, is deze homozygoot en is er sprake van een Double Merle.

Zijn Blue Merle Shelties gezond?

Over het algemeen zijn Blue Merle Shelties gezonde honden, mits ze geen Double Merle zijn. Toch hebben ze, net als alle andere hondenrassen, meer kans op bepaalde gezondheidsproblemen.

Er zijn een aantal genetische problemen waar Blue Merle Shelties vatbaar voor zijn. Dit zijn onder andere Patellaire Luxatie, Heupdysplasie, Dermatomyositis, Collie Oog afwijking en de ziekte van Von Willebrande.

Patellaire Luxatie

Patellaire Luxatie is een orthopedische aandoening die vaker voorkomt bij kleinere rashonden, zoals Shelties. Wanneer een hond te maken krijgt met deze aandoening, zweeft de knieschijf uit positie. Hierdoor kan een hond te maken krijgen met pijn en problemen wanneer hij zijn poot strekt.

Heupdysplasie

Heupdysplasie komt over het algemeen veel voor bij grote hondenrassen. Denk hierbij aan Old English Sheepdogs en Duitse Herders. De mutatie die bij deze aandoening voorkomt kan door historische kruisingen zijn doorgegeven aan Sheltie populaties. Bij Heupdysplasie zweeft het dijbeen gedeeltelijk of komt het volledig los uit het kogelgewricht.

Dermatomyositis

Dermatomyositis komt veel voor bij Shelties en Collies. Deze ziekte komt voor op de huid, de spieren en de bloedvaten. Wanneer een hond Dermatomyositis heeft, kan hij te maken krijgen met heftige ontstekingen.

Collie Oog Afwijking

Shelties hebben een grotere kans op de Collie Oog Afwijking, wat samenhangt met verschillende afwijkingen aan de ogen. Wanneer een Sheltie te maken krijgt met deze afwijking, kan hij te maken krijgen met blindheid.

Ziekte van Von Willebrande

Een Sheltie zou ook te maken kunnen krijgen met de ziekte van Von Willebrande. Deze ziekte veroorzaakt overmatige bloedingen en ontstaat door een gebrek aan een bloedstollingseiwit genaamd Von Willebrand Factor.


Lees Meer: Wat Zijn de Meest Voorkomende Gezondheidsproblemen bij Shelties?


Zijn Blue Merle Shelties zeldzaam?

Blue Merle Shelties komen over het algemeen minder vaak voor dan sommige andere kleurvarianten van dit hondenras. Dit komt mede doordat er bij de fok van Blue Merles redelijk wat risico’s komen kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het risico op het fokken van Double Merles. Blue Merle Shelties komen zeker wel voor, maar soms moet je wel even zoeken.

In het algemeen kan geschat worden dat ongeveer 15% van de Sheltie populatie een Blue Merle vachtkleur heeft. Dat betekent dat deze specifieke kleur de op twee na meest voorkomende is bij Shelties.

Hoe lang leven Blue Merle Shelties gemiddeld?

Blue Merles hebben een gemiddelde levensduur van 12 tot 14 jaar, net als de meeste andere Shelties.

Double Merles leven over het algemeen minder lang, doordat zij vaker te maken krijgen met genetische gezondheidsproblemen. Wanneer je de levensduur van een Sheltie zo veel mogelijk wil verlengen, is het belangrijk dat je zorgt voor een gezonde levensstijl die aansluit bij de behoeften van de hond.

Als je wilt weten wat de ervaring van Sheltie-eigenaren is met de levensduur van hun honden, kun je kijken naar dit artikel, waarin ik meer dan 160 Sheltie-eigenaren heb gevraagd deel te nemen aan een enquête om te zien hoe lang Shelties leven, op welke leeftijd ze het vaakst overlijden en wat de meest voorkomende reden van overlijden is.

Kunnen Blue Merle Shelties blauwe ogen hebben?

Blue Merle Shelties kunnen zeker blauwe ogen hebben. Het Merle-gen zorgt over het algemeen dan ook vaak voor blauwe ogen. Het kan zelfs voorkomen dat een Blue Merle Sheltie heterochromatisch is. Dit betekent dat hij één blauw en één bruin oog heeft. Bij Blue Merle Shelties komt dit vaker voor dan bij andere Shelties.

