Home » Australian Shepherd leeftijd – Hoe lang leven Australian Shepherds?

Australian Shepherd leeftijd – Hoe lang leven Australian Shepherds?

Bij de keuze voor een hond zijn er veel dingen waar je rekening mee kunt houden. Is een hond makkelijk te trainen? Verhaart hij veel? En hoe zit het met de levensduur. Het spreekt voor zich dat elke hondeneigenaar wil dat zijn of haar hond zo oud mogelijk wordt. Het is dan ook helemaal niet gek om naar de levensverwachting van een ras te kijken voordat je er eentje aanschaft. Dus hoe zit dat met de Australian Shepherd? Hoe oud wordt dit hondenras gemiddeld?

Wat is de gemiddelde levensduur van een Australian Shepherd?

Een Australian Shepherd behaald gemiddeld een leeftijd van 12 tot 15 jaar oud. Wanneer je kijkt naar de grootte van deze hond en de gemiddelde leeftijdsverwachting van honden met een vergelijkbare grootte, komt dit redelijk overeen.

Een gemiddelde levensduur zegt natuurlijk niet alles. Een Australian Shepherd kan uiteraard zowel jonger als ouder worden dan twaalf tot vijftien jaar oud. Het ligt onder andere aan de levensstijl en de verzorging van de hond hoe oud deze wordt. Wordt hij goed verzorgt en is zijn levensstijl gezond? Dan kan hij zeker een paar jaar ouder worden.


TIP: Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je Aussie pup zo oud mogelijk wordt. Een van de meest nuttige en briljante boeken die je daarbij kan helpen is ‘Een hondenleven lang, fysiek en mentaal in balans‘. Martine Burgers vertelt je in dit boek uitgebreid hoe je voor je hond moet zorgen en hoe je hem in elk stadium van zijn leven het beste kunt trainen.


Hoe lang leven Australian Shepherds?

In een recente poll vroeg ik 220 Australian Shepherd eigenaren op welke leeftijd hun hond overleed.

De resultaten staan in de grafiek hieronder. De meest voorkomende leeftijd voor Australian Shepherds om te overlijden is 13 jaar. 16% van alle respondenten in onze poll gaf aan dat 13 de leeftijd was waarop hun hond overleed. De op een na grootste groep met 15% van alle deelnemers beweert dat ze een jaar eerder “afscheid” hebben moeten nemen van hun hond op de leeftijd van 12 jaar.

Slechts 17% van alle respondenten had het genoegen om hun Aussie 15 jaar of langer te zien leven. Helaas gaf bijna 10% aan dat hun hond de leeftijd van 10 jaar niet heeft gehaald met een slechte gezondheid en terminale ziektes als belangrijkste oorzaak voor hun dood.

Hoe lang leven Australian Shepherds
Hoe lang leven Australian Shepherds

Welke leeftijd wordt bij een Australian Shepherd als “oud” beschouwd?

Een Australian Shepherd kan als ‘oud’ of ‘senior’ worden beschouwd wanneer de hond de leeftijd van tien jaar oud bereikt. Vanaf dat moment zul je merken dat het rennen minder snel gaat en het springen minder hoog dan dat voorheen het geval was.

Het is niet zo dat de hond niet meer mag bewegen als hij tien jaar of ouder is, want beweging blijft belangrijk. Pas echter wel de intensiteit aan van bijvoorbeeld de wandelingen of het spelen. Laat hem ook wat vaker checken door de dierenarts, want hoe ouder de hond, hoe vatbaarder hij wordt voor blessures en ziektes.

Wat was de leeftijd van de oudste Australian Shepherd ooit?

De oudste Australian Shepherd ooit leefde in de vorige eeuw en werd maar liefst 29 jaar en 5 maanden oud. Dit is bijna 15 jaar meer dan de gemiddelde leeftijd van dit hondenras. De betreffende Australian Shepherd heette Bluey en was en vrouwelijke hond. Ze leefde in Australië en was een veedrijvershond. Na 29 jaar en 5 maanden lang geleefd te hebben werd ze in 1939 geëuthanaseerd.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Zijn Australian Shepherds goede honden voor in kleine appartementen?

Beste hondenspeelgoed voor een Australian Shepherd

In welke hondensporten zijn Australian Shepherds goed?

Wat zijn de tekenen van ouderdom bij Australian Shepherds?

