Home » Australian Shepherd verzorgingsgids

Australian Shepherd verzorgingsgids

Wanneer je een hond aanschaft heb je als baasje de verantwoordelijkheid om goed voor het dier te zorgen. Elk hondenras heeft zo zijn eigen soort verzorging nodig. Het ene ras heeft bijvoorbeeld meer verzorging nodig dan het andere. Hoe zit dat bij de Australian Shepherd? Hoe zorg jij er als baasje voor dat je jouw Australian Shepherd zo goed mogelijk verzorgt?

Borstelen

Eén van de onderdelen van een goede verzorging is het borstelen van de vacht van de hond. Ook bij Australian Shepherds is dit het geval.

Waarom moet je een Australian Shepherd regelmatig borstelen?

Bij Australian Shepherds is het borstelen van de vacht een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging. Wanneer je dit niet doet, kunnen losse vacht, olie en vuil zich ophopen en dit kan uiteindelijk problemen veroorzaken.

Australian Shepherds verharen veel. Dit is niet de hele tijd zo, maar in bepaalde seizoenen zul je merken dat ze bijna constant verharen. Het overgrote deel van het jaar verharen ze matig, maar ook dan zul je ze moeten borstelen.

Juist op momenten dat ze verharen is het borstelen extra belangrijk. Wanneer je de vacht namelijk borstelt, komt een groot deel van de dode vacht vrij en kun je deze gemakkelijk verwijderen. Op die manier stimuleer je de nieuwe vachtgroei en houd je de vacht van de hond gezond. Daarnaast voorkom je dat heel het huis vol ligt met plukken haar.

Hoe vaak moet je een Australian Shepherd borstelen?

Australian Shepherds moeten vaak geborsteld worden. We raden je dan ook aan om dit dagelijks te doen.

Juist doordat ze een dikke, dubbele vacht hebben en veel verharen is dit over het algemeen nodig. Hier hoef je niet elke keer uren aan te besteden, maar elke dag een korte borstelbeurt is zeker niet verkeerd.

Wat heb je nodig om de vacht van een Australian Shepherd te borstelen?

Wanneer je de hond gaat borstelen kun je het best voor een slickerborstel kiezen. Daarnaast raden we je aan om een ondervachthark met lange tanden aan te schaffen. Met een ondervachthark kun je namelijk vastzittend vuil en vervilting gemakkelijker verwijderen. Ook is het handig tijdens het controleren van het haar op vuil en wondjes, aangezien je hier gemakkelijk de haren mee kunt scheiden.

Met een slickerborstel kun je het beste met de richting van de haren mee borstelen. Wanneer je tegen de haren in borstelt, kan dit namelijk pijn doen bij de hond. Nadat je de slickerborstel hebt gebruikt, kun je met de ondervachthark aan de gang. Deze kun je ook gebruiken om op de wat moeilijker bereikbare plekken te kammen. Daarnaast kun je met een ondervachthark wat dieper in de vacht komen. Voorkom echter dat je de huid van de hond ermee schraapt, want ook dit kan pijn doen bij het dier.


Lees Meer: Praktische gids voor de beste hondenborstels die we aanbevelen voor elke Australian Shepherd eigenaar


Wassen

Een Australian Shepherd zul je af en toe moeten wassen. Bij dit hondenras is een wasbeurt over het algemeen niet vaak nodig, maar het is wel belangrijk dat je hem er af en toe een geeft.

Waarom moet je een Australian Shepherd wassen?

Het wassen van een hond heeft uiteraard met hygiëne te maken. Je wilt natuurlijk niet dat er zich te veel vuil ophoopt in de vacht van de hond.

Daarnaast kun je met een shampoo speciaal voor honden ervoor zorgen dat de vacht glanst, gemakkelijker te kammen is en soepeler wordt. Doet dit wel alleen met een shampoo die bedoeld is voor honden, want mensenshampoo is niet geschikt voor de vacht van een hond.

Hoe vaak moet je een Australian Shepherd wassen?

