Home » Een Border Collie adopteren, waar en hoe?

Een Border Collie adopteren, waar en hoe?

Het kopen van een Border Collie is een ontzettend leuk, opwindend en spannend proces. Je kunt op veel manieren een hond aanschaffen, zoals via een fokker of via Marktplaats. Maar heb je al eens overwogen om een hond te adopteren?

Hierbij gaat het meestal niet om pups, maar om volwassen Border Collies. Maar waar kun je nou precies een Border Collie adopteren? En waar moet je op letten bij de adoptie van een hond? In dit artikel vertellen we je alles wat je moeten weten over het adopteren van een Border Collie.

Als je overweegt een Border Collie te kopen, is het belangrijk dat je je verdiept in het ras en hondentraining als je dat nog niet gedaan hebt. Border Collies zijn fantastische honden om te hebben, maar ze vergen wel veel aandacht en tijd van je. Een van de boeken die je perfect kan helpen bij het trainen van je Border Collie is ‘Hondengedrag begrijpen‘. Het helpt je je hond beter te leren begrijpen en geeft je handige tips voor de training.

Waar kun je een Border Collie adopteren?

Je kunt een hond adopteren via het asiel, maar ook via een particulier als herplaatser. Wanneer je een Border Collie pup aanschaft via een fokker kost dat redelijk wat tijd en moeite. Hetzelfde geldt voor het adopteren van een volwassen Border Collie. Beide processen vereisen geduld en doorzettingsvermogen, maar dan heb je ook wat.

Het is van belang dat je verschillende websites in de gaten houdt en snel reageert wanneer je een Border Collie tegenkomt die perfect bij jou past. Ook bij de adoptie van een hond is een bezoek aan het asiel of de particulier erg belangrijk. Er zijn verschillende websites en organisaties waarbij je terecht kunt voor het adopteren van een Border Collie. Hieronder bespreken we een aantal belangrijke, zodat jij precies weet waar je terecht kunt wanneer jij een Border Collie wil adopteren.

Het adopteren van een Border Collie via een rasvereniging

Allereerst gaan we het hebben over de rasvereniging. Af en toe worden er via de rasverenigingen van Border Collies herplaatsers aangeboden. De websites van rasverenigingen zijn de perfecte plek wanneer je graag een Border Collie mét stamboom aan wil schaffen.

De rasvereniging in Nederland heet Border Collie Club Nederland (BCCN). Meer informate over herplaatsers via deze vereniging kun je hier vinden.

Houd er wel rekening mee dat herplaatsers via rasverenigingen niet vaak worden aangeboden. Daarnaast vinden ze vaak snel weer een nieuw thuis. Je zult er dus op tijd bij moeten zijn. Wanneer je een volwassen Border Collie met stamboom wil vinden bij een rasvereniging zul je geduld moeten hebben.

Over de prijs van een volwassen Border Collie via rasvereniging kunnen we niet heel veel zeggen. Deze wordt namelijk bepaald door de huidige eigenaar van de hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?

Border Collie prijs – Wat kost een Border Collie?

Beste halsbanden voor een Border Collie


Het adopteren van een Border Collie via Ikzoekbaas

Naast rasverenigingen zijn er ook nog andere websites die je in de gaten kunt houden. Eén van deze websites is Ikzoekbaas. Deze website is van de dierenbescherming. Hieronder bespreken we wat Ikzoekbaas precies is en hoe het adoptieproces via deze weg in zijn werk gaat.

Wat is Ikzoekbaas?

Zoals we al eerder benoemd hebben is Ikzoekbaas van de dierenbescherming. Wanneer je op zoek gaat naar een Border Collie kun je op verschillende dingen zoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe de hond zich gedraagt aan de lijn, de hoeveelheid vachtverzorging die de hond nodig heeft en hoe goed de hond los kan lopen tijdens een wandeling.

Via Ikzoekbaas vind je honden die in verschillende dierenasiels door heel Nederland verblijven. Wanneer je een Border Collie hebt gevonden die goed bij jou past kun je dan ook met deze dierenasiels contact opnemen.

Hoe werkt het adoptieproces?

Aangezien je contact opneemt met het dierenasiel hangt het dus ook van hen af hoe het adoptieproces precies in zijn werk gaat. De prijs van een Border Collie uit een asiel hangt af van een aantal factoren. Hieronder hebben we de tarieven van de dierenopvangcentra van de Dierenbescherming op een rijtje gezet. Deze tarieven zijn geldig van 1 januari 2021 t/m 31 december 2021.

HondPrijs
Hond jonger dan 1 jaar (incl. chippen, vaccineren en neutraliseren) €360,00
Hond vanaf 1 jaar tot 9 jaar (incl. chippen, vaccineren en neutraliseren) €240,00
Hond ouder dan 9 jaar (incl. chippen, vaccineren en neutraliseren) €240,00
Hond jonger dan 1 jaar (incl. chippen en vaccineren) €308,00
Hond vanaf 1 jaar tot 9 jaar (incl. chippen en vaccineren) €190,00
Hond ouder dan 9 jaar (incl. chippen en vaccineren) €190,00

Het adopteren van een Border Collie via Herplaatsing-huisdieren.nl

Naast Ikzoekbaas is er ook Herplaatsing-huisdieren.nl. Hier vinden mensen die door omstandigheden een nieuwe baas moeten zoeken voor hun huisdier mensen die op zoek zijn naar een nieuwe trouwe vriend. Hieronder bespreken we wat Herplaatsing-huisdieren.nl precies is en hoe het adoptieproces via deze weg in zijn werk gaat.

