Home » Alles over de zwart-witte Border Collie

Alles over de zwart-witte Border Collie

Wanneer je aan mensen vraagt welke kleur Border Collies zijn, zullen de meeste mensen antwoorden met ‘zwart-wit’. Ook al is dit niet de énige kleurcombinatie waarin Border Collies voorkomen, het is zeker wel de populairste én het komt ook het vaakst voor.

Het is dan ook niet gek dat dit beeld het eerst bij de meeste mensen opkomt. Misschien zit jij zelf wel aan deze prachtige hond te denken en wil je graag wat meer over dit type Border Collie weten vóórdat je hem aanschaft.


TOP TIP: Wordt je nieuwe huisgenoot een Border Collie? Bereid je dan alvast voor op de komst van je hond door het boek ‘Door de ogen van de hond‘ van Jos Oosting te lezen. Dit boek levert je alle kennis die je moet hebben voor het opvoeden van een blije hond.


Zwart-witte Border Collie – Algemene informatie

Er is een heleboel te vertellen over de zwart-witte Border Collie. Denk hierbij aan het uiterlijk, de levensduur, het karakter, het temperament, de gezondheid en de zeldzaamheid. Over deze dingen zullen we wat meer vertellen, zodat je een breder beeld krijgt van de zwart-witte Border Collie.

Het uiterlijk

De meeste mensen zullen ongeveer weten hoe de zwart-witte Border Collie eruitziet. Hierbij kan gekeken worden naar verschillende aftekeningen. De klassieke aftekeningen van een Border Collie zijn een zwarte basiskleur met witte plekken op het gezicht en de borst, een witte kraag en witte sokken. Ook hebben ze vaak een witte punt op hun staart. Deze vlekken zijn uiteraard niet altijd hetzelfde. Ze kunnen heel smal zijn, maar ook erg breed.

Wanneer een Border Collie ouder wordt, kan het zijn dat hij witte haren krijgt die zich vermengen met de zwarte basiskleur in zijn gezicht. Hierdoor lijkt het soms alsof de hond al oud is, aangezien het een grijzige kleur aanneemt. Dit betekent echter niet dat de hond per se oud hoeft te zijn. Voor de rest zien zwart-witte Border Collies er hetzelfde uit als de andere types. Dit betekent dat ze over het algemeen middelgrote honden zijn met een middellange vacht.

zwart-witte Border Collie

De levensduur

Zwart-witte Border Collie worden gemiddeld gezien even oud als Border Collies met andere kleuren. Border Collies worden gemiddeld 12 jaar oud, wat normaal is voor een middelgrote hond.

Sommige Border Collies worden 10 jaar of jonger, terwijl andere Border Collies maar liefst 17 jaar of ouder worden. Hoe gezonder en veiliger je een Border Collie houdt, hoe groter de kans dat hij ouder wordt.

Het karakter en temperament

Er zijn een aantal karakterkenmerken die een zwart-witte Border Collie perfect omschrijven. We zullen beginnen met loyaal. Zwart-witte Border Collies zijn enorm loyaal aan hun baasjes. Het maakt niet uit welk gezinslid je bent, je Border Collie kiest altijd jouw kant.

Ze vinden het heerlijk om tijd door te brengen met het gezin waar ze deel van uitmaken en vinden het niet fijn om te lang alleen te zijn. Toch passen ze niet bij elk gezin, want ze zijn ontzettend energiek. Heb je geen zin om elke dag te bewegen met de hond? Dan is de Border Collie voor jou geen match. Hij heeft veel energie en moet deze dan ook kwijt kunnen. Krijgt hij niet de mogelijkheid om dat te doen? Dan zal hij zich gaan vervelen en zelfs ongelukkig worden.

