Home » Hoe snel kunnen Border Collies rennen?

Hoe snel kunnen Border Collies rennen?

Border Collies zijn zeer energieke, actieve en atletische honden. Ze houden van bewegen en raken verveeld wanneer ze te lang binnen zitten en niks doen. Dit hondenras is ook zeer geschikt voor hondensporten, Border Collies gaan er graag op uit met hun baasje.

Ze vinden het heerlijk om te wandelen, te zwemmen, te rennen en te springen. Hoe hard kunnen ze eigenlijk rennen en welke hoogte kunnen ze bereiken met een sprong? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in en vertellen we je onder andere hoe snel een Border Collie kan rennen en hoe hoog ze kunnen springen.

Hoe actief is een Border Collie?

Wanneer je een Border Collie aan wil schaffen is het belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat de meeste Border Collies actieve honden zijn. Het is belangrijk dat ze elke dag voldoende mogelijkheden krijgen om te bewegen en dat ze hun energie kwijt kunnen raken.

Mede hierom passen ze erg goed bij actieve gezinnen die er graag op uit trekken. Dit hondenras heeft bij voorkeur twee uur beweging per dag nodig. Bewegen ze te weinig? Dan gaan ze zich hoogstwaarschijnlijk vervelen en kunnen ze zelfs ongelukkig worden.

Deze gevoelens kunnen ze uiten in destructief gedrag, bijvoorbeeld door op allerlei dingen in huis te kauwen. Ook wil je natuurlijk voorkomen dat je hond ongelukkig is. Zorg dus voor voldoende beweging.

Hoe snel kan een Border Collie rennen?

De Border Collie behoort tot de 15 snelste hondenrassen ter wereld. Ze werden vroeger gefokt voor het drijven van schapen, waarvoor ze zowel behendig als snel moesten zijn. Ze houden dan ook van rennen en kunnen een topsnelheid van maar liefst 48 kilometer per uur behalen. Dit rennen kunnen ze doen tijdens het hoeden van schapen, maar ook bij het apporteren van een bal of een ander soort speelgoed.

Natuurlijk is niet elke Border Collie hetzelfde, en zullen er verschillen zijn als het aankomt op de snelheid en conditie van Border Collies. We bespreken hieronder de volgende onderwerpen die invloed hebben op de snelheid van een Border Collie: leeftijd, gezondheid en training.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?

Border Collie Fokkers

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie


Leeftijd

Wanneer je een Border Collie hard laat rennen is het belangrijk dat je rekening houdt met de leeftijd van de hond. Een oude hond is minder geschikt voor intensieve lichaamsbeweging dan een jonge hond. Onthoud dan ook goed dat je bij een oudere hond een eventueel hardloopprogramma aan moet passen.

Je herkent een oude hond aan kortademigheid en stijfheid na het lopen. Een Border Collie wil het liefst altijd doorgaan met bewegen, dus jij zal degene moeten zijn die op de rem trapt.

Gezondheid

Ook de gezondheid van de hond is een belangrijk aspect. Rennen is een activiteit met een hoge impact en vereist een redelijk goede gezondheid bij de hond. Heeft een hond overgewicht? Dan kun je beter eerst beginnen met een afslankprogramma voordat je hem regelmatig laat rennen. Leidt jouw Border Collie aan heupdysplasie of artritis of heeft de hond dit gehad? Dan kan rennen dit verergeren. Ga dan ook naar de dierenarts voor informatie rondom het rennen.

Het starten van een hardloopprogramma

Aangezien Border Collies energieke honden zijn, kan het waardevol zijn om een hardloopprogramma op te bouwen. Het is hierbij belangrijk dat je langzaam begint. Bij mensen wordt vaak aanbevolen om een gefaseerde loopaanpak te volgen om conditie op te bouwen.

Dit geldt ook voor honden. Begin bijvoorbeeld eerst met het maken van een lange wandeling elke dag. Deze kan twee kilometer lang zijn, maar ook wat meer. Op die manier kan de conditie van de hond worden opgebouwd en kan hij wennen aan de route van de wandeling. Vervolgens kun je geleidelijk een aantal wandelingen vervangen door hardloopsessies.

Houd de hond goed in de gaten om te zien of hij de veranderingen in tempo aankan. Wanneer de hond oververmoeid raakt of geen zin meer heeft om mee te gaan, betekent dit waarschijnlijk dat hij het tempo niet aankan. Dit zal bij een Border Collie niet snel voorkomen, aangezien ze zo energiek zijn.

Blijf het tempo ophogen totdat je uiteindelijk een gepast hardloopprogramma hebt opgebouwd. Doe dit geleidelijk aan en geef de hond voldoende tijd om van de inspanning te herstellen. Op die manier is een hardloopprogramma een perfecte manier om een Border Collie voldoende beweging te bieden en zijn conditie op te bouwen.

Wat moet je meenemen tijdens het hardlopen?

