Home » Bi-Blue Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs – (foto’s)

Bi-Blue Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs – (foto’s)

Shelties zijn prachtige honden die voorkomen in verschillende kleurvarianten. Zo heb je bijvoorbeeld Sable, Tricolor, Bi-Black, Blue Merle en Bi-Blue Shelties. Deze laatste is een bijzondere variant die werkelijk prachtig is. Net als alle andere Shelties heeft de Bi-Blue Sheltie zijn eigen uiterlijk en daarom is het ook zeker de moeite waard om hier wat dieper in te duiken.

Wat is een Bi-Blue Sheltie?

Bi-Blue Shelties lijken een beetje op Blue Merle Shelties. Het grootste verschil is dat Bi-Blue Shelties geen bruine kleur in hun vacht hebben. Het zijn dus zwarte, witte en grijze Merle Shelties waarbij de bruine kleur in hun vacht ontbreekt.

Een Bi-Blue Sheltie ontstaat wanneer een Tricolor Sheltie of Bi-Black Sheltie met het Merle-gen wordt gekruist met een Sheltie zonder het Merle-gen

Hoe ziet een Bi-Blue Sheltie eruit? – Vachtoverzicht

Zoals we eerder al hebben benoemd ziet een Bi-Blue Sheltie er voor een groot deel uit als een Blue Merle Sheltie. Een Blue Merle Sheltie is zwart met grijs en heeft verschillende witte aftekeningen en/of tan points in zijn vacht.

Het Merle-gen verdunt de basiszwarte kleur tot een zilvergrijze kleur, waardoor er op verschillende plaatsen in de vacht zwarte vlekken achterblijven. Dit maakt de hond een Merle. Bij Bi-Blue Shelties mist de tan kleur. Zij hebben dus alleen zwarte, grijze en/of witte tinten in hun vacht.

Hoe lang leven Bi-Blue Shelties gemiddeld?

De gemiddelde levensduur van Shelties is tussen de 12 en 15 jaar. Hetzelfde geldt voor Bi-Blue Shelties. Wanneer je de levensduur van jouw Sheltie zo lang mogelijk wil verlengen, zul je voor een gezonde levensstijl moeten zorgen waarmee zo goed mogelijk aan de behoefte van de hond kan worden voldaan.

De levensduur van een Sheltie hangt echter van veel factoren af. Sommige Shelties leven langer dan andere. Als je meer wilt weten over de levensduur van een Sheltie, op welke leeftijd ze het vaakst overlijden en wat de belangrijkste redenen daarvoor zijn, kun je dit artikel lezen waarin ik meer dan 160 Sheltie-eigenaren heb gevraagd naar hun eigen ervaringen over dit onderwerp.

Zijn Bi-Blue Shelties zeldzaam?

Een Bi-Blue Sheltie ontstaat wanneer een Bi-Black Sheltie of een Tricolor Sheltie met het Merle gen wordt gekruist met een Sheltie zonder dit gen.

Aangezien dit niet heel vaak voorkomt, zijn Bi-Blue Shelties redelijk zeldzaam. Sommige fokkers zijn echter zeer zorgvuldig, waardoor ze in staat zijn om de kansen op het produceren van Bi-Blue Shelties kunnen manipuleren. Dit doen ze door grip te krijgen op de onderliggende genetica van dit type Sheltie.

Op basis van een database van meer dan 20.000 geregistreerde Shelties kon ik schatten dat slechts 0,7% van alle Shelties een Bi-blue vacht heeft. Dit is vergelijkbaar met een andere zeldzame vachtkleur: Bi-Black. Je kunt hier meer lezen over de Bi-Black Sheltie.

Zijn Bi-Blue Shelties zeldzaam - are Bi-Blue Shelties rare

Zijn Bi-Blue Shelties gezond?

Shelties zijn over het algemeen gezonde honden en dit geldt ook voor de Bi-Blue variant. Toch heeft dit hondenras, net als alle andere hondenrassen, een aantal gezondheidsproblemen waar ze een grotere kans op hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan doofheid, Dermatomyositis en Patent Ductus Arteriosus.

Doofheid

Shelties zijn vatbaar voor gehoorverlies naarmate ze ouder worden. Het kan echter ook voorkomen dat ze doof geboren worden. Dit wordt veroorzaakt door de degeneratie van sensorische binnenoorstructuren. Het risico op doofheid heeft te maken met de kleur van de vacht van een Sheltie. Hoe meer wit deze bevat, hoe groter de kans op doofheid. Aangezien Bi-Blue Shelties veel wit in hun vacht kunnen hebben, kunnen ze ook een groter risico lopen op doofheid.

De kans is echter het grootst bij Double Merle Shelties en dat zijn Bi-Blue Shelties niet. Wanneer een hond te maken krijgt met doofheid, hoeft dit geen grote problemen op te leveren. Je kunt er als baasje namelijk goed rekening mee houden door jouw Sheltie verbale signalen en handgebaren aan te leren voordat het gehoorverlies optreedt.

Dermatomyositis

Dermatomyositis (DM) wordt ook wel het Sheltie Skin Syndrome genoemd. Dit betekent echter niet dat alleen Shelties ermee te maken kunnen krijgen, want het komt ook voor bij verschillende andere herdershonden.

DM is een genetische ziekte die haaruitval op het hoofd, het gezicht, de voorpoten en de staart met zich meebrengt. Er is niet veel bekend over de ziekte, maar wat men wel weet is dat het over het algemeen het vaakst optreedt rond een leeftijd van vier tot zes maanden. Soms wordt het verward met schurft.

