Home » Alles over de Bruine of Rode Border Collie

Alles over de Bruine of Rode Border Collie

Border Collies bestaan in veel verschillende kleuren en kleurcombinaties. De kleur bruin is een kleur die bij Border Collies regelmatig voorkomt, en bruine Border Collies worden ook wel rood genoemd. De echte kleur is echter bruin, en meestal is de Border Collie bruin met wit gekleurd.

Bruine Border Collie – Algemene informatie

Allereerst zullen we je wat algemene informatie geven over de bruine of rode Border Collie. We zullen onder andere wat dieper ingaan op het uiterlijk van deze hond. Ook zullen we je wat meer vertellen over hoe lang deze hond ongeveer leeft en wat voor karakter en temperament dit type Border Collie heeft. Als laatste zullen we ook nog de gezondheid en de zeldzaamheid bespreken.


TOP TIP: Border Collies zijn hele intelligente honden, maar dat hoeft de training niet altijd makkelijker te maken. De werklust van een Border Collie kan soms bijvoorbeeld voor problemen zorgen. Verdiep je goed in in hondengedrag en hondentraining door het boek ´Door de ogen van de hond´ te lezen.


Het uiterlijk

Hoe ziet een bruine Border Collie er nou precies uit? Eigenlijk precies zoals de naam al zegt. Ze hebben in de meeste opzichten hetzelfde uiterlijk als de andere type Border Collies. Alleen de kleur verschilt. Dit betekent dus dat het middelgrote honden zijn met een atletisch uiterlijk en korte of middellange haren.

De meeste bruine Border Collies hebben een bruin-rode kleur, met witte aftekeningen. Meestal heeft een bruine Border Collie een witte kraag, een witte borst en een witte streep over de neus. De staart heeft vaak ook een witte punt.

bruin border collie

De levensduur

Bruine Border Collies leven net zo lang als de andere type Border Collies. De gemiddelde leeftijd van dit hondenras is twaalf jaar. Dit betekent natuurlijk niet dat het van tevoren al bepaald is dat een Border Collie precies twaalf jaar wordt. Het kan ook zijn dat hij bijvoorbeeld tien jaar of zelfs zeventien jaar of ouder wordt.

Zorg er in ieder geval voor dat je jouw hond een veilige en gezonde omgeving biedt. Het is belangrijk dat een Border Collie gezonde voeding krijgt, en voldoende beweging. Voorkom dat je Border Collie te dik wordt, want obesitas kan voor veel gezondheidsproblemen zorgen.

Het karakter en temperament

Net als bij de andere type Border Collies geldt dat bruine Border Collies ontzettend energiek zijn en graag zo veel mogelijk energie kwijtraken. Border Collies zijn enorm loyaal, trouw en vriendelijk. Dehond is dan ook het liefst bij zijn gezin en is niet graag alleen.

Dit maakt ook dat ze hun baasjes graag beschermen. Mede hierom zijn ze goede waakhonden. Ze zullen indringers echter niet aanvallen, want hier zijn ze te vriendelijk voor. Ze zullen je echter wel waarschuwen wanneer er gevaar of een indringer op de loer ligt.

Het feit dat ze vocaal zijn helpt hier zeker bij. Als laatste zijn Border Collies intelligent. Ze vinden het heerlijk om nieuwe dingen te leren en hebben trucjes en commando’s snel onder de knie. Dit kan een groot voordeel zijn bij trainingen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Border Collie Fokkers

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen


Gezondheid – Zijn bruine Border Collies gezond?

Bruine Border Collies zijn net zo gezond als Border Collies met andere kleuren. Net als bij alle andere hondenrassen is het wel zo dat Border Collies een grotere kans hebben op bepaalde gezondheidsproblemen.

Het is altijd handig om op de hoogte te zijn van deze potentiële problemen wanneer je een Border Collie aan wil schaffen. Hieronder vind je een aantal van deze gezondheidsproblemen.

Spier- en skeletaandoeningen

Aangezien Border Collies veel bewegen, zou het kunnen dat ze te maken krijgen met spier- of skeletaandoeningen. Dit is zeker het geval wanneer ze verkeerd terechtkomen of wanneer een gewricht verslijt. Wanneer een Border Collie ouder wordt of zelfs wanneer ze als jonge hond te uitbundig zijn, krijgen hun gewrichten het soms zwaar te verduren.

Een aantal van deze pijnlijke aandoeningen zijn heupdysplasie en osteochondritis dissecans (OCD). OCD treedt op ten gevolge van een versnelde groei bij een puppy. Hierbij kunnen scheurtjes ontstaan in het gewrichtskraakbeen en het onderliggende bot.

Lees Meer: Wat is heupdysplasie bij Border Collies?

Hormonale aandoeningen

Bij Border Collies komt ook weleens hypothyreoïdie voor. Deze erfelijke aandoening verstoord de productie van schildklierhormonen. De symptomen van hypothyreoïdie zijn inactiviteit, lusteloosheid, gewichtstoename en haaruitval. Wanneer deze aandoening wordt vastgesteld bij een hond kan hij medicatie krijgen waarmee de hormonale niveaus weer kunnen worden gereguleerd.

