Home » Zijn Collies hypoallergene honden?

Zijn Collies hypoallergene honden?

Er zijn veel hondenliefhebbers en niet voor niets hebben veel mensen dan ook een hond als huisdier. Voor sommige mensen zitten er echter nadelen aan het hebben van een hond. Mensen kunnen namelijk allergisch zijn voor honden, waardoor je last kunt krijgen van onder andere netelroos, jeukende ogen of een loopneus. Het is goed om te weten dat mensen niet allergisch zijn voor hondenhaar of -vacht, zoals velen denken.

Wanneer je een hondenallergie hebt, ben je namelijk allergisch voor de eiwitten die in de huidschilfers, het speeksel en de urine van honden zitten. Via het haar worden deze eiwitten de atmosfeer in getransporteerd, waardoor mensen de symptomen van de allergie kunnen ervaren. Het ene hondenras brengt meer eiwitten de atmosfeer in dan het andere hondenras. Maar hoe zit dat met Border Collies, Australian Shepherds en Shetland Sheepdogs? Zijn Collies hypoallergene honden?


TIP: Een onmisbaar hulpmiddel voor mensen met een allergie voor honden is een luchtreiniger. Deze luchtreiniger van Rolfstone is vriendelijk geprijsd, en zorgt ervoor dat allergenen die in je huis rondzweven gevangen raken in het HEPA 13 luchtfilter. Je zult merken dat je een stuk minder last hebt van allergenen in je huis!


Zijn Collies hypoallergene honden?

Wanneer een hond hypoallergeen is, betekent dit dat hij helemaal geen allergiesymptomen veroorzaakt. Dit kan echter niet, wat betekent dat hypoallergene honden eigenlijk niet bestaan. Er zijn echter wel hondenrassen die als ‘hypoallergeen’ worden beschouwd. Dit zijn rassen die weinig verharen en dus minder eiwitten de atmosfeer inbrengen.

Collies behoren niet tot de ‘hypoallergene’ honden. Dit komt doordat ze een dubbele vacht hebben die behoorlijk kan verharen. Dit verharen zorgt ervoor dat er juist veel allergenen worden losgelaten in de omgeving.

Dit betekent niet dat je geen Collie aan kunt schaffen wanneer je allergisch bent voor honden. Het betekent wel dat je een aantal voorzorgsmaatregelen moet treffen en voldoende onderzoek moet doen. Wanneer je je goed aanpast aan het verharen van de hond en dit ook goed onder controle houdt, kun je prima met een Collie samenleven wanneer je een hondenallergie hebt.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hypoallergene honden: bestaan ze wel?

Border Collie Fokkers


Hoe kun je het verharen bij een Collie onder controle proberen te houden?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het verharen van een Collie te controleren.

Hierbij is het borstelen van de hond de belangrijkst. Alle haren die je uit de vacht van de hond borstelt, belanden niet meer in het huis. Op die manier zorg je ervoor dat er zo min mogelijk haren op de meubels en op de grond komen te liggen.

Hoe zit het echter met knippen? Helpt het om de vacht van een Collie te laten knippen? Laten we meteen eerlijk zijn: we raden je af om een Collie te laten knippen. Het kan misschien verleidelijk zijn om dit te laten doen, maar je moet wel onthouden dat het verharen en de vachtgroei van een hond natuurlijke processen zijn. Doordat een hond verhaart en nieuwe haren aangroeit, kan hij zichzelf koel houden bij warme temperaturen en warm bij koele temperaturen. Wanneer je dit natuurlijke proces gaat verstoren, kan het zijn dat deze temperatuurregeling een stuk moeilijker wordt voor de hond en dat wil je uiteraard voorkomen.

beste hondenborstelen voor Collie Border Collie Australian Shepherd
Borstel je Collie regelmatig

Wat wel verstandig is wanneer je last hebt van een hondenallergie, is om een Collie regelmatig professioneel te laten verzorgen. Probeer dit wel te doen in overleg met de dierenarts. Wanneer de hond professioneel wordt verzorgd, wordt hun vacht schoongemaakt waardoor vuil, stof en huidschilfers worden verwijderd. Doe dit echter niet te vaak, want dan kan het zo zijn dan de hond zelf een huidallergieën ontwikkeld.

Wat kun je doen tegen een hondenallergie?

We begrijpen het helemaal als je een Collie aan wil schaffen, zelfs wanneer je een hondenallergie hebt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen tegen een hondenallergie, zodat je toch gelukkig samen in één huis kunt leven.