Het verschilt per Australian Shepherd hoe vaak hij gewassen moet worden. Komt hij bijvoorbeeld veel op het platteland, zwemt hij graag in meren of rent hij vaak door de modder? Dan zul je hem moeten wassen wanneer hij vies is. Maakt hij zichzelf daarentegen bijna nooit echt vies? Dan is het helemaal niet nodig om een Australian Shepherd vaak te wassen.

We raden je aan om een Australian Shepherd om de vier tot zes weken te wassen, mits hij niet al te vies wordt. Het is echter geen probleem als je dit minder vaak doet. Soms kun je namelijk zelf wel inschatten of het nodig is of niet.

Probeer de hond niet vaker te wassen dan één keer per maand. Wanneer je dat namelijk doet, zou het kunnen dan je zijn huid beschadigt.

TIP: Aangezien Australian Shepherds niet bepaald grote fans van water zijn (lees hier waarom), kun je ze kennis laten maken met zwemmen door een klein hondenzwembad aan te schaffen. Hondenzwembaden zijn geweldige hulpmiddelen om je Australian Shepherd aan zwemmen te laten wennen. Een zwembad kan je hond koel houden in de hete zomerdagen, en zorgt voor wat extra plezier en beweging voor je hond. 


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het ideale gewicht van een Australian Shepherd

Zijn Australian Shepherds goed met katten?

Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?


Wat heb je nodig voor het wassen van een Australian Shepherd?

Voor het wassen van een Australian Shepherd heb je niet veel nodig. We raden je aan om dit in de douche of in het bad te doen en hiervoor lauw water te gebruiken. Daarnaast heb je een hondenshampoo nodig. Controleer goed of de shampoo echt bedoeld is voor honden, want een mensenshampoo moet je niet gebruiken.

Nagels knippen

Je zou er misschien niet aan denken, maar ook de nagels van honden moeten af en toe worden geknipt.

Waarom moet je de nagels van een Australian Shepherd knippen?

Niet veel mensen weten het, maar het knippen van de nagels van een hond is heel belangrijk. Wanneer je dit doet, verlicht je namelijk de druk op de poten van de hond. Als de nagels te lang worden, kan dit serieuze problemen met zich meebrengen. Zo kan de hond bijvoorbeeld een afwijkende stand van de poten krijgen en dit is uiteraard niet goed voor de houding van het dier.

Hoe vaak moet je de nagels van een Australian Shepherd knippen?

Over het algemeen is het prima wanneer je de lengte van de nagels van een Australian Shepherd om de acht weken controleert.

Zijn ze echt te lang? Dan kun je ze knippen. Het verschilt echter per individuele hond hoe vaak dit nodig is. Bij sommige honden groeien de nagels sneller dan bij andere honden en ook de slijtage kan zeer verschillen. Het is belangrijk om het goed in de gaten te houden. Weet je niet zo goed wanneer de nagels precies moeten worden geknipt? Dan kun je uiteraard ook de dierenarts om advies vragen.

Wat heb je nodig om de nagels van een Australian Shepherd te knippen?

Je kunt ervoor kiezen om de nagels van jouw hond te laten knippen, maar je kunt het ook zelf doen. Hiervoor heb je een speciale nagelschaar nodig die je bij de dierenarts kunt kopen. We begrijpen het echter als je het spannend vindt om de nagels van jouw hond te knippen, aangezien je wilt voorkomen dat je hem pijn doet. Mocht je het niet graag zelf doen, dan kun je gerust hulp inschakelen en het door een professional laten doen.

Tandenpoetsen

Het gebit van een hond is enorm belangrijk en het is dan ook van belang dat je deze goed verzorgt. Een manier waarop je dit kunt doen is door middel van het poetsen van de tanden van de hond.

Waarom moet je de tanden van een Australian Shepherd poetsen?

Wanneer je de tanden van een hond niet poetst, kan er tandplak op de tanden komen. Hierdoor zouden gebitsproblemen kunnen ontstaan. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd, ontstaat er uiteindelijk tandsteen en dit kan weer resulteren in een tandvleesontsteking. Aangezien je dit natuurlijk wil voorkomen, is het belangrijk dat je de tanden van jouw hond regelmatig poetst.

Hoe vaak moet je de tanden van een Australian Shepherd poetsen?

