Home » Zijn Australian Shepherds goed met kinderen?

Zijn Australian Shepherds goed met kinderen?

Wanneer je een hond aan wilt schaffen en kinderen hebt, wil je uiteraard wel een hond die goed met hen overweg kan. Het ene ras kan beter met kinderen omgaan dan het andere, waardoor dit een beslissende factor kan zijn in de keuze voor een bepaald ras. Hoe zit dat bijvoorbeeld met Australian Shepherds? Staat dit hondenras erom bekend dat ze goed om kunnen gaan met kinderen of juist niet?

Over het algemeen is dit wel het geval. Vaak kan een Australian Shepherd fantastisch overweg met kinderen. Dit komt door hun vriendelijke en speelse karakter. Daarnaast houden deze honden ook nog eens enorm van interactie met mensen. Het is wel belangrijk dat een Australian Shepherd wordt voorbereid op de interactie met kleine kinderen. Ze moeten goed worden getraind en voldoende worden gestimuleerd voordat je ze met kinderen in contact brengt.


TIP: Ook als een hondenras geschikt is voor kinderen, moet je je hond trainen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Als je alles wil weten over het hebben van een hond in een huis met kinderen, kijk dan de DVD ‘Kind en Hond’ van Dogtime. Dit is een fantastische en leerzame DVD die elke hondeneigenaar met kinderen gezien moet hebben!


Hoe zit het karakter van een Australian Shepherd in elkaar?

Australian Shepherds hebben een hoog energieniveau en zijn daarnaast enorm liefdevol. Het zijn zeer trouwe honden die erg toegewijd zijn aan hun baasjes. Daarnaast vinden ze het fantastisch om te spelen en dit doen ze dan ook graag met kinderen.

Het kan wel zo zijn dat een Australian Shepherd wat opdringerig is. Dit komt doordat ze vroeger werden gefokt om te helpen bij het hoeden van schapen en deze eigenschap hierbij naar voren kwam. Deze opdringerigheid kan echter prima worden gecorrigeerd met behulp van gehoorzaamheidstraining. Zolang je ervoor zorgt dat de hond de basisvaardigheden van gehoorzaamheid onder de knie heeft, zullen ze een stuk minder opdringerig en bazig zijn.

Het is belangrijk om te vermelden dat een goede omgang met kinderen niet alleen van het gedrag van de hond afhangt. Je kunt een hond nog zo goed trainen, maar als een kind respectloos en te lomp met de hond omgaat, heb je hier soms niks aan. Zolang kinderen respectvol omgaan met een goed getrainde Australian Shepherd, is de kans op een mooie vriendschap erg groot.

Lees Meer: Het karakter van een Australian Shepherd

Zijn Australian Shepherds goed met kinderen?

Ja, Australian Shepherds zijn over het algemeen geweldig met kinderen. Ze moeten echter wel voldoende mogelijkheden krijgen om op een goede manier met kinderen om te kunnen gaan. Zo zou je bijvoorbeeld de hond met de kinderen samen kunnen laten spelen. Wanneer je ze lekker samen tijd door laat brengen en met elkaar laat spelen, zullen Australian Shepherds zich gaan hechten aan de kinderen en graag tijd met hen doorbrengen.

De bazigheid en opdringerigheid die soms bij Australian Shepherds voorkomt, zou voor problemen kunnen zorgen bij de omgang met kinderen. Zorg er dus voor dat je de hond aanleert dat hij de kinderen niet mag gaan ‘hoeden’.

Kinderen zijn klein, waardoor een Australian Shepherd hen als vee kan gaan zien en dus de neiging kan hebben om ze te hoeden. Wanneer je een Australian Shepherd goed traint, kun je dit prima onder controle houden. Een goede socialisatie is hierbij ook erg belangrijk.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is drijfgedrag bij een Australian Shepherd en hoe ga je ermee om?

Is het drijfinstinct van de Australian Shepherd een probleem?

Zijn Australian Shepherds goede gezinshonden?

Australian Shepherds zijn over het algemeen uitstekende gezinshonden. Ze houden ervan om deel uit te maken van een groep en ook vinden ze het heerlijk om samen met het gezin deel te nemen aan leuke activiteiten. Australian Shepherds passen het best bij een actief gezin. Ze hebben namelijk een zeer hoog energieniveau, waardoor ze voldoende moeten kunnen bewegen. Is jouw gezin actief en vinden jullie het heerlijk om te bewegen? Dan is een Australian Shepherd een fantastische aanvulling voor het gezin.

Zijn Australian Shepherds agressief tegenover kinderen?

Australian Shepherd zijn zeer liefdevolle en vriendelijke honden. Wanneer een hond van dit ras goed gesocialiseerd en getraind is, is de kans heel klein dat ze zich agressief uitten tegenover mensen, laat staan tegenover kinderen. Er ligt echter wel een probleem wanneer een Australian Shepherd niet voldoende wordt uitgedaagd op fysiek en mentaal gebied. Ze hebben namelijk veel mentale en fysieke stimulatie nodig. Wanneer ze dit niet voldoende krijgen, kunnen ze zich gaan vervelen en uiteindelijk destructief gedrag gaan vertonen. Dit is ongewenst gedrag waarbij ze bijvoorbeeld in de enkels van hun baasjes kunnen happen. Dit gedrag komt voort uit hun drijfinstinct. Ze vertonen dit gedrag vooral wanneer ze te veel energie hebben en niet genoeg mogelijkheden krijgen om te bewegen.