Hartaandoeningen

Een hartaandoening waar Border Collies aanleg voor hebben is Patent Ductus Arteriosus (POA). Bij deze erfelijk overdraagbare aandoening blijft een omleiding bij het hart intact, die er bij een hondenfoetus voor zorgt dat het bloed niet langs de longen gaat.

POA leidt vaak tot overbelasting van de linkerkant van het hart, omdat het harder moet werken om het bloed rond te pompen. Het leidt vaak tot hartfalen en uiteindelijk tot het overlijden van de hond.

Neurologische aandoeningen

Een neurologische aandoening die bij Border Collies vaak voorkomt is epilepsie. Hierbij kan een hond te maken krijgen met epileptische aanvallen. Epilepsie is een erfelijke aandoening die meestal kan worden vastgesteld wanneer een hond tussen de zes maanden en vijf jaar oud is.

Lees Meer: Epilepsie bij Border Collies

Collie Eye Anomaly (CEA)

CEA is een erfelijke oogaandoening die ervoor zorgt dat de ogen van een Border Collie puppy zich niet goed ontwikkelen. Dit kan meestal worden vastgesteld wanneer de puppy tussen de drie en zeven maanden oud is.

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

PRA ontstaat wanneer de zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor het regelen van het gezichtsvermogen in het oog ziek worden en afsterven. Hierdoor kan een hond gedeeltelijk of volledig blind worden. PRA treedt meestal pas geleidelijk op wanneer een hond volwassen is, bijvoorbeeld op een leeftijd tussen de vier en acht jaar.

rode border collie

Zijn bruine of rode Border Collies zeldzaam?

De kleur bruin met wit komt bij Border Collies regelmatig voor, maar Border Collies zijn meestal zwart met wit of zwart tricolor. Uit een uitgebreide database van Border Collies kunnen we concluderen dat naar schatting ongeveer 3 tot 4 % van de Border Collies de kleur bruin met wit heeft.

Bruine Border Collie – Gedrag

Er is geen verschil in gedrag tussen bruine Border Collies en Border Collies met andere kleuren. Bij alle Border Collies moet je rekening houden met hun drijfinstinct. Dit betekent dat het zou kunnen dat de hond eventuele andere huisdieren of kleine kinderen gaat hoeden. Op zich is dit niet zo’n heel groot probleem, maar het kan zijn dat hij hierbij gaat bijten. Dit wil je uiteraard voorkomen.

Ook moet je ervoor zorgen dat je Border Collie zowel mentaal als fysiek voldoende uitdaagt. Wanneer je dat niet doet kan dat resulteren in destructief gedrag bij de Border Collie. Hiermee bedoelen we dat ze van alles in huis kapot maken.

Honden vertonen dit gedrag wanneer ze verveeld of ongelukkig zijn en die gevoelens kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan fysieke en mentale uitdaging.

Bruine Border Collie – Prijs

Een bruine Border Collie kost meestal net zoveel als Border Collies met andere kleuren. Er zijn een aantal dingen die de prijs van een Border Collie kunnen beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan de leeftijd, het geslacht, de kwaliteit, de stamboom en de locatie van de fokker.

Een bruine Border Collie puppy van een gerenommeerde fokker kost tussen de 700 en de 1300 euro. Wil je een Border Collie puppy uit goede werk- of showlijnen? Dan kun je zelfs een bedrag van 2000 euro of meer betalen.

Een Border Collie uit het asiel kost tussen de 100 en 300 euro, maar Border Collies vind je niet zo heel vaak in het asiel. Soms zijn herplaatsers beschikbaar via de website van de Border Collie Club Nederland. De prijs wordt dan bepaald door de vorige eigenaar.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het adopteren van een Border Collie

Een Border Collie pup van Marktplaats, belangrijke tips

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie


Rode Border Collie – Verzorgingsbehoeften

De rode Border Collie heeft halflang haar dat een minimale vachtverzorging vereist. Wekelijks borstelen is in principe voldoende, afhankelijk van de vachtlengte en dichtheid van je Border Collie. De lange haren aan de oren en tussen de poten hebben soms de neiging klitten te vormen, dus deze plekken moet je in de gaten houden.

De verzorging van de tanden, nagels en oren is verder zoals normaal bij Border Collies. Je hoeft er geen extra aandacht aan te besteden, maar controleer alles wel regelmatig zodat je nagels op tijd bij kunt knippen, tandproblemen op tijd ziet en oorproblemen op tijd ontdekt.

Bruine Border Collie – Bewegingsbehoeften

Bruine Border Collies zijn energieke honden, net als alle andere Border Collies. Het is van belang dat ze de mogelijkheid krijgen om minstens twee uur per dag te bewegen.

Bij beweging kun je denken aan wandelen, hardlopen en spelletjes spelen. Je kunt ze ook prima meenemen naar het park, zodat ze daar lekker hun energie kwijt kunnen raken. Onthoud altijd goed; hoe meer beweging, hoe beter, al moet je je Border Collie ook rust gunnen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe erg verharen Border Collies?

Beste hondenborstel voor een Border Collie

De oorsprong en geschiedenis van de Border Collie