Home » Wat is het ideale gewicht van een Sheltie – tabel en grafiek

Wat is het ideale gewicht van een Sheltie – tabel en grafiek

Als baasjes hechten we allemaal veel waarde aan de gezondheid van onze trouwe viervoeter. Juist daarom doen we alles om ervoor te zorgen dat onze hond gezond blijft. Ervoor zorgen dat jouw hond op gewicht blijft is hierin van uitermate groot belang. Je vraagt je dan ongetwijfeld af: Hoeveel moet mijn Sheltie wegen?

Een volwassen Sheltie mag tussen de 6,5 en 12 kilo wegen. Alles wat hiertussen zit wordt beschouwd als een gezond gewicht voor dit hondenras. Ze bereiken dit gewicht doorgaans na ongeveer 14 maanden. In de maanden daarvoor zijn ze dus nog stevig in de groei.

Ben jij benieuwd hoeveel jouw Sheltie met zijn of haar leeftijd mag wegen? Dan raden wij je aan het onderstaande artikel grondig te lezen. Wij vertellen je namelijk alles wat je moet weten over het gezondste gewicht voor jouw Sheltie.

TIP: Het is belangrijk dat je je Sheltie niet teveel of te weinig voert. Het kan echter behoorlijk lastig in te schatten zijn hoeveel voer je precies moet geven. Gebruik daarom deze voerbak met ingebouwde weegschaal om precies te weten hoeveel je je Sheltie elke keer voert.

Hoeveel weegt een volwassen Sheltie?

Het gemiddelde gewicht van een volwassen Sheltie ligt tussen de 6,5 en 12 kilo. We kunnen dus wel stellen dat er onder de volwassen honden een groot verschil kan bestaan. Waar de ene volwassen Sheltie wel 12 kilo kan wegen, kan de andere slechts iets meer dan 6 kilo wegen. Toch kunnen beide honden in dat geval een gezond gewicht hebben.

Nu vraag je je ongetwijfeld af of er ook verschil zit tussen de teef en de reu van dit hondenras. Laten we beide eens nader onder de loep gaan nemen.

Hoeveel weegt een Sheltie teef?

Verrassend genoeg bevinden de mannelijke en vrouwelijke Shelties zich in dezelfde gewichtsklasse. De Sheltie teef heeft een gezond gewicht wanneer zij tussen de 6,5 en 12 kilo weegt.

Leeftijd in mandenMin gewicht (kg)Max gewicht (kg)
3 maanden3.0 kg5.0 kg
4 maanden3.5 kg6.5 kg
5 maanden4.5 kg8.0 kg
6 maanden5.0 kg9.0 kg
7 maanden5.5 kg10 kg
8 maanden5.8 kg10.5 kg
9 maanden6.0 kg11.0 kg
10 maanden6.2 kg11.2 kg
11 maanden6.3 kg11.5 kg
12 maanden / 1 jaar6.4 kg11.8 kg
1,5 jaar6.5 kg12.0 kg
Sheltie teef gewicht – tabel

Je moet het gewicht van je Sheltie teefje in de gaten houden en ervoor zorgen dat deze niet onder het aanbevolen minimumgewicht zakt. Dit kan een teken zijn van ondervoeding, een gebrek aan goede verzorging of meer ernstige gezondheidsproblemen.

Als het gewicht van je sheltie onder het minimumgewicht komt kun je overwegen om naar de dierenarts te gaan om de onderliggende oorzaak van de gewichtsdaling te laten onderzoeken.

Gewicht van Sheltie teef

Zorg er ook voor dat je het gewicht van je Sheltie niet boven het maximaal gewenste gewicht komt. Dit kan het gevolg zijn van overvoeding, een gebrek aan beweging of ziekte. Shelties hebben een dagelijkse dosis beweging en stimulatie nodig om een gezond lichaamsgewicht te ontwikkelen en te behouden.

Stel een dagelijks voedingsschema op, aanbevolen door de producent van het voer dat je aan je hond geeft, en houd je daaraan. Probeer je hond niet te veel snacks te geven en gebruik de snacks die je hebt als beloning voor goed gedrag.Hoeveel weegt een Sheltie reu?