Wat is Herplaatsing-huisdieren.nl?

Herplaatsing-huisdieren.nl is een platform voor hondeneigenaren en mensen die op zoek zijn naar een hond. Wanneer een hondeneigenaar door omstandigheden een nieuw baasje voor zijn of haar hond moet vinden, willen veel van deze mensen zelf dit nieuwe baasje uitzoeken.

Veel hondeneigenaren vinden het namelijk fijn om zelf te kiezen wie hun hond van hen overneemt. Op deze manier hoeft de hond ook niet naar het asiel en kan hij bij zijn huidige baasje blijven totdat er een nieuw baasje is gevonden.

Hoe werkt het adoptieproces?

Zowel de huisdiereigenaren als de nieuwe baasjes worden uitgebreid geholpen bij het adoptieproces via Herplaatsing-huisdieren.nl. Hondeneigenaren kunnen hun voorkeuren voor een nieuw baasje aangeven.

Wanneer de hond online staat kunnen de potentiële nieuwe baasjes reageren. Bij het reageren moeten ze een aantal vragen invullen. Deze vragen gaan over de thuis-, woon- en leefomgeving. Door deze vragen te stellen kan er goed worden gekeken of de situatie van het potentiële nieuwe baasje matcht met de vereisten voor de hond. Hoe goed de match is wordt weergegeven met een score tussen de 1% en de 100%.

Wanneer er een goede match is kan de hondeneigenaar beslissen om het potentiële nieuwe baasje uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Na dit gesprek kan de hondeneigenaar besluiten om het proces te stoppen of om een tweede ontmoeting te regelen. Deze vindt dan plaats bij het potentiële nieuwe baasje. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de hond op een goede plek terechtkomt.

De prijs voor de hond bepaalt de hondeneigenaar zelf. De bemiddelingskosten bedragen €6,99. Deze betaal je in ieder geval. De hondeneigenaar kan daarbovenop een vergoeding tot €500,00 vragen.

Het adopteren van een Border Collie via Dierenasiels.com

Een andere website die je kunt gebruiken voor het adopteren van een Border Collie is Dierenasiels.com. Deze website is een handig platform voor alle dierenasiels in Nederland. Hieronder bespreken we wat Dierenasiels.com precies is en hoe het adoptieproces via deze weg in zijn werk gaat.

Wat is Dierenasiels.com?

Op Dierenasiels.com vind je alle beschikbare honden die in verschillende dierenasiels door Nederland verblijven. Op deze manier hebben nieuwe potentiële baasjes een duidelijk overzicht van de honden die ze kunnen adopteren, zodat ze niet elke afzonderlijke website van de verschillende dierenasiels af hoeven te gaan. In grote lijnen komt dit platform dan ook overeen met Ikzoekbaas.

Hoe werkt het adoptieproces?

Wanneer je de Border Collie hebt gevonden die je zoekt, kun je contact opnemen met het asiel waar de hond verblijft. Hierna zal het asiel samen met jou gaan kijken of de hond goed past bij jouw leefsituatie, jouw eventuele andere huisdieren en jouw ervaring. Door dit te doen wordt de kans van slagen zo groot mogelijk gemaakt.

Het adopteren van een Border Collie via Verhuisdieren

Verhuisdieren is een website waar je niet alleen honden ter adoptie kunt vinden, je kunt er ook oppas voor je hond vinden of op huisdieren van anderen passen.

Op de verhuisdieren website vind je vooral heel veel herplaatsers uit het buitenland, maar er zijn ook een aantal Nederlandse honden tussen. Ook zijn er veel Collie kruisingen die je hart natuurlijk ook heel goed kunnen stelen!

De website werkt heel makkelijk, je maakt simpelweg een account en je geeft aan welke eisen je stelt aan een hond en wat je hem zelf kunt bieden. Als er een match is, kun je contact opnemen met de eigenaar. Voor deze contactgegevens moet je 25 euro betalen, maar dat is natuurlijk een schijntje als je een hond hebt gevonden die precies bij je past.

Het adopteren van een Border Collie via Marktplaats

Op Marktplaats kun je ontzettend veel dingen kopen, waaronder dieren. Wanneer je een hond wil aanschaffen is dit echter niet de meest betrouwbare website. Waar je vooral op moet letten is dat je niet te maken krijgt met broodfokkers. Broodfokkers zijn hondenhandelaren die niet altijd het beste voor hebben met de dieren.

Je vindt echter niet alleen broodfokkers op Marktplaats. Ook hondeneigenaren die door omstandigheden een nieuw huis voor hun hond moeten zoeken plaatsen een advertentie op Marktplaats.

