Home » Het Karakter van de Sheltie – Sheltie eigenaren enquête

Het Karakter van de Sheltie – Sheltie eigenaren enquête

Wanneer je overweegt een hond te nemen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over het karakter van deze hond. Het is immers belangrijk om een hondenras te vinden dat goed past binnen het gezin. Wat kunnen we zeggen over het karakter van de Shetland Sheepdog, beter bekend als de Sheltie?

De Sheltie is een leergierige hond die enorm aanhankelijk en trouw is aan zijn baasje. Het is een vrolijke viervoeter die ervan geniet om lekker druk bezig te zijn. Tegelijkertijd laat de Sheltie graag van zich horen. Vocaal is hij zeker niet verlegen. Hij wil zijn baasje nu eenmaal goed beschermen.

Ben jij benieuwd wat nu precies de positieve en negatieve karaktereigenschappen van de Shetland Sheepdog zijn? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In het onderstaande artikel bespreken we al deze eigenschappen aan de hand van de ervaringen van Sheltie-eigenaren. Dat belooft wat!

TIP: Als je nog niet zeker weet of een Sheltie goed bij je past en meer wil lezen over het ras, begin dan met dit ebook over Shetland Sheepdogs.

Top 5 positieve karaktereigenschappen (volgens Sheltie-eigenaren)

De Sheltie is een geliefd hondenras vanwege zijn vele positieve karaktereigenschappen. Het onderstaande diagram geeft weer welke positieve eigenschappen het meest voorkomen bij Shelties. Dit diagram is gebaseerd op een enquête onder 860 baasjes.

De positieve eigenschappen van Sheltie
De positieve eigenschappen van Sheltie

Het bovenstaande diagram verteld ons een aantal interessante zaken met betrekking tot de positieve karaktereigenschappen van de Sheltie. We willen graag iets dieper ingaan op de top vijf die uit deze enquête naar voren is gekomen.

Aanhankelijk

Veel baasjes lijken het met elkaar eens te zijn; de Sheltie is een aanhankelijk hondenras. De hond is enorm gehecht aan zijn gezin en blijft dan ook graag te allen tijde bij hen in de buurt. Wat dat betreft zouden we kunnen stellen dat het een echte teamplayer is. Het aanhankelijke karakter van de Sheltie zorgt er bovendien voor dat hij gehoorzaam en trouw is. Laat dat nu net de tweede eigenschap op onze lijst zijn.

Trouw

De Sheltie is zonder twijfel enorm trouw aan zijn baasje. Dit is natuurlijk te linken aan de aanhankelijkheid die we hierboven hebben besproken. De hond doet graag wat zijn baasje zegt en geniet hier met volle teugen van. De diagram laat duidelijk zien dat de meeste Sheltie-eigenaren deze eigenschap in hun hond herkennen.

Vrolijk

Wanneer je naar de Sheltie kijkt, lijkt het net alsof hij lacht. Deze vrolijke snoet is absoluut een goede weergave van zijn innerlijk. De hond is bijna altijd vrolijk. Het zal niet heel vaak voorkomen dat de Sheltie zijn dag niet heeft of chagrijnig is.

Speels

De Sheltie heeft er behoefte aan om altijd lekker bezig te zijn. Het is dan ook niet gek dat deze hond wordt weggezet als een speels hondenras. Hij vindt het prachtig om er met zijn gezin op uit te trekken en is er bovendien bij gebaat om fysiek en mentaal uitgedaagd te worden.

Lees Meer: Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Toegewijd

De laatste eigenschap die we nader onder de loep willen nemen sluit eigenlijk grotendeels aan op de nummer één uit deze lijst. De Sheltie is een aanhankelijke en toegewijde hond. Hij doet met plezier wat hem wordt opgedragen, en is pas klaar wanneer hij zijn taak heeft volbracht. Deze unieke karaktereigenschap is absoluut herkenbaar onder Sheltie-eigenaren.

Overige positieve eigenschappen van de Sheltie

De vijf karaktereigenschappen die we hierboven hebben besproken zijn het meest kenmerkend voor de Sheltie volgens hun baasjes. Echter is het een veelzijdig hondenras waar nog veel meer over te vertellen is. Zo is de hond enorm zachtaardig en knuffelt hij graag. Hij is met zijn hoge intelligentie goed te trainen, en bovendien ook nieuwsgierig om nieuwe dingen te leren. Het is een enthousiaste hond die enorm goed kan gehoorzamen. Al met al best een aantrekkelijk hondenras, vind je ook niet?