Net als de Sheltie teefjes, moeten Shetland Sheepdog reuen tussen de 6,5 en 12 kg wegen als ze eenmaal volwassen zijn.

Leeftijd in mandenMin gewicht (kg)Max gewicht (kg)
3 maanden3.0 kg5.0 kg
4 maanden3.5 kg6.5 kg
5 maanden4.5 kg8.0 kg
6 maanden5.0 kg9.0 kg
7 maanden5.5 kg10.0 kg
8 maanden5.8 kg10.5 kg
9 maanden6.0 kg11.0 kg
10 maanden6.2 kg11.2 kg
11 maanden6.3 kg11.5 kg
12 maanden / 1 jaar6.4 kg11.8 kg
1,5 jaar6.5 kg12.0 kg
sheltie reu gewicht – tabel

De groeicurve zal bij beide geslachten een vergelijkbaar patroon volgen en beide geslachten zouden ongeveer op hetzelfde moment hun maximumgewicht moeten bereiken. Als je kleine verschillen ziet is dat waarschijnlijk te wijten aan genetische verschillen van de individuele honden.

Ook mannelijke Shelties moeten gedurende hun eerste anderhalf jaar nauwlettend in de gaten worden gehouden om er zeker van te zijn dat ze binnen een gezond gewicht blijven.

Doe je best om je puppy niet te veel eten te geven en plan de maaltijden voor je puppy om de gewichtstoename onder controle te houden. Als je niet zeker weet hoeveel je je Sheltie moet voeren, kijk dan op de achterkant van de verpakking van het voer voor informatie over aanbevolen porties. Een hondenbak met ingebouwde weegschaal is op dit punt ook erg handig.

Gewicht ven Sheltie reu

Wat is het gewicht van een Sheltie pup?

Tijdens de eerste 18 maanden van zijn leven doorloopt een Sheltie puppy verschillende ontwikkelingsstadia. In die tijd groeit de pup niet alleen lichamelijk, maar leert hij ook essentiële vaardigheden, ontdekt hij de wereld om zich heen en ontwikkelt hij zijn eigen unieke karakter.

Voor een goede ontwikkeling van de puppy is het belangrijk om het gewicht het eerste jaar consequent in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat de hond niet te zwaar of te licht is.

Gewicht van een Sheltie pup van 3 maanden

Als de pup 3 maanden oud is, komt hij in “De Jeugfase”, waarin hij de grenzen in de wereld om zich heen begint op te zoeken. Op dat moment moeten zowel de Sheltie puppy reutjes als teefjes tussen de 3 en 5 kg wegen.

Ze zijn nog klein en kwetsbaar, dus je moet ze goed in de gaten houden en ze zoveel mogelijk aandacht geven. Meer informatie over De Jeugfase, en wat je wel en niet moet doen, vind je in dit artikel.  

Gewicht van een Sheltie pup van 6 maanden

Als je puppy 6 maanden oud is, zit hij in het midden van zijn ontwikkelingsproces en zou hij snel moeten groeien. Op dat moment moeten beide geslachten Sheltie puppy´s tussen de 5 en 9 kg wegen.

De leeftijd van 6 maanden is min of meer het moment waarop puppies “de Puberfase” ingaan en wat we in menselijke termen een puber zouden noemen, worden. Meer informatie over de Puberfase, en waar je op moet letten kun je dit artikel lezen.

Gewicht van een Sheltie pup van 9 maanden

Een 9 maanden oude Sheltie puppy zal 90% van zijn volwassen gewicht bereiken. Op dat moment moet je Sheltie puppy tussen de 6 en 11 kg wegen.

Hij is nog in de puberteit en zal de wereld blijven ontdekken en zijn omgeving leren kennen. In dit stadium is het belangrijk om de training vol te houden en je hond regelmatig te laten bewegen.

9 maanden oude puppy’s zullen veel energie hebben, dus een goede voeding en gecontroleerde lichaamsbeweging zijn essentieel om het juiste gewicht van een puppy te behouden. Op dit punt kun je speelgoed introduceren zoals een Kong of ander soortgelijk speelgoed dat traktaties uitdeelt om eten te combineren met beweging en plezier.  

