Home » Zijn Shelties klein en wat is de gemiddelde grootte van dit ras?

Zijn Shelties klein en wat is de gemiddelde grootte van dit ras?

Wanneer je overweegt een hond in huis te nemen, kan de gemiddelde grootte van een hondenras van invloed zijn op de keuze voor een hond. Misschien ben je wel gek op Shelties, maar weet je niet hoe groot deze precies worden en of deze passen bij jouw woonsituatie. Want zijn Shelties klein? En wat is de gemiddelde grootte van dit ras? Deze dingen zijn handig om te weten wanneer je overweegt een Sheltie aan te schaffen.

Is de Sheltie een klein hondenras?

De Sheltie wordt beschouwd als een klein hondenras. Het zijn actieve en behendige herdershonden die tussen de 33 en 41 centimeter groot worden.

Hun dikke vacht laat het soms lijken dat ze wat groter zijn, maar wanneer je ze vergelijkt met veel andere herdersrassen, zijn ze echt een stukje kleiner. Het ligt er natuurlijk aan met welke hondenrassen je Shelties vergelijkt, maar volgens organisaties als de American Kennel Club (AKC), worden Shelties beschouwd als een klein ras.

Sheltie
Schotse Collie

Wat zijn de standaardmaten van een Sheltie?

Als we kijken naar de standaardmaten van een Sheltie letten we op de schofthoogte en de lichaamslengte van de hond.

De schofthoogte is de afstand tussen de grond en de schoft van een hond. De schoft is de bovenkant van de wervelkolom, ter hoogte van de schouder. Bij Shelties ligt deze afstand tussen de 33 en 41 centimeter. Ter vergelijking: de schofthoogte van een Schotse Collie ligt tussen 55 en 61 cm. Dit is bijna 20 cm verschil.

De maximale hoogte van een Schotse Collie aan de bovenkant van het hoofd is 81 cm, terwijl de maximale hoogte van Shelties vanaf de grond tot aan de bovenkant van het hoofd 53 cm is.

Een andere afmeting is de lengte van de hond. Shelties zijn kleine honden en kunnen tot 61 cm lang worden. Ter vergelijking: een Schotse Collie kan tot 86 cm lang worden.

De laatste maat is het gewicht. Shelties wegen niet veel en afhankelijk van het geslacht en diverse andere factoren kunnen ze tot 12 kg zwaar worden. Als we dat vergelijken met een Schotse Collie die tot 29 kg kan worden, zien we hoeveel kleiner Shelties zijn.

Kunnen Shelties in verschillende maten voorkomen?

Shelties hebben niet altijd de neiging om dicht bij de verwachtte grootte van het ras te blijven. Het is dan ook niet ongewoon dat een Sheltie groter of kleiner is dan het rasgemiddelde. Dit komt grotendeels door de genetica en de afstamming van ouderlijke honden. Toch staan ze wel bekend als een kleine en compacte hond wanneer ze worden vergeleken met andere hondenrassen. Ze zijn in ieder geval de kleinste soort herdershonden.

Een Sheltie kan een schofthoogte hebben tussen de 33 en 41 centimeter en een lichaamslengte tussen de 51 en 61 centimeter. Je ziet dus dat er veel verschil kan zitten tussen Shelties als het aankomt op grootte. Dit laat zien dat ze in verschillende maten voor kunne komen.

Zijn kleinere Shelties minder gezond?

Kleinere Shelties kunnen zeker gezond zijn, maar ze kunnen ook te maken hebben met Lance Canines. Dit is een orthodontische afwijking waarbij de bovenste hoektanden meer naar voren staan dan normaal. Deze afwijking komt vaak voor bij Shelties. De afwijking kan voorkomen aan beide boventanden, maar ook aan slechts één boventand. Kleinere Shelties hebben meer kans op Lance Canines dan grotere Shelties.

Wanneer een hond te maken krijgt met de afwijking, kan dit resulteren in zweren op de lip, het niet meer kunnen sluiten van de bek en tot parodontale aandoeningen. Het is dus zeker verstandig om rekening te houden met het feit dat kleinere Shelties een groter risico lopen op deze afwijking. Het betekent niet dat elke kleine Sheltie ermee te maken krijgt, want ze kunnen ook zeker helemaal gezond zijn.

Voor meer informatie over mogelijke gezondheidsproblemen bij Shelties kun je hier dit artikel bekijken.

Bestaan er mini Shelties?

Mini Shelties, oftewel miniatuur Shelties, bestaan zeker. Het is een Sheltie dat speciaal gefokt is om een versie te krijgen die kleiner is dan het gemiddelde. Ook mini Shelties zijn over het algemeen slim, energiek en hebben een aangeboren herdersinstinct.

Het voordeel aan mini Shelties is dat ze makkelijk te houden zijn in kleinere woonomgevingen en ook minder calorieën nodig hebben. Hierdoor is ook het voeden van deze honden goedkoper.