Dit zijn uiteraard de advertenties die je niet hoeft te vermijden. Mede hierom is het toch verstandig om Marktplaats in de gaten te houden. Adopteer nooit een hond zonder hem eerst gezien te hebben en maak eerst kennis met de eigenaar van de hond. Op die manier weet je zeker dat de hond goed bij je past.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Een puppy kopen via Marktplaats – lees dit eerst!

Alles wat je moet weten over het kopen van een Border Collie op Marktplaats

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie


Het adopteren van een Border Collie via sociale media

Het laatste platform dat we in dit artikel behandelen is sociale media. Vooral Facebook kan je helpen bij het vinden vaan een Border Collie herplaatser. Ga op zoek naar Facebookpagina’s waar herplaatsers worden aangeboden.

Houd er rekening mee dat je vaak even geduld moet hebben. Blijf ook regelmatig kijken of er een Border Collie beschikbaar is. De voordelen van het zoeken naar een herplaatser via sociale media is dat je direct contact op kunt nemen met de hondeneigenaar en dat het gratis is.

Waar moet je op letten bij het adopteren van een Border Collie?

Bij het adopteren van een Border Collie zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Aangezien het vaak gaat om Border Collies die al volwassen zijn, staat het karakter en de gezondheid van de hond al grotendeels vast.

Het voordeel is dan ook dat je kunt kiezen voor een oude, rustige Border Collie of voor een jonge, speelse Border Collie. Je kunt echt op zoek gaan naar een hond die perfect bij jou past. Om een Border Collie te vinden die perfect bij jou past bespreken we hieronder vier dingen waar je op moet letten bij het adoptieproces.

De gezondheid van de Border Collie

Wanneer je een Border Collie wil gaan adopteren zul je goed op de gezondheid van de hond moeten letten. Uiteraard is het ook heel mooi als je een hond met gezondheidsproblemen een veilig thuis geeft, maar dan moet je wel in staat zijn om eventuele behandelingen en medicijnen te betalen. Bezoekjes aan de dierenarts, pijnstillers, ontstekingsremmers etc. zijn namelijk niet goedkoop. Kun je dit wel betalen? Dan is het natuurlijk prachtig als je deze honden een warm thuis wil geven.

Wil je voor een gezonde hond gaan? Dan is hij bij voorkeur niet te zwaar en heeft hij een gezonde hoeveelheid energie die van de leeftijd van de Border Collie afhangt. Het is heel belangrijk om goed kennis te maken met een Border Collie als je er een wil adopteren. Je zou ook aan de huidige eigenaar kunnen vragen of je even mag gaan wandelen met de hond, zodat je hem een beetje kan leren kennen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen


Het karakter van de Border Collie

Het is erg handig om van tevoren goed te weten wat het karakter precies is van de Border Collie die je wil adopteren. Uiteraard zijn Border Collies van hetzelfde ras, maar dat betekent niet dat ze ook hetzelfde karakter hebben.

Over het algemeen zijn Border Collies zeer intelligent, volgen ze graag commando’s op van hun baasjes en hebben ze veel energie. Houd er dan ook rekening mee dat een Border Collie veel beweging nodig heeft.

Wanneer je het liever wat rustiger aan doet kun je misschien beter kiezen voor een wat oudere Border Collie. Deze hebben over het algemeen wat minder energie dan de jongere Border Collies en dus ook wat minder beweging nodig.

Denk goed na over wat bij je past en probeer uitgebreid kennis te maken met de hond en de eigenaar. De eigenaar kan je uiteraard meer vertellen over het karakter en de gezondheid van de hond. Op die manier kun je erachter komen of de Border Collie goed bij je past.

Jouw eigen thuissituatie

Niet elke hond past in elke thuissituatie. Wanneer je bijvoorbeeld zelf al huisdieren hebt, zul je voor een hond moeten gaan die goed overweg kan met andere huisdieren. Ook wanneer je kinderen hebt kun je het beste kiezen voor een hond die goed om kan gaan met kleine kinderen. Denk dus van tevoren goed na over welke hond het beste bij jouw thuissituatie past.

De tijd die je wil gaan besteden aan de hond

Als je een Border Collie aan wil schaffen zul je voldoende tijd moeten hebben om hem te verzorgen en met hem te bewegen. Een Border Collie is een energieke hond die veel training en uitdaging nodig heeft.

Je kunt echter wel je werk en een hond combineren, maar hier zul je soms wat aanpassingen voor moeten doen. Ga van tevoren na hoe jouw dag eruit ziet en of een hond past in jouw leven. Ga ook na of de hond waar je voor wil gaan goed alleen thuis kan zijn wanneer dit nodig zou zijn.

Of je een Border Collie nu bij een fokker haalt, via Marktplaats aanschaft of adopteert; denk goed na over je keuze en ga voor een hond die goed bij jou en jouw thuissituatie past. Maak altijd goed kennis met een Border Collie en vraag de huidige eigenaar naar informatie over de gezondheid en het karakter van de hond. Wanneer je dit allemaal doet kun je een hond een fijn thuis bezorgen. 


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Is een Border Collie een goede keuze voor een nieuwe hondeneigenaar?

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?