Uiteraard zijn de tekenen van ouderdom bij elke hond anders. Toch zijn er standaard tekenen op zowel fysiek als mentaal gebied waaraan je kunt herkennen dat jouw hond ouder aan het worden is.

Fysieke tekenen van ouderdom

Op fysiek gebied zijn er een aantal tekenen waaraan je ouderdom bij een Australian Shepherd kunt herkennen.

Moeite met bewegen

Wanneer een hond ouder wordt, krijgt hij vaak steeds meer moeite met bewegen. Hierin zijn ze dus hetzelfde als mensen. In een hogere auto springen, traplopen en vlot opstaan lukt vaak niet meer. Oudere honden merken vaak de eerste bewegingsmoeilijkheden bij het gebruiken van hun achterpoten.

Degeneratieve ziektes of artritis kunnen de oorzaak zijn van de bewegingsproblemen. Raadpleeg een dierenarts wanneer je deze tekenen bij jouw hond ziet opspelen. Er zou dan kunnen worden gekeken naar eventuele medicatie of supplementen die jouw hond kunnen helpen. Ook de intensiviteit van het bewegen zal aangepast moeten worden, wat betekent dat de wandelingen korter worden en de bewegingen minder zwaar.

Lees Meer: Heupdysplasie bij honden

Gewichtsverandering

Oudere honden hebben vaak te maken met gewichtstoename. Dit is natuurlijk niet gek, want hoe ouder een hond wordt, hoe minder actief hij is. Houdt deze gewichtstoename in de gaten, want een dieet of verandering in de mate van lichaamsbeweging kan nodig zijn.

Het omgekeerde kan ook voorkomen, aangezien een oude hond ook gewicht kan verliezen. De spiermassa neemt vaak af, maar gewichtsverlies kan ook worden veroorzaakt door een verminderde eetlust, een spijsverteringsziekte of een slechte opname van bepaalde voedingsstoffen. Verliest jouw hond erg veel gewicht binnen een korte tijd? Dan is het belangrijk dat je jouw dierenarts raadpleegt.

Lees Meer: Het ideale gewicht van een Australian Shepherd

Troebele ogen of minder goed zien

Nucleaire sclerose, oftewel troebele ogen, kan zeer geleidelijk ontstaan. De kans is dan ook groot dat je dit eerst niet doorhebt. Wanneer de ogen van jouw hond troebel worden, betekent dit niet meteen dat hij ook minder goed ziet. Toch kan het wel degelijk voorkomen dat hij last heeft van een oogziekte, zoals staar.

Gelukkig zijn de meeste oogziekten eenvoudig te behandelen. Houd een oudere hond wel extra goed in de gaten wanneer hij zich beweegt. Merk je namelijk dat hij vaker tegen dingen aanloopt? Dan zou het kunnen zijn dat hij slechter ziet en last heeft van een minder gezichtsvermogen.

Moeite met plassen of incontinentie

Ook hierin lijken honden op mensen. Wanneer ze ouder worden kunnen ze moeite krijgen met plassen, maar ook moeite krijgen met het ophouden van hun plas. Het kan zijn dat de hond dan last heeft van een nierziekte of een urineweginfectie. Gelukkig is incontinentie vaak goed te behandelen en zijn er medicijnen die hierbij kunnen helpen.

Een slechte adem

Een oudere hond kan plotseling lastkrijgen van een slechte adem. Dit kan veroorzaakt worden door een infectie, tandvleesproblemen of tandbederf. Door een zwakker immuunsysteem heeft het lichaam van de hond steeds meer moeite om eventuele infecties te bestrijden. Het is dus extra belangrijk dat je het gebit van een oudere hond goed verzorgt. Een dierenarts zou eventueel een bloedonderzoek kunnen doen om erachter te komen of een hond last heeft van een infectie of niet.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blaffen Australian Shepherds veel?

Beste halsbanden voor een Collie

Zijn Australian Shepherds goed met katten?

Mentale tekenen van ouderdom

Naast fysieke tekenen zijn er ook mentale tekenen waaraan je ouderdom bij een Australian Shepherd kunt herkennen. Veranderingen in gedrag kunnen worden veroorzaakt door verschillende dingen.