Daarnaast zijn ze eenvoudig te vervoeren en onder controle te houden. Mini Shelties zijn ontzettend schattig, mede doordat ze bijna altijd zo groot blijven als een puppy. Mede hierom zijn ze populair bij veel hondenbaasjes en investeren dan ook veel mensen in een mini versie van hun favoriete ras.

Een nadeel van het aanschaffen van een mini Sheltie is het feit dat ze minder geschikt zijn voor het drijven van groot vee. Wanneer je een Sheltie niet als werkhond in wil zetten, is dit uiteraard geen probleem.

Wil je dit echter wel? Dan kun je beter voor een wat grotere Sheltie gaan wanneer je deze in wil zetten bij het drijven van groot vee. Mini Shelties kunnen wel prima worden ingezet bij het drijven van kleiner vee. Hierbij kunnen ze zelfs zeer voordelig zijn, aangezien ze op grondniveau zitten met deze kleinere dieren.

Alle Shelties waarvan de schofthoogte minder hoog is dan 33 centimeter, wordt beschouwd als een mini Sheltie.

Schotse Collie vs Sheltie
Sheltie en Schotse Collie

Hoe zorg je ervoor dat een Sheltie een passend gewicht behoudt bij zijn lengte?

Shelties zijn herdershonden en dit betekent dat het over het algemeen zeer actieve honden zijn. Toch moet je er als baasje nog steeds voor zorgen dat ze op een gezond gewicht blijven. Shelties eten namelijk graag en dit betekent dat ze wat kwetsbaarder zijn voor gewichtstoename. Dit is zeker het geval wanneer ze volwassen zijn.

Overgewicht is net als bij mensen niet goed voor honden. Het kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Het is belangrijk dat jij als baasje het gewicht van jouw Sheltie in de gaten houdt en ervoor zorgt dat hij niet te maken krijgt met over- of ondergewicht. Maar kun je hiervoor zorgen? Wij hebben een aantal dingen voor je op een rijtje gezet waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw Sheltie een passend gewicht behoudt bij zijn lengte.

Als je echter meer wilt weten over het ideale gewicht van je Sheltie in elke fase van zijn of haar leven kijk dan eens naar dit uitstekende artikel dat we schreven over het gewicht van Shelties en hoe je je Sheltie zijn hele leven in ideale conditie kunt houden.

Zorg voor voldoende beweging

Allereerst is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat een Sheltie voldoende kan bewegen. De bewegingsbehoefte verschilt met de leeftijd van de hond. Sheltie puppy’s hebben bijvoorbeeld minder beweging nodig dan volwassen Shelties.

Bewegingsbehoefte Sheltie puppy’s

Bij een Sheltie puppy moeten de gewrichten, spieren en botten nog groeien en zich ontwikkelen. Dit betekent dat ze veel kwetsbaarder zijn en meer risico lopen op mogelijke schade aan de groeiplaatjes wanneer ze te veel bewegen. Je kunt een Sheltie puppy het beste elke dag vijf minuten keer het aantal maanden dat hij oud is laten bewegen. Wanneer de puppy bijvoorbeeld drie maanden oud is, kun je dus het beste 15 minuten per dag met hem bewegen.

Wanneer je deze regel hanteert, zou dit voor voldoende gestructureerde beweging moeten zorgen zodat ze tijdens hun groei een gezond gewicht behouden. Houdt er wel rekening mee dat puppy’s groeien en daardoor ook aan moeten komen. De gewichtstoename moet niet overdreven zijn, maar het is natuurlijk wel zo dat ze meer gaan wegen naar mate ze groter worden.

Bewegingsbehoeften volwassenen Shelties

Wanneer een Sheltie een leeftijd van één jaar bereikt, moet hij minstens één uur per dag gestructureerde lichaamsbeweging krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan twee wandelingen van een half uur. Het is daarnaast belangrijk dat ze ook nog lekker spelen, naar buiten gaan en zowel op mentaal als fysiek gebied voldoende uitdaging krijgen.

Zorg voor het juiste dieet

Wanneer je wil bepalen wat een gezonde hoeveelheid voer is voor jouw Sheltie, is het verstandig om de aanbevelingen op de verpakking van de voerfabrikant op te volgen. Dit is de meest eenvoudige manier om een portie die in overeenstemming is met de grootte van de hond samen te stellen.

Daarnaast zul je waarschijnlijk leeftijdsspecifiek voer moeten kopen. Houdt bij het bepalen van de hoeveelheid van het voer ook rekening meet de activiteit van de hond. Hoe meer hij beweegt, hoe meer hij over het algemeen moet eten. Daarnaast wordt geadviseerd om een Sheltie twee keer per dag te voeren. Hierbij gaat het om één keer ’s morgens en één keer ’s avonds. Wanneer je goed kijkt naar de behoeften van de hond, kun je het beste een zo goed mogelijk dieet voor hem samenstellen. Vind je het lastig om dit te doen? Dan kun je altijd advies vragen aan de dierenarts.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe Lang Kan een Sheltie Alleen Thuisblijven?

Hoeveel Beweging Heeft een Sheltie Nodig?

Wat is het ideale gewicht van een Sheltie – tabel en grafiek