Door middel van een diepe weefselbiopsie kan erachter worden gekomen of het om DM gaat of om iets anders. Ernstige vormen van DM kunnen de spieren van de hond aantasten en soms moet deze hierom worden geëuthanaseerd.

Het is nog niet duidelijk om welke genetische marker het gaat bij DM. Hierom is het niet mogelijk om een DNA-test uit te voeren waarmee kan worden onderzocht of een hond drager is van de genetische marker of niet.

Het kan voorkomen dat een aantal puppy’s van een nest besmet zijn, terwijl de rest van de puppy’s nergens last van heeft. Aangezien er nog niet heel veel duidelijk is over de genetische marker van DM, mag er niet gefokt worden met een hond die uit een nest komt met een besmette puppy.

Patent Ductus Arteriosus

Een andere afwijking waar Shelties over het algemeen wat vaker mee te maken krijgen is Patent Ductus Arteriosus. Het is een aangeboren afwijking waarbij de Ductus Arteriosus open blijft staan na de geboorte van een puppy.

De Ductus Arteriosus is een bloedvat dat twee grote slagaders in de foetus verbindt. Wanneer deze open blijft staan, stroomt het bloed in omgekeerde richting door de open doorgang. Hierdoor ontstaat een verhoogde bloedstroom naar de longen.

Het kan ook voorkomen dat het bloed in tegengestelde richting door het vat naar de linkerkant van het hart stroomt. Dit komt echter minder vaak voor. Wanneer een hond te maken heeft met Patent Ductus Arteriosus en deze hier niet voor behandeld wordt, is de kans groot dat hij binnen het eerste levensjaar al te maken krijgt met hartfalen en komt te overlijden. Wanneer er bij een puppy tijdens de eerste controle een sterke hartruis te horen is, kan dit duiden op de afwijking.


Lees Meer: Wat Zijn de Meest Voorkomende Gezondheidsproblemen bij Shelties?


Het temperament van een Bi-Blue Sheltie

Wanneer je overweegt een Bi-Blue Sheltie in huis te nemen, is het verstandig om je eerst wat verder te verdiepen in het temperament van deze honden. Allereerst zijn ze ontzettend trouw, zachtaardig en gevoelig. Ze vinden het heerlijk om tijd door te brengen met hun baasjes en zullen dan ook altijd aan jouw zijde staan. Daarnaast zijn ze zeer energiek, maar kunnen ze ook kalm zijn. Vooral in de buurt van mensen en dieren die ze niet kennen, kunnen ze wat verlegen of terughoudend zijn.

Houdt er rekening mee dat Shelties gereserveerd zijn tegenover vreemden. Zolang ze niet al te nerveus zijn, hoeft dit geen grote problemen op te leveren. Wanneer je een Sheltie puppy aanschaft, is het belangrijk dat je hem goed socialiseert. Het kan wat tijd kosten voordat een Sheltie zich op zijn gemak voelt rondom een vreemde, maar wanneer hij goed gesocialiseerd is, zal dit over het algemeen zeker goedkomen.

Een hond socialiseren is niet heel moeilijk, maar je zult er wel wat tijd aan moeten besteden. Laat ze als puppy kennis maken met verschillende nieuwe mensen, geluiden en bezienswaardigheden. Neem ze mee naar nieuwe plekken en laat ze kennismaken met andere dieren. Een goede socialisatie is erg belangrijk en neemt veel voordelen met zich mee.

Wanneer je kinderen in huis hebt, kun je een Sheltie ook zeker toevoegen aan het gezin. Ook hierbij is een goede socialisatie belangrijk. Het is daarnaast belangrijk dat je de kinderen leert hoe je respectvol omgaat met een hond. Leer ze hoe je een hond moet benaderen en waar je ze wel en niet moet aanraken. Laat een hond nooit alleen met kinderen. Het kan namelijk altijd voorkomen dat een hond toch hapt of dat een kind per ongeluk op zijn staart gaat staan. Houdt dus altijd toezicht wanneer een hond en kind zich samen in één ruimte bevinden.

Als het aankomt op andere huisdieren, kunnen Shelties hier na een goede socialisatie ook prima mee overweg. Ze hebben over het algemeen wel een uitgesproken voorkeur voor honden van hun eigen ras. Tegenover andere Shelties zijn ze vaak meteen vriendelijk en willen ze meestal gelijk spelen. Bij het ontmoeten van honden van andere rassen kunnen ze wel wat afstandelijk zijn. Laat ze in dat geval dan ook rustig kennismaken, zodat hij aan de andere hond kan wennen. Wanneer er sprake is van een goede socialisatie, kan een Sheltie ook zeker vrienden worden met een hond van een ander ras.

Als je op zoek bent naar meer informatie over het karakter van een Sheltie kijk dan eens naar dit artikel waarin ik Sheltie eigenaren vroeg om de positieve en negatieve eigenschappen van hun honden te benoemen.

Wat is de prijs van een Bi-Blue Sheltie?

De prijs van een Bi-Blue Sheltie hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de reputatie van de fokker, zijn locatie en de bloedlijn van de hond. Een Sheltie kost gemiddeld tussen de €1200,00 en €1800,00. Aangezien Bi-Blue Shelties niet heel veel voorkomen, kunnen ze ook zeker duurder zijn. Wanneer je echter geen puppy van een eersteklas bloedlijn hoeft te hebben, is de prijs vaak wat lager.

Puppy’s van een eersteklas bloedlijn worden vaak ingezet voor hondenshows of om te fokken. Wanneer je een hond in huis haalt als gezinshond, hoeft deze zeker niet van een eersteklas bloedlijn te zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Tricolor Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs – met foto’s

Sable Sheltie – Uiterlijk, Karakteristieken en Prijs (met foto’s)

Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig?