Home » Mini Border Collie – alles wat je moet weten

Mini Border Collie – alles wat je moet weten

Wil je al heel lang een Border Collie, maar is hij nét iets te groot voor in jouw huis? Heb je al naar andere, kleinere honden gekeken, maar kun je de gedachte van een Border Collie niet loslaten? Dan klinkt een mini Border Collie natuurlijk als een hele aantrekkelijke oplossing. In dit artikel vind je dan ook alles wat je moet weten over dit type hond.

TIP: Als je meer wilt weten over Border Collies, lees dan dit fascinerende e-book Border Collie Geheimen. Je kunt het direct downloaden en vandaag nog lezen!

De belangrijkste eigenschappen van een miniatuur Border Collie

Een Mini Border Collie is geen echt ras, en wordt in Nederland ook niet door professionele fokkers gefokt. Een Mini Border Collie zou in principe gefokt kunnen worden door op het dwerg-gen te selecteren, maar dit geeft vaak honden met gezondheidsproblemen.

Een andere manier om kleine Border Collies te fokken is door te selecteren op grootte binnen Border Collies, maar dit is een veel langer proces en voor zover we weten zijn er geen fokkers in Nederland die dit doen.

Wat je verder vaak tegenkomt, vooral bij broodfokkers, is dat een kruising van een Border Collie met een ander, kleiner ras als mini Border Collie geadverteerd wordt. Hiervoor worden vaak Shelties gebruikt.

Over de eigenschappen van een mini Border Collie is dus niet heel veel met zekerheid te zeggen, maar hieronder kun je er toch een overzicht.

Hoe groot kan een mini Border Collie worden?

Zoals de naam al zegt zijn mini Border Collies kleiner dan ‘normale’ Border Collies. Dit komt vooral door het feit dat hun poten minder lang zijn. Border Collies kunnen gemiddeld 55 tot 65 centimeter groot worden. Mini Border Collies worden daarentegen maar liefst 10 centimeter kleiner, namelijk 45 tot 55 centimeter. Het verschil is dus echt wel te zien.

Aangezien Mini Border Collies geen officieel ras zijn, kunnen er grote verschillen zijn als het op de grootte van de hond aankomt. Als het om een kruising gaat, bepaalt de ouder van het andere ras hoe groot de pup zal worden.

Wat is het gemiddelde gewicht van miniatuur Border Collies?

Aangezien mini Border Collies kleiner zijn dan Border Collies, is het logisch dat ze ook minder wegen. Het kan van belang zijn om te weten hoe zwaar ze worden wanneer je van plan bent om er een aan te schaffen.

Mini Border Collies wegen gemiddeld 13 tot 18 kilo. Dat is een stuk minder dan dat Border Collies wegen. Zij wegen gemiddeld maar liefst 15 tot 21 kilo.

Ook hier geldt weer dat er grote verschillen kunnen zijn. Mini Border Collies zijn heel zeldzaam in Nederland, en meestal een resultaat van een kruising met een kleiner ras. De hoogte en het gewicht kan dus heel onvoorspelbaar zijn.

Hoe lang leeft een mini Border Collie gemiddeld?

Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de hond is, hoe langer ze leven. Aangezien mini Border Collies kleiner zijn dan Border Collies, betekent dat dus dat ze ook net wat langer leven.

Border Collies zijn over het algemeen gezonde rassen en kunnen dan ook 10 tot 14 jaar oud worden. Mini Border Collies kunnen zelfs nog wat ouder worden, mits er geen ongezonde genen zijn doorgegeven.

De persoonlijkheidskenmerken en het temperament van miniatuur Border Collies

Wanneer je een hond in huis wilt halen is het goed om te weten welke persoonlijkheidskenmerken en welk temperament een bepaald ras heeft.

Over het algemeen hebben miniatuurversies van de meeste rassen ongeveer hetzelfde temperament als hun grotere versies. Dit geldt ook voor mini Border Collies. Net als Border Collies zijn mini Border Collies enorm energiek en vrolijk. Het herdersinstinct is bij hen ook doorgegeven en is dan ook prominent aanwezig.

Mini Border Collies zijn ook erg slim. Ze vinden het heerlijk om ergens mee bezig te zijn. Laat ze niet té lang alleen. Wanneer je dat doet kunnen ze destructief worden en dat wil je natuurlijk niet. Het blijft een feit dat ze energiek zijn, wat betekent dat ze veel wandelingen en speeltijd buiten nodig hebben.

Als de Mini Border Collie het resultaat is van een kruising, wordt een deel van het temperament natuurlijk ook bepaald door het ouderdier van het andere ras. Dit kan bijvoorbeeld een Sheltie, een Poedel, een Keeshondje, Kooiker of misschien zelfs een Chihuahua zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe lang kan een Border Collie alleen thuis blijven?

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


De voordelen van een miniatuur Border Collie

Elke hond heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen, ook mini Border Collies. Het is daarom belangrijk dat je deze voor jezelf goed op een rijtje zet om te beslissen of dit type hond bij je past. Om je een handje te helpen hebben we zowel de voordelen als de nadelen van een mini Border Collie op een rijtje gezet. We beginnen met de voordelen.

Mini Border Collies leren snel

Wanneer je nog geen ervaring hebt met Border Collies in het algemeen, zul je je verbazen over hoe snel ze dingen onder de knie hebben. Border Collies zijn één van de meest intelligente hondenrassen. Mini Border Collies zijn dat dus ook. Uiteraard kost het wel wat tijd voordat ze dingen helemaal snappen, maar wanneer het kwartje eenmaal valt zullen ze het ook niet meer vergeten. Je kunt ze echt bijna alles leren. Dit is dan ook een enorm voordeel van dit type hond.

