Home » Hoe makkelijk is het om een Border Collie te trainen?

Hoe makkelijk is het om een Border Collie te trainen?

Border Collies staan erom bekend dat ze enorm intelligent zijn en hard kunnen werken. Veel mensen zullen dan ook denken dat het makkelijk is om dit hondenras te trainen. Voor sommige mensen is dit ook een grote factor bij de keuze voor een bepaald hondenras.

Maar zijn Border Collies wel zo makkelijk om te trainen? En welke kenmerken maken dit makkelijk en welke moeilijk? Het feit dat een Border Collie intelligent en werkwillig is betekent niet perse dat de training ook makkelijk is. Een Border Collie heeft een baasje nodig die het niet erg vindt zijn eigen trainingsvaardigheden te verbeteren.

De intelligentie en gehoorzaamheid van een Border Collie zijn een groot pluspunt. Deze twee eigenschappen van dit hondenras zorgen ervoor dat het redelijk makkelijk is om Border Collies te trainen.

Hun koppigheid, behoefte aan uitdaging en gevoeligheid maken het wat moeilijker, maar hier kun je zeker wat aan doen. Door gebruik te maken van een gepaste training en hulp in te schakelen wanneer dit nodig is, is een Border Collie een fijne hond om te trainen.


TOP TIP: Het trainen van een Border Collie is anders dan het trainen van een gemiddelde hond. Als je precies wil weten hoe je je Collie het beste kunt trainen en welke problemen je tegen kunt komen, dan is het boek ‘Training Border Collies’ van Barbara Sykes onmisbaar. Deze ervaringsdeskundige zorgt ervoor dat je optimaal voorbereid bent op het trainen van een Border Collie!


Is het makkelijk of moeilijk om een Border Collie te trainen?

Zoals we al hebben aangegeven is een Border Collie een zeer intelligent ras. Dit zorgt er dan ook voor dat ze relatief makkelijk te trainen zijn. Aan de andere kant kan dit ook betekenen dat ze een sterke wil hebben die het weer wat lastiger maakt om ze te trainen.

Een intelligente hond heeft een duidelijke en consequente baas nodig. Border Collies leggen snel verbanden, ook wanneer je dat niet wil. Je moet dus opletten dat je geen verkeerde dingen aanleert, of dat de hond zichzelf vervelende dingen aanleert.

Verder zijn Border Collies heel gevoelig. Ze kunnen nerveus worden als je niet duidelijk bent, of als er teveel prikkels zijn. Dit kan frustrerend zijn voor de hond maar ook voor zijn eigenaar.

Kenmerken van een Border Collie die het makkelijk maken om hem te trainen

Border Collies hebben een aantal karakterkenmerken die ervoor zorgen dat het redelijk makkelijk is om ze te trainen. De belangrijkste kenmerken die ervoor zorgen dat een Border Collie gemakkelijk te trainen is, zijn hun gehoorzaamheid en intelligentie.

Gehoorzaamheid

Border Collies zijn over het algemeen zeer gehoorzaam. Dit komt doordat ze graag aan de behoefte van hun baasjes voldoen. Ze volgen graag commando’s op en vinden het fijn om voor hun baasjes te werken. Dit maakt dan ook dat ze makkelijk te trainen zijn, omdat ze graag leren hoe ze deze commando’s op kunnen volgen.

Intelligentie

Uiteraard is het feit dat Border Collies enorm intelligent zijn een groot pluspunt bij het trainen van de hond. Ze hebben commando’s vaak snel onder de knie en hebben over het algemeen snel door wat er van hen wordt verwacht. Zo duurt het niet lang om hen bepaalde dingen aan te leren. Een bijkomend voordeel is dat je de hond gelijk mentaal uitdaagt tijdens het trainen, waar dit ras een grote behoefte aan heeft.

Wanneer een Border Collie pup goed gesocialiseerd en getraind wordt, kan dit hondenras zich aan bijna elke leefsituatie aanpassen zolang deze hem de mentale en fysieke uitdaging geeft die hij nodig heeft.

Border collie trainen

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel mag mijn Border Collie wegen?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie

Hoe erg verharen Border Collies?


Kenmerken van een Border Collie die het moeilijk maken om hem te trainen

Border Collies hebben ook een aantal karakterkenmerken die het trainen van de hond wat moeilijker maken. Een Border Collie kan soms wat eigenwijs zijn, veel uitdaging nodig hebben en snel overprikkeld zijn.

Border Collies zijn koppig

De intelligentie van een Border Collie kan ook een nadeel met zich meebrengen. Doordat ze goed voor zichzelf kunnen denken kan dit er namelijk ook voor zorgen dat ze vaak koppig zijn. Ze zijn dan ook redelijk zelfstandig, wat het moeilijker maakt om ze te trainen.

Wanneer een Border Collie koppig is, is het belangrijk dat je geduldig bent. Blijf trainen en schakel hulp in wanneer dit nodig is. Zo kun je de beste manier vinden om jouw Border Collie naar je te laten luisteren en op je te laten reageren. Vaak denkt de Border Collie gewoon sneller dan jij, en moet je even een stap terug doen in de training om ervoor te zorgen dat je je hond bij kunt houden.

De behoefte aan uitdaging

Het feit dat Border Collies een grote behoefte hebben aan uitdaging maakt het niet altijd makkelijk om hen te trainen. Het is belangrijk dat je hen voldoende uitdaagt, waardoor je ze dus slimmer af zal moeten zijn. Dit is niet altijd makkelijk en kost veel tijd. Worden ze niet genoeg mentaal en fysiek uitgedaagd?

Dan kan dit resulteren in destructief gedrag. Ze zouden dan zichzelf kunnen gaan bijten of likken, naar gezinsleden kunnen gaan happen of voorwerpen kapotmaken. Dit zijn uiteraard dingen die je wilt voorkomen, waardoor het trainen van een Border Collie erg belangrijk is. Je zult dus iets meer moeite moeten doen om dit hondenras uit te dagen dan bij sommige andere hondenrassen.

De gevoeligheid

Border Collies zijn gevoelige honden. Ze reageren daardoor niet alleen op minimale veranderingen in de beweging en houding van schapen, ze reageren ook op veranderingen bij hun eigenaar.

Het is belangrijk dat je duidelijk en rustig bent. Een negatieve benadering met veel correcties werkt averechts bij Border Collies. Ze kunnen snel overprikkeld raken als er teveel gebeurt en ze kunnen gefrustreerd raken als je onduidelijk bent.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

In welke hondensporten zijn Border Collies goed?

Beste hondenbench voor een Border Collie

Is het drijfinstinct van de Border Collie een probleem?