Home » Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?

Border Collies werden vroeger gefokt voor het drijven van schapen. Ze hielpen schapenhouders bij het drijven van het vee en hebben dan ook een sterk drijfinstinct en een sterke achtervolgingsdrift. Dit drijfinstinct is nog steeds goed te zien bij Border Collies. Je ziet het aan hun oplettendheid en aan hun houding. Maar is dit drijfinstinct van de Border Collie een probleem? In dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

Hebben Border Collies een sterk drijfinstinct?

Ja, over het algemeen hebben Border Collies een sterk drijfinstinct. Het drijfinstinct en de achtervolgingsdrift van Border Collies heeft zich ontwikkeld uit de natuurlijke jachtinstincten van honden. Mensen hebben selectief gefokt om dit instinct te ontwikkelen.

Het drijfinstinct is niet even sterk bij elke Border Collie. Ook hebben sommige pups meer aanleg voor drijven dan andere pups. Het is dus op voorhand niet te zeggen of een Border Collie een sterk herdersinstinct heeft of niet, aangezien dit kan verschillen per hond. Wel kun je ervan uitgaan dat bij bijna iedere Border Collie wel drijfgedrag vertoont.

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?

Wanneer je een Border Collie aanschaft als huisdier, wil je niet dat het drijfinstinct te sterk is. Wanneer deze namelijk te sterk is kunnen ze mensen, kinderen, auto’s, wild en andere dingen gaan proberen te ‘hoeden’. Het kan dan ook zeker een probleem zijn als dit drijfinstinct te sterk is, of als de eigenaar niet weet hoe hij hiermee om moet gaan.

Het is namelijk niet altijd fijn als je hond constant zijn herdersinstinct op van alles en nog wat loslaat. Ook kan het een probleem zijn met kleine kinderen. Wanneer deze beginnen met lopen kan het zijn dat een Border Collie denkt dat hij deze kinderen moet gaan ‘drijven’. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Een beetje een drijfinstinct is absoluut niet erg, maar wanneer deze te sterk is kan dit voor problemen zorgen. Bij elke Border Collie moet je het drijfinstinct in goede banen kunnen lijden. Vraag eventueel tijdens de puppycursus of aan een goede hondentrainer hoe je dit het beste kunt doen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe makkelijk is het om een Border Collie te trainen?

Border Collie Fokkers

Hoe intelligent is een Border Collie?


Hoe kun je het sterke drijfinstinct van een Border Collie onder controle houden?

Er zijn zeker dingen die je kunt doen om dit drijfgedrag te minimaliseren en te beheersen. Je moet je er echter wel eerst van bewust zijn dat jouw hond dit gedrag vertoont. Je kunt hierbij letten op het gedragspatroon van de hond. Wanneer een Border Collie drijfgedrag vertoont zul je merken dat de hond zich concentreert op jou en op wat je doet, zich zeer bewust is van andere dieren, de controle over wil nemen, de baas wil zijn en andere honden weg wil jagen.

Ook jaloezie past in dit gedragspatroon. Je kunt ook letten op de omgang van een jonge Border Collie met andere honden tijdens bijvoorbeeld een wandeling. Wanneer ze achter andere honden aan gaan rennen lijkt dit misschien op spelen, maar dit kan snel overgaan in een poging om de andere hond te drijven. Hij kan ook proberen de andere hond af te snauwen of af te blaffen wanneer hij niet de goede kant op gaat.

Wanneer je je bewust bent van het feit dat jouw hond drijfgedrag vertoont, kun je dit proberen te stoppen en de hond proberen af te leiden. Net als bij elke andere training van een hond moet je geduldig, volhardend en positief blijven.

Focus je op wat je Border Collie goed doet en bekrachtig dit op een positieve manier. Probeer een andere activiteit met je Border Collie te doen en beloon hem wanneer hij zich op jou richt en niet bezig is met het ‘drijven’ van andere dieren. Leer het ‘hierkomen’ commando vanaf het begin goed aan, en zorg ervoor dat je Border Collie hier goed naar luistert voordat je hem los laat lopen.

kudde instinct Border-Collie

Ook is het belangrijk dat je de omgeving beheerst. In een huiselijke omgeving kunnen er momenten zijn waarop het makkelijker is om de verleiding van het drijven weg te nemen, in plaats van de hele tijd het gedrag proberen af te leren.

Wanneer je andere huisdieren hebt kan het zijn dat een Border Collie de hele dag naar hen kijkt en wacht op een kans om hen te hoeden. Katten zijn huisdieren die een herdershond graag opjaagt. Je moet er dan ook op letten dat de hond een kat niet gaat achtervolgen. Leid de hond af en beloon hem wanneer hij niet gaat drijven. Het kost misschien wat tijd, maar een kat en een hond kunnen prima samenleven.

Een van de beste manieren om je hond om te leren gaan met zijn drijfinstinct is door zelf regelmatig schapendrijf trainingen te volgen. Je hond is hiervoor gemaakt, en vindt het fantastisch om dit samen met jou te doen! Tegelijkertijd leer je je Border Collie commando’s en beheersing die in het dagelijks leven heel goed van pas komen.

Het hangt per Border Collie af of ze een sterk drijfinstinct hebben of niet. Je kunt er echter vanuit gaan dat bij bijna elke Border Collie wel iets van een drijfgedrag terug te zien is. Wanneer dit problematisch wordt zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Ga hier geduldig, volhardend en positief mee om. Wanneer je dit doet is het over het algemeen goed mogelijk om het drijfgedrag van een Border Collie te beheersen en zal het niet problematisch zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Beste hondenborstel voor een Collie

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?