Naast loyaal en energiek zijn Border Collies ook intelligent. Het is geen geheim dat het één van de meest intelligente hondenrassen ter wereld is. Ze hebben dus niet alleen behoefte aan beweging, maar ook aan mentale uitdaging. Wanneer je op zoek bent naar een trainbare hond kun je zeker voor een Border Collie kiezen. Ze vinden het fantastisch om nieuwe dingen te leren en hebben trucjes en commando’s snel onder de knie.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het karakter van de Border Collie


De ontwikkelingsfasen van een Collie puppy


Border Collie Fokkers

De gezondheid – zijn zwart-witte Border Collies gezond?

De gezondheid van de zwart-witte Border Collie is eigenlijk niet anders dan die van de andere type Border Collies. Over het algemeen zijn het zeer gezonde honden, maar net als alle andere hondenrassen zijn er een aantal gezondheidsproblemen die wat vaker bij Border Collies voorkomen.

Bekende aandoeningen die bij Border Collies vaker voor kunnen komen zijn:

Spier- en skeletaandoeningen

Wanneer Border Collies ouder worden of wanneer ze als jonge Border Collie overmatig bewegen, kunnen ze pijnlijke aandoeningen aan hun gewrichten krijgen. Hierbij kan gedacht worden aan heupdysplasie of osteochondritis dissecans (OCD). Dit laatste is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen en het onderliggende bot van de hond scheurtjes kunnen gaan vertonen. Dit komt door een versnelde groei bij een puppy.

Gebitsproblemen

Als het aankomt op de bek van een Border Collie zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Dit hondenras kauwt erg graag, waardoor gebitsproblemen vaak voorkomen bij deze honden. Met deze gebitsproblemen bedoelen we onder andere een ophoping van tandsteen en tandplak rond de tandvleesrand. Dit is op zich nog niet zo’n groot probleem, maar het kan wel lijden tot gaatjes en pijnlijk tandverlies.

Neurologische aandoeningen

Border Collies zijn vatbaar voor hondenepilepsie. Dit is een neurologische aandoening die wordt veroorzaakt door een onregelmatige neuro-elektrische activiteit in de hersenen van de hond.

Je kunt epilepsie bij een Border Collie herkennen aan aanvallen die zich uiten in spasmen, stuiptrekkingen en het verlies van bewustzijn. Het is een erfelijke aandoening die kan worden vastgesteld tussen de 6 maanden en 5 jaar.

Hartaandoeningen

Border Collies hebben aanleg voor een aangeboren hartaandoening genaamd Patent Ductus Arteriosus (POA). POA is een erfelijke afwijking die meestal leidt tot een overbelasting van het bloed aan de linkerkant van het hart van de hond. POA kan leiden tot hartfalen en zelfs tot het overlijden van de Border Collie.

Hormonale aandoeningen

De erfelijke aandoening hypothyreoïdie, een trage schildklier, komt ook voor bij Border Collies. Hierbij wordt de productie van hormonen verstoord. Wanneer een hond deze aandoening heeft, kan hij te maken krijgen met inactiviteit, lusteloosheid, gewichtstoename en haaruitval.

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

PRA is een oogaandoening die het gezichtsvermogen van een hond aantast. Hierdoor kan een Border Collie gedeeltelijk of volledig blind worden. Deze blindheid ontwikkelt zich vaak geleidelijk en treedt meestal op wanneer de hond vier tot acht jaar oud is.

Collie Eye Anomaly (CEA)

CEA is een erfelijke oogafwijking die ervoor zorgt dat de ogen van een Border Collie puppy niet goed kunnen groeien. Een puppy kan meestal pas op CEA worden getest wanneer hij drie tot zeven maanden oud is.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Gezondheidsproblemen bij Border Collies

Heupdysplasie bij honden

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Zijn zwart-witte Border Collies zeldzaam?

Zwart-witte Border Collies zijn niet zeldzaam. Het is zelfs de meest voorkomende kleurcombinatie bij Border Collies. De meeste zwart-witte border collies hebben meer zwart dan wit, met een witte streep op hun voorhoofd.