Er zijn twee dingen die je niet moet vergeten tijdens het hardlopen. Dit zijn een riem, water en een waterbak. Ook al is een hond goed getraind, het blijft belangrijk dat je de beschikking hebt over een riem.

Je kunt hierbij het beste gaan voor een relatief korte riem van één à twee meter die aan een standaard halsband is bevestigd. Een tuig is beter, en kan beter gebruikt worden om samen met je hond hard te lopen.

Er is zelfs een sport waarbij je met je hond hardloopt. Het heet Canicross, en hierbij is de hond met behulp van een lijn en gordel bevestigd aan je middel. Als je een tuig gebruikt, moet je er wel voor zorgen dat deze niet knelt en een comfortabele pasvorm heeft.

Naast een riem kan water en een waterbak ook belangrijk zijn. Je moet een hond tijdens het hardlopen namelijk altijd gehydrateerd houden. Probeer dan ook een route te lopen waarvan je weet dat er toegang is tot schoon drinkwater.

Hoe hoog kan een Border Collie springen?

Naast rennen kan een Border Collie het ook erg leuk vinden om te springen. Maar hoe hoog kan dit hondenras precies springen?

Allereerst is het leuk om te weten dat de Border Collie één van de hondenrassen is die de grootste hoogte kunnen bereiken tijdens het springen. Een volwassen Border Collie kan vanuit stilstand maar liefst een hoogte van twee meter bereiken.

Het lichaam van dit hondenras is goed geproportioneerd en heeft een vloeiende omtrek, wat betekent dat ze een atletisch uiterlijk hebben. Ze zijn ook iets langer dan hun hoogte en hun lendenen en borst zijn gespierd. Mede hierdoor kunnen ze zo hoog springen. Om je nog iets meer informatie over het springen bij Border Collies te geven, gaan we hieronder nog wat verder in op dit onderwerp.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Border Collie

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?


Waarom springen Border Collies?

Zoals we al hebben benoemd zijn Border Collies actieve honden. Springen is dan ook een groot deel van hun dagelijkse routine. Ze gebruiken het als een manier om ‘hallo’ te zeggen, hun omgeving te verkennen of gewoon omdat ze het leuk vinden om te doen.

Springen is ook instinctief voor Border Collies, omdat ze zijn gefokt voor het hoeden van schapen. Hun eerste verdedigingslinie tijdens dit hoeden is springen op het schaap totdat deze de goede kant op gaat. Border Collies kunnen daarnaast ook springen om over hekken, struiken of zelfs kleine hoopjes aarde te komen.

Op welke leeftijd kan een Border Collie beginnen met springen?

Je kunt er het beste voor zorgen dat een Border Collie in kleine stapjes begint met springen. Op die manier worden ze zelfverzekerder als ze ouder zijn en zullen ze op volwassen leeftijd niet bang zijn om te springen. Je mag een Border Collie laten springen wanneer hij zes maanden of ouder is.

Hierbij moet je zeer voorzichtig doen, aangezien hun lichamen nog niet helemaal ontwikkeld zijn en hun botten, spieren en gewrichten nog moeten groeien. Laat ze dan ook niet te hoog springen. Op die manier raakt de hond niet uitgeput en bouwt hij uithoudingsvermogen op.

Als je de hond teveel en te hoog laat springen, kan dit heupdysplasie en elleboogdysplasie veroorzaken, en artrose bij andere gewrichten. Een Border Collie zal uit zichzelf graag heel hoog voor je springen, dus vaak moet je zelf op de rem trappen.

Kan een Border Collie over een schutting springen?

Het antwoord op deze vraag is simpel; ja, een Border Collie kan over een schutting springen. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Sommige factoren hebben namelijk invloed op hoe hoog een Border Collie kan springen.

Denk hierbij aan de leeftijd en de lichamelijke gezondheid van de hond. Dit betekent dan ook dat niet alle Border Collies over een schutting kunnen springen. Wil je erachter komen of hij hiertoe in staat is of niet? Kijk dan hoe hoog hij kan springen uit stilstand en op volle snelheid. Op die manier kun je erachter komen of jouw schutting hoog genoeg is of niet.

Hoe zorg je ervoor dat een Border Collie niet over een schutting springt?

Een schutting staat er niet voor niets. Je wil er dan ook uiteraard voor zorgen dat een Border Collie niet ontsnapt en niet over deze schutting heen springt. Om dit te voorkomen kun je het beste duidelijk maken dat dit gewoonweg niet de bedoeling is. Door een hond dit aan te leren zal hij begrijpen aan welke kant van de schutting hij wel mag komen en aan welke kant niet. Border Collies zijn zeer intelligent, dus de kans is groot dat ze dit snel zullen begrijpen.

Je kunt de schutting natuurlijk ook wat hoger maken, zodat het moeilijker wordt voor de Border Collie om eroverheen te springen. Houd er wel rekening mee dat ze soms hoger kunnen springen dan dat je denkt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie

Blaffen Border Collies veel of valt dat wel mee?