Wil je dus voorkomen dat een Australian Shepherd zich agressief uit tegenover kinderen? Dan zul je ervoor moeten zorgen dat hij voldoende kan bewegen, hij genoeg aandacht krijgt en je hem gehoorzaamheidstraining geeft. Op die manier krijg je een fantastische hond die het heerlijk vindt om met kinderen om te gaan.

Hoe groot is de kans dat een Australian Shepherd een kind bijt?

Wanneer een Australian Shepherd bijt, is dit meestal het happen in je enkels. Zoals we al hebben besproken, komt dit gedrag voort vanuit hun drijfinstinct. Ze gebruikten dit vroeger tijdens het hoeden als tactiek om de kudde onder controle te houden. Toch is dit gedrag niet gewenst wanneer je een Australian Shepherd hebt aangeschaft als gezelschapshond. Om dit gedrag te voorkomen kun je dan ook het best gebruikmaken van een gehoorzaamheidstraining en hiermee beginnen vanaf het moment dat je de hond mee naar huis neemt. Op die manier leer je hem dat jij de baas bent en dat hij bepaald gedrag niet mag vertonen.

Wanneer je voldoende met de hond traint, zal hij leren welk gedrag wel gewenst is en welk gedrag niet. Tijdens de training kun je hem correctiemethoden aanleren, waardoor hij sneller zal reageren op een correctie. Geef hem dan ook een correctie als hij in je enkels hapt. Hoe vaker je hem corrigeert, hoe minder de hond het zal gaan doen. Wanneer de hond begrijpt dat hij dit niet mag doen, zal hij het gedrag uiteindelijk helemaal niet meer gaan vertonen.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste halsbanden voor een Collie

Zijn Australian Shepherds goed met katten?

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Hoe kun je een Australian Shepherd trainen om met kinderen samen te leven?

Om ervoor te zorgen dat een Australian Shepherd kindvriendelijk is op de lange termijn, zul je hem moeten trainen. Er zijn een aantal manieren die jou hierbij kunnen helpen.

Biedt de Australian Shepherd genoeg fysieke uitdaging

Zorg ervoor dat een Australian Shepherd de mogelijkheid krijgt om minimaal 45 minuten per dag te bewegen. Hoe meer een hond van dit ras kan bewegen, hoe beter. Wanneer je een Australian Shepherd wil die goed gehoorzaamt, is dit enorm belangrijk.

Zorg ervoor dat je de Australian Shepherd voldoende socialiseert

Socialisatie is voor elke hond belangrijk, maar dit is nog meer het geval wanneer je wil dat deze samenleeft met kleine kinderen. Australian Shepherds zijn over het algemeen erg vriendelijk en extravert, maar het kan ook zijn dat ze wat nerveus zijn rondom mensen en dieren die ze nog niet kennen. Wanneer je hem goed socialiseert, kan dit hem helpen om af te stappen van eventueel angst-gerelateerd gedrag of fobieën. Om de hond te socialiseren, kun je hem het beste voorzichtig introduceren aan nieuwe geluiden, omgevingen, honden en mensen. Hoe meer ervaringen een Australian Shepherd opdoet op dit gebied, hoe beter ze zich zullen gaan gedragen wanneer ze in aanraking komen met mensen of dieren die ze nog niet kennen.

Train de Australian Shepherd goed

Leer de Australian Shepherd genoeg basiscommando’s. De hond zal op een gegeven moment proberen om de baas te zijn. Het is belangrijk dat je op dat moment ingrijpt en laat zien dat jij de baas bent. Wanneer je dit goed doet, zal de hond jou als leider gaan zien en beter naar je luisteren. Zorg er ook voor dat elk lid van het gezin zich als een leider gedraagt en dominantie uitstraalt tegenover de hond. Train bijvoorbeeld samen de hond en wees consistent tijdens de training. Dit kan gewoon op een leuke manier, maar het is wel belangrijk dat de hond weet wie de baas is.

Lees Meer: Zijn Australian Shepherds eenvoudig te trainen?

Leer ook de kinderen gewenst gedrag aan

De hond is niet als enige verantwoordelijk voor een fijne relatie tussen hond en kind. Zorg ervoor dat de kinderen weten hoe ze op een veilige en respectvolle manier met de hond om moeten gaan. Ook honden hebben grenzen en het is dan ook belangrijk dat kinderen deze kennen. Een aantal regels die je kinderen aan kunt leren luiden als volgt:

  • Kom met je gezicht niet te dicht bij het hoofd van de hond.
  • Knijp of por de hond niet.
  • Maak de hond niet wakker wanneer hij slaapt.
  • Val de hond nooit lastig tijdens het eten.

Wanneer je duidelijke regels opstelt en ervoor zorgt dat de kinderen zich hieraan houden, legt je alvast een uitstekende basis voor een veilige en fijne relatie tussen de hond en het kind.

Het is dus duidelijk dat Australian Shepherds fantastische gezinshonden kunnen zijn en prima met kinderen om kunnen gaan. Toch is hier een goede training, socialisatie en wederzijds respect voor nodig. Zolang je de hond goed traint en kinderen aanleert hoe ze met een hond om moeten gaan, zal de Australian Shepherd een geweldige relatie met de kinderen hebben en zullen ze misschien zelfs een fantastische vriendschap opbouwen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenbench voor een Collie

Zijn Australian Shepherds goede honden voor in kleine appartementen?

Beste voer- en waterbak voor een Collie