Miniatuur Border Collies vinden het heerlijk om te spelen

Wat is er nou leuker dan lekker met je hond bezig te zijn? Nou niks dus. Mini Border Collies denken er net zo over. Ze vinden het heerlijk om met je te spelen en gaan dan ook met alle plezier de bal halen wanneer je die gooit. Mini Border Collies spelen ook graag met frisbees of andere dingen die je voor ze kunt gooien. Op die manier kunnen ze laten zien hoe goed ze kunnen vangen. Mini Border Collies zijn erg gemotiveerd om nieuwe acties en gedragingen te leren. Ze gebruiken dit als een manier om actief te blijven.

Mini Border Collies zijn enorm intelligent

Wanneer je zelf een snelle denker bent, past een mini Border Collie perfect bij jou. Dit type hond moet namelijk zowel fysiek als mentaal uitgedaagd worden. Een hond mentaal uitdagen kan ontzettend leuk zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door puzzelspeelgoed of uitdagende spellen toe te voegen aan de dagelijkse routine met de hond. Niet alleen is het leuk om te doen, je maakt er de hond ook ontzettend blij mee.

Mini Border Collies zijn zeer geschikte gezinshonden

Over het algemeen zijn Border Collies vrolijke honden die graag in contact staan met hun baasjes. Ook kunnen ze vaak goed overweg met kleine kinderen. Wanneer je dus een hond wil aanschaffen, maar rekening moet houden met je gezin en kleine kinderen, dan kun je prima gaan voor een mini Border Collie. Mini Border Collies kunnen je zelfs helpen met het in de gaten houden van kleine kinderen. Ben je even weg? Dan zorgen Border Collies ervoor dat kinderen blijven waar ze moeten zijn. Hoe handig?


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Hoe erg verharen Border Collies?

Beste hondenborstel voor een Border Collie


De nadelen van een miniatuur Border Collie

Naast al deze voordelen zijn er ook een aantal nadelen. Een van de grootste nadelen van een Mini Border Collie is dat het (nog) geen echt ras is, en er dus bijna geen fokkers zijn. Dit zorgt er ook voor dat de grootte, het uiterlijk en het temperament van de hond enorm kan verschillen.

Mini Border Collies kunnen kruisingen zijn

Vaak is een Mini Border Collie een kruising tussen een Border Collie en een kleiner ander ras. Dit zorgt ervoor dat je hond ook eigenschappen van het andere ras heeft. Zo kan een kruising met een Sheltie bijvoorbeeld een wat grotere neiging hebben om veel te blaffen.

Je moet rekening houden met de behoefte aan beweging

Zoals al eerder benoemd zijn Border Collies, en dus ook mini Border Collies, vaak enorm energiek en actief. Ze doen niets liever dan bewegen en daar zul je rekening mee moeten houden. Het kan als iets positiefs worden ervaren, zéker als je zin hebt om eens lekker een grote ronde te gaan wandelen.

Maar ook als je er geen zin in hebt zul je met een mini Border Collie naar buiten moeten. Ben je niet in staat om elke dag te bewegen met de hond? Dan kan dat resulteren in destructief gedrag. Houd er dus rekening mee dat een mini Border Collie enorm veel behoefte heeft aan beweging en dat je dus ook dagelijks met hem op pad zal moeten.

Mini Border collie

Houd rekening met ontsnappingsgevaar

De hoge mate van intelligentie zorgt ervoor dat mini Border Collies heel goed zijn in het zoeken van ontsnappingsmogelijkheden, zéker omdat ze een stuk kleiner zijn dan Border Collies. Ze doen dit niet omdat ze hun baasjes niet leuk vinden, maar omdat ze ervan houden om op ontdekkingstocht te gaan.

Het is dan ook belangrijk dat je een mini Border Collie goed in de gaten houdt wanneer hij alleen buiten is én dat je ervoor zorgt dat de tuin goed beveiligd is. Een goede beveiliging is belangrijk, want deze slimme honden kunnen zelfs ontdekken hoe ze bepaalde sloten open moeten maken.

Te weinig mentale stimulatie kan leiden tot gedragsstoornissen

Wanneer een mini Border Collie niet genoeg mentale stimulatie krijgt en dit een chronisch probleem wordt, kan dit resulteren in een eetstoornis. Het is dan zelfs zo erg dat de hond helemaal weigert om te eten. Hem dwingen helpt niet en zelfs eten dat ze enorm lekker vinden zullen ze weigeren.

Het is niet zo dat ze niet meer kunnen eten, ze gebruiken het als een signaal om met jou te communiceren dat ze ongelukkig zijn. Houdt er dus rekening mee dat je ervoor moet zorgen dat een mini Border Collie genoeg metaal wordt uitgedaagd.

Hoeveel kost een Mini Border Collie?

De gemiddelde prijs van een mini Border Collie begint bij ongeveer 500 euro en kan oplopen tot meer dan 1000 euro. In Nederland zal het heel moeilijk zijn om aan een goed Mini Border Collie te komen. Let heel goed op dat je geen pup koopt bij een broodfokker!

Als je een kleine herdershond wil, kun je ook gaan voor een Mini Aussie, een Sheltie of bijvoorbeeld een Corgi. Ga altijd voor een pup van ouders die uitgebreid getest zijn op lichamelijke en erfelijke aandoeningen. Border Collies zijn bijvoorbeeld gevoelig voor epilepsie, een nare ziekte die je veel ellende en hoge dierenartsrekeningen bezorgt!

We hopen je in dit artikel alle informatie te hebben gegeven die jij wilde hebben over een mini Border Collie. Ga na of dit type hond bij jou past en kijk naar wat hij nodig heeft. In feite is een mini Border Collie bijna hetzelfde als een Border Collie, maar dan net even wat kleiner.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie

Border Collie Fokkers