Allereerst kan het zijn dat een hond wat chagrijniger wordt doordat het dier last heeft van fysieke pijn. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door artritis. Een hond kan ook steeds vaker slapen en een dutje verkiezen boven een wandeling. Dit is niet gek, aangezien de hond ouder wordt en minder energie heeft. Probeer hem dan ook niet tot een wandeling te verplichten en geef hem de mogelijkheid om een dutje te doen wanneer hij die nodig heeft.

Dit zijn echter niet de enige mogelijke oorzaken van een verandering in het gedrag van de hond, want deze kan ook veroorzaakt worden door het Canine Cognitive Dysfunction Syndrome (CCDS). Dit is een vorm van dementie die je kunt vergelijken met Alzheimer bij mensen. Je kunt CCDS bij een hond herkennen aan een aantal tekenen en veranderingen in gedrag. Denk hierbij aan een verandering in de bewegingsbehoefte, het vergeten van bepaalde commando’s, een verhoogde angst en verwarring. Ook desoriëntatie, repetitief of dwangmatig gedrag, een veranderde slaapcyclus, angst voor mensen en/of voorwerpen waar de hond bekend mee is, het bevuilen van het huis en meer blaffen kunnen tekenen zijn van CCDS.

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van een Australian Shepherd?

Er zijn redelijk wat factoren die de levensduur van een Australian Shepherd kunnen beïnvloeden. Eén van deze factoren is voeding. Het is erg belangrijk dat je de juiste voeding koopt voor een Australian Shepherd. Zorg ervoor dat de voeding van een hoge kwaliteit is en probeer de hond geen goedkope en onevenwichtige voeding te geven. Geef ze ook niet te veel voeding en traktaties, want een hond moet geen overgewicht krijgen. Weet je niet wat jij jouw hond het beste kunt geven? Dan is het altijd een goed idee om een dierenarts te raadplegen.

Ook beweging is een belangrijke factor. Australian Shepherd zijn actieve honden en hebben veel behoefte aan zowel fysieke als mentale uitdaging. Zorg er dan ook voor dat een Australian Shepherd voldoende beweegt, zodat hij gezond en gelukkig blijft. Ook een goede dierenarts is van belang. Laat een hond regelmatig door een dierenarts checken, zodat bij eventuele problemen op tijd kan worden ingegrepen. Zorg er ook voor dat jouw hond de benodigde vaccinaties op tijd krijgt.

Lees Meer: Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?

Uiteraard spelen genen een grote rol bij de gezondheid van een Australian Shepherd. Elk hondenras heeft bepaalde gezondheidsproblemen die over het algemeen wat vaker voorkomen en dat is bij Australian Shepherds niet anders. Zorg er als baasje in ieder geval voor dat de kwaliteit van leven van jouw hond zo hoog mogelijk is.

Wat kun je doen om jouw Australian Shepherd te helpen langer te leven?

Je kunt nooit garanderen dat een hond oud wordt, maar er zijn altijd dingen die je kunt doen om te proberen de levensduur van een hond zo veel mogelijk te verlengen. Allereerst is het belangrijk dat je een hond de juiste voeding geeft. Niet alle voeding is voor elke hond geschikt en zelfs per individuele hond kan dit verschillen. Aarzel niet om hulp in te schakelen bij het samenstellen van een voedingspatroon en raadpleeg hiervoor een dierenarts wanneer dit nodig is.

Ook beweging is belangrijk bij het gezond houden van een hond. Een Australian Shepherd puppy heeft een paar keer per dag de mogelijkheid nodig om te rennen en te spelen. Zorg er echter voor dat ze stoppen wanneer ze erg moe worden, zodat ze niet uitgeput raken. Wanneer een Australian Shepherd ouder wordt, heeft hij gemiddeld één tot twee uur beweging per dag nodig. Dit geldt wel voor een gezonde hond. Het kan zijn dat een hond met gezondheidsproblemen eventueel minder beweging aankan. Is dit het geval en kan een hond niet voldoende bewegen? Dan kun je samen met een dierenarts kijken naar mogelijke oplossingen.

Breng regelmatig een bezoek aan de dierenarts en laat jouw hond checken op eventuele gezondheidsproblemen. Wanneer je dit regelmatig doet, kan een dierenarts op tijd ingrijpen wanneer dat nodig is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Zijn Australian Shepherds goede waakhonden?

Zijn Australian Shepherds goed met kinderen?