Lees Meer: Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Gewicht van een Sheltie pup van 12 maanden

Als een Sheltie puppy 12 maanden oud is, moet hij tussen de 6 en 12 kg wegen. De groei zal drastisch vertragen en je zult geen grote lichamelijke veranderingen aan je hond zien.

Als hij gezond is, zal je Sheltie puppy vol energie blijven en nieuwe dingen uitproberen, de wereld uittesten en zich met alles bezighouden wat binnen zijn bereik komt.

Op dit moment zou je al een goed gepland en uitgebalanceerd dieet voor je Sheltie moeten hebben, dat je in de toekomst zou moeten voortzetten.

Afmetingen van een sheltie

In vergelijking met andere Collie-rassen zijn Shelties kleiner van stuk en slanker van bouw. Hun grootte wordt door (toekomstige) eigenaren vaak als een voordeel beschouwd en heeft de voorkeur van mensen die geen ruimte hebben, in een kleiner appartement wonen of gewoon dol zijn op kleinere honden.

Afhankelijk van factoren als genen en geslacht kan de schofthoogte van Shelties variëren tussen 34-40 cm met uitschieters tot 45-53 cm als je meet vanaf de kruin van het hoofd. Ook de lengte van een Sheltie verschilt en varieert tussen de 50 en 60 cm.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Levensduur Sheltie – Hoe lang leven Shetland Sheepdogs?

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Blaffen Shelties Veel?


Waarom is het belangrijk om jouw Sheltie op gewicht te houden?

Het is van groot belang om jouw hond goed op gewicht te houden. Met dit feit zijn de meeste mensen wel bekend. Maar weten we eigenlijk ook waarom dit zo belangrijk is? Waarom is het cruciaal om jouw Sheltie op gewicht te houden?

Overgewicht bij Shelties kan het risico op diverse gezondheidsproblemen vergroten. Aangezien je dit als baasje wilt voorkomen, is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het op gewicht houden van jouw hond.

Ook ondergewicht is gevaarlijk. Het kan wijzen op een groeiachterstand of gezondheidsproblemen. In geval van ondergewicht is het altijd verstandig om de dierenarts te raadplegen.

TIP: Af en toe wil je je Sheltie natuurlijk een snack geven, en dat is waar het meestal verkeerd gaat, waardoor je Sheltie te dik wordt. Geef daarom Light snacks met konijn en papaya van Brit. Deze snacks kun je aan je Sheltie geven zonder dat hij er snel dik van wordt, en ze zijn ook nog eens gezond!

Wat wordt beschouwd als ondergewicht voor een Sheltie?

Een volwassen Sheltie die minder dan 6 kilo weegt heeft last van ondergewicht. Merk jij dus dat jouw Sheltie is volgroeit, maar dit gewicht nog niet heeft bereikt? Breng dan zeker een bezoekje aan de dierenarts. Ook wanneer jouw hond plotseling veel kilo’s afvalt, is het noodzakelijk om de arts te raadplegen. Het is immers belangrijk om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.

Is jouw Sheltie pup reeds 6 maanden oud, maar weegt deze nog geen vijf kilo? Dan is er ook sprake van ondergewicht. Benieuwd naar wat de grens is voor jouw Sheltie met zijn of haar leeftijd? Kijk nog eens goed naar het diagram die we eerder in dit artikel met je hebben gedeeld. Hier lees jij precies af wat voor jouw pup wordt beschouwd als ondergewicht.

Wat wordt beschouwd als overgewicht voor een Sheltie?

Overgewicht is net zo gevaarlijk voor honden als ondergewicht. Het is dan ook belangrijk om het gewicht van jouw Sheltie nauwlettend in de gaten te houden. Een volwassen hond van dit ras heeft last van overgewicht wanneer deze meer dan 12 kilo weegt. Dit geldt voor zowel de teef als de reu. We hebben namelijk reeds geleerd dat er tussen deze twee geen verschil bestaat qua gewicht.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Shelties Veel?

Beste hondenborstel voor een Collie

Houden Shelties van Water en Zwemmen?