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Levensduur Sheltie – Hoe lang leven Shetland Sheepdogs?

Beste matras, kussen of mand voor een Sheltie

Houden Shelties van Water en Zwemmen?


Top 5 negatieve karaktereigenschappen (volgens Sheltie-eigenaren)

Net zoals wij mensen hebben ook honden goede en slechte eigenschappen. We willen nu eens gaan kijken naar de negatieve karaktereigenschappen die Sheltie-eigenaren hebben ervaren met hun viervoeter. Ook hierover hebben wij een enquête gehouden. De resultaten vind je in het diagram hieronder.

De negatieve eigenschappen van Sheltie
De negatieve eigenschappen van Sheltie

Alhoewel de meningen enigszins zijn verdeeld, is er ook veel waar de baasjes het wel over eens zijn. Onderstaand bespreken we kort de vijf meest voorkomende negatieve eigenschappen van de Sheltie.

Alert

Zoals het diagram hierboven aangeeft, zijn veel Shelties constant alert op alles wat er om hen heen gebeurt. We zouden de hond als het ware kunnen omschrijven als ietwat hoog sensitief. Dit kan echter resulteren in een hond die niet goed kan ontspannen en constant op zijn hoede is.

Vocaal

We kunnen wel vaststellen dat de Sheltie niet op zijn mondje gevallen is. Het is een hond die vocaal sterk is. Hij laat graag van zich horen en dit kan diverse oorzaken hebben. Zo kan dit voorkomen vanuit geluk, vrolijkheid, verveling of vanuit bescherming. Dit laatste aspect is toevallig ook direct de nummer drie uit onze lijst.

Lees Meer: Blaffen Shelties Veel?

TIP: Aangezien Shelties graag blaffen, is het belangrijk dat je begrijpt waarom honden blaffen en wat je kunt doen om dit in goede banen te leiden. Lees daarom het boek ‘Blafgedrag van honden’ voordat je je Sheltie in huis haalt.

Beschermend

De Sheltie is een hondenras dat zijn baasje kosten wat het kost wenst te beschermen. Dit uiten ze bijvoorbeeld door dicht bij hun baasje in de buurt te blijven. Echter hebben we hierboven gezien dat hij zijn bescherming ook kan uiten met vocale middelen. Een stevig geblaf vanuit de overtuiging zijn baasje te beschermen, kan wellicht als vervelend worden ervaren. Je moet echter maar zo denken; het komt uit een goed hart!

Angstig

Alhoewel de Sheltie een aanhankelijke en vriendelijke hond is, geldt dit niet altijd voor zijn houding tegenover onbekende. Bij vreemden wil hij nog wel eens de kat uit de boom kijken. Hij kan zelfs wat angstig zijn wanneer hij wordt overdonderd door nieuwe gezichten. Wees dus alert en probeer ervoor te zorgen dat jouw Sheltie niet in een dermate ongemakkelijke situatie terecht komt.

Assertief

Tot slot zijn er diverse Sheltie-eigenaren die aangeven dat hun hond assertief gedrag vertoont. Dit kan bij sommige honden naar buiten komen in de vorm van een dominante houding. Alhoewel het goed is dat de hond voor zichzelf opkomt, wil je natuurlijk voorkomen dat dit gepaard gaat met ongewenst gedrag.

Overige negatieve eigenschappen van de Sheltie

Naast de eigenschappen die we hierboven hebben besproken, zijn er nog een aantal andere negatieve eigenschappen die Sheltie-eigenaren soms ervaren. Zo kunnen sommige Shelties wat koppig en gereserveerd zijn. Andere baasjes ervaren dat hun hond wat veeleisend en soms zelfs een beetje bazig kan zijn. Het is altijd goed om in gedachte te houden dat ongewenst gedrag afgeleerd kan worden door middel van een goede hondentraining. Hier zijn zowel de hond als zijn baasje bij gebaat.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het ideale gewicht van een Sheltie

Verharen Shelties Veel?

Beste hondenborstel voor een Sheltie