Home » Vindt een Border Collie het fijn om te zwemmen?

Vindt een Border Collie het fijn om te zwemmen?

Border Collies zijn enorm energiek en vinden het heerlijk om te bewegen. Voldoende fysieke stimulatie is dan ook erg belangrijk voor dit hondenras. Je kunt lekker met ze gaan hardlopen, een apporteerspelletje doen of met ze gaan fietsen. Maar kun je ook met ze gaan zwemmen? En houden ze hier wel van?

Houdt een Border Collie van zwemmen?

Het is moeilijk om van tevoren te weten of een Border Collie het fijn vindt om te zwemmen of niet. Sommige Border Collies zijn gek op water, terwijl andere er een hekel aan hebben. Wanneer een Border Collie een negatieve ervaring rondom water heeft, kan hij voor de rest van zijn leven onrustig worden van water.

Als je graag wilt dat jouw Border Collie het fijn vindt om te zwemmen, dan kun je dit zeker beïnvloeden. Net als bij de eerste keer wassen van een Border Collie kan jouw aanpak de houding van de hond tegenover water maken of breken.

Houdt in ieder geval deze vuistregel in gedachten; hoe jonger je een hond kennis laat maken met water, hoe beter. Verderop in dit artikel bespreken we hoe je ervoor kunt zorgen dat een Border Collie een positieve houding heeft tegenover water.

Kan een Border Collie goed zwemmen?

Veel mensen denken dat alle honden van nature kunnen zwemmen. Toch is dit niet altijd het geval. Er zijn hondenrassen die over het algemeen zelfs slechte zwemmers zijn. Hierbij kun je denken aan de Basset Hound, Boxers, Bulldogs, Teckels, de Pekingees, Mopshonden en andere honden met een vergelijkbare hoofdvorm en anatomie. Maar hoe zit dit nou met Border Collies?

Border Collies kunnen over het algemeen goed zwemmen. Houd echter altijd een oogje op je Border Collie als hij zwemt. Je hond kan verstrikt raken in rommel op de bodem, kramp krijgen door kou of teveel water binnenkrijgen tijdens bijvoorbeeld apporteren. Zorg ervoor dat je je Border Collie altijd uit het water kunt krijgen als er iets gebeurt!

Maar hoe zorg je er nou voor dat ze er ook echt van houden? We bespreken een techniek die ervoor kan zorgen dat een Border Collie het ook echt leuk vindt om lekker in een meer of riviertje te springen. Wat je hiervoor het beste kunt doen is het aanschaffen van een babyzwembad.

Puppy’s vinden het niet fijn wanneer ze de grond niet kunnen aanraken. Begin dan ook met een dunne laag water waarbij de pup de grond nog makkelijk kan aanraken. Maak ook gebruik van speeltjes. Gooi deze bijvoorbeeld in het zwembadje en laat de pup ze halen. Border Collies vinden het erg leuk om te apporteren, waardoor ze dan dus ook sneller het water in zullen gaan.

Beloon de pup wanneer ze een speeltje voor je uit het water halen met een compliment of traktatie. Houdt het tempo van de pup aan en dwing hem niet tot dingen die hij niet wil doen. Wanneer de pup het spel leuk begint te vinden, kun je geleidelijk wat meer water toevoegen in heb zwembadje.

Begin je te merken dat de hond het zwembadje is ontgroeid en al naar speeltjes begint te duiken? Dan kun je hem bijvoorbeeld meenemen naar een beek of een meertje om daar te gaan spelen. Zet een Border Collie in ieder geval niet onder druk en houdt het tempo van de hond aan. Op die manier is de kans groot dat een Border Collie het leuk vindt om lekker te gaan zwemmen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe intelligent is een Border Collie?

Hoe makkelijk is het om een Border Collie te trainen?


Border Collie Fokkers


Hoe lang kan een Border Collie zwemmen?

Over het algemeen kunnen Border Collies 10 tot 20 minuten aan één stuk zwemmen. Border Collies staan erom bekend een uitzonderlijk goed uithoudingsvermogen te hebben, en laten niet snel vermoeidheid zijn. Ze raken echter wel vermoeid, en daarom moet je als eigenaar goed opletten en op tijd stoppen. Laat je Border Collie niet zwemmen tot hij uitgeput is.

Vind je het spannend om je Border Collie het water in te laten gaan en weet je niet goed hoe lang hij het vol kan houden? Dan zou je hem ook een reddingsvest kunnen laten dragen. Border Collies zijn ook nog eens goede reddingshonden. Sommige Border Collies kunnen namelijk worden getraind om in diepe meren te duiken om eventuele lijken of drenkelingen te zoeken.

Als je Border Collie langer moet zwemmen of mee moet op een boot, kun je hem het beste een zwemvest laten dragen.

Zo zorg je ervoor dat je hond altijd veilig is, ook als je hem niet even snel uit het water kunt halen.

Gebruik bijvoorbeeld het super comfortabele zwemvest van Ezydog voor je actieve Border Collie.

De meeste honden vinden een zwemvest niet vervelend, maar zorg ervoor dat hij goed past en je hond voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Wanneer is het te koud voor een Border Collie om te zwemmen?

Of het te koud is voor een Border Collie om te zwemmen hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen geldt dat wanneer het voor jou te koud is het waarschijnlijk ook voor een hond te koud is. Voel dus van tevoren of je het zelf te koud vindt. Zou je er zelf inspringen? Dan is het waarschijnlijk ook warm genoeg voor jouw hond.

Het is af te raden om een hond te laten zwemmen in water met een temperatuur van minder dan 10 graden. Je riskeert onderkoeling, uitputting en je hond kan Cold Water Tail krijgen.

Border collie zwemmen

Ook de duur van het zwemmen is een belangrijke factor. Een snelle duik in koud water kan meestal niet zo veel kwaad voor een gezonde hond, vooral niet wanneer je hem daarna goed afdroogt. Vermijd het langdurig zwemmen in koud water.

Dit kan namelijk leiden tot onderkoeling. Andere factoren waar je rekening mee moet houden zijn de gevoelstemperatuur, de vochtigheid van de lucht en de bewolking. Deze factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat een natte hond het te koud krijgt.

Is zwemmen goed voor een Border Collie?

Zwemmen is zeker goed voor een Border Collie. Het is een uitstekende oefening om lekker energie kwijt te raken en te bewegen. Hieronder bespreken we een aantal voordelen van zwemmen voor een Border Collie.

Wat zijn de voordelen van zwemmen voor een Border Collie?

Allereerst is zwemmen een goede manier voor Border Collies om hun energie kwijt te raken tijdens warme, zomerse dagen. Ook is zwemmen een uitstekende activiteit voor een hond met een aandoening zoals heupdysplasie. Dit is een aandoening waar Border Collies over het algemeen wat vaker mee te maken krijgen. Zwemmen kan de spieren versterken die voor ondersteuning van de poten en heupen zorgen, zonder dat een Border Collie hierbij druk uitoefent op de gewrichten.

Over het algemeen kunnen Border Collies dus goed zwemmen. Het is wel belangrijk dat de hond het ook echt leuk vindt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om voor een positieve houding tegenover water bij een Border Collie te zorgen. Het belangrijkste is dat je de hond op zijn eigen tempo aan water laat wennen en hem niet onder druk zet. Wanneer je dit doet is de kans groot dat een Border Collie het heerlijk vindt om lekker te gaan zwemmen en om op deze manier zijn energie kwijt te raken.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

De uiterlijke verzorging van een Border Collie