Het temperament en karakter van de Blue Merle Sheltie

Wanneer een Sheltie goed getraind is, zijn ze ontzettend trouw en luisteren ze erg goed. Dit geldt ook voor Blue Merle Shelties. Het is over het algemeen een gehoorzaam hondenras dat graag voor je klaarstaat. Ze zijn het liefst de hele dag bij hun baasjes in de buurt. Ben je dan ook vaak weg? Dan is dit hondenras misschien niet de beste optie voor jou.

Naast het feit dat ze trouw en gehoorzaam zijn, hebben ze ook ontzettend veel energie. Dit betekent dan ook dat ze veel aandacht en beweging nodig hebben. Het is belangrijk dat je voldoende tijd hebt om ervoor te zorgen dat een Sheltie voldoende kan bewegen, anders zouden ze namelijk destructief gedrag kunnen gaan vertonen.

Een groot voordeel van Shelties is dat ze minder vatbaar zijn voor gedragsproblemen dan veel andere rassen. Dit komt doordat ze gemakkelijk te trainen zijn. Houdt er wel rekening mee dat ze rondom vreemden wel wat gereserveerd en terughoudend kunnen zijn.

Blue Merle Sheltie

Wanneer Shelties te maken hebben met gedragsproblemen, is dit over het algemeen vaak overmatig blaffen. Dit komt mede doordat ze erg gevoelig zijn voor geluiden. Je kunt dit overmatig blaffen zeker afleren, maar dit kan moeilijk zijn. Hoe moeilijk dit is, hangt af van de persoonlijkheid van de hond. Deze is niet bij elke Sheltie hetzelfde, waardoor het van tevoren lastig is om in te schatten hoe moeilijk dit precies is.

Over het algemeen zijn Blue Merle Shelties zeer liefdevol en vinden ze het heerlijk om tijd door te brengen met hun baasjes. Daarnaast zijn ze zachtaardig en intelligent, wat zeer fijne eigenschappen zijn in een hond.

Hebben Blue Merle Shelties een speciale vachtverzorging nodig?

Het lijkt misschien alsof Blue Merle Shelties constant geborsteld moeten worden, doordat ze een lange en pluizige vacht hebben. Dit hoeft echter niet, want drie keer borstelen in de week is voldoende. Je kunt ze ook minder borstelen, maar dan is de kans wel groot dat het huis vol ligt met plukken haar. Dit komt doordat ze verharen. Ze hebben namelijk een dubbele vacht die goed geïsoleerd is.

Wanneer het warmer wordt, verruilen ze hun wintervacht voor een zomervacht. Hetzelfde geldt voor wanneer het kouder wordt. In dat geval verruilen ze hun zomervacht weer in voor een wintervacht. Dit gaat gepaard met verharen. Tijdens de zogenoemde verharingsseizoenen zul je een Sheltie wat vaker moeten borstelen. Je hoeft ze echter niet vaak te wassen. Hun vachtstructuur zorgt er namelijk voor dat je ze door voldoende te borstelen goed genoeg schoon kunt houden.

Wat kost een Blue Merle Sheltie?

Overweeg je een Blue Merle Sheltie aan te schaffen? Dan is het goed om te weten hoeveel deze ongeveer kosten. Een Blue Merle Sheltie puppy kost gemiddeld tussen de €1500 en €2500. Hoe duur een Blue Merle Sheltie precies is, hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de reputatie van de fokker, de locatie waar de fokker zich bevindt en de bloedlijn van de puppy.

Het is belangrijk dat je van tevoren een fokker goed screent. Wanneer je een puppy aanschaft bij een gerenommeerde fokker, zul je waarschijnlijk wat meer moeten betalen. Fokkers kunnen gezondheidsonderzoeken, garanties en kwitanties geven, wat ook bij kan dragen aan een hogere prijs.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Sable Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs (met foto’s)

Tricolor Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs – met foto’s