Zorg ervoor dat je een Collie goed verzorgt

De verzorging van de hond is het allerbelangrijkste op dit gebied. Wanneer je allergenen bij een Collie wilt verminderen, zul je het verharen van de vacht zo veel mogelijk moeten proberen te controleren. Dit kun je doen door proactief te borstelen. Borstel de haren van de hond regelmatig en ga buiten zitten wanneer dit mogelijk is.

Ook kun je ervoor kiezen om handschoenen te gebruiken, zodat je geen last krijgt van de stof en de huidschilfers die vrijkomen tijdens het borstelen. Wanneer je de hond borstelt, raden we je aan om gebruik te maken van een ondervachthark, een hondenborstel of een verzorgingshandschoen. Deze zijn allemaal zeer geschikt voor het verwijderen van overtollig haar.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Collie

Hoe erg verharen Border Collies?


Ruim uitgevallen haren goed op

Zorg ervoor dat je een goede stofzuiger hebt. Er zijn stofzuigers die speciaal zijn ontworpen voor huisdieren. Ook een HEPA-filter kan gunstig zijn wanneer je last hebt van een hondenallergie. Deze kan namelijk helpen om ongewenste allergenen op te zuigen.

Een andere tip is het gebruik van dekens over de banken en stoelen waar de hond graag op ligt. Was deze dekens regelmatig goed uit, zodat er niet te veel allergenen op komen. Probeer op zoek te gaan naar een hondenbed die in de was kan, zodat je deze gemakkelijk schoon kunt maken.

Als laatste kun je nog de luchtfilters in het huis wat vaker vervangen. Al deze kleine dingen kunnen ervoor zorgen dat er minder allergenen in de lucht hangen, waardoor je ook minder last zul hebben van de allergie.

Maak gebruik van insluiting

Uiteraard moet je lekker veel tijd doorbrengen met jouw Collie. Toch betekent dit niet dat je ze toegang hoeft te geven tot elke kamer van het huis. Het is heel belangrijk dat je de hond niet in de slaapkamer laat wanneer je last hebt van een hondenallergie.

Wanneer je de hond uit de slaapkamer houdt, zorg je ervoor dat je ’s nachts geen last hebt van de allergie en gewoon lekker door kunt slapen.

Heb je tapijt in bepaalde kamers liggen? Probeer de hond hier dan ook weg te houden en breng vooral tijd met hem door in kamers met een gladde vloer. Tapijten kunnen namelijk gemakkelijk haren en allergenen vasthouden. Een gladde vloer kun je een stuk gemakkelijker vegen en dweilen, waardoor je de allergenen ook makkelijker op kunt ruimen.

Overweeg het gebruik van medicatie

Een goede verzorging van de hond en voldoende schoonmaken helpen allebei tegen de allergie, maar het zal de problemen niet volledig oplossen. Merk je dan ook dat je alsnog allergiesymptomen ervaart? Dan kun je medicatie overwegen. Overleg met de huisarts wat de opties zijn. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het onder controle houden van een hondenallergie.

Denk goed na voordat je een Collie aanschaft

Heb je een hondenallergie, maar wil je heel graag een Collie aanschaffen? Dan kan dat, maar het is wel iets om goed over na te denken. De ene allergie is de andere niet en sommige mensen hebben dan ook een stuk meer last van allergiesymptomen dan anderen. Het is in ieder geval niet verstandig om een hond aan te schaffen wanneer je niet zeker weet hoe je op de allergenen reageert.

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om erachter te komen hoe je op een Collie reageert. Bezoek bijvoorbeeld eens een asiel en breng wat tijd door met honden die niet hypoallergeen zijn. Zorg ervoor dat je genoeg tijd met de honden besteed, want niet alle allergiesymptomen zijn na een paar minuten al merkbaar. Wanneer een vriend of familielid een Collie heeft, kun je natuurlijk ook vragen of je even wat tijd door mag brengen met de hond. Op die manier kun je er ook achter komen hoe heftig je op de allergenen reageert.

Helemaal als je een ernstige allergie hebt, is het belangrijk dat je de voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar afweegt. Natuurlijk is het hebben van een Collie fantastisch. Ze zijn intelligent, energiek en over het algemeen gewoonweg fantastische honden. Toch doe je er jezelf en de hond geen plezier mee wanneer je hem na een tijdje al weg moet doen, omdat de allergiesymptomen te heftig zijn. Denk dus van tevoren goed na over hoe heftig de allergiesymptomen zijn en over wat je kunt doen om deze tegen te gaan. Wanneer je een weloverwogen keuze maakt en ervoor kiest om toch een Collie aan te schaffen, weten we zeker dat je heerlijk met jouw nieuwe, trouwe viervoeter samen kunt leven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenbench voor een Collie

Beste voer- en waterbak voor een Collie

Beste matras, kussen of mand voor een Collie