Het is het best om de tanden van een Australian Shepherd dagelijks te poetsen. We snappen dat dit misschien wat onrealistisch is, dus zorg er in ieder geval voor dat je dit een aantal keer per week doet.

Wat heb je nodig om de tanden van een Australian Shepherd te poetsen?

Voor het poetsen van de tanden van jouw Australian Shepherd heb je uiteraard een tandenborstel nodig. Er zijn speciale tandenborstels voor honden verkrijgbaar. Daarnaast zul je een hondentandpasta moeten hebben. Gebruik absoluut geen mensentandpasta om de tanden van jouw hond te poetsen. Dit is namelijk niet geschikt voor honden.


TIP: Als je op zoek bent naar de meest praktische gebitsverzorgingsset voor je hond, dan is deze set van Animigo de beste keuze. De set bestaat uit twee soorten borstels – een vingerborstel en klassieke 3 tandenborstel, met daarnaast 2 tubes hond vriendelijke tandpasta. Alles voor een betaalbare prijs.  Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het karakter van een Australian Shepherd

Blaffen Australian Shepherds veel?

Houden Australian Shepherds van Zwemmen?


Oren schoonmaken

Ook de oren van een Australian Shepherd moeten zo nu en dan worden schoongemaakt. Hiermee kun je namelijk een aantal gezondheidsproblemen voorkomen.

Waarom moet je de oren van een Australian Shepherd schoonmaken?

Wanneer je de oren van een Australian Shepherd schoonmaakt, zorg je ervoor dat de kans op oorproblemen een stuk kleiner is. Bij oorproblemen kun je bijvoorbeeld denken aan een oorontsteking. Oorproblemen kunnen onder andere ontstaan doordat vuil zich ophoopt in de oren van de hond. Ook biedt het schoonmaken van de oren je de mogelijkheid om ze regelmatig te controleren.

Hoe vaak moet je de oren van een Australian Shepherd schoonmaken?

We raden je aan om wekelijks de oren van jouw Australian Shepherd schoon te maken. Dit klusje duurt helemaal niet lang, dus het is ook zeker mogelijk om dit wekelijks te doen.

Wat heb je nodig om de oren van een Australian Shepherd schoon te maken?

Voor het schoonmaken van de oren van een Australian Shepherd is het verstandig om een milde oorreiniger te gebruiken. Zorg er in ieder geval voor dat deze geen chemicaliën of alcohol bevat. Daarnaast kun je gebruikmaken van een watje. Ga in ieder geval niet met een wattenstaafje in het oor van de hond.

Poten schoonmaken

Als laatste is het belangrijk dat je de poten van een Australian Shepherd regelmatig schoonmaakt en controleert.

Waarom moet je de poten van een Australian Shepherd schoonmaken?

Het is belangrijk dat je de poten van een Australian Shepherd schoonmaakt, aangezien dit bijdraagt aan de hygiëne en de gezondheid van de hond. Wanneer een hond buiten wandelt, loopt hij over het algemeen door dingen als gras, modder en zand heen. In deze ondergronden zitten allerlei bacteriën. Het is verstandig om deze van de poten af te halen wanneer je thuiskomt van de wandeling. Dit is vooral belangrijk wanneer de Australian Shepherd eventueel een wondje op zijn poot heeft. Deze bacteriën zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat deze gaat ontsteken en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Hoe vaak moet je de poten van een Australian Shepherd schoonmaken?

Je kunt de poten van een Australian Shepherd het beste na elke wandeling schoonmaken. Heb je tijdens de wandeling over hele vieze ondergronden gelopen, zoals modder? Dan raden we je aan om ze even extra goed en grondig schoon te maken.

Wat heb je nodig om de poten van een Australian Shepherd schoon te maken?

Allereerst kun je ervoor kiezen om de poten van de hond schoon te maken met babydoekjes. Deze zijn over het algemeen mild, waardoor je ze hiervoor prima kunt gebruiken. Daarnaast is er ook hondenpootreiniger verkrijgbaar waarmee je ook de poten van jouw hond schoon kunt maken. Je kunt dus kiezen wat voor jou het beste werkt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Top matras, kussen of mand voor een Collie

Beste halsbanden voor een Collie