Zwart-witte Border Collie – Gedrag

Zwart-witte Border Collies zijn zeer fijne honden als het aankomt op gedrag. Het zijn loyale, intelligente en energieke honden die het heerlijk vinden om commando’s op te volgen. Er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Allereerst is het belangrijk dat je een Border Collie zowel op mentaal als fysiek gebied voldoende uitdaging biedt. Wanneer ze op deze twee gebieden niet genoeg worden uitgedaagd, zullen ze zich gaan vervelen en ongelukkig worden. Dit zullen ze dan weer uiten in destructief gedrag en alles kapotmaken wat ze tegenkomen.

Ten tweede hebben Border Collies nog een drijfinstinct. Dit betekent dat ze de neiging hebben om te hoeden. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen bij andere dieren of bij kleine kinderen. Laat een Border Collie dan ook nooit alleen met kleine kinderen en houd ze altijd goed in de gaten. Ze zouden bij het hoeden van kinderen namelijk kunnen bijten en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Zwart-witte Border Collie – Prijs

De prijs van een Border Collie kan nogal verschillen. Dit heeft niet per se te maken met de kleur, maar meer met de leeftijd van de hond. We gaan dieper in op zowel de prijs van een zwart-witte Border Collie puppy als van een volwassen zwart-witte Border Collie.

De prijs van een zwart-witte Border Collie puppy

Een zwart-witte Border Collie puppy met de volledige papieren die puur bedoeld is als huisdier kost ongeveer 700 tot 1000 euro. Wil je een zwart-witte Border Collie puppy met de volledige papieren, fokrechten en een superieure afstamming aanschaffen? Dan kun je al snel 1100 tot 4000 euro betalen.

De prijs van een volwassen zwart-witte Border Collie

Een getrainde volwassen zwart-witte Border Collie is duurder dan een zwart-witte Border Collie puppy. Dit heeft mede te maken met het feit dat de fokker moeite en tijd heeft gestoken in het opvoeden en het trainen van de hond. Bij een Border Collie die getraind is voor het schapen drijven moet je rekening houden met een prijs van 1500 tot 3500 euro.

Er zijn natuurlijk ook oudere Border Collies die afgestaan zijn door hun vorige baasjes en in het asiel zitten of als herplaatser beschikbaar zijn. Deze kun je vaak vinden via facebookpagina’s voor Border Collie herplaatsers of via de fokvereniging. Border Collies in het asiel zijn vrij zeldzaam maar ze zijn er af en toe ook te vinden.

De prijs van een volwassen Border Collie uit het asiel is tussen de 100 en 400 euro, afhankelijk van het asiel en de leeftijd en gezondheid van de hond. Andere herplaatsers kunnen gratis zijn of voor een symbolisch gedrag overgenomen worden. Dit bepaalt de vorige eigenaar.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenbench voor een Collie

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?

Wat is de beste leeftijd voor een Border Collie om het nest te verlaten?

Zwart-witte Border Collie – Verzorgingsbehoeften

Zwart-witte Border Collies hebben niet veel verzorging nodig. Je hoeft ze maar drie keer in de week te borstelen en één keer in de drie maanden te wassen. Was ze wel vaker wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld wanneer ze door de modder hebben gerold of door het zand hebben gerend. Zorg er ook voor dat je de nagels, de oren, de ogen, de poten en de tanden van de hond in de gaten houdt en verzorg deze wanneer dat nodig is.

Zwart-witte Border Collie – Bewegingsbehoeften

De bewegingsbehoeften zijn een stuk hoger dan de verzorgingsbehoeften. Ben je geen actief persoon? Dan past een Border Collie niet bij jou. Ze hebben minimaal twee uur beweging per dag nodig, maar meer is altijd beter. Zorg er dan ook voor dat je ze de mogelijkheid biedt om dit te doen, aangezien ze anders verveeld en ongelukkig raken, wat hoogstwaarschijnlijk zal resulteren in destructief gedrag.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Collie

Hoe vaak moet je met een Border Collie wandelen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie