Home » Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Border Collies zijn enorm energieke honden. Vroeger werden ze dan ook puur gefokt voor het houden van schapen. Ze doen niets liever dan de hele tijd rennen en hebben dan ook een enorme drang om te werken. Wanneer je van beweging houdt is een Border Collie de perfecte hond voor jou. Maar hoeveel beweging hebben ze nou precies nodig? In dit artikel geven wij antwoord op de vraag hoeveel beweging een Border Collie nodig heeft.

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Het verschilt uiteraard per leeftijd hoeveel beweging een Border Collie nodig heeft. Een pup kan nu eenmaal minder beweging aan dan een volwassen hond. Hetzelfde geldt voor een senior Border Collie. Om alles zo duidelijk mogelijk uit te kunnen leggen hebben we de levensfases dan ook ingedeeld in drie delen: Border Collie puppy’s, volwassen Border Collies en senior Border Collies.

Border collie leeftijdTijd
< 3 maanden oude Border Collie15 minuten (twee keer per dag)
< 6 maanden oude Border Collie30 minuten (twee keer per dag)
< 9 maanden oude Border Collie45 minuten (twee keer per dag)
volwassen Border Collie1,5 – 2 uur per dag
senior Border Collie< 60 minuten per dag

Hoeveel beweging heeft een Border Collie pup nodig?

Een Border Collie pup moet elke dag kunnen bewegen. Ze zijn al zeer actief en hebben dan ook veel energie. Border Collie puppy’s hebben al vroeg de drang om aanwijzingen op te volgen en om te werken. Ze kunnen door de hoeveelheid aan energie een uur of meer per dag bewegen. Er is geen vaste hoeveelheid beweging die ze per dag nodig hebben, maar er is wel een vuistregel om zo goed mogelijk in te schatten wat een goede hoeveelheid is. Laat een Border Collie pup twee keer per dag vijf minuten bewegen voor elke maand dat hij oud is.

Is de pup drie maanden oud? Dan is het dus goed om hem twee keer per dag een kwartier lang te laten bewegen. Is hij zes maanden oud? Dan is dat twee keer per dag een half uur. Is hij negen maanden oud? Dan is dat al twee keer per dag drie kwartier etc.

Hoe ver kan een Border Collie pup elke dag wandelen?

Hoe ver een Border Collie pup elke dag kan wandelen ligt dus aan het aantal maanden dat hij oud is. Wanneer de pup drie maanden oud is betekent dat dat hij twee keer een half uur kan wandelen. Houd er rekening mee dat het nog een klein hondje is dat nog niet zo hard loopt als een volwassen hond. Houd het tempo van de pup aan en leg de afstand af die je in een half uur af kunt leggen. Naarmate de pup ouder wordt kun je langere wandelingen maken en zul je dus ook een langere afstand af kunnen leggen. Focus je dus meer op de duur van de wandeling dan op de afstand en houd rekening met het looptempo van de pup.

Hoeveel beweging heeft een volwassen Border Collie nodig?

Het is van cruciaal belang dat een volwassen Border Collie genoeg beweegt.

Voor de meeste gezonde, volwassen Border Collies is minstens 90 minuten beweging per dag nodig. Dit mag uiteraard meer zijn, maar zeker niet veel minder.

Ze moeten hun energie kwijt kunnen en natuurlijk fit blijven. De 90 minuten beweging hoeven niet alleen op te gaan aan een wandeling. Je kunt ook een bal gooien op een grasveld, met hem gaan fietsen of hem laten zwemmen. Niet alleen is het goed voor een Border Collie, ze vinden het ook nog eens ontzettend leuk.

Hoe ver moet een Border Collie elke dag wandelen?

De lengte van de perfecte wandeling is natuurlijk afhankelijk van de duur van de wandeling. Wil je een half uur gaan wandelen en de rest van de beweging besteden aan het gooien van een bal? Dan zal de afstand van de wandeling ook een stuk korter zijn dan wanneer je die dag ervoor kiest om alleen te gaan wandelen. Net als bij puppy’s is het belangrijker om naar de duur van de wandeling te kijken dan naar de afstand. De ene hond loopt harder dan de ander, dus ‘de perfecte afstand’ bepalen is lastig. Tijdens de wandeling zul je merken dat de hond zelf genoeg beweegt. Je kunt hem ook meenemen naar het bos en daar een ronde lopen. Op die manier kan een Border Collie lekker loslopen en eventueel achter een stok of bal aanrennen. Zo optimaliseer je de beweging en kan een Border Collie lekker zijn energie kwijt.

Hoeveel beweging heeft een senior Border Collie nodig?

Een senior Border Collie heeft minder beweging nodig dan een jongere Border Collie. Hoe ouder de hond wordt, hoe langzamer hij zal gaan lopen en hoe minder intensieve beweging hij nodig heeft. Er zijn een aantal tekenen waaraan je kunt herkennen dat een Border Collie langzamer wordt. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan het feit dat hij stijfheid ervaart na een wandeling, terughoudend is om lange afstanden te wandelen en minder interesse heeft in het halen van een bal wanneer je er een gooit. Probeer je dan ook aan te passen aan het looptempo van de hond en verminder de intensiteit. Ga lekker rustig wandelen in plaats van rennen of zwemmen.

Hoeveel moet een senior Border Collie wandelen?

Hoe ouder de hond wordt, hoe minder hij zal willen wandelen. Ga hem ook niet dwingen en laat hem rusten wanneer hij moe is. Je zult vanzelf merken hoe lang jouw Border Collie wil wandelen. Kijk goed naar de lichaamstaal en houdt in de gaten of hij er nog zin in heeft. Is hij moe en wil hij naar huis? Dan is het even genoeg beweging voor dat moment. Kort de afstand en de duur van de wandelingen in wanneer dat nodig is. Je kent jouw eigen hond vaak zelf het beste, waardoor je waarschijnlijk aanvoelt waar jouw hond behoefte aan heeft.

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig – grafiek

Fysieke oefeningen voor Border Collies

Wanneer we het hebben over beweging hebben we het niet alleen over wandelen. Je kunt nog veel meer dingen doen samen met jouw Border Collie. Hieronder vind je een aantal fysieke oefeningen die jij samen met hem kan doen.

Wandelen

Wandelen is uiteraard de activiteit waar je het eerste aan zal denken. Ga er lekker met hem op uit en wandel langs plekken die jij mooi vindt en waar jouw Border Collie misschien zelfs los kan lopen. Laat hem lekker snuffelen en geef hem de ruimte om te ontdekken. Zo kan hij niet alleen zijn energie kwijt, maar kan hij ook de omgeving verkennen.

Rennen

Border Collies vinden het heerlijk om te rennen. Het is een uitstekende manier om lekker veel energie kwijt te kunnen. Houd je van hardlopen? Neem hem dan mee. Laat hem met je mee rennen en houdt hem vast aan de lijn. Je zult merken dat de hond vanzelf jouw tempo aan zal nemen. Je kunt hem ook zelf laten rennen, zodat hij zijn eigen tempo aan kan nemen. Dit kan bijvoorbeeld door een bal te gooien in een grasveld.

Spelen

Spelen kun je uiteraard doen door een bal te gooien, maar je kunt ook andere dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan een flos. Een flos kun je gooien, maar je kunt ook ‘touwtrekken’. Trek zelf aan het ene uiteinde van de flos en laat de Border Collie aan het andere uiteinde trekken met zijn bek. Door dit te doen spant een Border Collie zich in en kan hij ook energie kwijt. Je zou het zelfs eventueel binnenshuis kunnen doen. Perfect voor wanneer het regent.

Zwemmen

Je kunt een Border Collie ook laten zwemmen. Honden hebben een aanleg voor zwemmen en hoeven dit niet te leren. Ze krijgen het vanzelf onder de knie door het gewoon te proberen. Sommige Border Collies houden niet van water, maar sommige vinden het heerlijk om het water in te plonzen. Je zult tijdens een wandeling langs een vijver of meertje vanzelf merken of hij het leuk vindt of niet. Houd wel rekening met vieze vloeren en een onaangenaam geurtje wanneer je thuiskomt.

Fietsen met een Border Collie

Fietsen met een Border Collie gaat ook prima. Het is een goede manier om hem lekker veel te laten bewegen. Stap op de fiets en houd de hond aan de lijn. Laat hem naast de fiets rennen en houd in de gaten of hij niet te moe wordt. Er zijn ook speciale hulpmiddelen voor het fietsen met een hond. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat je niet zelf de hond aan de lijn hoeft te houden en maken het fietsen met een Border Collie een stuk veiliger. Doe dit ook niet met een ongetrainde hond, maar zorg ervoor dat de Border Collie naar jou luister wanneer je samen op pad gaat.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Hoe lang kan een Border Collie alleen thuis blijven?

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


Mentale oefeningen voor Border Collies

Naast fysieke oefeningen zijn er ook nog mentale oefeningen. Ook deze zijn belangrijk voor Border Collies. Border Collies zijn enorm intelligent, waardoor ze ook graag mentaal uitgedaagd worden. Hieronder vind je een aantal mentale oefeningen die jij samen met jouw Border Collie kan doen.

Verstoppertje

Eén van de dingen die je kunt doen om een Border Collie mentaal uit te dagen is het spelen van verstoppertje. Verstop een koekje of iets anders waarin hij geïnteresseerd is in het huis of in de tuin en laat hem niet zien waar je het stopt. Wanneer je klaar bent laat je hem het koekje of het speelgoed zoeken. Moedig hem aan en zoek wanneer nodig met hem mee. Je kunt ook jezelf verstoppen en hem jou laten zoeken. Je zou hem dan eventueel kunnen helpen door af en toe wat geluidjes te maken.

Trainen

Een uitstekende mentale uitdaging is het trainen van een Border Collie. Waarschijnlijk wil je dit sowieso al doen, dus is het een perfecte combinatie van het leren van commando’s aan een hond en het mentaal uitdagen van een Border Collie. Leer hem commando’s als ‘zit’, ‘af’ of ‘blijf’. Er zijn nog veel meer andere commando’s die je aan hem kunt leren, maar begin bij de makkelijkste en de meest noodzakelijke.

Puzzels

Er zijn speciale puzzels die zijn ontwikkeld voor huisdieren. Een voorbeeld van zo’n puzzel is een houten plaat met vakjes erin. In deze vakjes kun je iets lekkers stoppen voor jouw Border Collie. Over deze vakjes plaats je dan kleine houten blokjes die de hond om kan klappen of aan de kant kan schuiven. Laat de Border Collie zien dat je de beloning in de vakjes doet en laat hem daarna zelf proberen om deze er weer uit te krijgen. Border Collies vinden dit ontzettend leuk om te doen én het is een hele goede mentale oefening.

We hopen je met dit artikel genoeg te hebben geïnformeerd over de behoeftes van een Border Collie als het aankomt op beweging. Trek er samen lekker op uit en probeer hem ook mentaal uit te dagen. Zo zorg jij ervoor dat jouw Border Collie lekker in z’n vel zit.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?